Anthony Bourdain - Nem séfnek való vidék

Bakancslistához adom
Anthony Bourdain: Parts Unknown
amerikai ismeretterjesztő filmsorozat, 2013

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

De ha valami nem séfnek való, akkor mégis mit keres az illető terített asztalok (más esetben sátrakban terített szőnyegek) mellett? Anthony Bourdain egészen érdekes, meglehetősen eltérő vidékeket jár végig és eszik. Vajon főz is? Kolumbiában vagy Marokkóban, Kanadában vagy Peruban, netán éppen Kongóban sok mindent megtapasztal és kipróbál. Aztán hogy az adott vidék miért nem séfnek való? Kiderül a sorozatból.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
szookedorina 2018 júl. 21. - 15:07:31 10/10 Előzmény K. Judit
Azért halt meg, mert nem konzervatívnak született!
Sajnos már vele sem találkozhatunk az életben. :(
10/10
szookedorina 2018 júl. 21. - 14:48:51 10/10
Nem lesz világjárvány.....
Együtt fulladunk meg a nagyhalakkal
; miért fűződik érdeke a piacgazdaságnak és az azt működtető neoliberalizmusnak a szegénység termeléséhez és fenntartásához.

A szegénység bevételi forrás a gazdaságnak. A szegény ember egyrészt fogyasztója a nehezen eladható, a versenyelőnyhöz nem megfelelő minőségű termékeknek, másrészt az adományozók óriási összegeket tesznek hozzáférhetővé a civil szervezeteknek, akik e pénznek egy részét visszaforgatják a gazdaságba.

A szegénység egyszerre negatív példa és ajándék. A szegény ember példája elrettentő a középosztály számára, s motivációs erő, hogy legjobb tudása szerint részt vegyen a termelésben. Mindemellett a szegényeken való segítés, a jótékonykodás, a segélyek osztása boldogságforrás nagyon sok ember számára – egy olyan segítő praxis, mely a tulajdonképpeni probléma gyökerét nem ismeri fel, s ezáltal megszüntetni sem tudja azt, viszont a társadalom lelkiismeretének feloldozására éppen elegendő.[4]
Az emberek egy csoportja közvetlenül a szegénységből él. A szegénység munkahelyteremtő potenciállal rendelkezik, munkát ad a kevésbé profitorientált embereknek a szegények intézményeiben.

A szegénység a retorika szintjén állandó téma, a gyakorlat szintjén megváltoztathatatlan adottság. A politikai retorikát tekintve a szegénység egyrészt a neoliberális és a neokonzervatív oldal közötti vitának meghatározó témája, amennyiben az erről folyó vita potenciális szavazókat állíthat a versengő pártok mellé – szóljanak azok akár a szegénység büntetése vagy felkarolása mellett. Másrészt a szegénység a szegények számára megváltoztathatatlan adottság, amin csak az isteni szerencse képes változtatni – ez az ún. fatalista narratíva. (vö. Freire, 1970/1993) Ebben az értelemben tehát a szegények abszolút passzív, tárgyiasult, de mégis nélkülözhetetlen szereplői mind a gazdaságnak, mind a politikának, mind a közéletnek.

Mindazonáltal a piacgazdaság fennmaradásának az is a feltétele, hogy az egyenlőtlenségek ellensúlyozva, korrigálva legyenek – paradox módon éppenséggel olyan (főleg állami) regulációkkal, melyek ellentétesen hatnak a szabad piac logikájával. Ugyanis minél jobban működik a kapitalista piacgazdaság, minél inkább érvényre tudja juttatni saját kizsákmányoló, tőkeakkumuláló mechanizmusait, annál instabilabbá és veszélyesebbé válik (vö. globális válságok) elsősorban saját életfeltételeinek fenntartása szempontjából.
(nagyjából) loptam
10/10
szookedorina 2018 júl. 21. - 10:21:15 10/10
Ha nem irigyelnéd a körülményeimet, nem érdekelne éppen hol is vagyok!
„A hagyomány formái változhatnak, de a lényege ugyanaz marad,
míg él a nép, melynek lelkét kifejezi.”
(Kodály Zoltán)
jó megismerni az idegent, de amikor már nem idegen nem tudod megismerni....
A legfontosabb tanulság a mértékletesség megtartása.
Mi következik ha nincsen tovább?! Visszatérünk a régi és jól megszokotthoz (egyéni kvalitás függvénye).
ui; Ki az a Gabriella?
10/10
szookedorina 2018 júl. 20. - 07:48:48 10/10
A "zárt rendszert" a gondolat teszi olyanná, amilyen.
Az egyirányú közlés csak abban az esetben érvényesül, ha a befogadónak nincs módja a visszajelzésre. Vagy mégis?!
A tesztben található videók helyett csak szürke kép látható! Mi a teendő?
Alapvető kommunikáció.
K. Judit 2018 júl. 20. - 00:04:00
"Egy kivétel a zárt rendszerben. "

Sajnos már csak múlt időben beszélhetünk róla.
Pár hete ... megölte magát :(((
10/10
szookedorina 2018 júl. 19. - 22:45:46 10/10
Elképesztően jók a műsorai ami tényleg túlmutat a gasztronómián. A tudása, értelme érezhetően már túlzott is. Ütközésképtelen.
Egy kivétel a zárt rendszerben.
A zárt rendszer a fizikában egy olyan feltételezett rendszer, ami el van szigetelve a környezetétől, ezért vizsgálatakor a külső tényezők elhanyagolhatóak, hogy az elszigeteltség pontosan mit jelent, az területenként változó: a termodinamikában például a zárt rendszer anyagot nem cserél a környezetével (szemben az izolált rendszerrel, ami hőt és munkát sem), a kvantummechanikában anyagot és energiát, a rendszerelméletben információt.
Totem58 2015 márc. 24. - 18:19:12
Nagyon érdekesnek tartom a gasztronómiai ínyencségekkel megtûzdelt úti filmsorozatot. Igazán alaposan bemutatja az adott országot, tájat, várost, az embereket, és természetesen megkóstolja - vagy õ maga készíti el - a helyi specialitásokat. Nálam ötös.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu