TOP10 BRAND
1
BLIKK 1 079 364 RU
2
24 980 084 RU
3
INDEX 908 140 RU
4
IDOKEP 898 076 RU
5
ORIGO 827 968 RU
6
PORTFOLIO 594 388 RU
7
TELEX 559 708 RU
8
BORSONLINE 496 944 RU
9
NLC 464 032 RU
10
FEMINA 453 968 RU
1
BLIKK 1 079 364 RU
2
24 980 084 RU
3
INDEX 908 140 RU
4
IDOKEP 898 076 RU
5
ORIGO 827 968 RU
6
PORTFOLIO 594 388 RU
7
TELEX 559 708 RU
8
BORSONLINE 496 944 RU
9
NLC 464 032 RU
10
FEMINA 453 968 RU

Ad Astra – Út a csillagokba

Bakancslistához adom
Ad Astra
16 éven aluliak számára nem ajánlott brazil-amerikai dráma, kalandfilm, misztikus film, 124 perc, 2019

Értékelés:

322 szavazatból
Szerinted?

Roy McBride műszaki tiszt elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Clifford McBride még mindig él, és egy elhagyott erőműben bujkál egy távoli bolygón – és hogy potenciális veszélyt jelent az egész univerzumra...
Bemutató dátuma: 2019. szeptember 19. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Roy McBride
Clifford McBride
Colonel Pruitt
Helen Lantos
General Rivas
Chip Garnes
Sergeant Peter Bello
Lorraine Deavers
Adjutent General Amelia Vogel
Donald Stanford
Willy Levant
Eve McBride

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Zitandi szept. 11. 19:50:23 5/10 Előzmény Ivy00
Egyetértek. Három filmet juttatott eszembe, az unalmasra sikeredett filozofálgatós rész lassúsága a Solaris-t, a történet pedig a Gravitáció-t és a Csillagok Közt-öt.
Lehet hogy csak fordítási hiba volt, de azt mondták hogy az apja volt az első ember a Jupiteren. Hát, onnan nincs visszatérés, az egyszer biztos.
A látvány miatt kap tőlem 5 pontot.
8/10
InteriorLulu máj. 14. 14:57:32 8/10 Előzmény PlasZeb
Írod: "A film sci-fi, űrbéli kerete csak eszköz arra, hogy bemutassa az űrhajós fiú (Brad Pitt) drámáját, aki nem tud mit kezdeni arról, hogy apja (Tommy Lee Jones) elhagyta őket a karrier vagy legalábbis a vágyai miatt."
Ezt többen is írjátok. Van is benne valami, ám ilyen alapon gyanítom, a műfaji filmek döntő többsége számára - legyen akár sci-fi, western, horror, fantasy, kosztümös dráma stb. - az adott kulisszák ugyanígy csupán ürügyek alapvető emberi viszonyulások és kapcsolatok, egzisztenciális és morális kérdések boncolgatására. Nem írok filmcímeket, mert millió ilyen van, sőt, ez az egész az irodalomra is épp ugyanígy áll.
Szóval nemigen látom ennek a "csupán eszköz/ürügy"-felvetésnek az értelmét pont e film kapcsán.

"A filmben előkerülő düh, magány, családi minták, szereplők mintha a lelkiismerete lenne az űrhajósnak, így folyamatosan fenntartja a kérdést a nézőben, hogy egyáltalán ez most megtörténik vagy csak a lelki szimbolikája az főszereplőnek."
Szerintem rajtad kívül nemigen akadhat néző, aki akár a film közben, akár a film után azon mereng, mindez vajon megtörténik-e/megtörtént-e a főhőssel. Semmi nem utal arra, hogy ne történt volna meg vele, eleve semmi értelme nem lenne az ellenkezőjének.

