Film

Apacsok

magyar filmdráma, 70 perc, 2010 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott


Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

Leírás:

A Kishorváth élete első filmjének rendezésére készül, a forgatókönyvét éppen a Kuratórium vizsgálja. A filmterv nagyapja történetét meséli el, aki a '60-as évek elején az '56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián-törzset alapítanak, mokaszint húznak, és kivonulnak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, amelyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek. A Duna-menti indiánok azonban gyanúsak a megtorlás légkörében, az amúgy is paranoiás hatalom számára. Furcsa fegyvereket birtokolnak, érthetetlen módon kommunikálnak egymással és, ami még ennél is fenyegetőbb, amerikai állampolgárokkal leveleznek, mi több találkoznak is. Kishorváth filmtervét a Kuratórium többsége elégedettséggel fogadja, van azonban valaki a bírálók között, aki családilag szintén érintett a történetben és azt egészen másként ismeri. Kishorváthot pedig ez arra ösztönzi, hogy tovább nyomozzon.

Bemutató dátuma: 2011. május 5. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Linkek:

Díjak és jelölések:

  • Magyar Filmszemle (2011) - Zsurzs Éva rendezői díj: Török Ferenc

Vélemény:


2015. november 5. 08:49
jav. előzőt:
...ám az Apacsok UTÁN készültek a témában újabb alkotások: kevésbé jók (Drága besúgott barátaim) és kiemelkedően jók (Titkaink) egyaránt.

2015. november 5. 08:47
Radnótis előadást nem láttam, a filmet most igen. Megint kiderült: egy sikeres színpadi produkció nem feltétlenül sikeres filmes változatban, most is ez történt. Az időben való folytonos visszafelé lépkedés (mittudomén pl: 3 évvel korábban, 2 hónappal korábban, 1 nappal korábban, 5 órával korábban stb) modorossá válik és az érthetőséget is nehezíti, főleg mivel X színész játssza önmagát és saját nagyapját, Y színész játssza önmagát és saját apját...mikor is vagyunk? Ő most önmaga vagy a saját apja/nagyapja? Kész zűrzavar, ami csak a vége felé tisztul ki többé-kevésbé.

Az ún. ügynökkérdés kiemelkedően fontos mindmáig, ám az Apacsok készültek a témában újabb alkotások: kevésbé jók (Drága besúgott barátaim) és kiemelkedően jók (Titkaink) egyaránt. Ez a film a "kevésbé jó" kategória. Az "indiánosdi" játék sűrű filmes-megkopott/fakó bejátszása a színházban ütősebb volt talán, itt egy idő után (értsd: elég hamar) "sok" lesz. És hát az egész ügynökösdi nem csengett le a 60-as években, ahogy ezt a film talán (?) sugallja. Velünk élt a 70-es, 80-as években is: slampos(odó) titkosszolgálat(ok) egy slampos(odó) diktatúrában, 1990 után pedig...khm...1990 után pedig jöttek a...

2015. március 23. 15:13
Patent
***MODERÁLVA***.com/

Összes hozzászólás