Adéle élete 1-2. fejezet

Bakancslistához adom
La vie d'Adele / Blue Is the Warmest Color
18 éven aluliak számára nem ajánlott francia filmdráma, 179 perc, 2013

Értékelés:

134 szavazatból
Szerinted?

Az Adéle élete 1-2. fejezet két lány szerelméről szól, pikáns, explicit testiséggel fűszerezve. A 15 éves középiskolás Adéle tanár szeretne lenni, ám élete egyik pillanatról a másikra fenekestül felfordul, amikor találkozik Emmával, egy közeli főiskola kékhajú diáklányával. A két lány szenvedélyes viszonyba kezd egymással. Abdellatif Kechiche az Adéle élete 1-2. fejezet első felében követi az eredeti képregény történetét, ám filmjébe szerzői társadalomkritikai gondolatait is beleszövi.
Bemutató dátuma: 2013. október 10. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
rrh91 2019 okt. 26. - 15:32:12
A szexjelenetek egy pornóba is elmennének, nem rosszak egyáltalán :)
A film a sikerét azért elsősorban ennek köszönheti.

De egyébként a történet tipikus leszbikus sztori. Adott két lány, az egyikük kicsit vonzóbb (ő inkább biszex) a másik kicsit kevésbé szép (ő valóban leszbi). Összejönnek, de a szebb csajnak ez inkább csak kaland, ő férfival képzeli el az életét, család, gyerekek, társadalmilag elfogadott hetero élet. Ennek természetesen szakítás a vége, csalódás, elkeseredés, könnyek. Szélsőséges esetben van öngyilkosság is, itt ez elmaradt.
9/10
Fecni007 2019 júl. 16. - 12:22:13 9/10 Előzmény szabot2
Nem a taknya folyt, hanem a könnye, sírásnál előfordul, hogy az orrból jön :D Szerintem pont attól hiteles az a jelenet, hogy naturális. A valóságban sem az érdekli a embert egy traumás helyzetben, hogy hogyan néz ki.
10/10
Kocsegar 2018 márc. 20. - 22:23:10 10/10
Ez egy érdekes film egy kapcsolatról, és a párkapcsolati problémákról (vonzódás, társadalmi különbségek, biztonság-önmegvalósítás, önmagunk vállalása-társadalmi beilleszkedés/elfogadás vágya, alkalmazkodás-önmegvalósítás).
sexykex 2018 febr. 16. - 10:33:50
A lapátfogú lány esete kékszukával. Nyuszifül és Tapsihapsi egymásra talál. Pornó közeli élmények és az idegesítõen önfeledt fiatalság. Közhelyesen azt mondhatnám: mennyi jó nõ és mind leszbi. Héja-nász a kávézóban vs. ovismozi.
Alapvetõen mindegy: fiú-fiúval, lány-lánnyal, fiú-lánnyal - az egyik domináns, a másik fut utána, hogy szolgálhassa. Sohasem egyenrangúak. Van, aki hûséges és van, aki csélcsap. Szeretni jó, de szeretni fáj. Ennyi.
2/10
Meril 2016 szept. 22. - 14:47:49 2/10
Igazából ez nem egy tipikus leszbikus film. De a témája miatt jó üzenet lehetne a mai sok divat leszbikusnak ill. olyan lányoknak akik nincsenek tisztában magukkal.

Spoiler:
A fõszereplõ egy ilyen lányt formál meg. A lány egy sodródó, csalódott útkeresõ, alkalmi leszbikus. Talált egy mûvészi, érdekes kisugárzású lányt. Valami megfogja benne, vonzódik is, de ez egy kivételes alkalom, õ nem leszbikus valójában.
Érdekes dolog ez különben az orientációval, ha mindenképp kategorizálunk õ biszexuális nem pedig leszbikus. Azt , hogy a lány Emma felé fordul a sikertelen, elsõ fiú kapcsolata IS KIVÁLTJA.
Sajnos a vége felé összezavarodik, mindkét világban, mindkét kapcsolatban jelen akar lenni. Ilyen sok van. Sok ember van aki nem tud, nem akar választani.

A film sajnos végtelenül hosszú és unalmas jelenetekkel van teletûzdelve ami miatt biztos nem nézném végig újra.
Úgy látszik a mûvészinek szánt filmek többnyire ilyenek.
10/10
Alex Springenszeisz 2016 júl. 04. - 14:15:53 10/10
szerintem meg nagyon jó volt,a szexjelenetek szuperek,a végén sírtam a balhénál.
Nem volt unalmas egyáltalán.
2/10
kalleus10 2016 jan. 01. - 15:42:04 2/10
Elképesztõen szar film! A rendezõt csak most néztem meg, de biztos voltam benne, hogy férfi és tényleg! Leszbikus témájú filmben még nem láttam olyat, ami jó lett volna úgy, hogy férfi rendezte.
Unalmas, vacak, vontatott, a szexjelenet csak egy szar szexjelenet, nem ajánlom!!!
2/10
Nico71 2015 okt. 06. - 20:55:50 2/10
Nekem alapvetõen unalmas, vontatott volt, mely a túlzott hosszából eredt. Szerintem, egy film nem attól lesz mûvészi, hogy mindenféle felesleges dolgot megmutatunk.
A szexjelenetek láttán nehezen tudtam eldönteni ez mûvészet vagy light pornó.
szabot2 2015 júl. 13. - 22:53:43
Nekem pár dolog nem tetszett filmben, ami apróság, de az életben nem így van. Pl:
(Spoiler?)
Adéle haja állandóan az arcában volt és nem zavarta...szerintem elég zavaró lehet.
Másik: a végén levõ sírós jelenetben az orrából konkrétan folyt a takony (elnézést de így volt.) Nem zavarta, így beszélt.
Ok, errõl nem tehet, de a fogáról le se tudtam venni a szemem :)
Szóval nekem volt pár zavaró tényezõ, ami kizökkentett.
egygondolat 2015 jún. 29. - 22:16:03
Ez a film a határokon mozog és azt feszegeti és mivel ezt teszi, nagyon kell vigyáznia, hogy jó legyen sok tekintetben. Mert ha nem, akkor a filmnek annyi. De a kérdés nem is ez.

A kérdés, hogy te -mint nézõ- mennyivel lettél több a történet, a film által. Ha többnek érzed magad, akkor jó, ha nem...
8/10
M.Zs.F 2015 jún. 12. - 16:29:07 8/10
Hát sok minden van még mindig bennem a filmrõl, pedig van már vagy 2-3 hónapja hogy láttam.
Kezdetnek hogy gyönyörû eredeti hanggal nézni, élvezet a fülnek. Másodszor nem gondolom hogy ez olyan kimondottan meleg film lenne, a szerelemrõl, az életrõl szól, és arról viszont egészen kiválóan és egyedien, néhol kicsit túlságosan is belemenve a részletekbe. Néhol annyira úgy tûnik mintha nem is színészek lennének hanem egész egyszerûen a szomszédlány, a szomszéd utca amiben járnak. Nagyon közel van a film, s mindenki abszolút a sajátjának érezheti ha akarja. És akinek ugye volt fiatalkora, kamaszkora annak ezeket a dolgokat amin átmennek nem kell bemutatni.
Amit kicsit hibának éreztem azok a szerelmi aktusok. Meleg férfiként néztem így az hogy két azonos nemû ember csinálja nem hozott zavarba, s mivel voltam nõvel így a nõi test látványa sem, de a hosszával voltak bajaim. Egészen egyszerûen azt érzem, hogy a rendezõ tudatosan ezeket a jelenetsorokat használta a film népszerûsítéséhez. Egyéb értékes pillanatoktól vette el az idõt.

De ezt leszámítva egy teljes, abszolút jó filmet kaptam, aminek úgy utána mennék hogy de akkor mégis mi történt velük ezután.....

10/8
7/10
Semprini 2015 máj. 19. - 20:24:55 7/10
Maga a film nálam egy erõs közepest ér, viszont teljesen le voltam nyûgözve a címszerepet alakító 19 éves Adéle Exarchopoulos alakításától. Nem is emlékszem, mikor láttam filmen utoljára ennyire lefegyverzõen hiteles, természetes, õszinte játékot. Sõt, a "játék" nem is jó szó erre, ez a csaj nem játszik, nem színészkedik, nem mórikál, egyszerûen és póztalanul "létezik" a kamera elõtt, és mivel elképesztõen kifejezõ arca van, a legkisebb érzelem is azonnal látható. Nem lehetett egyszerû dolga, mivel a film 80%-ban közelikkel operál, azaz a kamerát valósággal a szereplõk arcába tolja, vagyis ezt az alakítást úgy kell elképzelni, hogy a kiscsaj arcától 10 centire ott lifeg a kamera (és mögötte az operatõr). Enélkül a pazar alakítás nélkül a film maga igazából nem sokat érne, és alighanem csak a hosszasan elnyújtott, merész leszbikus szexjelenetek miatt híresült volna el. A kritikák azonban nem ezt emelték ki, hanem a fõszereplõ(k) természetes, hiteles játékát, és azt, hogy bár kétségkívül Léa Seydoux az ismertebb sztár és nagyobb név, a filmet mégis a gyakorlatilag újonc Adéle viszi el a hátán (akinek furcsa módon még a keresztneve is megegyezik a film hõsnõjének nevével...) Kíváncsi leszek a következõ filmjére is.
Film:6,5/10
Adéle játéka: 10/10
7/10
Jagdglück 2015 máj. 19. - 19:54:10 7/10
Nem rossz film, de nem is mondanám jónak. El van nyújtva, sok a felesleges töltelék. Ha ettõl életszerû, akkor elnézést...A fõszereplõkrõl: Lea S. volt szerintem érdekesebb. Adéle folyton bamba volt, a hangja, arca a szexjelenteken kívül egysíkúan unalmasan hatott.
Leslie93 2015 márc. 21. - 11:57:12
Mi van a kritikusokkal?Nehogy már õk döntsék el,hogy mi jó és mi nem! "Kritikusok is megírták","Kritikusok is említették",mindent csak kritizálni tudnak,ennyi.
2/10
Meril 2015 febr. 08. - 01:25:48 2/10
Oké túloztam! Volt benne érzelem, egy két jelenet engem is elragadott. A szexjelenetek viszont nem igazán ebben ragaszkodom ahhoz amit leírtam, és ez nem csak az én véleményem. Kritikusok is megfogalmazták. Sõt sok leszbikus is így gondolja, hogy ez nem volt az igazi. Persze nem érezheti mindenki így valakinek éppen így volt jó, ahogy ez meglett csinálva. Én viszont kicsit úgy éreztem mintha a rendezõ úr fantáziája elevenedett volna meg azokban a jelentekben, de lehet én látom rosszul. Kicsit elfogult vagyok ebben a témában. :) Nyilván azért ezek is eléggé szubjektív dolgok, hogy egy szexjelenetben mi az ami tetszik az embereknek. :-))
Balatonszelet 2015 jan. 31. - 19:40:48 Előzmény Meril
Már ne is haragudj, de mi az, hogy nincs benne érzelem? Az egész tele volt érzelmekkel, a szexjelenetnél meg konkrétan megállt a kanál a kezemben, olyan jó volt. Teljesen átjött, hogy mit éreznek, a szexuális vágy, minden...
2/10
Meril 2015 jan. 11. - 00:53:27 2/10 Előzmény Sátán_Követe
Egyetértek! Kétszer futottam neki a filmnek. Összességében ami a filmben tetszett az idõben mérve talán 5 perc. Az ágyjelenetek kiverték nálam a biztosítékot, de errõl már írtak a kritikusok is, hogy mi az ami nincs rendben itt. Semmi életszerûség, érzelem nincs benne látszik, hogy pasi a rendezõ. Azért amikor fekszenek kint a parkban az nagyon szép, ott átjön az érzelem, és Emma is elég érdekes karakter, sokkal érzelmesebb mint Bamba Ádéél. Viszont az õ arcát szenvedéseit sokkal többet mutatják. Persze az õ élete...Emma érdekesebb lett volna szerintem. Ez a film úgy gondolom inkább a kíváncsi heteróknak tetszik mint sem a leszbikusoknak. Egyszerûen nem értem, hogy lehetnek ekkora kontrasztok a filmben (szép érzelmes jelenet kontra fenékcsapkodás és erõltetett lepedõ akrobatika). Sok mindent tudnék még írni, de ezek már inkább szubjektív dolgok, pl a fõszereplõ kinézete mennyire szimpatikus, hát ha én néznék ki így az utcán mint a fõszereplõ körbe röhögne mindenki. De úgy tûnik ez egy 'mûvészfilmben' megállja a helyét. Sajnos nekem nagyon unalmas, fájdalmas és vontatott volt ez a film, béna és idegesítõ fõszereplõvel.
7/10
lucikam 2015 jan. 08. - 19:26:24 7/10
Spagettit akarok enni! Most!!! Aki látta filmet, érti miért mondom. De tényleg akarom.

