Apró tökélyek térképe

Bakancslistához adom
The Map of Tiny Perfect Things
amerikai fantasy, 2021

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
lukenukem 2023 jan. 01. - 01:15:37 8/10
A klasszikus groundhog day óta nincs feltétlenül új a nap alatt. Lehet csinálni szórakoztató akció sci-fi-t az újrainduló nap tematikából, ugyanakkor számomra a romkom műfaja az ahol kifejezetten működik ez a koncepció. És tényleg sok ilyet láthattunk már, nagyon tetszett az Andy Samberg féle palm springs, ami azért egy kellően őrült, inkább vígjáték volt. Az egyik legnagyobb meglepetése a tárgyévnek, hogy mégtetszett is. Persze megvannak az ilyen filmek korlátai, de ha kellő mondanivalóval, azaz ha ez egy limonádé lenne, úgy közel ihatatlanul tele lenne nyomva édesítővel, úgy működik igazán. Ez pedig a tini romkom műfaja. Ráadásul két szerethető főszereplővel, akik elképesztően cukik, nagyon jól működnek együtt. Rég láttam már jó tini romkom-ot, pedig nagyon szeretem a műfajt, de valahogy egy ideje már nem működtek nálam. A netflix-es kissing booth nagyon tetszett, de teljesen elfogyott nálam a lendület a harmadik résszel. A to all the boys már a második részével tökéletesen sok volt. De azért akadt egy-két kellemesen semmitmondó, kifejezetten aranyos néznivaló ebből a szuperszirupos műfajból. Meglepően jó szórakozást nyújtott a moxie, ami talán kevésbé romkom, de egy fontos témát tálal a tinédzserek nyelvén. Talán a Spontaneous volt a legizgalmasabb, amiben maga az alapfelvetés volt nagyszerűen felépítve, és egy olyan sci-fi dologba lett helyezve, ami totál lehetetlenné teszi, hogy az ember bármiféle racionalitást adjon az életéhez. Számomra pont a pandémia alatt nagyon működött, mert a felvetése nagyon brutális sarkítás volt, de a lockdown idején átérezhető volt. Bár a pontszáma itt a port.hu-n meglehetősen alacsony, én azt simán odatenném az about time mellé (richard curtis a legnagyszerűbb brit forgatókönyv író, és a rendezései is parádésak), csak persze mindez amerikai tini köntösbe bújtatva.
A műfaj mellett az alacsony költségvetésű független filmeket kedvelőknek is tudom ajánlani ezen tárgyfilmet, mert az is nagyon közel áll hozzám. Egyszerűen egy nagyszerű élmény volt december 31.-én este egy takaró alól megnézni a prime-on egy ilyen kedves, kicsit érzelmes, teljesen kiszámítható, ugyanakkor kifejezetten megható kedves filmet. Kathryn Newton-t meg várom már, hogy láthassam Cassie Lang szerepében a Marvel féle harmadik hangya filmben.
A stílus megjelölés óriási bullshit, mert a timelooping, vagy időhurok filmek nagyon nem fantasy-k. Sokkal hamarabb nevezném sci-fi-nek. Ugyanakkor ez egy hamisítatlan tini romantikus dráma, de a jobb fajtából! Én kifejezetten azoknak ajánlom, akik szeretik a tini romkom filmeket, máskülönben semmiképpen sem ajánlom. Az időhurok témában nem ad semmit se hozzá a klasszikus bill murray filmhez. Amit mindenkinek látnia kell! Ez lényegében a tinédzser verziója 20 évvel az eredeti után. Viszont maga a tini romkom meg annyira domináns műfaj, hogy azt vagy szereti az ember, vagy elviseli a párja miatt, vagy k messziről elkerüli. Nekem azért is tetszett mert mindkét műfajt nagyon szeretem, ha jó a film, és ez a film jól sikerült.