Apáim története

Bakancslistához adom
Stories We Tell
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol dokumentumfilm, 105 perc, 2012

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Mottó: „Az érdekel, hogyan mesélünk történeteket az életről, az igazság nehezen megfogható.”
A Váratlan utazás sztárja, Sarah Polley bár a tévésorozat óta számos mozifilmben alakított főszerepet (Az élet nélkülem, A szavak titkos élete stb.), az elmúlt években inkább a kamera másik oldalát választotta, hogy rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is bizonyítsa tehetségét. Két nagy sikerű rendezése, a kétszeres Oscar-jelölt Egyre távolabb és a Volt egy tánc után élete legnagyobb kihívása elé nézett: az Apáim története különleges családi tabló, melyben Polley megkapó érzékenységgel, játékfilmes eszközökkel meséli el saját maga és családja fordulatokban gazdag életét.
Sarah Polley kései szerelemgyerek volt, a születését megelőző időszakban az édesanyja otthonától és a férjétől távol dolgozott. Az anya titkára sosem derült fény, mert fiatalon meghalt, öt gyereket hagyott hátra, akik közül Polley volt a legfiatalabb. Sarah Polley megkereste az anyja barátait, hogy kiderítse, mi is történt valójában, amikor Ő megszületett. S minden dokumentumfilmes tudja, hogy az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, mert Sarah olyasmit talált, amire nem volt felkészülve. Az egész film tulajdonképpen ennek a rejtélynek a feldolgozása, értelmezése.
Az Apáim története, egy dokumentumfilm, minden szereplő saját magát játssza, és egy valóban megtörtént esetet mesél el, színészek segítségével. Sokkal inkább beszél a múlthoz, családi legendákhoz fűződő viszonyunkhoz, a valóságértelmezésünkről, hányféle párhuzamos igazság létezhet párhuzamosan. És visszatérünk oda, ahonnan indultunk: a végén az egészből csak egy sztori lesz, a legendárium egy darabja, amiből akár filmet is csinálhat valaki.
22 díj és 41 nominálás
2013 - Alliance Női Filmes Újságírók 3 díja: a Legjobb Fikciós Dokumentumfilm, a Legjobb Női Rendező- és a Legjobb Női Forgatókönyvíró Díja - Sarah Polley
2014 - Ausztrália Filmkritikusok Díja - Legjobb Dokumentumfilm
2014 - a Televíziós Filmkritikusok Díja - a Legjobb Fikciós Dokumentumfilm
Bemutató dátuma: 2014. február 27. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
kispalissaci 2018 aug. 05. - 01:34:48 10/10
Zavarbaejtően nagyon megérintett eddig az összes Polley rendezte film...ez is. Bár ezt a filmet az élet írta, de olyan Sarah érzékenységgel és olyan érzelmi intelligenciával nyúl a dolgokhoz és olyan módon tárja elénk, hogy igazán az ember lelkéig hatol, éppezért nem is nagyon tudok róla objektíven nyilatkozni... Nagyon várom már, hogy újra rendezzen.
10/10
Kit Fisto 2017 ápr. 16. - 07:40:25 10/10
Sarah Polley bármibe fog, az kiváló.
6/10
efes 2014 márc. 07. - 13:18:56 6/10
bájos és õszinte, de nem moziba való.
macilacko 2014 márc. 04. - 11:37:03
Szuper lett a film. Érzékeny, érdekes, de mindenekelõtt nagyon õszinte. Polley nagyon bátor, hogy mindezt bevállalta.
10/10
szirát 2014 febr. 27. - 23:19:02 10/10
Igazi filmes csemege, szerintem, tetszett, ahogy magáról csinál a csaj filmet, és ezzel egy idõben a dokumentumfilm mûfaját jócskán tágítja.