Spoiler

Nekem csak az ovis részek voltak unalmasak. Túl hosszúak voltak, és uncsik. A többi rendben volt nálam.
10/10
Netricho 2014 nov. 15. - 16:12:38 10/10 Előzmény Mathos75
Eszméletlen jó film. Még pár nap után is hatása alatt voltam.
Õszintén? Csak a két csaj miatt akartam elõször megnézni, a híre megelõzte. Annyit tudtam, hogy van benne egy szaftos szexjelent két leányzóval. Nem mintha ilyen igények alapján válogatnám a filmeket, vagy hogy ennyi elég lenne, de... ezen nincs mit magyarázni. :-)
Plusz annyit tudtam, hogy az Emmát alakító színésznõ Léa Seydoux. Aki a Tarantino féle Becstelen Brigantyk-ban szerepelt, mint a farmer csávó Lapadite egyik leánya. Abban láttam elõször. Rövidecske szerepe volt igazán, de megjegyeztem, mert nagyon szemrevaló volt ott is. Bár itt rövid kék hajjal, és fiúsan öltözködve, de akkor is helyes, na.
Szóval a filmrõl is írjak valamit. A történet nagyon egyszerû, de tényleg. Egy sima szerelmes film. Vagyis hát mégsem annyira sima, mert hogy két lány egymásra találásáról szól. Ami bemutatja egy leszbikus kapcsolat kezdetét, amikor minden szép, izgalmas, érzelemmel teli, dúl a l'amour (csak, hogy franciás legyek), viszont az idõ telik, a kapcsolat fásul, fõleg egyoldalúan, és végül pedig, de nem lövöm le a végét.
A fõszereplõ Adéle életét követhetjük nyomon. Igen a film címe is ez, sõt, még a színésznõ eredeti neve is Adèle Exarchopoulos.
Aki az elején még középiskolás, és ekkor kezd benne kialakulni az érzés, egy ismeretlen vonzalom, ami meghatározza a késõbbiek cselekményeit, cselekedeteit. Látjuk amint pasizik, de nem érzi jól magát, hiányzik valami, mást akar. Mást. Õt. A kék hajú lányt.
Mindezt realista módon ábrázolva. Nem a naturálisan bemutatott szexjelenetek teszik nagyszerûvé ezt, és nem is a történet, mint írtam az rém egyszerû. Hanem a fõszereplõ csajszik, hihetetlen természetes játéka. Komolyan, azt is élvezettel néztem ahogy pl Adéle, tátott szájjal alszik, vagy éppen ahogy jóízûen eszik, és lenyalja a spagetti szószt a villáról :D
De ami a lényeg, mint már valaki írta, az érzelmek teljes skáláját bemutatni képes színészi játék. Nagyon tehetségesek, és reméljük még sokat fogjuk õket látni más-más szerepekben. Gondolok itt a szélesebb nézõszámot elérõ amerikai filmekre.
A film 3 órás, de nekem gyorsan elrepült. Tény, hogy a pikáns leszbi szexjelenetek adták el, és az is tény, hogy ha két szõrös, kövér fószerrel próbálták volna, akkor tuti bukta. :D

Homofób, intoleráns embereknek nem ajánlott!

Ui: Aki egy kicsit ért angolul, annak érdemes megnézni egy interjút a két fõszereplõ csajjal, viccesek. :))
Kiderül pár apró érdekesség. Pl, a szexjelenetek forgatásáról, Adéle, hogy ismerte meg a pasiját stb.

https://www.youtube.com/watch?v=TGKlgZQwVAM
Mathos75 2014 okt. 05. - 16:41:25
Szerintem nagyon jó film volt, bár a 3 órás játékidõ kicsit soknak tûnt. Ha 20 percet húznak belõle, akkor kicsit feszesebb alapot kaptunk volna. Nagyon jók voltak a csúcspont jelenetek: elsõ csók, a szakítás és a visszahódítási kísérlet. A szeretkezések szerintem korrektek voltak és bár hallottam hogy a leszbikusok nem találták elég valóságosnak, összehasonlítottam a "sima" szeretkezõs jelentekkel és ezek még mindig sokkal jobbak voltak. Adéle egyszerûen gyönyörû csaj...tényleg szerelemre született típus és a szája olyan amirõl egyszerûen nem tudom levenni a szemem...valami észbontóan izgató! Volt egy két hozzászóló, aki tramplinak meg gyenge nõnek mondta, nos kíváncsi lennék, hogy nekik ki a megfelelõ nõ aki jól néz ki? Emma viszont elég gyengusz volt, mármint kinézetre, viszont a játékában nem találtam kivetnivalót.

Életszagú film nagyszerû színészekkel! 10/7
Összes hozzászólás