Amíg a háború tart

Bakancslistához adom
Mientras dure la guerra
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott spanyol-argentin háborús filmdráma, történelmi film, 107 perc, 2019

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Spanyolország, 1936 nyara. A híres író, Miguel de Unamuno úgy dönt, hogy hivatalosan is támogatja a katonai felkelést, remélve, hogy így rend lesz az országban, ahol egyre feszültebb a helyzet. A köztársaságpárti kormány erre azonnali hatállyal leváltja őt a Salamancai Egyetem rektori posztjáról. Eközben Franco tábornok egyesíti csapatait a felkelők oldalán, és sikeres kampányba kezd, hogy megkaparinthassa a teljes ellenőrzést. Unamuno a konfliktus véres kimenetele és egyes társainak bebörtönzése láttán megkérdőjelezi kezdeti meggyőződését. Amikor Franco bevonul Salamancába, és a nemzeti zónában államfőnek kiáltják ki, Unamuno felkeresi őt palotájában, hogy hangot adjon egy kérésének...

A belső tenger című filmmel 2005-ben Oscar-díjat nyert Alejandro Amenábar új alkotása a híres író, Miguel de Unamuno történetén keresztül a Franco-diktatúra kezdetére viszi vissza nézőt. A tavalyi év egyik legjobban várt, rendkívül látványos spanyol filmjét tizenhét Goya-díjra jelölték, végül ötöt kapott meg, köztük egyet Eduard Fernández Millán Astray tábornok megformálásáért.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex 2021 máj. 23. - 14:25:11 7/10
Ezek a filmek arra is jók, hogy az ember picit utánanéz bizonyos tényeknek. Például annak, hogy egy fasiszta diktátor miképpen őrizhette meg a hatalmát a háború után is. Nos, úgy tűnik, hogy a film kissé eltúlozta az eseményeket, illetve Franco tábornok hatalomra kerülése után rendkívül ügyesen lavírozott.
A „falangista” Spanyol Állam alapjában konzervatív hagyományokon nyugvó, autoritárius jobboldali ország volt, ami a legfontosabbnak a rendet és biztonságot tartotta – olvasható a Wikipédiában. Ettől függetlenül a film szemléletesen mutatja be az emberek tehetetlenségét egy regnáló diktatúra színfalai között.
6/10
Tiberio 2021 márc. 15. - 19:11:55 6/10
A Kísértetház (1993) hasonló dilemmát boncolt, nagyobb téttel, érdekesebben, pazarabb kiállításban.