Amerikai pszicho

Bakancslistához adom
American Psycho
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai horror, 101 perc, 2000

Értékelés:

395 szavazatból
Szerinted?

Patrick Bateman egy gazdag és befolyásos Wall Street-i befektető fia, igazi aranyifjú. Könnyen halad előre az apja által kitaposott úton, megszállottja a pénznek, a sikernek, a divatnak és a stílusnak. Igazi társasági ember, központi figura, amolyan kétlábon járó sikersztori. Bateman emellett minden idők legkegyetlenebb és leggátlástalanabb sorozatgyilkosa is. Ismerősöket és ismeretleneket mészárol le különös kegyetlenséggel, nem válogatva az eszközökben - kés, láncfűrész, fegyver, nála egyre megy. Indítéka nincs - hacsak az ölés gyönyöre nem számít annak. A rendőrség sötétben tapogatózik, eleinte senki nem gondol arra, hogy a legbefolyásosabb körökben kellene keresni az egyes számú közellenséget.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Patrick Bateman
Donald Kimball nyomozó
Craig McDermott
Evelyn Williams
Paul Allen
Courtney Rawlinson
Luis Carruthers
Timothy Bryce

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
tesz-vesz 2018 szept. 09. - 12:39:27 3/10 Előzmény IMGOD
és a zene nem lehetett hangos a pultnál?
3/10
tesz-vesz 2018 szept. 09. - 12:35:19 3/10 Előzmény Sonic8
mi a mondanivalója szerinted?
3/10
tesz-vesz 2018 szept. 09. - 12:28:59 3/10 Előzmény breeder
már megint... van egy csomó ember, aki beszéli a nyelvet, szavakat rak egymás után, de annak semmi értelme.
mi a film célja amit nálad elért?
miért lenne ez rendszerkritikus film? szeretitek ezt a szót? okosnak tűntök tőle?
3/10
tesz-vesz 2018 szept. 09. - 12:23:53 3/10 Előzmény JasonStatham
áruld el, hogy SZERINTED mi a rendszerkritika ebben a filmben? az h kokainoznak a felsővezetők és ezt bemutatja a film, még nem rendszerkritika. bateman apja volt a cég tulajdonosa, szóval az h egész nap semmit nem csinál alelnökként, szintén nem rendszerkritika
szookedorina 2017 okt. 26. - 21:20:47
Nyitott ablak! Szintén így gondolom.
8/10
compactegon 2016 okt. 08. - 22:16:51 8/10 Előzmény JasonStatham
akkor mindenképp tedd meg. sokkal betegebb, és jobban körüljárja a fõ témakört.
JasonStatham 2015 okt. 15. - 21:47:32
Nekem nagyon tetszett a film, bár a horror besorolást nem értem. Szerintem inkább egy rendszerkritika/thriller.
Christian Bale fantasztikusan azonosult Patrick Batemannel és a felsõ tízezer szemében bemutató kapitalizmus is tökéletes volt. A könyvet nem olvastam, de a film egy klasszikus marad.
Nem mellesleg érdekes az is, hogy 2000-ben 3 társadalom/rendszerkritika film készült és mindegyik megmarad a filmtörténelemben.
10/9
7/10
warholsuicide 2015 szept. 15. - 03:58:11 7/10
ja és bocs, AZ ELÕZÕ KOMMENT SPOILERT TARTALMAZ!
7/10
warholsuicide 2015 szept. 15. - 03:55:50 7/10
a könyvet nem olvastam, csak a filmet láttam. nekem nagyon tetszett, bár elég furi érzés volt, amikor a fõhõs az film elején a reggeli rutinjáról beszélt... eléggé rá vagyok kattanva az arcápolásra, és õ meg egy teljes, tudatos arcápolási rutint lenyomott, persze mint az egész filmben, ez is egy kritika volt a felszínesség felé, én meg tök magamra ismertem... de ez nyilván a célja a film mûfajnak (ahogyan a színháznak is). amúgy batemennek igaza van, az alkoholos cuccok szárítják és öregítik a bõrt. : D a filmben sok komikus jelenet volt, tényleg nem horror, inkább szatíra jellegû, elég szórakoztató és izgalmas látni, hogy süllyed egyre mélyebbre, hogyan világít rá a történet az emberek teljes érdektelenségére, felszínességére. a film alapján nekem teljesen az jött le a végén, hogy az egész igazából nem történt meg, csak a fejében, de annyira bekattant, hogy valóságnak hitte. a rendõrökre lövöldözõs jelenet is annyira abszurd volt, hogy igaz legyen. de aztán többször meghallgatva a film végi monológot, megemlíti, hogy most már semmi nem akadályozza meg, és a büntetése elmarad, ez alapján mégiscsak megtörténtek a dolgok, csak annyira nem foglalkozik senki senkivel, hogy teljesen összetévesztik egymást, így sosem lehetne rábizonyítani a gyilkosságokat. a vélemények ebben megoszlanak, de épp ez az izgalmas, hogy nyitott kérdést hagy, gondolkodásra késztet. az üzenete tetszett, tanulságot is le lehet vonni annak ellenére, hogy a fõhõs a végén épp ennek az ellenkezõjét mondja. a rendezést nem érzem kimagaslónak, viszont christian bale fantasztikusan játszott, mintha tényleg rá írták volna a szerepet.
7/10
NorbiRegi 2015 jún. 14. - 12:58:32 7/10
Nekünk 10/7. Nagyon jól indul, felkelti az érdeklõdésed alig várod hogy mi lesz a vége.... erre tök értelmezhetetlen, hogy mi történt meg és mi nem.
balazsxxxx 2015 jún. 14. - 00:55:15
valaki spoiler szó alatt elmondaná mirõl szól ez a film? most valóban megtörténtek benne a dolgok vagy csak egy rémálomvilágban élõ emberrõl kaptunk képet?
kovkov 2015 jún. 13. - 22:04:06 Előzmény Braille
beteg...
Braille 2015 ápr. 29. - 12:29:33
Meleg reggelre keltem ma, valószínûleg meg kéne vennem az új Daikin klímaberendezéseket, kifejezetten kényes vagyok az idõjárásra, ha túl meleg van, megizzadom, és az izzadás árt az arcbõrömnek. Nagy megelégedéssel tölt el az új Tag Heuer Calibre 36 RS órám látványa, mely a legkevésbé sem visszafogott, de minden pontjában tökéletes, hisz a szíja kaucsuk, ami sokkal jobb minõségû, mint bármely állatbõr, az üvege karcálló zafírkristály, amit szinte lehetetlen megkarcolni, a tokozása pedig titán, ezáltal könnyû, de mégis hihetetlen erõs. Az ára alap esetben 10500 dollár, viszont ismerek valakit a Tag Heuernél és így csak 9500 dollárt fizettem érte. Miután felkeltem a Samsung Deluxe hûtõszekrényembõl töltök magamnak kellemesen hidegre hûtött Evian márkájú ásványvizet, amit a francia Alpokból hoznak ide. Rögtön ezután felülök a Vision Fitness Elegant R40i szobakerékpáromra, közben a mai napi teendõim nézem egy Apple iPad Air 2-n és közben azon gondolkozom, hogy jól ma este jól meg fogom dugni Katey Smith-t. Miután végeztem a hírek olvasásával és a reggeli tornával felhívom a bejárónõmet, hogy hozzon még abból az isteni vadlazac filébõl és rákból, amit a múltkor is hozott. Valószínûleg a hétvégén õt is megdugom. Ma este egyébként átjön Katey és megnézünk egy filmet, amirõl eddig még sosem hallottam, a neve Amerikai Pszicho és valószínûleg nem fogok rajta jól szórakozni, mert az új Samsung 110 colos 8K tv-men (amit egyébként még nem is kapni, de a múlt hónapban összehaverkodtam néhány mérnökkel a Samsungból) nem fog jól mutatni. Majd a film után jöhet a vacsora, amit ilyenkor mindig magam készítek el, és közben az új Marantz TT-15S1 kerámia csapágyas lemezlejátszómon fogok zenét hallgatni. Semminek sincs hozzáfogható hangzása. Az ételeket egy Bosch indukciós fõzõlapon készítem el, ami természetesen beépítve van a konyhabútoromba. A fõzõlapra egy új Tefal Titanium Pro bevonatú serpenyõt rakok, így biztosítva, hogy ne kelljen sok kókuszolajat használnom, de az lazac mégis kellemesen puhára süljön, anélkül, hogy leégne.
Mielõtt Katey megjönne, az új halszálkamintás sötétszürke Giorgo Armani öltönyömet veszem fel egy szintén Giorgo Armani márkájú lakkcipõvel. Az öltönyöm alá egy az öltönyömtõl enyhén világosabb inget veszek fel, így kellõen stílusosan elegáns maradok, mégis visszafogottnak mutatkozhatom Katey elõtt. Miután megérkezett és megkóstolta az isteni lazacot, amit készítettem az új bivalybõr kanapémra ülünk le, amit egy francia divattervezõ készített. A film egyébként meglepõen kellemes, egy amerikai fickóról szól, aki – filmes szereplõkhöz viszonyítva – meglepõen szimpatikus és úgy érzem, ha lehetne egy ilyen barátom, akkor igazán jó társaság lennénk, már persze ha nem lenne ilyen idejétmúlt. Néhol a film mintha pont nekem készült volna, például mikor azokat a mocskos kis kurvákat bünteti, kifejezetten élvezetes részei a filmnek. Vicces volt nézni, hogy milyen riadt fejet vágtak a kis buta prostik. Kateynek már nem tetszik ennyire, szerinte túl durva és mocskos a film, de én tudom, hogy igazából csak egy jó dugást akar. A filmtõl annyira felfûtött hangulatba kerülök, hogy legszívesebben v***MODERÁLVA***ám. Azt hiszem, ideje nekem is beszerezni egy barkácskészletet.
pppppppppppppp 2015 febr. 14. - 23:15:13 Előzmény sawyerx
Amit te hibaként sorolsz fel, az kb. a film egyik pozitívuma. Elég jól illeszkedik stílusában a könyvhöz, amennyire emlékszem.
6/10
Atis88 2015 febr. 14. - 21:54:17 6/10
A színészi játék kiváló, fõleg Bale, de beteg egy film összességében nézve. Egyszer elég megnézni szerintem. 6/10.
10/10
lafemme 2014 szept. 07. - 16:46:53 10/10
Zseniális forgatókönyv és színészi játék, nagyszerû operatõri munka.
A rendezés volt az, amit talán nem tudok az egekig emelni, de minden más 10/10-es, mindenkinek látnia kell legalább egyszer, hogy rájöjjön a mondanivalóra.
3/10
sawyerx 2014 aug. 23. - 16:23:29 3/10
Az alapötlet jó volt, a rendezés és operatõri munka nem, az eleje eléggé tetszett, aztán unalmas lett, egyszer bõven elég volt végignézni.

4/10
breeder 2014 júl. 09. - 20:28:22
Az empátia hiánya más dolog!
Jordan Belfort-ot nem mondanám pszichopatának, mert elcsalta mások pénzét, vagy mert a haverját hirtelen felindulásból meg akarta ölni.
Azt ne felejtsük el, hogy Belfort nem kitervelten cselekedett akkor, amikor nekiugrott barátjának és kollégájának Donnie Azoffnak. Patrick Bateman ezzel ellentétben mindig elõre kitervelte, hogy gyilkolni fog.
Tehát a kettõ jellem között van különbség, nem is kevés. :)
breeder 2014 júl. 09. - 13:09:49
"Az új scorsese film is lényegében errõl szól, a wall street farkasa, csak ott még a gyilkolás elõtt észbekap a figura, pedig õ is egy nagyon hasonló közegben van."

A Wall Street farkasában a drog jelenik meg, mint boldogság illetve élvezetfokozó szer.
Az Amerikai pszicho-ban már nem emlékszem pontosan, hogy a fõszereplõ drogozott-e!?

"Ott el is hangzik, hogy a pénz és a javak birtoklása tesz valakivé."

Na igen, a DiCaprio filmben sem tudják, hogy hol a határ.
De az még a jobbik eset ha valaki csak magát teszi tönkre és másokat békén hagy. :)
breeder 2014 júl. 09. - 00:09:51
Réges-régen a császárok idejében volt ez a jelenség, mint ami itt az Amerikai pszichó-ban, hogy a gazdagok a nagy semmittevésben azon kezdtek el filózni, hogy a szexen és a zabáláson túl mi okozhatna nekik még örömöt az életben, és akkor találták ki azt, hogy nagy arénákban embereket ugrasztanak egymásnak, akiknek egymás ellen élet-halál harcot kellett vívniuk.

Egyszer láttam egy dokumentum filmet, amiben gazdag embereket interjúvoltak meg. Persze nem havi 10 ezer dollárt keresõ embereket, hanem valódi szuper gazdagokat, akik hatalmas mamutvállakozások fejei, hogy hogyan élnek, mik a céljaik, és hogy mennyire elégedettek!? Erre az egyik interjúalany azt találta mondani (amin én nagyon megdöbbentem), hogy persze elégedett, de igazán akkor lenne elégedett, ha nem akkora köves gyûrû lenne az ujján, mint ami most van, hanem kétszer akkora, mert akkor még jobban tisztelnék, ugyanis náluk (ha jól emlékszem valamelyik távol-keleti országban) a gazdagok körében az adja a rangot, az a gazdagság mércéje, hogy ki hány karátos köves gyûrût visel. :)
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás