Álomkeringő

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar zenés vígjáték, 86 perc, 1942

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

A bécsi opera ünnepelt sztárja, Turi Gábor visszavonul a színpadtól, mert hatalmas földbirtokot örökölt Magyarországon azzal a feltétellel, hogy lemond az énekesi karrierről. Impresszáriójával, Dorettivel leutazik a birtokra és átveszi annak irányítását, noha nem ért hozzá. Egy napon megjelenik a kastélyban egy távoli rokon, Ágnes, aki szintén igényt tart az örökségre. Fondorlatos módon ráveszi Gábort, hogy megszegje fogadalmát és ismét színpadra lépjen. Terve mégsem úgy sikerül, mint ahogy elképzelte, mivel közben beleszeret a férfibe.

Stáblista:

Szereplők

Turi Gábor
Ágnes, Bruckner lánya
Müller menyasszonya
Paul Müller
gazdatiszt

Hozzászólások

Szerinted?
Joan Fontaine 2022 márc. 28. - 14:42:55
:)
nappalitv 2022 márc. 27. - 21:21:43 Előzmény Rojita
"Jó volt a kameraállás. A köztudottan alacsony Sárdit mindig alulról fényképezték. Humoros volt, h a szerepében magát úgy jellemezte, h "nem túl magas, de nem is alacsony." Biztos a partnernőjét is cm- rel keresték. (Vagy ügyeskedtek a közös jelenetek beállításával.)"

Leültették. :) Iletve magassarkút kapott Sárdy, vagy felállt a kissámlira mint Vitray a kosarassal késztett interjúnál.
Joan Fontaine 2022 márc. 27. - 20:12:40
Még egy apróság, mivel a lelkembe tapostatok az érzéketlen tapintatlanságotokkal.

https://www.youtube.com/watch?v=IUNxGUIXYsE

Csodálatos, valóban.

De: ettől ő még lehetett egy nagyon aranyos, szeretnivaló, természetes ember, nem tudom, nem ismertem, és nem is fogok gyalázkodni, mert valószínűleg nem érdemli meg. És akkor most tényleg befejeztem.
Joan Fontaine 2022 márc. 27. - 19:50:17
Rendben, számomra nem fontos ez a topic annyira, hogy mások véleményét elfogadni nem tudó emberekkel vitába szálljak, úgyhogy uraljátok a terepet nyugodtan, és imádjátok Sárdy Jánost. Hajrá.
Viszont azt majd olvassátok el a szabályzatban figyelmesen, hogy mindenkinek joga van véleményt megfogalmazni bárkivel kapcsolatban, még akkor is, ha ez esetleg negatív vélemény. A legjelentősebb énekes pedig erős túlzás. További válaszaitoktól kíméljetek meg légyszíves, mert én sem vagyok rá kíváncsi.
Havas Benny 2022 márc. 27. - 14:56:25 Előzmény Joan Fontaine
Nekünk meg az az óhajunk,. hogy "jaj, csak ne szólaltál volna meg"!
Anna Mária 2022 márc. 27. - 14:44:46 Előzmény Joan Fontaine
Túltengsz itt már a véleményeddel, amire nem vagyunk a továbbiakban kíváncsiak. Nekünk nagyon is tetszik Sárdy János, főként a tiszta, mesterkéletlen stílusáért. S ne feledjük, a korának legjelentősebb énekese volt, akár tetszik ez neked, akár nem!
Joan Fontaine 2021 ápr. 10. - 06:55:34
Könyv formátumú volt a Latabár életrajz, amit olvastál, vagy elérhető a neten? Nagyon szeretem, mert sugárzott belőle az alázat, az intelligencia és a kifinomult tehetség. Ilyen arcmimikával szerintem a magyar komikus szakma történetében senki nem rendelkezett, ha pl. visszagondolok az Egy szoknya egy nadrágban nyújtott alakítására, ahol fülbevalót viselt...kac.
Az alázatot valószínűleg a ferences gimnáziumban tanulta. Artistaszámokban külföldön is szerepelt, nem is értem, hogy egy ilyen mozgékony, sportos ember hogyan lehetett cukorbeteg, disznóság.

Sárdy beszédéről azt gondolom, hogy a színészet egy olyan szakma, ahol elengedhetetlen a tiszta, hibátlan beszéd és artikuláció, a tájszólás a legnagyobb jóindulattal is zavaró. Az éneklését pedig mindig is harsogónak és tolakodónak találtam, ami szélsőséges és mulatságos gesztusokkal párosul, és számomra nagyon idegesítő. Valamint azt is megfigyeltem, hogy hiányoznak a beszédéből a váltakozó drámai tónusok, mindent egyformán gyorsan, és egyforma hangszínnel mond. Talán az volt kicsit kivétel, amikor a szántóföldi termelésről beszélt az elején, abban volt egy kis líra, de a párbeszédeiből hiányzik a hangszín váltás.
Joan Fontaine 2021 ápr. 09. - 17:21:53
Két dolog jutott eszembe, nemcsak ennek a filmnek kapcsán, hanem általánosságban a főszereplőkkel kapcsolatban. Sárdy Jánossal kapcsolatban mindig az az óhajom, hogy jaj, csak ne szólaljon meg, és aztán végképp ne énekeljen.
Latabár Kálmán pont az ellentéte, alig várom, hogy szólaljon már meg, mert minden szava és gesztusa kincset ér. :) Kevesen voltak képesek erre a régiek közül, hogy ennyire lebilincselően szórakoztatóak legyenek.
És mindemellett mindig szerénynek és lojálisnak látom, minden filmjében, szerintem magánemberként is egy csoda lehetett.
6/10
Rojita 2020 jan. 05. - 19:07:51 6/10
A színészek és a zene miatt érdemes megnézni. A forgatókönyv gyenge, döcögős. (1. A himnikus, fellengzős felvezető szöveg a magyar föld szépségéről, - jó, elmegy, ilyen volt a korstílus. 2. Kimaradt, h az énekesből lett földbirtokosnak volt-e valamilyen mezőgazdasági képzése? Esetleg, gyerekkorában a vakációit az örökhagyó nagybácsi birtokán töltötte és akkor tanult néhány dolgot? Alapvető állat - növény - élelmiszerfeldolgozás - gazdasági ismeretek nélkül, 2 éven belül az énekes úr kezéből elúszott volna a birtok. 3. A legnagyobb forgatókönyvi hiba, h a 40-es években már nem volt a hangfelvétel torz, érthetetlen. Tehát, képtelenség, h egy énekes ne ismerte volna fel a saját, felvett hangját.)
Az erőltetett forgatókönyvi ötletek mellett frappánsak voltak Latabár - jeleneteinek párbeszédei. Talán nem is a fk-író írta? Olvastam valamikor, h később, Latabár színházi bemutatóin, a jeleneteit teljesen rá bíztak. Nem írta meg a dramaturg, vagy a rendező, - azt mondott, azt játszott, amit poénosnak gondolt a jeleneteiben. Hajlok rá, h már itt is "beleírhatott" a filmbe.
Jó volt a kameraállás. A köztudottan alacsony Sárdit mindig alulról fényképezték. Humoros volt, h a szerepében magát úgy jellemezte, h "nem túl magas, de nem is alacsony." Biztos a partnernőjét is cm- rel keresték. (Vagy ügyeskedtek a közös jelenetek beállításával.)
10/10
Cukros csirkecomb 2020 jan. 05. - 16:20:26 10/10
Csak nyomkodtam a távirányítót, de itt ragadtam. Micsoda színészek... :) A sztori sem annyira gyenge. Legalább morálisan a helyén van. A film jó lehetőség Latabárnak a mókázásra, a nézőnek a felhőtlen szórakozásra.
seamandarin 2016 szept. 23. - 14:19:11
Az 1942 november 18-ai Mozi ujság Forgatás alatt álló filmek rovatában szerepel Kiss Manyi neve. Lehetséges a vele készült felvételek nem kerültek be a filmbe. http://www.europeana.eu/portal/en/record/2048128/349004.html
olahmiki1959 2014 aug. 27. - 07:07:24
Most néztem meg a filmet, és bizton állíthatom, hogy Kiss Manyi nem szerepel benne (a port ismertetõjében benne van) - ha igen, akkor nagyon elnézhettem valamit.
8/10
danton-b 2012 aug. 21. - 23:52:34 8/10
Egyszerû kis sztori ,a színészek viszik a primet,a zseniális Latyi,Sárdi,Csortos.Ez a jó film receptje,bár nem éri el a Hyppolit magasságát,dehát az klasszikus.