Amerikai rapszódia

Bakancslistához adom
An American Rhapsody
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-magyar filmdráma, 106 perc, 2001

Értékelés:

128 szavazatból
Szerinted?

Egy fiatal pár (Nastassja Kinski és Tony Goldwyn) megelégelve a Rákosi-rendszer embertelenségét, kockázatos vállalkozásra szánja el magát. Embercsempészt bérel, hogy juttassa át őket a szigorúan őrzött nyugati határon. A négytagú családból azonban csak hárman jutnak el az ígéret földjére. Alig néhányhónapos kislányukat nem merik magukkal vinni a kockázatos útra. A kicsi utánuk hozatala sajnos nem sikerül. A kislány egy csecsemőotthonban ragad, falusi nevelőszülőkhöz kerül, míg nővére és szülei Amerikában próbálnak új életet kezdeni, és megpróbálni a lehetetlent: kihozni a kis Zsuzsit a vasfüggöny mögül.
Bemutató dátuma: 2002. február 28. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Révész István jan. 31. 22:25:24 9/10
Nagyon szép, lélekemelő film :)
2/10
efjé 2018 máj. 06. - 23:01:57 2/10
Ez még amerikai filmnek is egy nyálas giccs. Korona a tetejére a végén a cigányjajgatás..
erdan 2017 nov. 16. - 17:14:15
*** SPOILER !!! ***
Többen felvetették, hogy a falusi környezet túl idealizált. Szerintem pedig pont azért hiteles, mert egy boldog hatéves kislány emlékeit látjuk.
*** SPOILER !!! *** vége
Én sem emlékszem szüleim küszködésére, a függöny helyett papírral betakart ablakok, az éjszakába nyúló robotolás, nagyon halványan rémlik csak. A melengetõ szeretetük viszont életem végéig elkísér. Sokan ismerik azt, hogy felnõttként visszatérve a gyermekkor színhelyére, minden sokkal kisebb. Ha egy felnõtt józan szemével láttuk volna azokat az éveket, számomra az illusztráció lett volna, nem tudtam volna érzelmileg átélni.
10/10
Nótárius 2016 jún. 09. - 13:16:02 10/10
Ez egy történelmileg fontos, elgondolkodtató és érzelmileg is felkavaró, lenyûgözõen nagyszerû, szép film. (Szerintem.) Talán azért is, mert bár a történetet tekintve nem vagyok érintett mégis lebilincselõen magával ragadott. Katartikusan felemelõ volt együtt érezni a történelem sodrában emberi természetességûen néhol hibázó; vívódó, ellentmondásaikkal, nehezen feldolgozható félelmeikkel, megéléseikkel küzdõ karakterekkel. Külön érdekes élmény volt átlényegülten hiteles „magyar”-ként látni Nastassja Kinski-t és Scarlett Johansson-t!
Hátha *** SPOILER !!! ***
Lélekemelõ volt, hogy az egyénenként szinte kérdõjelezhetetlen, mégis egymást kizáró személyes igaz-ságok és szándékok miként találhattak nyugvópontot a film végére.
A számomra nem lényeges, inkább otthonos érzetû, néhány hitelességi kérdõjelrõl:
1. Kissé kizökkentõen népiesen tabló-szerû volt a nevelõszülõk Szentendrei Skanzenbe helyezése.
2. Én ez Pesten cseperedõ-ként gyakran láttam a ház elõtti járda mellett NAGYON szétkapott és szerelt autókat (Igen, Trabantot is.).
3. A banánról meg az a ködlõ emlékem, hogy anno télen riadóztatták egymást az emberek, hogy banán (!?!) érkezett (a Blahára?). Az értesült odasereglõknek aztán közvetlenül egy teherautó platójáról árulták személyenként maximált mennyiségben. Eközben néhány faládával átpakoltak egy Barkas-elõd csõrös, ívelt sárhányós (nagyon tetszett nekem) kisteherautóra is, ami elgurult vele a város másik pontjára (nyilván). ;-)
Hátha *** SPOILER !!! *** vége
Ádám Beáta Magdolna 2016 jan. 15. - 21:13:38
A történet vége idáig, hogy elkészül a film, vagyis ismét visszatér a történet hõse Magyarországra!
Hogy segítsen! Ugyanakkor csak az értheti õt, aki már élt az USA-ban, de erre nem gondol!
A gyerekkorban magyar emberektõl kapott szeretet visszaadja a film és segíteni próbál!
A kommunista rendszert mutatja be negatívan, amikor Rákosi Mátyás és szûk köre kérlelhetetlenül leszámolt és vasfüggöny volt, majd a szabadságarc leverése után mintha teljesen élettelen lenne minden!
Szerintem az éjszakai életet jól mutatja a film, vagyis szinte senki az utcákon.
A Budai Palota és környéke jól érzékelteti a Magyar Királyság egykori létét...és a kiindulópontot.
Ádám Beáta Magdolna 2016 jan. 15. - 19:59:58
Mint szinte minden filmnek, ennek is van üzenete a jelen kor számára.
Sztálin a zászlón és nemzeti trikolórral vonulnak fel a gyerekek...
Nem jöttek vissza élni Magyarországra...és a budai villákat sem nagyon kapták vissza.
Mások élnek a villáikban és az ingatlanaikban...Nem sok minden változott!
Pedig õk sokat tudtak a kommunista rendszer elõtti államról, kapitalista országba mentek, demokráciát tanultak és rengeteg kapcsolati tõkére tettek szert...anélkül ez a film nem született volna meg...a Horthy rendszer elitje szinte kivétel nélkül megállta a helyét az USA-ban, és ahogy segítették Magyarországot 1920-tól, úgy az USA-ban élõ embereket is.
Volt szerencsém megtapasztalni egy kint élõ egykori magyar fõiskolai tanár példáján: Géza Martiny. Õ is igaz történet, és nem hazug...
Ádám Beáta Magdolna 2016 jan. 15. - 19:34:09
Régen láttam a filmet
Azt hiszem a nagypapát oroszok lövik le és a nagymama kényszermunkatáborba kerül, hiszen õk az 1945 elõtti Magyar Királyság Horthy korszakának az elitje.
Éltem az USA-ban és a film alapvetõ mondanivalója, hogy a szeretet miatt jön vissza, de csak bolsevizmust talál, és annál az amerikai szabadság jobb.
Egy talajt veszített réteg a rákosi rendszerben, majd a Kádár rendszer nyomott légkörében állóvíz van.
Voltak valakik, majd a szovjet övezetbe senkik lettek...
Az egyetlen film, amelyik idáig foglalkozott valamennyire a kommunista rendszerben mûködõ táborokkal, és sajnos idáig csak amerikai film tette ezt meg!
8/10
stupek2 2015 dec. 11. - 16:50:07 8/10
Ahhoz képest, hogy amerikai szépen átjött a mondanivaló. Kicsit zavart Szõke András szerepeltetése, valamint a hamburger majszolása és a fegyver megjelenése az amerikai családban.
Sajnos ezt a filmet csak a magyarok érthetik, ezért nemzetközi sikerre nem is számíthat, de MI nézzük meg!
7/10
gimbiikeeh 2015 júl. 29. - 21:08:08 7/10
Egész jó kis dráma volt. Érdekes, megható történettel. Végig arra gondoltam, hogy ez a valóságban is megtörtént. Nastassja Kinski nagyon jó színésznõ. Egyébként sokan írtátok, hogy sehonnan nem tudjátok beszerezni a filmet, pedig nálunk is megjelent DVD-n. Nekem is így sikerült megnéznem.

7/10
10/10
idõjós1010 2015 júl. 02. - 14:41:17 10/10 Előzmény tortura
Érdekes kis történet, és nem kétlem hogy igaz is. Bizony, Európai nõ, népszerû, mint Európai autó, viszont én úgy hallottam ismerõsöktõl, hogy ennek ellenére sem igazán befogadóak. Pl egy amerikai apa nem szívesen adná lányát egy Magyar szomszédhoz. Bár nekem efelõl tényleg nincs semmiféle személyes meggyõzõdésem.
tortura 2015 jún. 24. - 11:30:52 Előzmény idõjós1010
Nem akarok vitatkozni utolsó soraiddal. Dacára annak, hogy ezt is egy hollywoodi filmstúdió készítette.... Ha emlékszek még a nyitó képre. Tudom, tudom, a Hollywood kifejezés már régóta szitokszónak számít itt a port.hun. Megjegyzem, remek filmeket készítenek, csak rendelkezni kell az egyénnek a szelektálás képességével és akkor minden OK.
"Barátságosak az emberek egymással, és a turistákkal is egyaránt, viszont sohasem vegyülnének egy európaival." Olyannyira vegyülnek, hogy nagyon sok amerikai pasi elõszeretettel vesz feleségül európai nõt. Sõt, sokan vadásznak rájuk. Még régen egy ismerõsöm kiment látogatni a nõvérét Seattle-be. Megkértem, próbáljon ott nekem munkát szerezni, pl. babysitterkedést. Erre azt válaszolta, hogy azt nem tud, de van egy pasi, a feleséget keres Mo-ról. Én meg mondtam, hogy én viszont nem férjet fogni mennék oda. Nos, azért odaadta a pasinak a címemet, aki egy darabig még írogatott is nekem, képeket is küldött magáról.
Frikando 2014 nov. 25. - 23:12:30
Az átkos évek falujának ábrázolása úgy látszik csak Tarr Bélának megy. Itt is meggyõzõbb lett volna a bokáig érõ sár mindenhol, fû helyett gaz, nomeg a kétkezi munka 03-tól éjjel 11 ig. A sorban állás a boltba égett kenyérér', a bukszában való apróért kaparászással, vagy az 5-6 kilométeres gyaloglások, ha bárhova eljutnál. Esetleg egy kis beszolgáltatás, kulákozás, autó tolás a sárban, stb. Fõleg hogy a Galkó kuláknak öltözött. Tyúk vágáskor meg el kell tartani a szárnyast magadtól, mert összekoszol, esetleg eldobni, autentikusan, hogy fejetlenül rohangáljon még kicsit. És a Galkó kapcájáról is megnéztem volna egy közelit, lássanak ilyet az USÁ-ban is. (Mindezt, mondjuk, fekete-fehérben, csak a bicikli pirossával a végén.)
Az nem is kérdés, hogy egy amerikai tini csak kirándulni és kiábrándulni tud a vasfüggönyön ide, de ennek menetét kicsit jobban ki kellett volna dolgozni, mert hát ez vezet a happy endhez. Pesten meg, mondjuk, egy jó kis igazoltatást még hiányoltam. :-)
A malacok rendbe' voltak a kombiban, a trabantos szerelõs jelenet határeset, de mit keresett a banán az autó tetején???
10/10
csizo 2012 jan. 18. - 09:21:45 10/10
Szuper jó film. Mindenkinek ajánlom.
10/10
DuduBaba 2011 dec. 24. - 16:40:14 10/10
Ez a film csak 8,6 ?! Nemzetközi viszonylatban talán megérteném, de egy magyar ember számára nem lehet rosszabb 9-esnél.
3/10
offtopic
ariskerase 2011 jan. 16. - 13:10:04 3/10
Érdekes egy film.
1/10
Dimi 2010 aug. 31. - 23:34:00 1/10 Előzmény Vikibébi
Dramaturgiailag, színészi alakításokat tekintve és minden szempontból egy bugyuta amerikai tévéfilm szintjét sem ütötte meg. Hiteltelen jelenetek, párbeszédek, helyszínek. Kit akartak ezzel hülyíteni??? Az amis magyarok sérült lelki világának ez kellett??? Tiszta röhej a magyar skanzen a bajuszos bácsival, meg a friss magyar-amerikai család tömi a fejét a hamburgerrel... jéééézusom!!! Ez a film egy büntetés!!!
1/10
toshiba321 2010 aug. 07. - 12:02:59 1/10
10/1
Vikibébi 2010 márc. 24. - 13:57:46 Előzmény tundee
Szia Tünde!

Én már többször láttam e filmet és nagyon szeretem.
Megakadt a szemem, mit írtál. Elküldenéd nekem is a linket, ahonnan letöltötted?

KÖszi elõre is
Viki
10/10
Dros 2009 aug. 18. - 21:29:23 10/10
Nagyon jó film.
Igaz Hegyeshalomtól 10km-re már nem hiszem, hogy megértik/átérzik.
10/10
natmac 2009 márc. 27. - 21:11:20 10/10 Előzmény tundee
Én is szeretném a filmet... :) Kérlek, küldd el nekem is.
Köszönöm
Összes hozzászólás