Amerikai botrány

Bakancslistához adom
American Hustle
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-angol krimi, 137 perc, 2013

Értékelés:

388 szavazatból
Szerinted?

Irving (Christian Bale) zseni. De sajnos, a hazugság mestere, az átverés bajnoka, a történelem egyik legsikeresebb szélhámosa. Annyira, hogy olyasmi sikerült neki, ami sok, nála komolyabbnak és fontosabbnak tűnő embernek sem: beleírta magát az Egyesült Államok történetébe. Ő valamint bűn- és élettársa (Amy Adams) egy ideje kénytelen egy FBI-ügynöknek (Bradley Cooper) is dolgozni, aki ráveszi őket, hogy küzdjék be magukat a maffia felső köreibe. Ebben az izgalmas, sok új lehetőséget kínáló és nagyon veszélyes világban politikusok, bűnözők és beépített ügynökök találkoznak. És persze: nők. Ha bármelyikük hibázik, minden összeomlik, és a romok az összes résztvevőt magukkal rántják.
Bemutató dátuma: 2014. január 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb smink és maszk
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Eric Singer
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Amy Adams
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Lawrence
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Lawrence
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb eredeti forgatókönyv: David O. Russell
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb vágás jelölés: Alan Baumgarten
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Bradley Cooper
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Bradley Cooper
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Jennifer Lawrence
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: David O. Russell
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Christian Bale
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb rendező jelölés: David O. Russell
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Christian Bale
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Christian Bale
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb forgatókönyv jelölés: David O. Russell
 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb rendező jelölés: David O. Russell
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb női alakítás jelölés: Amy Adams
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Bradley Cooper
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb rendező jelölés: David O. Russell
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb jelmeztervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb film jelölés
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb jelmeztervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj

  2014
  Legjobb női alakítás jelölés: Amy Adams

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
sexykex aug. 20. 21:07:54 Előzmény biffco
Már a Sivatagi cápák sem fogott meg igazán. Annyira nem, hogy szinte tökéletesen elfelejtettem. Rémlik, hogy a Kelly hőseire hajaz, de egy kissé komolyabbra vették a figurákat. David O. Russell szeret megtörtént eseteket feldolgozni. Szereti maga köré gyűjteni a kedvenc színészeit. Kicsit elvont krapek lehet, akit senki sem ért meg tökéletesen, akivel könnyű összeveszni, de legalább az újságírók, a kritikusok, a szakma értékeli a filmjeit. Én inkább csak kínlódok velük, hiszen dugig vannak kibírhatatlan karakterekkel, akik halálra idegesítenek.
A harcos családja megérett a málenkij robotra. Pat a Napos oldalban a diliházból jött és hát Tiffany sem tökéletes. Az Amerikai botrány hőseiről volt már szó. A mop gyártó Joy dilis és szeszélyes, akár a családja. Egy anekdota szerint: „A film jelentős részét improvizálták, már ami a párbeszédeket illeti, és egy esetben Christian Bale arra figyelmeztette David O. Russellt, hogy amennyiben egy bizonyos mondat elhangzik, akkor az alapvetően változtatja meg a későbbi történéseket. Mire Russell ezt válaszolta: »Christian, engem nem a sztori érdekel, engem csakis a karakterek izgatnak!« Azzal pedig aligha lehetne vitatkozni, hogy az Amerikai botrány fantasztikus karakterekre épül!”
Ezeket a karaktereket remek színészek keltik életre és ezért hatnak rám. Elég gyakran megesik, hogy nem igazán tetszik a film, mert a cselekmény elnagyolt, zavaros vagy unalmas mégis nézem, mert az egyik-másik figurát pofán tudnám vágni, meg tudnám ölni és várom, hogy valaki végre megtegye a filmben is. Száz szónak is egy a vége: David O. Russell a közönségfilm közeléből a művészfilm irányába tendál és ezt én nem nézem jó szemmel. Lehet, hogy egy nézővel kevesebbje lesz rövidesen. Őszintén remélem, hogy ez azért elrettenti egy kicsit. (JL a Napos oldalért kapott Oscart, az Amerikai botrány jelölést eredményezett.)
biffco aug. 20. 00:49:22 Előzmény sexykex
nade szerepekröl beszélünk...szinésznő , ez a dolga hogy jol formálja meg az ostoba szöke karaktert nem? és nincs tuljátszva mert jobb szinésznő JL annál, ezért is kapott oscart... miért kevered bele a valóságot ugymond? (vagy én értek félre vmit a kommentedben) én sem azon röhögök mekkora ostoba, hanem hogy milyen jol megformálja azt, a valóságban nyilván kinszenvedés egy ilyet megtapasztalni
sexykex aug. 19. 12:34:18 Előzmény biffco
No, ez legalább elmés volt, bár megkérdőjelezhető. A véleményem, miszerint Rosalyn helyenként túltesz a viccek legendás szőke nőjén, alighanem helytálló. Egyéni szocproblémám, hogy én ezeken a csacskaságokon nem mindig tudok nevetni. Hosszú távon inkább bosszantanak a szőke nők és globalice: az ostoba emberek.
biffco aug. 15. 21:24:06 Előzmény sexykex
igy van ezért szoktam én buta érvelésre beszolni:)
offtopic
sexykex aug. 14. 07:59:00 Előzmény biffco
A butaság a nyolcadik főbűn, ami belőlem a hatodikat, a haragot váltja ki.
biffco aug. 13. 02:18:19 Előzmény sexykex
ezt azt' érvelés ...főleg az ostoba nő akit te szivböl gyülölsz ...........(baaaaz)
sexykex jan. 11. 07:08:31
Egy pillanatra sem dobott fel a film. Nem éreztem erotikus fülledtséget – noha két nőre is kavartak benne rendesen – nem éreztem izgalmat, ami azért nem ártott volna, hiszen mégiscsak egy krimiről beszélünk. Nem volt pozitív hőse, egyetlen egy szerethető figurája sem a történetnek és teljesen idegenek voltak a körzetükért küzdő, bűnözőkkel kacérkodó, szokásos módon korrupt politikusok.
Elsősorban azt éreztem, hogy kényelmetlen a szék és túl hosszú ez a film, amire még rátett egy lapáttal az a formás, ám síkhülye nő, akit egész életemben szívből gyűlöltem – nem a szépségét, az ostobaságát. (A zene valóban jó volt.)
kevinspéci 2018 júl. 21. - 11:03:44
Szerintem ez egy olyan film, amiben a szereplők sokkal jobbak (zseniálisak), mint maga a történet, a rendezés. Merthogy néhol kifejezetten unalmas összevisszaságba hajlik, amire esetenként előpattan egy kiváló jelenet. MIndenesetre a kezdőjelenet nehezen feledhető. :)
A film mindent összevéve számomra elég emlékezetes az alakítások, a jópofa szövegek miatt - és sok filmet már ezzel is túlszárnyal.
6/10
eszto_ka 2018 márc. 04. - 20:43:35 6/10
Ennél nagyobb összevisszaságot keveset láttam. Mai napig nem értem. A szereplõgárda isteni! Kiemelném Jennifert és Bradleyt. Én mindkettõnek adtam volna egy Oscart érte. Jennifer a kedvenc színésznõm, láttam az összes filmjét, de itt szeretem a legjobban.
7/10
trev 2016 szept. 17. - 15:11:38 7/10
Nem rossz film ez, de nálam nem landolt, kifejezetten untam. És nem csak azért, mert indokolatlanul hosszú. 7/10
nyugiss 2016 aug. 08. - 15:00:48
az hagyján, hogy jelölése..de oscar dija is van
csak tudnám mire..

nála érdemesebbek nem kapták meg életük végéig
Roberto DiCapribogyó 2016 aug. 08. - 14:48:23
Ahhoz képest, hogy már 4 Oscar jelölése van, Jennifer Lawrence nem élt bennem úgy, mint színész isten(nõ), de a "Ne tegyél fémet a tudományos sütõbe" jelenetcsokorral örökre levett a lábamról.. :)).
kybuck 2016 jún. 01. - 05:09:00 Előzmény giggs985
De, egy filmnek éppen hogy pörögnie kell, hogy jó legyen, bár nem mindegy hogyan! Tipikus ostoba és ismerethiányos vagdalkozás, hogy a másik véglettel hozakodnak elõ, mintha nem lennének átmenetek (popcornfilm vs. mûvészfilm). Hát van egy újságom: vannak, és ez a film az unalom felé lengett ki, de nagyon, holott ennek nem kellett volna így történnie! Egy cselekményt elõ lehet vezetni érdekesen lövöldözés nélkül is: karakterek jellemfejlõdésén keresztül, esetleg izgalmas párbeszédekkel, bármivel, ami itt nem történt meg. Ettõl lett a film bûnunalmas, azért "bûn", mert ezzel a jónak ígérkezõ sztorival gyakorlatilag a világon semmit nem kezdtek, csak emberek bohóckodtak egy sort, noha nem vígjátékot néztünk. Ezzel az erõvel azt is leadhatták volna két órán keresztül, ahogy szárad a pasztellszínû festék a falon!
9/10
giggs985 2016 máj. 16. - 09:01:30 9/10 Előzmény kybuck
Tudtod nem minden filmnek kell pörögnie, hogy jó legyen. Ha neked ez unalmas, akkor nézz olyan akciót, amiben a fõszereplõ lepuffant percente 5 embert, majd a végén lekaratézza a fõgonoszt.
Csonger 2015 nov. 14. - 00:50:03
Hát ez aztán nem egy nagy eresztés. A hetvenes évek beli frizurák és ruhák tetszettek. A díszletek is. A zenék is. A mikrohullámû sütõ esete is. A híres színészek is. A fõszereplõ csaj köldökig dekoltált ruhái is. Még a történet is akár érdekes lehetett volna.
De hogy lehet ennyire lassú, vontatott, bonyodalom nélküli, izgalom nélküli filmet létrehozni úgy, hogy közben meg minden más tökjó?

És hol van a címben említett botrány? Az egész filmben semmiféle botrány nem volt.
kybuck 2015 okt. 19. - 03:13:53 Előzmény Laveline Thieven
Ha ez a film "zseniális" egyeseknek, akkor nem sok filmet láthattak eddigi életükben: emberek jönnek-mennek, tesznek-vesznek, pofáznak valamiket, és érdemeben gyakorlatilag nem történik a világon semmi! Annyi maradt meg bennem, hogy az egyik szereplõ hajcsavarókkal a fején mászkál egy ideig, mint egy idióta! Dögunalom a köbön, pedig a sztori és a színészek is többre lettek volna érdemesek ennél az altatónál.
10/10
Laveline Thieven 2015 máj. 11. - 13:46:32 10/10
ja igen, a lényeget lehagyom, ami a rendezés egyik legnagyobb fegyverténye, a remek korábrázolás - a zenék, a sztájling, a környezet, a hangulat - minden a helyén volt, remekül visszaadja a 70-es évek közepét a film, zseniális, nagyon szerettem!
10/10
Laveline Thieven 2015 máj. 11. - 13:38:33 10/10 Előzmény proklima
maximálisan osztom a véleményed, nálam is 10/10 a film, egyértelmûen többszörnézõs, számomra kicsit sem vontatott, végig le tud kötni, mind ahányszor elcsípem a hbo-n, ott ragadok, a színészek egytõl-egyig tökéletesek - pl. a Carmine Politót alakító Jeremy Renner-t senki nem említi, pedig priceless volt az alakítása vsz - talán Jennifer Lawrence-é volt számomra kissé túltolt alakítás; oké, eleve idegesítõ karaktert kellett megformáljon, de valahogy így nekem enyhén hiteltelen volt, mert érthetetlenné tette számomra a fõszereplõ ragaszkodását hozzá - tekintettel az elmeháborodottság határát súroló karakterének ostoba együgyûségére, amihez képes nem volt elég jó nõ - mindent összevetve tehát: miért is nem tudott elszakadni tõle Irving, amikor ott volt neki kontrasztként egy ezerszer jobb nõ (aki talán nem volt annyira kihívóan szexi, mint a feleség, mégis nagyságrendekkel attraktívabb, "jobb nõ"), miért is nem hagyta ott az idegroncs, debil feleségét akkor Irving, mi a jó fenén is dilemmázott, míg nem az a bizonyos kényszerhelyzet elõ nem állt, ami miatt mindenképpen szétváltak útjaik? a gyerek elegendõ ok lett volna? miért nem vitte magával, mondjuk, amikor kishíján rájuk gyújtotta az asszony konyhát? nekem ezen a ponton volt egyedül hiteltelen így a sztori - persze, ha egy Jennifer Lawrence-nél vonzóbb színésznõ hozta volna a karaktert, úgy talán érthetõ lett volna a fõszereplõ ragaszkodása hozzá, de így..?

minden egyéb rendben volt amúgy a filmben, a legjelentéktelenebb mellékszereplõ is hozta a maximálisat - valaki kérdezte lejjebb, hogy hogyan tudott hirtelen arabul megszólalni a mexikói "álsejk", hát úgy, hogy korábban, még a repülõn említette Irvingéknek, hogy tud néhány frázist arabul, nem véletlen, hogy De Niro/Tellegio kérdéseire nem tudott csípõbõl reagálni, de az asztalnál történt "mûbalhé" incidens után pont el tudta sütni azt a bizonyos pár szabványmondatot, amit ismert, hogy "örömömre szolgál önnel üzletelni", etc....
7/10
doktormacko1 2015 máj. 10. - 22:02:48 7/10
7 / 10 Tetszett.
proklima 2015 ápr. 03. - 15:19:21
Ez a film minden szempontból tökéletes!
-Valóságra épül (Irving Rosenfeld alias Mel Weinberg, Abscam)
-Hiteles
-Korhûen mutatja be a 70-es éveket (környezet, ruhák, zenék, stb..)
-Nagyon jó a szereposztás, a színészek kiválóak
-A jellemábrázolások magyszerûek
-A történet nem sablonos, nem egyszerû (nekem pl. eléggé oda kellett figyelnem, hogy hajszálpontosan tudjam követni)
Szóval, nagyszerû film.
Nálam a 10-es skálán 10 pont (ts:10)
Összes hozzászólás
Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!