Álmatlanság

Bakancslistához adom
Insomnia
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai akcióthriller, 118 perc, 2002

Értékelés:

300 szavazatból
Szerinted?

Fáradt, kiégett férfi (Al Pacino) érkezik egy alaszkai kisvárosba. A Los Angeles-i rendőrség nyomozója, és azért küldték erre az isten háta mögötti helyre, hogy segítsen megtalálni egy brutális gyilkosság tettesét. Ezen a vidéken éjfélkor sem megy le a nap. Mindent elborít a köd, állandó a hideg és a bizonytalanság. A nyomozó le sem tudja hunyni a szemét. Miközben az őrült elkövetőre vadászik, saját, eltitkolt bűne is nyomasztja. Csak későn fedezi fel, hogy e kettő összefügg, a gyilkos (Robin Williams) játszik vele. Kínozza, dróton rángatja, és nem hagyja aludni. Már túl jól ismerik egymást ahhoz, hogy ne tudnák: valamelyiküknek pusztulnia kell.
Bemutató dátuma: 2002. október 3. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Will Dormer
Walter Finch
Ellie Burr
Hap Eckhart
Randy Stetz
Fred Duggar
Tanya Francke
Charlie Nyback

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Richard Kovács 2019 szept. 27. - 11:08:16 8/10
Nem értek egyet! Baromi jó az atmoszféra, fordulatos és izgalmas film. Pacino itt is hozza amit kell.
2/10
Held93 2019 jún. 25. - 22:00:15 2/10
Sajnos gyenge film,kiszámítható,unalmas,átlagos!A két egyébként zseniális szinész sem tudja megmenteni a filmet,ami több sebböl vérzik,főleg a forgatókönyv és a rendezés méltatlan hozzájuk!A véleményemet természetesen úgy irtam,hogy végignéztem a filmet!
2/10
Held93 2019 jún. 25. - 21:58:38 2/10
Sajnos gyenge film,kiszámítható,unalmas,átlagos!A két egyébként zseniális szinész sem tudja megmenteni a filmet,ami több sebböl vérzik,főleg a forgatókönyv és a rendezés méltatlan hozzájuk!A véleményemet természetesen úgy irtam,hogy végignéztem a filmet!
7/10
Sir_Extreme 2015 okt. 13. - 19:29:30 7/10
A cselekmény egyszerû, ez a film igazából a karakterekrõl szól. Nem klasszis, de ügyesen összerakott film. Pacino nagyon tetszett. 7*
littleg11 2015 febr. 14. - 22:18:45
(2015.02.14, SZO, 18:30) Teny, hogy van sokkal jobb Nolan film, de azert ez (is) egy kituno thriller. A lelkiismeret vegtelen jateka kockarol kockara...