Amúgy alapvetően egyetértek veled, bár én jobbnak tartom a filmet. Mondjuk az utolsó kis bekezdésedbe még belekötve :) a filmek - ahogy általában a művészeti alkotások - értékelése, kritikája vajmi kevéssé objektív dolog, nem érdemes idehozni ezt a fogalmat.
4/10
Ivy00 febr. 27. 02:45:10 4/10
Lehetett volna ez egy jó sci-fi, vagy egy jó dráma. Sajnos egyik sem lett. Néha igyekeztek egy kis akcióval felpörgetni a sztorit, de aztán mindig újra unalomba süllyed az egész. Bevallom, egy alkalommal be is aludtam rajta, vissza kellett pörgetnem, hogy lássam, miről maradtam le. Igazából semmiről.
A Gravitáció úgy látszik, divatba hozta a filozofikus sci-fit, talán azért próbálkoztak ezzel az alkotók. A látvány rendben van, a színészek is kihozták a szerepükből azt a keveset, ami benne volt, a végére még némi tanulság is akadt, de a sztori blődségeit és a fizikai képtelenségeket ezek nem tudtàk kompenzálni. Nehezen egyszer végig lehet nézni.
4/10
Cukros csirkecomb jan. 15. 19:52:44 4/10 Előzmény The Cortez
A vágásban valóban voltak meglepő hibák. Ilyenkor én is mindig felébredtem a szunyókálásból.
4/10
Cukros csirkecomb jan. 15. 19:49:04 4/10
Fenti leírásból idézek: "... elindul, hogy átszelje a galaxist..." - aki ezt írta, biztos csak költői túlzásként nevezte a Naprendszert galaxisnak. :) És BP apukája nem akkora arc az univerzumban, hogy veszélyt jelentsen rá. Bár embernézőként igen félelmetesnek tűnt A Hullám. :) Vagyis hogy annyira nem. Bár az első jelenet jó volt, de azután valahogy én is bealudtam, bár általában szeretem a filozofikus sci-fiket. De ahhoz komolyabb tudományos háttér és/vagy erős művészi véna is kell... Viszont az operatőri munka szép volt (erre adtam a 4 pontot). Kár, hogy csak az operatőrt hozták az Interstellarból a forgatókönyvírók és az utómunka csapat nélkül.
5/10
The Cortez jan. 08. 20:39:31 5/10
Vontatott sztorivezetésű, meditatív, filozofikus, űrutazós road movie, ami rengeteget nyúl az Apokalipszis mostból, a Gravitációból, az Interstellarból, a 2001-ből meg persze Terrence Malick stílusából, mivel nem egyszer befigyelnek gondolatszerű képek, valamint rövidebb bölcselkedések a létezésről. Sőt, kis időre még egy pszichedelikusabb jelenetet is kapunk.
A kegyetlenül álmosító hangulatot, néhány izgalmasnak szánt űrkalanddal próbálták feldobni az alkotók. A mozi látványban és fényképezésben a legerősebb, ám mindkettőt sikerült párszor tönkrevágni a vágásokkal, a rendesen ki nem tartott snittekkel.
Az alkotásba egy kis tessék-lássék civilizációkritikát is beleszorítottak a készítők.
5/10
Anonnim jan. 08. 18:30:29 5/10
Brad megirigyelte Sandra Bullockot, Matthew McConaugheyt, és Matt Damont, hogy ez nekik, mennyire jól megy és elvállata az első szerepet ami csak a témában jött. 😏
6/10
PlasZeb 2021 nov. 14. - 10:00:09 6/10
Művészfilm, mint a Szárnyas Fejvadász, de ez utóbbihoz képest kevesebb akcióval és több drámával. Aki már itt húzza a száját annak nem való a film. Akinek igen, annak viszont érdemes úgy nekiállni, hogy azt a pszichológia szemüvegén keresztül nézze.

A film sci-fi, űrbéli kerete csak eszköz arra, hogy bemutassa az űrhajós fiú (Brad Pitt) drámáját, aki nem tud mit kezdeni arról, hogy apja (Tommy Lee Jones) elhagyta őket a karrier vagy legalábbis a vágyai miatt.

Ahogy a pszichológia le is írja ilyenkor a fiú önkéntelenül is apja mintáját viszi tovább, és ugyanúgy elcseszi a párkapcsolatát. A megoldást mintha abban látná, hogy megtalálja apját, majd az elengedés témáját járja körbe a film. A filmben előkerülő düh, magány, családi minták, szereplők mintha a lelkiismerete lenne az űrhajósnak, így folyamatosan fenntartja a kérdést a nézőben, hogy egyáltalán ez most megtörténik vagy csak a lelki szimbolikája az főszereplőnek.

A művészjelleg a képi és zenei világon (de még a színészeken is) ügyesen átjön. A sci-fi elemek is helyén vannak, gondolok itt a hangok hiányáról, vagy a gravitációról. Meglepő, hogy mégis vannak benne nagyon irreális elemek is. Elgondolkodtató az előzőek fényében, hogy nem szándékos-e ezért mindez, és szintén valamit elrejtett benne a rendező.

A katarzis felemás a film végén, ahogy a már említett lelki történés sem szokott katarzisszerűen megoldódni. Talán némi irányt azért mutat, és segíthet azoknak, akik átéltek hasonlót az életükben vagy megérteni őket azoknak, akik nem. Másfelől sci-fi rajongóknak is ad némi élményt.

Nehéz az ilyen filmekre objektív (de akár kellően stabil szubjektív) értékelést adni, nekem érzés szerint a 6/10 jön, de úgy jön ki, hogy ebben a filmben filmnézés közben is ugrál az emberben a 10 és a 2 értékei.
6/10
Tonyka82 2021 szept. 23. - 15:48:01 6/10
A nem kicsi hülyeségeivel együtt is egyszer nézős,túl hosszú,kissé fura történet.A végére kicsit szétesik.
Tom_the_Dark 2021 szept. 04. - 00:20:47
Apa, aki csak a melónak élt, küldetés során elveszett. Pitt egyedül maradt anyuval, és ezt nem nagyon tudta feldolgozni. Apa nyomdokaiba lépett, azt gondolván, büszke lenne rá. Végül aztán Pitt rátalál apára, akiről kiderül, hogy egy önző bolond, aki egy lehetetlen küldetés kedvéért feláldozta az egész életét. Pitt végül elengedi az öreget, és úgy dönt, nem fogja elkövetni azt a hibát, amit ő, és a munkába temetkezés helyett kiegyensúlyozottan fogja élni az életét. Ennyi. Ez 2 óra minden mondanivalója, enyhén megsózva azzal a közhellyel, hogy "Mindenhol jó, de legjobb otthon."

Hogy könnyebb legyen befogadni ezt a velős témát, kapunk egy valóban szép képi világot, és zenét. Meg, kapunk munkásokat, akik oxigénpalack nélkül, de ejtőernyővel dolgoznak hatalmas, űrliftnek is beillő, de csak antennának használt tornyokon (?), kalózokat, akiknek van pénze elutazni a Holdra, hogy aztán az életük árán is nincstelen célpontokat próbáljanak kirabolni, folyékony vizet a Marson, gyorsuló rakétában is súlytalan űrhajósokat, indokolatlan arcevő majmokat egy külső naprendszerben keringő kutatóállomáson, egy, a Neptunusz körül keringő, a Naprendszeren kívüli életet kutató űrállomásra szerelt antianyag izét (?), ami olyan sugárzást (??) bocsát ki, ami látszólag csak az elektronikára hat, de állítólag mégis kiirthatja (???) a földi életet, meg Brad Pittet, aki egy radarról leszerelt burkolólap takarásában, önerejéből vág át a Neptunusz gyűrűjén, hogy aztán megszökjön egy, a vákuumban terjedő lökéshullámon (?) lovagolva, így tökéletes pályára kerülvén a Neptunuszról a Földre (????).

Annyira blőd a körítés, és szegény Pitt annyira nehezen dolgozza fel a lelki válságát, hogy már a felénél/harmadánál komolyan elgondolkoztam, hogy végignézzem-e ezt a vackot. Sajnos végignéztem.
Roberto DiCapribogyó 2021 aug. 04. - 10:00:17
A 2/3-áig tetszett a film, látványos, kellemesen sejtelmes-melankolikus hangulata van, ugyanakkor azért mindig történik valami benne, egyáltalán nem unalmas (idáig csak egy jelenet zavart, mondjuk az nagyon, amikor-ahogy felszáll a Marson az űrhajóra, az még nekem, laikusnak is mélyostobaság). A Neptunuszhoz érve aztán kiderül, hogy csak egy üres lufi a film, dráma akar lenni, de annak nagyon felszines lett. Kár, mert ha valami normális/tartalmas véget kiötöltek volna, akkor jó kis film lenne ez.
3/10
Eszter.Sz 2021 jan. 14. - 23:17:36 3/10
A "megnéztük, de minek?" kategória. Semmit nem adott ez a film, de legalább elvett 2 órát az életünkből.
Brad Pitt kifejezetten nem a kedvencem, de ebben legalább jól játszott, talán ez és a filmzene minden pozitívum amit meg tudok említeni.
Egy családi dráma űrhajós díszletek előtt, de valahogy nem értem a koncepciót, se füle se farka. Fogalmam sincs mi volt az alkotók célja.
Aki teheti kímélje meg magát tőle.
7/10
Csodálatos Pukkandúr 2020 dec. 13. - 18:30:52 7/10
"Roy McBride műszaki tiszt elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Clifford McBride még mindig él, és egy elhagyott erőműben bujkál egy távoli bolygón – és hogy potenciális veszélyt jelent az egész univerzumra..."

A film nem erről szól, főhősünk nem a galaxist, hanem csak a Naprendszert szeli át, apja pedig nem egy távoli bolygón, egy erőműben bujkál, csak egy a Szaturnusz közelében keringő űrállomáson...
A történet amúgy nem is mond semmit a filmről, a sci-fi elemek és környezet inkább csak kellékek egy teljesen hétköznapi drámához, mely egy apa nélkül felnőtt, magára hagyott fiúról és egy csak a munkájának élő, családját leszaró apáról mesél.
A lehúzó kritikák és az alacsony pontozás indokolatlan - persze nyilván nem lézerpisztolyos/űrcsatás akciójelenetek adják a film gerincét, de aki szereti a szépen kidolgozott, klasszikus, melankolikus hangulatú sci-fit, egyszer simán megnézheti., 7/10.
A bugyuta amerikai képregényfilmeken edződött ifjabb generációk számára ugyanakkor dögunalom lehet, nekik nem való.
1/10
dromedar 2020 nov. 16. - 19:52:45 1/10
29. percnel feladtam. Nem szoktam filmet abbahagyni. Totalis idopocsekolas.
2/10
tdammit 2020 okt. 26. - 20:45:52 2/10
Ez egy hosszú értelmetlen kínlódás. Még egy köldöknézős elsőéves bölcsészfilmhez is gyenge. Azt gondoltam, hogy az Interstellar-t vagy az Arrival-t nehéz lesz alulmúlni, de sikerrel vették ezt az akadályt. Ha valaki jó sci-fit akar, akkor inkább olvasson.
1/10
Patafizikus 2020 okt. 11. - 10:57:59 1/10
Húsz perc után feladtam. Ez nézhetetlen ZS kategóriás bóvli. Az első 20 perc csak B.P. arcéléről szól, akkora blődségekkel, mint pld. az űrállomás, ahol a technikus oxigén palack nélkül, de ejtőernyővel(!) a hátán megy ki az űrbe, ahonnan lezuhan Földre, miközben a rögzítő kábel (amit az elején becsatolt) mintha nem is létezne.
Pittnek pedig talán ez a leggyengébb alakítása ( legalábbis addig, míg idegekkel bírtam nézni).
1/10
8/10
mihalab 2020 szept. 13. - 00:02:03 8/10
Aki űrkalandot vár, az valóban csalódni fog, ez egy sci-fibe bújtatott családi dráma. Nagyon érzékenyen, sokoldalúan mutatja be a gyászt, a veszteség feldolgozását.
Kicsit én is feleslegesnek éreztem a sci-fi körítést, működött volna a történet akkor is, ha a szereplők hétköznapi emberek. De jó volt a film, működött.
4/10
Pendrago 2020 aug. 14. - 11:11:15 4/10
A film, amiből megtudhatjuk, hogy Brd hozzáöregedett Tomy Lee-hez. A zene és a képi világ segített abban, hogy egyszer megnézhessen ezt a filmet. Többször nem érdemes.
8/10
TiBera 2020 júl. 30. - 09:18:03 8/10 Előzmény babolatt
Nem emlékszem pontosan filmre...De nekem annyi átjött,hogy az ember mindig többre vágyakozik,ergo nem látja a fától az erdőt.A film nagyon lebecsült,pedig többről szól... (mint például te ostoba hozzászólásod.)Nem kötekedésből,azt hiszem az EQ-d most vagy jelenleg nincs valami magas szinten,talán majd egyszer.
5/10
babolatt 2020 júl. 24. - 22:59:51 5/10
Apa elhagyja anyut és a fiát, de olyan alaposan, hogy húsz évig halottnak hiszik.
A fiú, akinek apa az isten, nem tudja ezt feldolgozni, de azt gondolja, ha mindent apa után csinál, apa büszke lesz rá.
Húsz év után kiderül, hogy apa életben van, letelepedett jó messzire, így a fiú útra kel.
A találkozás nem egészen az, amire várt, mert kiderül, hogy apa jól el van, és igazából nem is érdekelte soha se anya, se a fiú lelki élete, hogyanléte.
A fiú megbocsát, de apa a nagy közös összeborulás előtt egy balesetben valóban elhalálozik.
A fiú a haza felé tartó úton rádöbben, valamit kezdenie kéne magával, felhívja az ex-csaját, és eldönti, hogy mostantól nem lesz lelki sérült, elhagyatott, magányos kiégett kisfiú, aki az apja után vágyakozik.

Ez így teljesen világos.
Átjött.

Azt az egyet nem értettem egész végig a film alatt, hogy miért kellett mindehhez apunak űrhajósnak lennie? Miért nem lehetett mondjuk egyszerű kamionsofőr? Vagy rendőr? Vagy olajfúró? Vagy halász? Mi indokolja, hogy a fenti történet konkrétan az űrben játszódjon? (Vagy csak valaki akart csinálni egy filmet az arcevő majmokról, és ez jutott eszébe körítésnek?)
:D :D Vajon a film Brad Pitt, vagy a néző kálváriája? (Tudjuk, szegény többszörösen elvált-elhagyott-magányos-alkoholista, és már azért jóval túl van a szívtipró fénykorán.)
Nekem közepes, a zenéje miatt néztem meg, de a vége felé kicsit eluntam.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu