Ajándék a végzettől

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 20 perc, 2005

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A hasonló című könyv tavaly karácsonyra jelent meg. Többek között Márai Sándor helyszíni tudósításait tartalmazza az 1938-as és 1940-es terület-visszacsatolásokról. Ezeket az írásokat felhasználva állítottuk össze filmünket.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
far vik 2011 okt. 29. - 18:39:08
Hát ja. Nehéz lesz. A hivõ típusú szavazókból is jó sok van, azok is a jobboldalon. Meg a politikába mászó pénzhajhász egyházakból is. Lásd rkat népszámlálásreklám. A gyomrom fordult fel...
adamnagysweetmovie 2011 okt. 29. - 14:28:26
Egyetértek, de az EU konszenzussal döntene egy ilyen kérdésben. Erre addig semmi esély, amíg a környezõ országok szembe nem képesek nézni önmagukkal. És ez ránk is igaz, a mai napig kevés vita folyik arról, mi vezetett Trianonhoz és a 2. VH-ban Hitler mellé sodródásunkhoz. És a nemzetieskedõ, pszichózisra építõ, vallásszerû-érzelmi politizálás sajnos mind a mai napig jellemzõ a jobboldalon. Na ezzel kellene szerintem valamit kezdeni, mindnyájunknak, közösen.
far vik 2011 okt. 29. - 11:09:43 Előzmény adamnagysweetmovie
A mûsort végül is nem tudtam nézni, de ha ez történt, azzal valóban nem jutottunk elõbbre. Nagy fegyvertény volna amúgy, ha az EU valamely fóruma végre kimondaná, hogy igenis, Trianonban súlyos igazságtalanság (is) történt.
adamnagysweetmovie 2011 okt. 28. - 13:50:31 Előzmény far vik
Márai lelkesedése, dühe és sértettsége anno érthetõ volt. Mindezt ma, ilyen dramatizált, érzelemtõl túlfûtött hangon elõadni, ahogy a szövegeit felolvasták, hát nem tudom... Az akkori Máraival kelteni mai indulatokat, hmm, ez baromi messze áll az én konzervativizmus-felfogásomtól (mint ahogy ez sajnos kb. Antallal kiveszett Mo-ról, talán még Sólyom, de õt is félreállították).
Ez biztos nem segíti a helyzet higgadt megértsét, bár a kormány nemzetpolitikáját sem a higgadtság-átgondoltság jellemzi, sajnos.
far vik 2011 okt. 27. - 20:45:30 Előzmény adamnagysweetmovie
Bibó talán most kezdi elnyerni majd a méltó helyét a köztudatban, a 80-as évek végén pedig már volt erre remény. Aztán nagy lett megint a csend. Hiába, egyik hatalom se szereti az igazságot. Már tudjuk.
adamnagysweetmovie 2011 okt. 26. - 22:59:17 Előzmény feketevipera
Engem legalább annyira érdekelne, hogy volt-e olyan politikusunk, akit nem ragadott el a kor mámora, és hangot adhatott már ekkor is annak a véleményének, hogy Hitler mindennek meg fogja kérni az árát? Talán Bibó?
Talán tõle hallottam, hogy egy nemzetnek a traumáival elõször magában kell szembenéznie, kellõ objektivitással-õszinteséggel megítélni az okokat, a helyzetet és a lehetséges cselekedeteket ill. azok következményeit is. Csak ezután képes egészségesen szembenézni velük és a körülményeknek megfelelõen kezelni.
Milyen fontos lenne ez ma is a nemzetpolitikában...
feketevipera 2011 aug. 14. - 20:59:09
Mindig is érdekes dolognak tartottam az önvallomásokat, fõleg ha nagy emberek nyilatkoztak meg. Ebben a mûsorban Márai gondolataiba nyerhetünk bepillantást, amelyek a Felvidék, illetve Észak-Erdély visszacsatolása kapcsán születtek meg benne. A legérdekesebb momentum talán az, hogy õ maga is hitt abban, hogy most már elrendezõdtek a dolgok, Magyarország elkerülheti a háborút. Rendkívül tanulságos a film abból a szempontból is, hogy rávilágít: egy kassai polgárivadék hogyan csodálkozik rá az egyszerû emberek életére, felvidéki magyarként hogyan látta az elvesztett területek egy részének visszacsatolását stb. Mindezt a mûveibõl vett bõséges idézetek segítségével ismerhetjük meg, és rengeteg olyan archív felvételt is megtekinthetünk a visszacsatolásokról, amelyeket valószínûleg alig vagy egyáltalán nem láthatott a nagyközönség. Tényleg szép, elgondolkodtató, tartalmas film, csak ajánlani tudom.