Amundsen

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott norvég-svéd-cseh dráma, 125 perc, 2019

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

1911 decemberében a norvég felfedező és sarkkutató, Roald Amundsen a világon elsőként érte el a Déli-sarkot. A huszadik század első évtizedében versenyfutás indult, hogy a kutatók megtalálják a Föld legzordabb régióiban a legészakabbi és legdélebbi pontot és az oda vezető utat. A dicsőségesen végződő déli-sarki expedíciónál jóval többet ért el a 20. század egyik legnagyobb felfedezője, akit folyamatosan hajtott a kalandvágy, az ismeretlen felfedezése. A nagyszabású skandináv történelmi film nemcsak a kivételes kutató élettörténetét és korát mutatja be, de az expedíciói mellett megismerhetjük a magánemberként is ellentmondásos személyiségét is.

Az Amundsen a skandináv film legjobb hagyományait követi, s az északi történelem újabb fontos állomását dolgozza fel. Espen Sandberg (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja), a film rendezője nem először készít filmet a norvég történelem hőseiről: a legendás hajós, Thor Heyerdal csendes-óceáni útjáról (a többszörös díjnyertes Kon-Tiki) vagy a II. világháború idején a norvég ellenállás egyik legizgalmasabb szereplőjéről (Max Manus) is rendezett már sikerfilmet. Amundsen szerepében a Thor Heyerdahl-t is alakító Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki, Palackposta, Hét nővér, Lótolvajok) látható, a női főszerepet pedig Katherine Waterston (Beépített hiba, Steve Jobs, Legendás állatok és megfigyelésük, Logan Lucky – A tuti balhé , Legendás állatok – Grindelwald bűntettei) alakítja.
Bemutató dátuma: 2019. november 14. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
fourdogs aug. 13. 21:02:31
Kedves Nótárius (Uram*)!
/*mert hogy visszatérünk az úri Mo. külsőségeihez (a belsőségektől: uram-bátyám tán sosem szakadtunk el)/
Szóval a munkakutyák egy része, tipikusan a terelők (és ezt nem neked bizonygatom, aki több évtizedet "végigpuliztál") a metakommunikációban jeleskednek, más jószágok pedig kifejezetten szóbeli irányítással működnek. Az enyéim ösztönszerűen, mert földi ittlétük a társaságunkban kifejezetten a szabadelvűségen alapult, ilyetén képp teljesen egyenrangúnak vélték a helyzetüket a családban, és ez is különlegessé tette a személyiség fejlődésük és egymáshoz való viszonyuk értelmezését.
A történethez hozzátartozik, hogy kb. tíz évig beleástuk magunkat az állatvédelembe, ennek következtében a mentett, elkobzott, talált ebek átvonultak rajtunk keresztül, rövidebb-hosszabb időt töltve nálunk, és akinek a kigazdásítása elsőre sikertelen volt (visszakerült), abból családtag lett. Így volt egyszerre 5 szőrös gyerkőcünk, de a sztenderd létszám általában a 4 volt.
Az emberrel az a legnagyobb baj, hogy mindent a saját pozíciójából és a saját haszonelvűségéből értelmez; ennek alapján vannak hasznos és káros élőlények, vannak alacsonyabb / magasabb rendű állatok - miközben vajmi keveset tud ezek belső életéről, érzelmi, lelki folyamatairól. Úgy gondolja, hogy létezik valamilyen felsőbb felhatalmazása hogy döntsön élet és halál kérdésében.
offtopic
Nótárius aug. 13. 18:33:08 Előzmény fourdogs
Kedves fourdogs!
Valóban és már csak azért is, mert a pórázmentes (!) pulimmal több mint egy évtizeden át, rendszeresen vettünk részt az ELTE Etológiai Tanszékének intelligencia és egyéb (EEG, viselkedési, fiziológiai stb.) tudományos igényű vizsgálatain és tesztjein.
Viszont nekem társ-közelségből "csak" pulis tapasztalatom van, de az többszörösen.
Ez alapján azt tudom mondani, hogy bár szóban is nagyon sokat kommunikáltam velük, de az intelligenciájukban nem is annyira a szavaknak volt meghatározó jelentősége, sokkal inkább a szavak nélküli, egymásra figyelően folyamatos, alkalmazkodás- és tanulásigényű együttműködésüknek. Egyszer pl. egy viselkedési próbán a vizsgálatot végzők, egy kb. 35 perces sétával egybekötött teszt előtt megkérdezték tőlem, hogy hány vezényszót ismer a pulim, és ebből kb. mennyit használunk majd az utcai közlekedés során. Megmondtam, feljegyezték. Számunkra megszokott magától-értetődőséggel póráz nélkül (!) indultunk el; és bár azon fővárosi séta közben hibázásokat, kiszámíthatatlan reakciókat, agressziót kiváltható helyzeteket is provokáltak, de természetesen semmivel nem tudták kizökkenteni a derűs együttműködésű nyugalmából, nem tudták semmiféle engedetlenségre, vagy veszélyt jelenthető magatartásra késztetni.
A lakásba visszatérve, a vizsgálatot végzők, kérdőn szembesítettek avval, hogy: nem használtam egy vezényszót sem, és mégis végig úgy, olyan problémamentesen jött velünk a pulim, mint egy jó gyerek. Nna, ezért vagyok én elfogult a pulival, mert lehet, hogy nem tud száz szót, de (a nem sokat fecsegő juhászok mellett kiválasztódva!) társként szinte magától beletanulva, szavak nélkül is mindig az teszi, ami a helyes, ami mindkettőnknek jó; de legalábbis folyamatos figyelemmel törekszik rá. ;)
offtopic
fourdogs aug. 13. 16:25:35 Előzmény Nótárius
Kedves Nótárius!
Érvanyagként felhozhattad volna a magyar kutyaetológusok intelligencia vizsgálati módszereit, akik ebben a vonatkozásban kiemelkednek a többi ország kutatói közül. Nem mindenki tudja, de az ebek egy része képes megjegyezni száznál több tárgy nevét, és még ritka emlegetés esetén sem felejti el. Vajon mindegyik fórumozó képes erre (kérdezem én, aki bizonyos kommentelő esetén ugyanavval a 20-30 szóval találkozom)?
Akinek nem volt t á r s á l l a t kutyája, annak a részéről a fontossági sorrend nem mérvadó.
Dr. Classic júl. 14. 00:03:04
Korrekt életrajzi film, egyetlen problémámat már többen is leírták, kicsit túl maszkírozták a vén trottyot. 😀
5/10
Kuvasz1 2021 okt. 18. - 22:26:38 5/10 Előzmény -Vídia-
Meg ilyen nagy filozófusok
-Vídia- 2021 okt. 18. - 20:34:45 Előzmény Kuvasz1
unalom nem létezik
csak unalmas ember
3/10
Tonyka82 2021 jún. 30. - 02:55:33 3/10
A norvégok nemzeti hőse számtalan megpróbáltatást,kalandot élt túl.Na ehhez képest tudtak róla csinálni egy végtelenül unalmas filmet.Az ucso fél óra már kész kínszenvedés.Egyedül a színészi játék értékelhető.
5/10
Kuvasz1 2020 nov. 15. - 13:32:49 5/10
Jó történet kár, hogy nagyon unalamas.
6/10
knagyy 2020 okt. 29. - 10:50:40 6/10
Pillanatnyilag 6.2-es az IMDB-n, ami teljesen korrekt.
A film két harmadáig csodáltam, mekkora munkát végzett a maszk, de aztán a vége felé az 56 éves Amundsen úgy nézett ki mint saját nagyapja... na ott melléfogott.
Amúgy érdekes sztori egy érdekes figuráról, a címszereplő nagyon jól hozza a kiállhatatlan figurát. Ennyi havat egyszerre még talán életemben nem láttam :)
1/10
Leslie67 2020 okt. 27. - 08:24:43 1/10
Tegnap próbáltuk megnézni, de abba hagytuk mert nem kötött le minket. Pont ezért nem érdekelt a hegymászós, megfagyós, kínlódós sztori sem. Ha valakik tudatosan, önszántukból mennek ilyen helyekre, marhaság rájuk hősként tekinteni.
9/10
bundi8 2020 okt. 23. - 20:28:06 9/10
Nekem tetszett, nézzétek meg bátran!
10/10
Brother Wolf 2020 okt. 18. - 19:49:57 10/10
A pali 56 évesen 86-nak nézett ki. Én is közeledem az 56-hoz, remélem nem nézek ki ennyire szarul.
A film amúgy szuper jó, nem nagyon szépít semmit.
Tényleg jó nagy seggfej volt a faszi, a saját egója megszállottja.
offtopic
Nótárius 2020 okt. 13. - 15:35:18 Előzmény Findzs
A sertés természetesen nem okosabb, mint a kutya. Ez ma már tudományos vizsgálatokkal igazolt tény.

Falun cseperedve, az ottani házkörüli állatok sokféleségét jól ismerve, szinte mindegyikről vannak a kétségtelen intelligenciájukat bizonyító emlékeim, az említett korszakomat követő évtizedeimből is; de hogy a disznó okosabb (!) lenne a kutyánál, az sehogy nem feleltethető meg a saját és a társadalmi tapasztalatoknak sem, és az etológia tudományának sem.

Kiemelve néhány gondolatot ebből
https://www.origo.hu/tudomany/20090202-a-hazisertes-intelligensebb-mint-a-kutya.html
az elég árnyalt megközelítésűen elfogulatlan, tudományos igényességű cikkből:
"A sertések számára az ennivaló a fő motiváció, a kutyáknál viszont a hűség és a megfelelni akarás az elsődleges ösztönző erő."
"A sertések is lehetnek hűségesek, de nem olyan mértékig, mint a kutyák. A kutyák tényleg örömet akarnak okozni azoknak az embereknek, akikkel együtt dolgoznak, a disznók gondolkodásmódja ennél sokkal függetlenebb."
"Noha sokan tartanak a házuknál kedvtelésből vietnámi csüngőhasú disznót, ezek a kisebb termetű disznók néha igen agresszívak lehetnek.
- Nem hiszem, hogy egy disznó mindenkinek jó hobbiállat lehetne - figyelmeztet Brenda Coe."
Egy kedvtelési disznót tenyésztő nyilatkozata szerint: "Egy ilyen disznótól semmiképpen nem várhatunk annyit együttműködési intelligenciát, mint egy jól szocializált kutyától; már csak azért sem, mert ha mégoly okos is, a saját feje után megy, pontosabban sokkal inkább: a hasa után." ;-)

Amúgy pedig nincs is olyan okossági kategória, hogy "a kutya", vagy a "disznó, mert észbelileg fajtánként és egyedenként is komoly eltéréseket mutatnak.
Én meg pulisként, azt szoktam mondani, hogy (pl.) egy kutya lehet okos a saját feje után is; de sokkal fontosabb az együttműködési intelligencia, mert sokkal nagyobb eséllyel azáltal alakul(ha)t ki az egymásra figyelően reagáló, harmonikus társas viszony. 🤔
10/10
ligetiz51 2020 okt. 12. - 19:32:42 10/10
Kivételes történet, kitűnő film.
4/10
capt.nemo 2020 okt. 12. - 16:17:55 4/10
a film alapján eléggé egy f@szkalap benyomását keltette a címszereplő, akit nem igazán tudom miért neveztek 'sarkkutató'-nak.. nem nagyon derült ki mit kutatott, azonkívül hogy miben és hogyan lehetne az első.. mindig csak az: én-én-én első-első-első hajtotta.
5/10
pihes 2020 okt. 11. - 15:46:30 5/10
Lételeme a felfedezőknek a kaland és a kockázat. Itt is vannak nyertesek és vesztesek.
Sokszor unalomba vágott vágott, ezért közepes!

5/10
Tommie7 2020 okt. 11. - 12:55:50
Szál akkor nem derül ki van e széle a Földnek?
offtopic
Findzs 2020 szept. 22. - 22:01:56 Előzmény ferencgal
A világban több helyen rendszeresen esznek kutyát, macskát. Miért ne tennék?
Azért mert a kutya okos? Az tudtad, hogy a sertés okosabb mint a kutya? Mégis természetes, hogy megesszük. Mégis, hogy kellett volna megoldani egy ilyen expedíciót anélkül, hogy az emberek életben maradhassanak és elérjék a céljukat? Lehet jönni azzal, hogy nem volt kötelező elmenni a déli sarkra nincs ott semmi de az ember ilyen hülye mindenre kíváncsi.
Hány kísérleti állat majom, patkány, kutya stb. halt meg a tudomány oltárán? Sokszor szükség volt rá, hogy egy-egy gyógyszert vakcinát kifejlesszenek.
Mai napig megeszik a szánhúzó kutyákat Grönlandon ez ott így megy.
Amundsen legalább valamilyen cél elérése miatt ette meg őket nem azért mert könnyebb őket elkapni és leölni mint más vadat. Vagy mert plusz bevételi forrásnak tekintik, hogy a van kutyahús is az étlapon.
https://prove.hu/zavar-hogy-kinaban-kutyat-esznek-gondolom-akkor-a-sonkaval-is-igy-vagy/
7/10
ferencgal 2020 aug. 31. - 10:27:01 7/10 Előzmény DoctorMorreau
Ha valaki önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, hogy meg kell egye a kutyáját a saját életben maradásához az esetleg még érthető. Talán én is megtenném. De Amundsen előre betervezte a leölésüket. Ezt értsék meg azok akik megpróbálják védeni. Ez nem emberhez méltó viselkedés. Nem volt kötelező a Déli sark elérése és ez akkor semmilyen tudományos előrelépést nem jelentett. Hazatérése után nem kitüntetni kellett volna, hanem letartóztatni és hosszú börtönre ítélni.
k11zoltan 2020 ápr. 25. - 16:23:01 Előzmény ferencgal
Igaza van az előttem szólónak. Akkoriban szerintem állatvédelem sem volt. A technika pedig messze nem tartott ott, hogy ezt egyszerűbben megoldhatták volna. Sajnos ez volt az ára. Kutyákat kellet enni.

6 kontinens már bejártam (többször is).
Már csak az Antarktisz van hátra, így érdekel minden ezzel kapcsolatos téma.
De ez a film unalmas volt...
...vagy talán csak túl hosszú.
Összes hozzászólás