Amerikai nindzsa

Bakancslistához adom
American Ninja
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai akciófilm, 95 perc, 1985

Értékelés:

141 szavazatból
Szerinted?

Joe Armstrongot a Távol-Keleti harcművészetek mesterét és semmitől sem visszariadó társát, Curtis Jacksont veszélyes küldetése a csodás trópusi paradicsomba vezérli. Itt állomásozik az amerikai tengerészgyalogság elit küldeménye, melynek a közelmúltban négy tagja tűnt el rejtélyes körülmények között. Armstrong és Jackson hamarosan rájön, hogy ördögi összeesküvés nyomaira bukkantak: emberek sokaságát ejtik rabul, hogy genetikai beavatkozással "gyilkoló nindzsákká" alakítsák át őket. A tét számukra már nemcsak az ügy kivizsgálása, hanem egyben saját életük megmentése is...

Stáblista:

Szereplők

Joe Armstrong
Curtis Jackson
Patricia Hickock
Hickock ezredes

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
m.kaladze 2023 márc. 11. - 20:09:36 Előzmény KKornél
Talán kicsit elsiklottál a felett hogy 1985ös film...
3/10
KKornél 2023 márc. 07. - 17:21:56 3/10
Iszonyú kínos, gagyi, olyan, mint egy amatőrfilm. Ezek után senki ne fikázza Seagalt meg Van Damme-ot, ott legalább az akciók rendben vannak, itt még az is burleszk filmbe illő. Ettől függetlenül maximálisan ajánlom annak, aki röhögni akar.
8/10
sorozatneked.hu 2022 márc. 16. - 14:44:05 8/10
Amerikai nindzsa 1 (1985):
8/10
Igazából kétféle pontot tudnék adni erre a filmre. Ha figyelembe veszem a nosztalgia faktort és a kultfilm státuszt, akkor 8 pont. Ha szigorúan mai szemmel nézem, mintha most láttam volna először, akkor legfeljebb 4 pont. Ne feledjük, hogy a ’80-as években egyfajta nindzsa mánia volt: filmek, játékok, nindzsa felszerelés gyerekeknek, stb. Sok ilyen film készült akkoriban. Dudikoffot több, mint 400 szinész közül választották ki. Egy hallgatag James Deanshez hasonló srácot szerettek volna. Dudikoffnak nem volt harcművészeti tapasztalata, a forgatás során szedte magára a dolgokat, ellentétben Steve Jamesszel (néger barátja), akinek volt, viszont nekem ez nem tűnt fel. :) Egyébként szegény Steve már meghalt, 41 évesen. A nindzsa szerepére egyébként Chuck Norrist is felkérték, de ő azt mondta nem fog olyan filmben szerepelni, ahol el van takarva az arca. Lehet nagyképűnek hangzott ez a kijelentése, de szerintem logikus érv. A filmben sok hiba volt, egyik kedvencem a motoros ugratás. Dudikoff elindul egy sport motorral, de az ugratást egy enduróval hajtották végre. Aztán szegény kaszkadőr csúnyán lefejelte a motor elejét, remélem nem lett baja. A film harcművészeti tanácsadója Mike Stone volt, aki a második részben játszotta a főgonoszt, illetve a harmadik részben is feltűnik egy pillanatra. Azt is megtudtam, hogy a Cannon stúdió ontotta magából az olcsó filmeket. Ő lehetett a korabeli Asylum. Na jó, talán pár fokkal igényesebb filmeket csinált, de akkor is az olcsóságon volt a hangsúly. Két szinkron készült a filmhez és legalább egy narráció.
Forgatási helyszin: Fülöp-szigetek

Amerikai nindzsa 2 - A leszámolás (1987):
7/10
Erre a filmre is két pontot tudnék adni. Ha a nosztalgiát kiveszem, akkor ez is csak 4 pontot érdemelne, egy picivel kevesebbet, mint az első rész. Bár a koreográfia mai szemmel nézve kicsit gagyi, a kedvenc jelenetem a filmből a tengerparti bunyó. Egyébként szerintem ezt igy kell elfogadni, hiszen a Bud Spencer verekedős jelenetek is milyen valószerűtlenek, de mégis élvezem őket még mindig. :) Mint ahogy az első rész, ez is tele volt hibákkal. Kedvencem az, hogy a halálos vágások után semmi vér, de még csak a ruha sem sérült meg. :) Ehhez a részhez is két szinkron készült. A narrációs változatban nem vagyok biztos.
Forgatási helyszin: Dél-Afrika

Amerikai nindzsa 3 – A véres vadászat (1989):
4/10
Itt már nincs nosztalgia faktor, mert sokkal később láttam ezt a filmet és a pontot is ennek megfelelően adtam. Itt jelent meg először női nindzsa, de állitólag a közönségnek nem tetszett. Mondjuk találhattak volna egy helyesebb és csinosabb szinésznőt is erre a szerepre. Az elején a versenyen a háttérben a biró a második részből a főgonosz, egyben a film harcművészeti tanácsadója is. Dudikoff nem fogadta el a szerepet, mert nem szerette volna, ha beskatujázzák egy nindzsa szerepére és mert nem értett egyet az Apartheid mozgalommal, ami a forgatás helyszinén éppen zajlott. Az új nindzsánk David Bradley lett, akinek ez volt az első filmje és tényleg rendelkezett harcművészeti tudással, viszont nem vitte túl sokra, mint szinész. 1989 és 1997 között mindössze 17 filmben szerepelt. Ehhez a filmhez is két szinkron készült.
Forgatási helyszin: Dél-Afrika

Amerikai nindzsa 4 – Az új küldetés (1990):
4/10
Mivel ezt a részt már nem Dél-Afrikában forgatták, Dudikoff is visszatért, de nem főszerepben. Igazából a film első 45 percében fel sem tűnik. És továbbra sem kellett sok szöveget megtanulnia. :) Állitólag David Bradley is lobbizott, hogy vegyék vissza Dudikoffot, de az már lehet nem tetszett neki, hogy Dudikoff csak azzal a feltétellel vállalta el a szerepet, ha ő lehet a szuper nindzsa, aki megment mindenki is. A főszereplő nőnek, Robin Stille-nek, ez volt az utolsó filmje. 36 évesen öngyilkos lett. A történet számomra egy fokkal jobban tetszett, mint az előző, viszont az a Mad Maxes társaság kicsit már nevetséges volt. Ehhez a filmhez is két szinkron készült.
Forgatási helyszin: Lesotho (a Dél-afrikai Köztársaság területébe ágyazva található enklávé)

Amerikai nindzsa 5 (1993)
3/10
Eredetileg Amerikai Sárkányok néven került volna a TV-be, de aztán megváltoztatták, gondolom meg akarták lovagolni az első két film sikerét. Ez a magyarázat arra, hogy David Bradley név szerint másik karaktert játszik. Nekem ez a film tetszett a legkevésbé az 5 közül, bár itt érzékelhetően poénosra vették már a figurát, sokkal viccesebb volt a többinél. Persze hibák itt is voltak. Egyik kedvencem, amikor este a mólónál verekszik és mindig kiugrik elé egy nindzsa, ahogy halad a főgonosz után. Két hajót kétszer is felhasználtak, ahonnan előjött egy gonosz. :) Ez a jelenet egyébként valamiért egy klasszikus arcade játékra emlékeztetett, ahogyan ment előre jobbra és mindig meg kellett küzdenie valakivel. A mólós jelenet végén megpróbálja megvédeni a fiatal fiút, de úgy arrébb löki rá a csónakokra, hogy csoda, hogy nem lett semmi baja a srácnak. Másik kedvencem ilyenkor a külföldön forgatott jelenetek, ahogy a háttérben látni a nem statisztákat, ahogy bámulják a forgatást. :)
Forgatási helyszin: Venezuela
m.kaladze 2020 nov. 26. - 01:06:28
gotha 2019 jan. 30. - 23:56:08 Előzmény proklima@freemail.hu
igen JÓ PÁR filmje és nem PÁR JÓ :D ettől ez a maga nemében színtiszta nyolcvanas évek... Amikor a hátsó kertben nindzsásat játszottunk eszkábált kardokkal, meg bringahajtásból kiszedett fogaskerék shurikenekkel :D És Kobaderáztunk tök komolyan lótuszülésben füstölőpálcákkal... és próbáltunk osonni a kamra tetején, ami majdnem beszakadt.., csudajó emlékeket adott nekem a manus pedig nem is tartom színésznek :D
proklima@freemail.hu 2017 júl. 31. - 17:13:50
Michael Dudikoffnak jó pár filmje van. Nem mondom azt, hogy világszínvonal, de egyszer nézhetõ.
6/10
nikato 2017 júl. 31. - 11:41:52 6/10
VHS korszak valóban. :)
gotha 2017 febr. 16. - 16:31:14 Előzmény Xbull
Alámondással az igazi!!! :D https://youtu.be/OdVI8eHNaeE
gotha 2017 febr. 16. - 16:28:21
KOBADERA :D
8/10
5i 2015 aug. 10. - 23:09:13 8/10
VHS-korszakos movie.:-)
Gyerekként rongyosra néztük...de ma is jobb, mint sok új mozi.
Valahogy ennek még van feelingje, a zenéje pedig klasszikus számomra.:-)
cellasto 2015 júl. 26. - 21:09:28
igaz az újabb szinkronnal megy,de még így is simán ver sok mai akció filmet :)
Ragika 2014 máj. 11. - 19:46:05
Már vagy 20 éve láttam, de sosem felejtem el azt a jelenetet, amikor ***SPOILER PÓTOLVA***kilõnek a csajra egy nyilat, és Dudikoff valami farúddal hárítja a nyilat, a fába áll bele. ***SPOILER VÉGE PÓTOLVA***A 90-es években nagy siker volt ezek a darts nyilak, haverom hajigálta õket a fába az udvaron. Én megéreztem magamban a ninját, fogtam egy egyenes ágat a földrõl. Mondtam neki, most figyelj mekkora király vagyok... õ megdobta a dartsot, én meg csak úgy érzésbõl elrántottam az ágat a fa elõtt, függõlegesen. Néztük, hova állt bele a darts, erre emelem fel az ágat, ott állt benne. "One in a lifetime" pillanat, de azért ott egy magasabb szellemi szintre léptem :D
cellasto 2013 dec. 08. - 20:16:48
épp ma este lesz a nindzsa színrelép is
nagy kedvenc szintén ebbõl a korszakból
franco nero-sho koshugi :))
8/10
_Freddy_ 2013 dec. 08. - 19:05:19 8/10
Nagyon is jó film volt ez akkor mikor még csak VHS volt a forgalomban. Mai szemmel nézve húztam a szám néhányszor, de 10 éve még nagyon szerettem, a 2. részt valamivel jobbnak tartom. :)
cellasto 2013 dec. 08. - 18:10:05
még talán sho koshugi filmjei voltak ebben az idõben
a nindzsa bosszuja pl ugyanígy az akkori amerikában játszódik :)
jó kis oldschool filmek,igazán csak a mi korosztályunk tudja értékelni :)
linamina 2013 dec. 08. - 15:53:58
A 80-as évek közepén nagyon is jó film volt. Talán éppen a "semmit sem tudunk a ninjákról" miatt, szinte bármit megnézettek velünk róluk. Hozzánk a VHS korszak derekán eredeti nyelven érkezett, német alámondással, amit a magyar narrátor mindenképpen felül akart múlni egy-két 'jaj' vagy 'auú' felkiáltással. Szuper volt. Én szerettem.
7/10
jani-wan 2013 dec. 08. - 09:49:14 7/10
A 80-as évek elején kezdett beépülni a köztudatba a Ninja, amirõl a jónép túrót sem tudott. Szóval egy kis hollivúdi csúsztatás és hatásvadászat, mint pl. láthatatlanná válás belefér, úgysem hiszi el senki. :)
Azt nem tudom mibõl gondolod hogy nem edzett, az amnézia ugyanis nem befolyásolja az izomemlékezést, és könnyen elképzelhetõ hogy úgy alakult hogy elõjött nála is, és rágyúrt.

Nekem egyáltalán nem hiányzott az hogy a gépfegyverek szaggassák szét az embereket, és spricceljen a vér minden karvágásnál (mint pl. a Shogun bérgyilkosában, ahol a gyerekkocsit tolja a Ronin a filmen keresztül). Így legalább nem 18 karikás a film.
És ebben nem volt a korra jellemzõ robbanás esetén dobbantóról felugró cvisztszaltós (elõre szaltó bicska mozdulattal félfordulattal) halál. :D

Na igen, az ellenfelek akkoriban sajnos sorban jöttek ami õszintén szólva elég szánalmasan néz ki. Szerencsére ezt Jackie Chan megváltoztatta az ilyen harcmûvész filmekben. Addig a hongkongi filmekben is úgy zajlott, hogy az 1 db fõhõst körbevette a négymillió ellenfél, és körbe-körbe sasszéztak, amíg sorra kerültek :D
AvatáR Gil Maerth 2013 dec. 08. - 08:27:04
klasszikus kis film. Akkoriban nem szurtak szemet a toposzok, mára sajnos minden második film ezt használja:
: - géppuska nem ejt pontos sebet, sõt semmilyet. Itt még a pisztoly SEM! :)
- az ellenfelek szép sorrendben jönnek.

Egyébként egy palkó a Spekrumon vagy Discoveryn tán elkapott egy nyilat röptében. Úgyhogy lehetséges :)
De hármat (!) azt azért semnem lehet. ;D
és még valami: ha a szereplõ kihagyott 7-10 évet, akkor elég nehéz formába maradni.
Fõleg úgy hogy még a leselkedõket/ helyükön gubbasztó ellenfeleket is észreveszi....

egyébként az eredeti ninjáknak nem kellett fekete cucc, sem pedig mindenféle cumó.
Az álcázás, a beépülés atyamesterei voltak, és akár egy csészébõl (vagy bármibõl!) is tudtak fegyvert kovácsolni, ami halálos is lett avatott kezükben!
A láthatatlanná válás az Legenda. Max spirituális értelme igaz.
A ködgólyós meneküléshez pedig elõre legyártott menekülési terv kellett.... Szerintem !
Az eredeti ninja veszélyes, hangtalan, élõ fegyver. Mire körbetégláznád magad, észreveszed, hogy Õ adja a maltert!

Szóval sok a hollywoodi félrecsúsztatás, hatásvadászat.

10/8 - a filmnek.
10/4 - amiért nem néztek a témának rendesen utána. :-(
Xbull 2013 ápr. 09. - 09:48:47 Előzmény KlarkKent
Fõleg mikkor elõször megjelent német hanggal és magyar alámondással
10/10
KlarkKent 2012 febr. 07. - 00:51:58 10/10
Én is találtam benne pár hibát, de nem nagyon tud érdekelni. A kor egyik sikerfilmje meg a gyerekkorom egyik meghatározó "dolga". Aki benne volt és akkor volt gyerek/fiatal mint én az érti mirõl beszélek :)
Összes hozzászólás