Acélmagnóliák

Bakancslistához adom
Steel Magnolias
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 117 perc, 1989

Értékelés:

128 szavazatból
Szerinted?

A gyönyörű Shelby (Julia Roberts), határozott édesanyja, M'Lynn (Sally Field), Truvy (Dolly Parton), a szépségszalon tulajdonosa, Claire (Olympia Dukakis), a dúsgazdag özvegyasszony, a csípős nyelvű Ouiser (Shirley MacLaine) és az újonnan a csapathoz csatlakozott Annelle (Daryl Hannah) minden héten összegyűlnek a fodrászszalonban. Bár mind nagyon különböző egyéniségek, mégis olyan szoros barátság köti őket össze, amelyet sem korbeli, sem vagyonbeli különbségek nem tudnak szétválasztani. Tudják, hogy csak egymásra számíthatnak. Az összetartás különösen akkor válik fontossá, amikor egyikük élete tragikus fordulatot vesz.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Shelby Eatenton Latcherie
Annelle Dupuy Desoto
M'Lynn Eatenton
Truvy Jones
Louisa "Ouiser" Boudreaux
Clairee Belcher
Jackson Latcherie
Spud Jones
Drum Eatenton

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1990
  Legjobb női mellékszereplő: Julia Roberts
 • BAFTA-díj

  1991
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Shirley MacLaine
 • Golden Globe-díj

  1990
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Sally Field
 • Oscar-díj

  1990
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Julia Roberts

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
hippieee márc. 07. 08:07:28 10/10
Ez egy csodálatos film, ami látszólag mintha nem szólna másról, mint a női pletykálkodásról, de közben olyan fontos értékekre hívja fel a figyelmet, mint a közösség ereje, az odafigyelő szeretet, a család és barátok fontossága, generációk együttélése stb. A csomagolás lehet, hogy idegen a mi kultúránktól, de a közvetített értékek minden földrajzi helyen, minden társadalomban időtlenül fontosak. Mind a hat színésznő remekel, és kiemelném még az apát játszó Tom Skerrittet.
gyöngymedve 2019 márc. 28. - 22:25:21 Előzmény Xxy92
Mi a különbség a Délen vagy Északon játszódó filmek között?
5/10
Xxy92 2018 dec. 28. - 10:25:40 5/10
Kedvelem mind a Délen, mind a '80-as években játszódó filmeket. Az "Acélmagnóliák" jelentős része viszont csak egy szirupos női mese, sok-sok pletykával és különösebb mondanivaló nélkül. Ugyanakkor az egyik szereplő betegeskedése Damoklész kardjaként lengi át az egész történetet, s gondolom a film végén ebből kialakul egy drámai fordulat - de az én figyelmemet nem tudta a film fenntartani, így nem volt kedvem végignézni. Kicsit csalódásként ért ez az eset, ugyanis már régóta készültem megnézni. Mindenesetre jó volt hallani Hernádi Juditot szinkronhangként, valamint azt is érdekes volt megtudni, hogy 1990-ben (amikor a szinkron készült) Orosz Helgának teljesen olyan hangja volt, mint ma testvérének, Orosz Annának (vagy esetleg a felolvasáskor véletlenül felcserélték kettejük nevét? :D)

Edmond Dantes 2016 jan. 03. - 22:06:33
N e m kapott Oscart (ld a listát feljebb), csupán a köztévé adta-sózta el mint "Oscar-díjas" filmet. Harmadáig-kétötödéig egy nehezen elviselhetõ, de odaát valszeg sokakat szórakoztató Amerikai-Dél kifigurázás, harsogó színek, túlzó gesztusok, iszonyat hajzuhatagok-arcpakolások, burleszkbe forduló kabinetalakítások, fagylaltszín-kavalkád és hasonlók minden mennyiségben mint egy gigantikus méretû wedding-cake paródia. A drámát azonban elég hamar bekódolták a szerzõk a filmbe, ahogyan elõbb-utóbb a falon lógó színházi puska is el szokott sülni. Az élet örök körforgása: ezt sugallja számomra a film, melynek több jelenete is hangsúlyosan ünnepnapok (Húsvét, Halloween, Függetlenség Napja) köré csomósodik. Julia Roberts pedig egy év múlva, bár még mindig csak Oscar-jelöltként, de világhírû lesz a Pretty Woman-ben...
Macika5 2016 jan. 03. - 19:32:38
Érzelem és igényesség nem mindig jár együtt, de nem is zárják ki egymást... én az utóbbira szavazok.
Böszörményi Rozália 2016 jan. 03. - 05:52:24
Hallottam már róla,de csak most néztem meg a filmet.Nekem csodálatos volt a film!!!Lehet,hogy azért mert romantikus vagyok...de anya is,barátnõ is,ráadásul eü.dolgozó is!!Nagyon mélyen megérintett.....komoly döntések, hozatala, az igazi barátság,az egymás mellett valõ kitartás...számomra ezek az igazi EMBERI értékek!!!Sajnálom az elõttem hozzászólót!Ennek az emembernek nincsenek érzelmei- bár ez már nem az én problémám!!
katica52 2016 jan. 03. - 00:07:38
A Karinthy Színházban Zsurzs Katival ezerszer jobb volt az elõadás.
A film nem nagyon érintett meg.
Macika5 2016 jan. 02. - 23:01:39
Úristen! Ez a film rettenetesen! Eszetekbe ne jusson megnézni. Nagy várakozással voltam, mert hallottam róla és mert a kedvenc színésznõm is játszik benne, de borzasztóan csalódtam! Szörnyû unalmas! Egyfolytában azt vártam, hogy majd csak beindul, de nem. Az utolsó pár percet már nem bírtam és átkapcsoltam a Rolling Stones-ra, na abban legalább nem lehet csalódni... Hogy mitõl kapott ez Oscart, na ezt fel ne foghatom...
Novalis 2015 jan. 15. - 22:29:12
Kicsit félrecsúszott a mûsorkészítés. Ez, ami most megy, nem az eredeti Acélmagnóliák, hanem a Queen Latifah fõszereplésével készült, 2012-es változat, ami itt a Porton (Steel Magnolias) címmel található meg.
Jó lenne tudni, hogy az HBO összes további vetítése is erre vonatkozik-e majd, vagy le fogják adni az eredetit is?
gyöngykuckó 2015 jan. 15. - 21:29:35
Csak akkor miért nem azt adják????
10/10
Danijel 2013 aug. 26. - 23:58:48 10/10
Szerintem is Ouiser a legjobb forma :D Könnyed film amit a színészek tesznek nagyszerûvé:)
8/10
pneklara 2013 júl. 20. - 19:21:03 8/10
Akkor az éjszakai filmek elõbb-utóbb délutánra is kerülnek:)
Ez a film oda is való: bár nem csak könnyed, vidám, csipkelõdõ párbeszédek vannak benne, hanem sorskérdések is.
SPOILER!
Mikor minden olyan "cukrosnak" tûnik, már ott tartogatja a sors a csapásait.És a kérdés, ki hogyan tud ezekkel megbirkózni?
Másik kérdés: az aggódó anya befolyása alól hogyan próbál kilépni, önállósodni, saját lábra állni a lánya. Tudja, hogy beteg, nem volna szabad gyermeket vállalni,de ha ezt elfogadja, akkor megéli-e az anyai boldogságot? Megélte, igaz rövid boldogság volt.
Csodálkoztam, hogy milyen természetességgel vette tudomásul betegségeit a lány, nem parázott, nem hisztizett.
Voltak remek, és megható pillanatok a filmben: amikor Julia rosszul lesz a fodrászüzletben. A bájos arc fokozatosan torzul el. A másik, amikor a gép egyre lassuló, ki-kihagyó ütéseivel jelzik a beteg távozását az életbõl.
Szóval a film az érzések széles skálájával játszik: a humortól a szívszorító történésig.
Az is elgondolkodtató, ha az ember ápol barátságokat, akkor nem egyedül kell megküzdenie fájdalmával.
Szóval jó film volt. Nálam 8 pont.
10/10
-greghouse- 2013 júl. 20. - 19:07:15 10/10 Előzmény -greghouse-
.."Boleyn Annának hat ujja volt!"
.."Miért, hová lett a másik négy?" (Shirley MacLaine).
:-)
10/10
-greghouse- 2013 júl. 20. - 17:51:28 10/10
Ma megint belenéztem, ebben a mûfajban nagyon jó. (Egyszer egy amerikai nõ mondta nekem, hogy ha a csajok jól ki akarják bõgni magukat - ami elõfordul - akkor ezt a filmet nézik meg).
...A hat nõ sziporkázó összjátékában nagy szerepe van az egysoros poénoknak, és riposztoknak.
Pl. most ebbe futottam bele: (Olympia Dukakis, Dolly Parton és Shirley MacLaine húzzák egymást):

"Csak szeret a tûzzel játszani" (Mármint Shirley, hogy egy idõs pappal vagy kivel hozzák össze), mire Dolly Parton:
"Ugyan már, az õ korában legfeljebb a hamuval játszhat...." :-)
perry 2013 febr. 01. - 14:43:24
Magam a Sült zöld paradicsom címû amerikai filmmel vagyok így nagy lelkem van a mesélõs filmekhez amely szép csendben közöl olyan emberi és az emberséggel kapcsolatos "képeket" amely melengeti az ember szívét. Arról nem is beszélve, hogy a világ minden táján a jó rendezõk jó színészvezetõk is egyben. Annyit és pont úgy engedik játszani õket, ahogy a tehetségük, a jó dramaturgia és nézõ felé történõ játék megköveteli. Ettõl lesznek a figurák élettel teliek, érthetõek és szerethetõek, nota bene gyûlölhetõk.
Arról pedig "értekeztem" már itt, hogy a legvéresebb keleti filmekben is elõ fordul, hogy a fõhõs szemében könnyek jelennek meg, igaz a keleti kultúrában sokkal tágabb tere van ugyan az érzelmek eltitkolásának, se ugyan akkor a szabadjára engedésnek is.
Mi európaiak a történelmi tradícióink folyamán úgy lettünk trenírozva, hogy ezt ne mutassuk ki, ennek ellenére mindannyiunknak vannak "gyenge" pillanatai.
Arról nem is beszélve , hogy így a hatvanadik éven túl érzelmekkel teli moziknál könnyen felborul a "vízháztartásom" :).
10/10
-greghouse- 2013 febr. 01. - 11:00:44 10/10
tipikus "csajos film", könnycsavaró, stb. Mácsó pasiknak illik utálni. Én viszont filmvadász vagyok, és azt gondoom,
hogy jó film. Nem mácsós, de jó. Olyan színésznõk, színészek játszanak benne, akik késõbb lettek igazi nagy sztárok (és most nem a Megasztár és társaira gondolok, hanem igaziakra), lehet, hogy kicsit hatásvadász, de ezt már megszoktuk az amcsi filmektõl. Ennek ellenére ez egy nagyon jó film. Carrie Fisher késõbbi forgatókönyvét (Képeslapok a szakadék szélérõl) részben ez ihlette, és férfitársaimnak mondom, néha nem csak Terminatort kell nézni, hanem azt is, hogy milyen egy másfajta film.

..Tudom, nekem is, mint férfiembernek, kicsit túl "könnycsavaró", de felejtetik velem a zseniális színészi játékok. Nem a kedvenc filmem, de nem is tartom rossznak, sõt, jónak. El kell pár évtizednek telnie, hogy ezt elismerjék. Meg is fog történni: el fogják ismerni.
..Nem igazán az én stílusom, de..
Mestermunka.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 31. - 19:37:04
acélmagnólia=hajcsavaró?
10/10
arcansas 2011 okt. 04. - 19:11:17 10/10
Tetszett! 8/10 csak azért ennyi,mert nálam hasonló mûfajban a Tears of endearment viszi a pálmát.
dreamer1 2011 okt. 03. - 22:28:52
Nekem kicsit már ósdi a film,bár a színészek és a szinkronok jók.Amikor Julia Roberts azt mondja hogy a kedvenc színe:a barack és a púder...Brrrr.Még a filmbeli anyukája is hidegrázást kap:D
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu