Apokalipszis most - rendezői változat

Bakancslistához adom
Apocalypse Now Redux
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai háborús filmdráma, 194 perc, 2001

Értékelés:

189 szavazatból
Szerinted?

A vietnami háború idején az amerikai, vezérkari százados egy őrült parancsnok magánbirodalmába téved. Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy egy nyilvánvalóan megőrült ezredest (Marlon Brando) likvidáljon. Látnia kell, mint válik a vietnámi háború szándékos vagy félelem szülte gyilkolássá. Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol már hosszú ideje él a hegyekben egy "zöldsapkás" ezredes, Kurtz, aki az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett, s esztelen vérengzésekkel tölti napjait. Willard útja felfelé a folyón, a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít. Küldetése: "megsemmisítés bármire való tekintet nélkül".

A mozikban korábban vetített 145 perces verzióhoz képest 53 perccel hosszabb rendezői változat.
Bemutató dátuma: 2003. augusztus 14. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Szereplők

Benjamin L. Willard kapitány
Walter E. Kurtz ezredes
William "Bill" Kilgore alezredes
Jay "Chef" Hicks
Lance B. Johnson
Tyrone "Clean" Miller
fotóriporter
G. Lucas ezredes
Phillips kormányos
Richard M. Colby kapitány

Hozzászólások

Szerinted?
Noire jún. 11. 12:22:00 Előzmény fintorman
Aztán előfordul hogy a mozigépész siet haza - amikor moziban néz meg az ember egy filmet. Nagyon régen moziban láttam először a Charlton Heston féle Ben Hur-t. Utolsó előadás volt, a film hosszú - amúgy szünettel, két részben adták le. Egy snittet úgy ahogy van, kihagyott belőle a mozigépész. Amikor a gályájuk elsüllyed és úszkálnak fadarabok és emberek a vízben, snitt , és a következő már az, amikor a főhős visszatér szülőföldére. Lovat vesz, versenyez stb... Hogy mitől lett közben római polgár, nem derült ki . Később, amikor láttam már tévében a filmet, az egész Rómában játszódó rész nekem újdonság volt :-D Szóval, most ezt nem tudom mi volt . Nem rendezői hanem mozigépész változat ? :-DDDD
fintorman márc. 31. 23:26:59 Előzmény olahmiki1959
A válasz egyszerű. Ezek szerint a film eredeti moziverzióját sugározták, az van 150 perc körül. Ha jól emlékszem, 2001-ben, azaz jóval később készült egy rendezői változat, az az ami 190 perc körüli. Itt annak a hosszát tüntették fel. Egyébként ez kerülendő, mint minden rendezői, speciális, bővített stb. változat, mert túl azon, hogy csak egy újabb adag pénzt akarnak lehúzni az emberekről, mindig rosszabbak, mint az eredeti. Akkor se szabad hinni nekik, ha a rendező magyarázkodik, hogy ő már eredetileg is így akarta. Egyedül akkor van haszna a rendezői változatnak, ha az eredeti bemutató idején csonkították, megváltoztatták a filmet a rendező szándékai ellenére, és azt állítják helyre, de ez elég ritka.
8/10
Lámai Dala márc. 31. 23:25:06 8/10 Előzmény olahmiki1959
Nem probléma, a baj az nem itt kezdődik. Engem is +tévesztettek a Portosok,mivel azt írták,hogy a rendezői verziót adja a Duna. Hát qrvára nem azt adta, hanem az alap mozisat.
A rendezői a 194 perces, az alap 159.
A rendezői jobban kiadja, de csak eredeti hanggal,mert a fordítás és a szinkron is szar lett.
A Lance-t játszó Sam Bottomsnak nagyon nem adta ki,mert szerencsétlen alig 53 évesen +halt agytumor miatt.
DUNAWÖLD márc. 31. 23:16:32 Előzmény olahmiki1959
Akinek ez unalmas, az computerjàtékos zombi, minden EQ és IQ nélkül. Vagy műkörmös.
10/10
olahmiki1959 márc. 30. 23:47:52 10/10
Egy dolgot viszont nem értek.
A film ma 21.10-kor kezdődött, és 23.40-kor ért véget.
Ami 150 perc, vagyis két és fél órányi időtartam.
Akkor miért írták az újságban - meg a neten is -, hogy 194 perc? Az több mint 3 óra!
Hová tűnt 44 perc a filmből???
Pedig az M5-ön még reklámok sincsenek, amik a kereskedelmi adókon be tudnak zavarni egy-egy filmnek a hosszába.
10/10
olahmiki1959 márc. 30. 23:37:04 10/10 Előzmény Lámai Dala
Bocsánat, a nagy igyekezetben - meg a 40 évvel ezelőtti emlékekben - összekevertem a fekete szereplőket. Elnézést!
8/10
Lámai Dala márc. 30. 23:22:43 8/10 Előzmény olahmiki1959
A fiatal fekete srác a hajón,a később a Mátrixban Morpheust alakító Laurence Fishburne.
Hogy szerepelhessen a filmben,azt kamuzta,hogy már felnőtt, pedig még csak 17 volt.
Szval zavart érzek az erőben.
10/10
olahmiki1959 márc. 30. 22:52:34 10/10 Előzmény nefefe
Én is kb 40 éve láttam, méghozzá a Corvin moziban, ami akkor egész Európa legnagyobb mozivásznával rendelkezett - nem csak közép, hanem Nyugat-Európát is beleértve! (Azóta sem értem, hogy ezt hogyan sikerült létrehozni, de így volt...:)
Amikor a film elkezdődött, két oldalt teljesen széthúzták a vászon előtti függönyt, elképesztő volt a látvány!
A hang pedig - a világon az elsők között - nem sztereó, hanem quadrofon technikával lett leadva, ami azzal járt, hogy - miután négy irányból jött a hang - a csatajeleneteknél úgy érezted, mintha benne lennél az események közepében, a fejed fölött köröztek a helikopterek, a robbanások minden felől hallatszottak, időnként a frász jött rád.
Most - írás közben is - beleborzongok az emlékekbe, annyira megmaradtak bennem!

A film hatalmas, megkerülhetetlen, filmtörténeti remekmű!
Néhányan lejjebb azt írták, hogy hosszú, vontatott, unalmas, és hogy manapság sokkal akciódúsabb, mozgalmasabb háborús filmek készülnek...
Lehet, bár egy különbség mindig lesz az Apokalipszis... és a mostani filmek között.
Ezeket már régen elfelejtetted, az Apokalipszis... azonban mindig meg fog maradni, mint a vietnámi háború iszonyatának, a civilizált ember elállatiasodásának tökéletes lenyomata.
Most is végignéztem, és azon vettem észre magam, hogy végig összeszorult gyomorral ültem a képernyő előtt.

A látványvilág is elképesztő - akkoriban CGI-nek még híre-hamva sem volt, tehát minden légicsata jelenetet, akciót, minden robbantást "élesben" kellett megcsinálni.
Amikor pedig - úgymond - éppen nem történik semmi, akkor is olyan a film hangulata, ahogy a hajó a csendben, a sötétségben, a ködben halad előre - nem tudva, hogy a következő pillanatban honnan érkezik egy váratlan támadás -, hogy a hideg futkos a hátadon...

Végül egy apróság...
A fiatal fekete srác, aki állandóan dobolt a hajó különböző részein, deszkákon, léceken, később a világ egyik legjobb dzsesszdobosa lett, Harvey Mason néven...:)
10/10.
10/10
nefefe márc. 15. 08:15:49 10/10
A vietnámi háború egy szelete. Kb. 40 éve láttam az eredeti, 1979-es változatot. Nem emlékeztem rá. Fiatalon talán át sem jött az üzenete. Inkább csak egy háborús filmet láttam benne – és talán nem is értékeltem sokra. Most, újra nézve és sokkal tapasztaltabban, átértékelődött bennem az egész film. Most különösen aktuális a háború borzalmainak és kegyetlenségének tudata. Ebben a filmben nem az a lényeg, amit az ismertetőben írnak, inkább az út, amin keresztül eljut Willard a végkifejletig. Azt látjuk, hogy itt szinte mindenki megőrült – szó szerint -, mindenki lő mindenre, átértékelődnek a prioritások – jó példa erre a szörföző amerikai tiszt esete, aki azért támad meg egy területet, hogy jó hullámokhoz jusson. Érdekesség, hogy az ellenséget – Vietkongot – szinte az egész filmen nem lehet látni, csak az amerikai szemszögből látjuk az eseményeket. A sok híres, akkor még fiatal színészt érdekes volt látni – Brando, Sheen, Hopper, Ford… és a többiek. Sok-sok nagy név. De ehhez a filmhez nem volt szükség nagy színészi alakításokra, anélkül is érthető. Coppola megadta a módját. Egy valamit hiányoltam: az eredeti változatban – emlékeim szerint – a film végén az egész Kurtz-területet lebombázzák. De lehet, hogy rosszul emlékszem… Tanulságos társadalomkritika, egy kultikus filmben. Érdemes megnézni és értelmezni.
10/10
Richard Kovács 2019 szept. 27. - 09:43:19 10/10
Ez a film egy kixxxxott remekmű! Kell hozzá nem kevés intelligencia, hogy erre rájöjjünk. Elsőre nekem se jött át, ez nagyrészt azért volt, mert mást vár az ember.
4/10
Warthog82 2018 jún. 06. - 13:40:23 4/10
Nagyon túlvan értékelve.Apàink idejében biztos újdonság volt.De ennél sokkalta sokkal jobb hàborús filmek vannak màr.
7/10
kazama90 2015 jan. 11. - 19:29:00 7/10 Előzmény Filmx
ÉN csalódtam a filmben,a nagy hype után. Sheen gyenge a szerepre szerintem meg a karaktere is olyan semmilyen,a film nagyrésze is elég unalmas .Egyedül Brando miatt adok rá 7-et,nagyot játszik.
JohnGotti1980 2014 máj. 22. - 12:47:11
ezt filmet érdemes vmi tudatmódosító hatása alatt nézni :-))
6/10
Filmx 2013 márc. 05. - 11:10:35 6/10
Nekem sem tetszett, elismerem hogy Marlon Brando nagyot alakít, de nem jött át a film lényege, és nagyon hosszú is volt. Ha már itt tartunk akkor Az õrület határán szintén nem tetszett. Ami viszont nagyon is: Full metal jacket,A szakasz,Schindler listája, A Zongorista,Híd a kwai folyón illetve még sok klasszikus.
AYGOOO 2012 okt. 11. - 23:44:26
Vége lett... Háromszor álltam neki, mire befejeztem. Lehet velem van a baj, és majd 20-25 év múlva érettebb fejjel ismét próbálkozok, de most kisebb fajta katasztrófával volt egyenlõ. Nem hittem, hogy valamikor ezt fogom mondani, de 'Az õrület határán' ehhez képest kész akciófilm volt. Még az sem segített volna, ha agyhalottra szívva meditálom végig. Most inkább nem értékelek.
zozkatka 2011 dec. 28. - 09:02:45
Szerintem nagyon jó film. Pedig nem érzem mûvésznek magam és nem használok tudatmódosító szereket(azt hiszem). Itt a lényeg az ember elméjének változásai. Köznyelven az a témája a filmnek, hogy mikor õrül meg az ember. Igazából ez a hosszabb verzió, még nagyobb utazást mutat be a százados(Martin Sheen)agyában. Szerintem.
1/10
Anonymus007 2011 okt. 22. - 00:59:28 1/10
Én el vagyok a mûvész filmekkel, de ezt végigszenvedtem. :( Hosszú és unalmas. Mondanivalója az lehet, hogy van meg a háború borzalmai... blablabla de egy-két jelenetet olyannak éreztem, mint a régi westernekben, hogy csak húzzák az idõt, de azt is nagyon unalmasan. Talán aki nagyon mûvésznek érzi magát és használ tudatmódosító szereket annak tetszeni fog... -.-
offtopic
Ford Mustang 2011 szept. 25. - 21:26:12
Az is lehet.. :)
CsiróCsiró 2011 szept. 25. - 20:39:12 Előzmény Ford Mustang
Lehet,hogy a stáblistát nem számolták bele... :-)
offtopic
_Enzooka_ 2011 szept. 24. - 00:25:24 Előzmény Ford Mustang
Aztamindenit!! Most akkor mi lesz? Valamit tenni kell, mert ez nem mehet így tovább. Ellopták a perceket.
Összes hozzászólás