SPOILER
A zarasnal pedig ismet ott vagyunk, mint a Memento eseteben: ha a nyomozono eltekintene a bizonyitektol, akkor (a lelkiismereti vivodas tekinteteben) teljesen a sztori elejere kerulnenk vissza, csak ugye Al Pacino helyebe Hilary Swank lepne...
SPOILER VEGE
denizay 2014 júl. 29. - 17:48:11
Nem volt rossz, de számomra egyszer nézhetõ film. Sajnos nem Nolan szint, de azért az átlagot felülmúlja.
9/10
Zoli9898 2013 aug. 22. - 11:13:13 9/10
!!!Spoiler!!!
Éppen egy perce lett vége. Ezeket a sorokat még a gyönyörû és hátborzongató stáblista-zene alatt írtam. Sokaktól hallottam, hogy ez nem olyan jó filmje Nolannek. Szerintem tévednek. Ez egy kiváló thriller, ami egész végig fordulatokban gazdag, mindig több végsõ megoldást tart fönn és a végére is hagy átgondolni valót és egy nagy morális dilemmát is igen erõsen feszeget.
A színészek kiválóan alakítanak.
Robin Williams mint a gyilkos zseniális. Egyik nagy filmes haverom nem tudta õt komolyan venni. Én igen. Látszik, hogy a mára sajnos eléggé megtépázott renoméjú színész is tud jót alakítani. Csak rendezõ kérdése, hogy egy tehetséges ember mit ad elõ magából.
Al Pacino mint a nyomozó, aki már száz-és száz ügyön van túl és már zsigerbõl érez mindent, pedig az igazságszolgáltatás legnagyobb dilemmájával küzd. Valahogy így tudnám leírni: ,,Van egy pont, egy végsõ pont...amikor a rendszerünk ellenünk fordul, amikor a szabályok már nem szolgálnak minket, hanem... megbéklyóznak és a rosszak kezébe adnak fegyvert..."(A sötét lovag-Felemelkedés). Bizony sok-sok olyan eset történt már, hogy a rendõrök már tudták, hogy ki a gyilkos és volt is bizonyítékuk, de kevés bizonyíték okán könnyített büntetést kapott egy gazember. Ilyenkor felmerül a kérdés, helyes-e hamis bizonyítékot kreálni? Vajon a törvény egyértelmûsége nem gátolja-e az igazságszolgáltatást egyes esetekben? A másik dilemma, pedig a társa halála, amit nem tud feldolgozni. Ahogy Williams karaktere mondja, attól még nem elõre megfontolt ok, hogy gondolt már arra, mi lenne, ha nem is létezett volna.
A rendõrlány karaktere is rendkívül szimpatikus és én az idõ körforgását láttam meg benne. Ugyan olyan mint Dormer szorgalmas, becsületes és kitartó. Éppen ezért nem akarja Dormer, hogy eldobja a lõszert. Mert nem akarja, hogy õ is elkövesse ugyanazt a hibát. Mert bár a döntés helyes lenne, a lelkiismerete mégsem tudna nyugodni soha.
A lezárás, melyrõl sok rosszat hallottam, a végsõ Nolani csavar hiánya miatt, pedig szerintem pont jó így. Van benne csavar. Nem derül ki pontosan, hogy Dormer meghal-e vagy sem. Csupán lehunnya a szemét. Lehet, hogy a kialvatlanságtól és az õt ért sebtõl elájul. Nem tudni....
Nem egy erõs csavar, de szerintem ez pont jó így, mert a film sem túl erõs. Mármint vonalait tekintve nem olyan markáns mint a többi Nolan film. Sokkal árnyaltabb és sokkal jobban összemosódik a jó és a rossz karaktere.

Nincs más szavam rá: Kiváló! Nolan nagyon jól fogta meg a sztori lényegét. Meg vagyok elégedve. 9/10
dyth 2013 jan. 19. - 20:12:24 Előzmény morvai.j.zs
Miért kell leírni ilyen részleteket spoiler jelzés nélkül..???
dyth 2013 jan. 19. - 20:08:55 Előzmény morvai.j.zs
Miért kell leírni ilyen részleteket spoiler jelzés nélkül..???
morvai.j.zs 2012 dec. 17. - 00:50:37 Előzmény gyurifilm
***SPOILER PÓTOLVA***

Nem hiszem, hogy oly' nagyon alacsony lett volna költségvetése: Al Pacino és Robin Williams mellett a két nõi fõszereplõ is igazán nagy név - jól is játszanak -, mint ahogyan a nagyszerû Martin Donovan is igen ismert.
De nem is ez a lényeg. Vagy ha igen: jól mutatja, hogy egy viszonylag (ahogyan itt többen írták) egyszerû sztoryt is fel lehet dobni, ha kitûnõ színészek játszanak.
Nekem némiképpen Twin Peak-es hangulatom támadt a film közben - talán a környezet (is) teszi.
Ugyanakkor a vége lezárt - akár meghal Al Pacino, akár nem: ez benne a legszebb!
Sajnálom, hogy Donovan keveset játszik - így is remek. Ahogyan a fõzsaru víziójában elõjön a haldokló társ látványa, többször is, az minden alkalommal hátborzongató. "Nagyszerû" haláltusát vív a lelõtt rendõr.
A bizarr ötlet, hogy mindig világos van - s ez olyan alapproblémát (álmatlanság) vet fel, amelyre pszichés megoldást kínálnak a szerzõk: a lelkiismerete az, ami a fõhõst nem hagyja aludni.
Minden idõk egy legzseniálisabb thrillere: 10/10!
gyurifilm 2012 dec. 10. - 18:22:27
Nagyon tetszett a film. Al Pacino adja magát a szokott formában, viszont Robin Williams-et még nem láttam ilyen szerepben. Ezt is pompásan eljátszotta. Nem hiszem, hogy nagy lett volna a film költségvetése, de bemutatták, hogy szerény körülmények között is lehet nagyot alkotni.
10/10
webulon 2012 dec. 09. - 23:21:07 10/10
Szenzációs...
Nekem nagyon tetszett...többször is nézhetõ....a táj elképesztõ..s a "két öreg " szeritem nagyont játszottak...

Spoiler

Mikor a végén megy az ablaktörlõ s kamiont hallucinál ,-én is láttam,-ment le a szemem..,-k.jól megcsinálták.
Spoiler vége

kellemes esti film ,-egy két pohár száraz vörössel meg különösen ..

Nagy élmény

10/10
pillangókisasszony 2012 okt. 08. - 19:00:30 Előzmény Sárga_rigó
Ugyan ilyen a körme a Beavatás címû filmben.Én is kiszúrtam,itt is,ott is,pedig nem arra figyeltem.Megvastagodott,elszínezõdött gombás köröm.Pedig az egy évvel késõbbi film,és még ott is olyan :S
Sárga_rigó 2012 okt. 08. - 11:57:03
Al Pacinot nagyon bírom, de itt elõírtam volna számára egy kézdublõrt, mert a körmei vélhetõen gombásak, vagy valami más baja van, hogy elszinezõdött. Mindenesetre nem volt guszta, többször is közelrõl láthattuk.....
didóci 2012 okt. 01. - 15:17:29
A gond az a filmmel, hogy bár a történet nem egy bonyolult ügyet bontogat, mégis annyira egyszerû és evidens, fordulat nélküli az egész, hogy sajnos én magam is azzal kapcsoltam ki ma hajnalban a tévét, bár aludtam volna inkább. Alapvetõen nem rossz, nézhetõ, de mégis valahogy többet vártam. Végig reménykedtem, talán mégsem úgy van, ahogy...De mégis.
Kaktuszné Cserepes Virág 2012 okt. 01. - 14:24:33
Unalmas és idegesítõ.
9/10
-greghouse- 2012 okt. 01. - 11:25:13 9/10
Már többször láttam, most az éjfél körüli ismétlést néztem, azzal, hogy majd elalszom rajta. Nem így lett, pedig jól ismerem, inkább felébredtem. Ez (is) olyan film, ami valakinek vagy nagyon tetszik, vagy sehogy. Nekem nagyon tetszik. Nem egy sima krimi, (illetve kettõ egyben), hanem erkölcsi dráma, és végig izgalmas. Pacino és Williams nagyon jó együtt, és nagy élmény. Persze nem az a plázafal-döntögetõ tömegfilm. Jó.
kata3 2012 szept. 30. - 23:44:50
Érdekes, hogy Al Pacino ugyan azzal az arckifejezéssel játszik a filmben, mint az asszony illatában. Pedig itt más a karaktere.
3/10
ceia 2012 szept. 30. - 09:13:45 3/10
Valamikor már láttam, mert hármat adtam rá. De nem emlékszem semmire.. Ma este úgysem lesz semmi más ami érdekelne, megnézem, milyen ez. Hátha másodszorra jobb lesz.
merkel 2012 szept. 23. - 12:58:19
Csalódás ez a film.
Összes hozzászólás
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!