Antikrisztus

Bakancslistához adom
Antichrist
18 éven aluliak számára nem ajánlott dán-német-francia-svéd-olasz-lengyel filmdráma, 108 perc, 2009

Értékelés:

215 szavazatból
Szerinted?

A középkorú házaspár életét, kapcsolatát alapjaiban rengeti meg kisgyermekük halála. Miközben szeretkeztek, a kicsi a másik szobában kizuhant az ablakon, és halálra zúzta magát. A feleség kórházba kerül, de a terapeuta férj kihozza őt, azt remélve, hogy segíteni tud rajta. Hogy szembesítse az asszonyt a félelmeivel, az Édenbe, az erdőben lévő távoli kis házukba mennek, ahol annyi boldog nyarat töltöttek. A dolgok azonban másként alakulnak. A természet sötét erői átveszik az irányítást, az asszonyon egyre jobban elhatalmasodik az őrület.
Bemutató dátuma: 2010. november 18. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Thorezine jún. 01. 22:09:40 2/10
Ez a film egy beteg szar, ilyenkor gondolkozom el azon, hogy aki ezt a forgató könyvet megírta, illetve rendezte milyen beteg lelkületű lehet......
7/10
Ra 2018 dec. 24. - 18:00:56 7/10
Komoly film, de iszonyatosan nyomasztó. Nem biztos, hogy érdemes beemelni a világodba.
8/10
Trap 416 2018 dec. 09. - 08:43:41 8/10
Trier (akivel nem vagyok túlságosan kibékülve) legjobb filmje szerintem. Végre nem egy öncélúan elnyújtott és dögunalmas mozival kinoz meg minket, hanem egy lassú folyású, de hangulatos, és brutális kamaradrámával , amit senki nem felejt el, aki látta. Defoe és Gainsbourg remekül játszik a házaspár szerepében, elviszik a hátán az egész filmet. A bibliai utalások is ütősek és odaillőek. 10/8
8/10
convar 2018 okt. 01. - 03:54:57 8/10
Az Antikrisztus sztem egyik legjobb jelenete, a rókás jelenet. Hátborzongató, de nekem mégis ezzel együtt (vagy épp ezért) valami egészen csodálatos, mitöbb katartikus - lúdbőrös filmélmény volt. Bár ez így még közel sem írja le egészen pontosan hogy közben pontosan miféle érzések kerítettek hatalmukba, de nem is lehet leírni, mert eléggé megfoghatatlan dolog ez. Dehát ez (is) az igazi filmművészet, amikor a rendező képes azt elérni hogy olyan hatás alá kerülj amit addig még soha nem tapasztaltál, sőt még csak azt sem tudtad hogy létezik. Sőt, amit tulképpen azóta sem tudsz hova tenni igazán.
https://www.youtube.com/watch?v=09xs24OmNHc
5/10
jozsi86 2018 ápr. 02. - 10:48:58 5/10
Nem túl acélos. A felénél már szenvedtem az unalomtól.
8/10
Trap 416 2018 márc. 23. - 17:54:24 8/10
Lars von Trieren most éreztem először, hogy nem öncélúan akar sokkolni minket. Az eddig látott filmjeit alig tudtam végignézni, borzalmasak voltak, ez azonban egy kiváló dráma, nagyon erős alakitásokkal. Nem mondom, hogy könnyű végignézni, több képkockájához is erős idegzetek kellenek, de szerintem megéri. 10/8
10/10
fourdogs 2016 máj. 25. - 10:53:03 10/10
Köszönöm. Az órákon átsiklottam, mert engem most csak ez az egy elõadás érdekel. A Ringre nagyon rá kellene pihennem, még az egy szünnappal is sok volt annak idején.
offtopic
Edmond Dantes 2016 máj. 24. - 14:44:01
Wow, apró helyesbítés (161): most látom h a Ring teljes játékidejét véletlenül "felbruttósítottam" :) mindössze 14-15 óra a négy szösszenet. Kevesen tudják és kevesen veszik észre, de terjedelemre éppenséggel a Mesterdalnokok a leghosszabb, de olyan laza zene :) h szinte elröppen az a 4 és 3/4 órácska.
10/10
fourdogs 2016 máj. 24. - 14:10:52 10/10
Köszönöm.
offtopic
Edmond Dantes 2016 máj. 23. - 11:12:31
Rövid leszek, ami nálam nem gyakori! :) merem ajánlani.
Rendezésre már nem emlékszem + látom, nem minden szereplõ azonos az akkorival, de Fischer Ádám kezében "autentikus".
10/10
fourdogs 2016 máj. 22. - 22:43:56 10/10 Előzmény Edmond Dantes
Most megfogtál, ezek szerint autentikus elõadásban nem hallottam.
Mit gondolsz a Müpás elõadásról (6/24, 6/26)? A Tetralógiát idén nem vállalnám be, de a Mesterdalnokokra elmennék, ha valaki meri ajánlani.
offtopic
Edmond Dantes 2016 máj. 21. - 19:54:42
off
Ring lesz idén is és jövõre is a MüPában. Nekem már részletekben és évek alatt megvolt, egyik-másik "epizódja" :) talán kétszer is. Nagyon jó. Operában a Vidnyánszky-rendezte Mesterdalnokokat asszem láttam, nem tetszett, sõt elég borzasztó volt halvány(uló) emlékeim szt és a zenei kivitelezésre is alig emlékszem már, talán nem véletlenül. MÁO új Ringjérõl eddig nem sok jót hallottam, a rendezésrõl különösen nem. A jövõ nagy kérdése sztem h a két Siegfriedet bírja-e majd Kovácsházi.
10/10
fourdogs 2016 máj. 20. - 23:56:53 10/10 Előzmény Edmond Dantes
Úgy tudom, a MÜPÁ-s Ringek megszûntek, most inkább egyes zenedrámákat újítanak fel, de most már a Népköztársaság útján. Nem tudom, volt-e szerencséd a hazai Mesterdalnokokhoz, évekig ment az Operában, rendkívül jó elõadásban.
Edmond Dantes 2016 máj. 17. - 08:49:57 Előzmény fourdogs
részben off

Lehetséges, csaknem egy év elteltével már nem is emlékszem a filmre. Ellenben Wagnert illetõen maximálisan egyetértek, noha csak a Ring cca. 18 órás játékideje sokakon tényleg kifog(hat), még a zenerajongók között is. Én viszont, amióta kicsit jobban, többször "ránéztem" a Wagnerekre, az összes többi (nem-Wagner) opera kedvencemet más füllel hallgatom. S bár szövegei gyakran terjengõsek, olvasva a (magyar) feliratokat = nem beérve a tartalom felületes ismeretével, a wagneri zene értelme, egyedülvalósága még teljesebbé válik. Javaslom kipróbálni :)
10/10
fourdogs 2016 máj. 15. - 13:19:56 10/10 Előzmény Edmond Dantes
Ne add fel, lehet, hogy ha ma vetítenék, nyugodtan végignéznéd.
Könyvekkel tettem régebben így, félbehagytam, mert azt gondoltam, nem hozzám szól. De így voltam Wagnerrel is, míg végig nem ültem a teljes Ringet. Ma már nem hagyom, hogy kifogjon rajtam a "mû", igyekszem kivenni az értéket belõle. Ha nem megy racionálisan, akkor érzelmi úton.
Edmond Dantes 2015 jún. 18. - 10:50:28
Ahogy az egyik kritika írja:
"Át kell élni minden fájdalmat az Antikrisztusban. Ha ezt valaki meri vállalni, akkor hajrá! Aki nem, az menjen ki elõbb."
Én az utóbbit tettem. Kb.a felénél "kimentem". Átéltem az elsõ jelenet azaz a prológus "minden fájdalmát", aztán lassacskán belefulladtam az egyazon notórius-hisztérikus jelenetek és (számomra) megfejthetetlen bibliai (?) utalások-szimbólumok szó szt véresen komoly, de ilyen mennyiségben riasztó sokaságába. Mint olvasom, sokkoló jelenetekbõl maradtam ki. Az ugyancsak szimbólumgyanús finálét/epilógust viszont megnéztem, talán egyszer ez majd enyhítõ körülmény lesz a végsõ megmérettetésem, számadásom pillanatában...
1/10
apuska 2015 máj. 16. - 01:30:56 1/10
Szeretem a PRO4-et, igazi renegát, dacos és lázadó adó. Nem alkalmazzák a korhatáros jelöléseket, habár kötelezõ lenne. Pedig ebben a filmben van miden... a nemiségrõl alkotott bensõséges képek és jelenetek (pl. vért bugyogó fallosz, ami némi feminim kézi ráhatás eredményeként keletkezett, fedetlen nõi alsótest elölrõl-hátulról, stb.), meg néhány témába vágó veretes mondat is. Csak nehogy ez a szabadságharc is úgy bukjon el, mint a házi pálinkafõzésé.
Babito 2014 jún. 02. - 23:07:23
A prológus gyönyörûen van fényképezve és nagyon mûvészi lett, de sajnos a film mûvészi vonala számomra itt meg is szakadt, pedig nagy elvárásokkal indultam neki ennek a filmnek. Ahogy a történet kibontakozik számomra egy idõ után elment kicsit gagyiba és zavarosba. A szimbolikák félelmetesen jók, például ez a három koldusos dolog az állatokkal. Ami végig zavart, hogy nem értettem a férfi szereplõ megmozdulásait. A nõt "teljesen" megértem, oké, õrület, téboly, minden. De a férfi miért nem hagyja másra a kezelést? Miért pont így kezeli? A nõ miért retteg belelépni a fûbe? A férfi miért nem mutat semmiféle érzelmet gyászoló apa és férjként? Önzõ karakternek éreztem.
majom10 2014 febr. 28. - 23:13:14
SPOILER

Annyi szimbólum van ebben a filmben, hogy az tényleg félelmetes.

Bibliai szempontból...

Az idõ visszafelé pereg:
Jézus meghal a kereszten, ahogy mindent maga fölé rendel és feláldozza önmagát. Itt a nõ mindent maga alá rendel, még a saját gyermekét is feláldozza a saját öröme érdekében. És megszületik az Antikrisztus.
A Bibliában az embepárt Isten elüldözi az Édenbõl, oda õk már soha nem mehetnek vissza. Itt az emberpár visszatér az Édenbe (vagy a Pokolba?). Mindezt talán a Sátán hívására? - ha már keressük a párhuzamot.
Szintén a Bibliában megszületik a kis Jézus, amirõl a 3 napkeleti bölcs egy csillag segítségével szerez tudomást. Elindulnak hogy meglátogassák otthonában, gazdagságot és boldogságot visznek a gyermeknek. Itt elõször egyenként feltûnik a 3 koldus félelmet és káoszt hozva, majd mindhárman egyszerre jelennek meg immár az "otthonban", felbukkan a csillag motívum is, de ez nem a születést, hanem a halált hirdeti, és ekkor valóban meghal az Antikrisztus. A kör bezárult.

Egyébkén a folytogatós jelenetben én azt vártam, hogy a nõ átesik egy orgazmuson (hasonló helyzetben ez lehetséges), annak ellenére hogy õ magát ennek a lehetõségétõl meg akarta fosztani. Vagyis a férfi a nõt saját akarata ellenére erõszakkal örömhöz juttatja. Kár hogy ez kimaradt, egy újabb fricska lehetett volna.

SPOILER
drProktor 2013 nov. 17. - 00:06:36
Van, akinek tetszik, van akinek nem.
Nekem tetszik, egyetértek Komorral és hanyi istókkal.
A fura az, hogy akinek nem tetszik, az láthatólag kifejezetten dühöng,
ekézi mindazokat, akiknek más a véleménye, s ha tehetné,
láthatólag pl. a film alkotóját is úgy kellene kimenteni a markából.
Ez nem normális!
Sokszor ilyenekrõl az jut eszembe, hogy "fütyörésznek a sötétben"
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu