An American Crime: Bűnök

Bakancslistához adom
An American Crime
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 98 perc, 2007

Értékelés:

63 szavazatból
Szerinted?

Catherine Keener (A John Malkovich-menet), Ellen Page (Juno) és James Franco (127 óra) játsszák a főszerepet ebben a megtörtént esetet feldolgozó, Golden Globe-díjra jelölt drámában, amely az 1960-as évek egyik legsokkolóbb bűntényét dolgozza fel kendőzetlen őszinteséggel. A vándorcirkusznál dolgozó Likens-szülők úgy gondolják, két lányuk, Sylvia (Page) és Jennie (Hayley McFarland) jól ellesznek a hat gyermekét egyedül nevelő Gertrude Baniszewski (Keener) felügyelete alatt, amíg ők befejezik a munkaturnét. Nem is sejtik azonban, hogy a vasárnapi miséken megismert nő nem csak súlyos anyagi gondokkal, de elmebetegséggel is küszködik, és frusztrációját hamarosan vendégein kezdi el levezetni. A veréssel, megaláztatással vegyes büntetések egyre durvább és durvább formát öltenek, és ebben a nő megfélemlített gyermekei is részt vesznek, végül aztán Sylvia a pincében köt ki, ahonnan több héten át ki sem engedik, kínozzák, éheztetik, és leírhatatlan szörnyűségekre kényszerítik. Mire a lány szülei rádöbbennek, mi történik, már késő...

Stáblista:

Szereplők

Sylvia Likens
Gertrude Baniszewski
Jennifer Faye 'Jennie' Likens
Paula Baniszewski
Ricky Hobbs

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
FrippRóbert 2020 okt. 16. - 08:47:59 9/10 Előzmény olahmiki1959
Számomra sem világos a vége, hogy valójában megtörtént-e, hogy hazakerült és a szüleivel visszament Sylvia, vagy pedig ez csak elképzelés. Inkább az utóbbi, hisz azok a szülők, akik ilyen könnyen és kontrol nélkül odaadják gyermekeiket egy kb. idegen asszonynak, hogy az hónapokig vigyázzon rájuk, nem fogják könnyes szemmel babusgatni a lehetetlen körülmények között, összetörve hazavergődött lányukat. S ha pedig igen, nem engedik vissza a despota elmebeteghez, hanem inkább másik lányukat is kiszabadítják. Igen, ez inkább egy álomszerű jelenet, Sylvia vágya elevenedett meg. A valóság az lehetett, hogy nem segítettek őt megszökni, ott maradt, és halálra kínozták.
9/10
FrippRóbert 2020 okt. 16. - 08:36:35 9/10
Erősen sokkoló, s leginkább az benne a szörnyű, hogy ez tényleg megtörtént. Kitűnő színészi alakítások tették hitelessé a feldolgozást.
HarleyQuinn 2018 szept. 01. - 03:12:09
Érdemes megnézni újra figyelmesen. *SPOILER*
Paula (Gertie legidősebb lánya) egy nős férfi szeretője, teherbe esik, a pletykákat dühében és félelmében mind Sylviára fogja, ahogy a terhességet is. Pszichomuter pedig már az elején is a két befogadott gyereken verte el a dühét. Paula az egész városban elterjeszti, hogy Sylvia pletykált róla, stb. A fiatalabbik nővér + pasija is azonnal elhiszik, hogy Sylvia a gonosz. A többiek sem angyalok, hiszen ott ülnek a 10-14 éves gyerekek a teherautón és isznak meg cigiznek. A szemüveges szomszédgyerek szintén pszichopata, Sylvia elutasítása is feldühítette. Gertie gyerekein is látszik, hogy nem százasak, főleg a kisfiún, aki pisztolyt fog a nővérére, lefogja Sylviát, szándékosan elveszi a láncra vert kutya elől az ételt... Szadista hajlam sajnos sok emberben van, a gyerekeknek ez (bármilyen szörnyen hangzik) izgalmas és érdekes volt, hogy egy megkötözött lánnyal bármit megtehetnek. A filmben is hangsúlyozzák, hogy "anya engedi" és a srácok le vannak nyűgözve, hogy kínozzák Sylviát és ő nem is ellenkezik... A fiúk haragszanak Sylviára, mert nem adja be nekik a derekát, a lányok pedig halálosan féltékenyek rá, mert tetszik a fiúknak... többek között Gertie is irigy volt rá.
A "normálisabb" gyerekek és a szomszédok pedig rettegtek Gertietől, akiről ők már vsz tudták, hogy komplett őrült, a gyerekeivel együtt. Sőt, egyes szülők még örültek is neki, hogy a saját gyereküket rémisztgethetik, hogy úgy fognak járni, mint Sylvia.
eberti 2018 aug. 26. - 13:36:11 Előzmény sazsuzs
a gyerekeket vagy kényszerítették , vagy agymosás!
8/10
nikato 2018 aug. 16. - 17:53:26 8/10
Az egészben az a legtorokszorítóbb, hogy ez meg is történt a valóságban és még mennyi ilyen lehetett és lehet is. A mocsok szomszédok pedig nem tettek semmit! Én biztos megpróbáltam volna megszökni, vagy szólni a rendőrségnek.
10/10
Kensi Blye 2017 márc. 01. - 05:37:56 10/10
Olvastam mar errol a tortenetrol. Filmen is nagyon kemeny es nagyon jo. A not mondjuk minden kerdes nelkul halalra iteltetnem a 20 ev ajandek volt neki.
tortura 2016 ápr. 10. - 13:56:42 Előzmény LCsajszi
Részint egyetértek. A 20 év sajnos ajándék volt a nõnek. Láttam róla képet (amit valaki belinkelt), hát még ott is kajánul vigyorog, a rendõrségi fotón. Hogy rohadna meg... Remélem, még holtában sincs nyugalma az ilyennek.
Viszont Stohlt idekeverni balgaság. Semmi köze a sztorihoz. Õ balesetbõl karambolozott. Leülte a büntetését. Mit kéne még tennie? Egy valag pénzt kifizetett kártérítésként, annyi rókabõrt húztak le róla, amennyit csak bírtak. Mit kellett volna még csinálnia?
Sehogy se kapcsolnám ide. Róla nem feltételezem, hogy erõszakos bûncselekményt bárki ellen is elkövetne. Nem gonosz, csak gyenge ember.
9/10
Xxy92 2015 dec. 21. - 22:15:02 9/10
Nagyon kemény és nagyon jó film - gyengébb lelkiállapotban lévõknek semmiképp nem ajánlom!

(Az itteni ismertetõ elején az szerepel, hogy James Franco is fõszerepet játszik.. hát kb 10 percig látható összesen a filmben.)

10/9
olahmiki1959 2015 szept. 27. - 12:03:29
Nagyon jó film, kemény film, realista film, de a legvégét azért a rendezõ nagyon elbaltázta.
Többen írták, és én is így érzek, hogy nem világos, hogy akkor a kislány hogyan halt meg.

SPOILER
Sylviának az átélt, elképzelhetetlen gyötrelmek után, nagy nehezen sikerült elszöknie, hazament, elmesélte szüleinek a borzalmakat, majd mindhárman visszamentek a szörnyûségek színhelyére, ott a két szülõ a kocsiban maradt, õ bement a lakásba, ahol éppen egy földön fekvõ halott lányt élesztgettek a gyerekek.
És amit nem értek, - és a filmbõl nem derült ki tisztán és egyértelmûen -, hogy õ maga volt a halott lány?
És akkor az egész hazaszökést csak képzelte?
SPOILER VÉGE

Ha a rendezõ ezt a félreérthetõ, és homályos epizódot nem teszi bele a végébe, akkor egyértelmûen 10 csillagot adnék a filmre, mert egyébként nagyon megrázó és drámai film volt, remek színészi alakításokkal.
10/10
Deniss 2015 jan. 14. - 20:05:27 10/10
Kimondottan csak erõs idegzetûeknek ajánlott mert ez a film óriásit üt !Engem személy szerint csúnyán felhúzott a történet ,hogy ilyen meg történt ! Inkább nem írom ide mit tettem volna a szülök helyeben !
10/10
LCsajszi 2012 dec. 16. - 05:01:16
Engem nagyon felkavart a film. Szerintem így is elég brutális volt, nem kell teljes erõvel még azzá tenni, mert a valós események sokkal rosszabbak voltak. A színészek nagyon jól játszottak. Sajnos sok mocskos szemétláda él a Földön :(. Nem értem az embereket, 1 ember 10 ellen úgy kegyetlenkedhetett, ahogy akart.

SPOILER
Engem mélységesen felháborított, hogy a nõ 20 év után szabadult és a többiek csak pár évet kaptak. Miért van az, hogy minden kegyetlen és felelõtlen ember kiélheti magát(Sztálin, Stohl...stb)a rendesek meg meghalnak vagy rosszul járnak?
sazsuzs 2012 dec. 03. - 01:13:09
én még csak egyszer láttam a filmet, és ami nem derült ki számomra az az, hogy a gyerekek miért kínozták Sylvia-t. Gertrude okát értem, de azt nem, hogy a gyerekeknek miért volt olyan természetes, hogy megkínoznak valakit, és hogy annyi gyerekbõl nem volt egy sem, aki legalább sajnálta volna. Vagy ez az, amit írtatok, hogy ez az akkori és ottani gyereknevelést jellemzi?
10/10
c p 2012 nov. 27. - 00:20:35 10/10 Előzmény Nyúlós lónyál
( ... nocsak, csak nem is mostanában, ezekben a napokban "vette meg" dvd-n? :) nem rosszból, csak nekem épp a napokban sikerült megszereznem a torrentboltból: de most, h. megnéztem tuti megveszem! )

szóval ezt a filmet illetlenség lenne nem megvenni, nagyon sokat ad és sokat mond

***SPOILER***
Nem vagyok egy érezlgõs fajta, de amit kérdezel: a végén már csak "álmodja", h. megmenekült, gondolom a halál elõtti eufória, stb., kapaszkodik még a kis lelke, hazaálmodja magát, érzeni szeretné, h. a szülei megmentik... aztán amikor nincs tovább, akkor feladja - és ezt gyönyörûen be is mutatja, ahogy ott áll, aztán elengdi az életet.

Biztos mindenki volt már úgy, h. annyira valós egy nagyon vágyott álom, h. még az ébredés után is valósnak tûnik. A kislánnyal is ez lehetet, csak õ már nem ébredt fel...
***SPOILER VÉGE***

Sokminden van benne, biztos az amcsik elb@szott gyereknevelése, a felelõtlen szülõk, a "jobb nem belefolyni" sz@r alakok, akik meg tudják állni, h. legalább ránézzenek a szomszédra, amikor gyereksikolyt hallanak.

De a fõ mondanivaló szerintem az, h. mit nem lehetne büntetlenül megtenni egy gyerekkel. Borzalmas film és nekem sokkal-sokkal horrorisztikusabb, mint egy Fûrész ( nem jobb, vagy rosszabb, csak más ) - mert azért a gyerek nem lehet annyira rossz, h. töredékennyi szenvedést meg kelljen élnie.

És ami nagyon fontos: ez a történet így ( vagy durvábban ) megtörtént - egy kis élet így ment veszendõbe. Szóval, aki a hitelesség jegyében hiányolta a vélt vagy valós durvább kínzásokat az gondoljon bele, h. mi most fórumozgatunk, beszélgetünk egy filmról, de amirõl a film mesél, az valakivel megtörtént...
Nyúlós lónyál 2012 nov. 26. - 01:14:15
Csak én nem értem a végét? Akkor valaki legyen már olyan kedves, és pötyögje le, mi akart lenni az a rész, amikor a csaj saját magát látta holtan. Mert ezek szerint nem ment el a sráccal, nem ment el az autóval, és nem voltak ott a szülei a ház elõtt. Ez most akkor mi ez?
10/10
kettyo 2012 jún. 10. - 16:07:02 10/10 Előzmény kovácsmari
Ki nézné azt végig, ha teljesen élethûen forgatják le? Így is elég gyomorforgató.
Lehet, hogy a torture-porn rajongók megnézték volna de más nem, és nyilván nem akartak eleve buktás filmet forgatni.

Az is igaz, hogy az igazi Sylvia sem volt az a Hófehérkeszerû tündéralak, mint amit a filmben Ellen Page alakít.

Valószínûleg így kompenzálták a felvizezett kínzásokat, hogy Sylviát viszont egy szelíd, bájos, kedves, és gyönyörû kislánynak ábrázolják akit normális ember nem akarhat bántani, a drámai hatást fokozandó.
5/10
kovácsmari 2011 dec. 15. - 02:37:53 5/10
A film gyenge, mert nem meri bemutatni azt a valódi kegyetlenséget, amivel megölték a lányt. Nagyon lájtosra vették, ennél sokkal durvább volt a történet, itt a true story: http://en.wikipedia.org/wiki/Gertrude_Baniszewski
10/10
kettyo 2011 okt. 02. - 14:58:13 10/10 Előzmény nanoblast
Milyen az az eredeti szinkron?
A saját hangjával nem kell szinkronba hozni. :-)

Amúgy nagyon király film, és a valós történet sokkal brutálisabb volt, a filmadaptációt sokat finomították, el tudjátok képzelni, szép egy család...
Segítõ Béka 2011 máj. 24. - 02:05:04
ja és vége: itt nekem is összeszorult a lelkem, a jelenet miatt, ami - mivel tudtam a végét - eleinte zavart, de a végén mesterien bontották ki, emiatt én is sokkal rosszabbul éreztem magam.
ezért is jobb ez.
Segítõ Béka 2011 máj. 24. - 02:03:05
jó film, a szomszéd lányban a gyilkos getrud nõ karaktere sokkal reálisabbnak tûnik szerintem, tehát meglehetõsen primitív lehetett a nõ, itt túl érzékenyre és intelligensre sikerült alkotni a karaktert.
de szerintem ez a jobb film, azért is, mert látjuk benne a normális világot, a bíróságot, látjuk benne a reméljük tényleg tényleges dolgokat. john ketchup-- szomszéd lány könyve meglehetõsen primitív a valós eseményekhez képest
10/10
nanoblast 2010 dec. 07. - 01:09:14 10/10 Előzmény bodri_
eredeti szinkronnal neztem meg, szerintem sokkal jobban atadja az uzenetet...

eloszor a magarol a filmrol nyilatkoznek:

Ellen Page-t eloszor a Whip-it cimu filmben lattam, ami bar nem tetszett annyira, de mint szinesz, nagyon jol alakitott... azert akit 20 evesen Oscar dijra jelolnek, az velemenyem szerint tud valamit... es ez tenyleg igy van... az Inception utan voltam vele ugy, hogy utana nezek a filmjeinek, ez utan a film utan pedig vegleg eldontottem, hogy az osszes filmjet megveszem... akar foszereplo, akar mellekszereplo.

a filmben nagyon tetszett a szineszek alakitasa. itt hozzateszem, nem tudom, van-e magyar szinkronos verzioja, es ha igen, abban milyen volt a hang, a beszed stb, de az eredeti szineszek alakitasa jobb nem is lehetett volna...

egyertelmuen 10/10

2x neztem meg a filmet DVDn, min2x, keptelen voltam abbahagyni... eloszor, mert mar a felenel ugy voltam vele, hogy te jo eg, es annyira lesokkolt, hogy egyszeruen keptelen voltam abbahagyni... masodszor pedig mar tudtam, hogy mi jon, mi lesz a kovetkezo jelenet, es ugy csorogtak szemembol a konnyeim, hogy kozben szivem duhvel tultoltve kalapalt... elmondhatatlan erzes...

egyet is ertek es nem is az elottem szoloakkal, abban, hogy csak eros idegzetueknek ajanlom... szerintem ezt a filmet (mar csak Sylvia emlekere is) mindenkinek oszinten szolva kotelezonek mondanam, hogy nezze meg, es szembesuljon a valosaggal, hogy igenis, megtortent, es sajnos ez az eset nem az elso, es nem az egyetlen volt...

es foleg ajanlom azoknak, akik azt mondjak, az ember valami nagy hatas utan megvaltoznak... ez hazugsag... az ember soha nem valtozik meg...
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu