Apropó szerelem

Bakancslistához adom
Words and Pictures
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-angol romantikus vígjáték , 111 perc, 2013

Értékelés:

104 szavazatból
Szerinted?

Jack Marcus és Dina Delsanto egykoron tehetséges művészek voltak, ám az idő nem nekik dolgozott. Mára a férfi tökéletes írói válságba süllyedt, míg a nőt egyre súlyosabb reumatológiai betegsége gátolja az ecsetvezetésben. Jelenleg így mindketten tanárként dolgoznak ugyanabban az iskolában, s még akár ki is alakulhatna közöttük valami. Ha nem törne ki ehelyett a totális háború! Jack zokon veszi, hogy Dina azt tanítja diákjainak, a szavak csapdába csalnak és hazudnak, s csak a képek képviselnek valódi értéket. A két tanár felsorakoztatja seregeit, a harcban pedig előbb-utóbb az iskola minden tanulójának és dolgozójának állást kell foglalnia. Pedig már majdnem szerelem volt...
Főszerepben két Oscar-díjas színész: Juliette Binoche és Clive Owen.
Bemutató dátuma: 2015. január 1. Forgalmazó: Cinetel Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
deadscott aug. 02. 22:36:16 9/10
Annak ellenére, hogy a magyar cím egy délutáni limonádét sejtet, ez nem egy romantikus vígjáték, hanem egy szuper jó dráma, amiben nagyon sok dolog mellett van szerelem és néhány jó poén is. Eredeti, elgondolkodtató és életszerű. Juliette Binoche pedig fantasztikusan hozza a figurát.
elenabi jan. 05. 22:54:29
Csodálatos és különleges film, nagyszerű színészekkel. A szinkron is tökéletes.
10/10
evamia 2019 márc. 10. - 16:33:24 10/10
Szuper kis film, nekem nagyon tetszett. Kész felüdülés a sok amerikai lötty között.
Hétköznapi sorsok csatája, két nagyon jó színészi játékkal tuningolva.
offtopic
joha79 2019 márc. 09. - 19:49:40
Nem mintha ez bármit levonna a színészi képességeiből, csak jelezném a portnak, hogy Clive Owennek nincs Oscar-díja. Jelölése van (volt).
sexykex 2019 jan. 27. - 17:42:11
A legtöbb alkoholista azt hiszi, hogy az ártatlan kis iszogatását bármikor abba tudná hagyni, ha akarná. De miért hagyná abba, hiszen nem árt vele senkinek. Aztán, amikor az ártatlan kis iszogatás már teljesen tönkre tette jobb sorsot érdemlő énjét és közvetlen környezetét is, akkor már képtelen rá, hiába szeretné valóban abbahagyni az ivást.
Ez a film nem pont erről szól, bár folyik benne jócskán az alkohol is, inkább két remek elme egymásnak feszüléséről, csatájáról és a sokkhatások utáni útkeresésről – mondom én. Ám „ebben a filmben a viccek nem elég viccesek, a szerelem nem elég szenvedélyes, a viták nem elég parázslóak, a versek és a képek meg nem elég jók” – mondja a kritikus. És még azt is mondja, hogy „Az Apropó szerelem erőltetett, unalmas és kiábrándító”. Szerintem viszont a párbeszédek értelmesek, a két főszereplő valóban nem zseni, de mindkettő jól csinálja, amit csinál. Teljesen hús-vér embernek néznek ki, aki korántsem tökéletes, de nem is reménytelen. Újra lehet még belőlük valaki és ehhez talán valóban össze kellene fogniuk. A lényeg: láttam már sokkal rosszabb filmet is, mint ez. (Amúgy, teszek rá mit pampognak a kritikusok.)
10/10
sadrok 2019 jan. 23. - 18:50:45 10/10 Előzmény Nótárius
Őszintén szólva, engem a legkevésbé sem érdekelt kettőjük vetélkedése... ami végül is jó "irányt" véve, pozitívan végződött , tetszett mindkettőjük felszólalása :-) Engem jobban megfogott a közöttük zajló párbeszéd, szócsata, ahogyan próbálgatták egymást... és a reakciók, hát az csúcs jó volt! Ebben nagy szerepe volt szerintem a kitűnő szinkronoknak is. Ritkán adok 10/10 - t, de ez nálam megérdemelte :-) És köszönöm a versikét, nagyon aranyos....
10/10
Nótárius 2019 jan. 23. - 01:05:26 10/10 Előzmény sadrok
Mélyen egyetértve, főleg a korábbi hozzászólásoddal; hadd válaszoljak hosszabban az alábbi, több évtizeddel ezelőtt, saját "kavicsom-ként" rámtalált két idézettel!
Igazad van, mert az e film "versenyéből", művészeti ágként "kimaradt" zene (szó és kép és zene) mellett; szerintem magára a filmre, mint általában vett műalkotásra is nagyon illenek a lent idézett valóságos festő és költő egymással, valamint a te véleményeddel is egybecsengő sorai.

Mazila
"A műértő közönség többnyire a rá jellemző műveltséggel és világnézettel, tudatos vagy nem tudatosított értelmezési módszerével közelít a műalkotásokhoz. Ez a tudás azonban nézetem szerint néha megnehezíti az alkotások befogadását. A művészettörténeti elbeszélések általában példák során keresztül igyekeznek igazolni, hogy a művészet fejlődése hogyan tette egyre tökéletesebbé a művészi ábrázolás illúziókeltő hatásait. Ez alappillére a művészeti oktatásnak is; így a művelt közönség első ítélete megfogalmazásakor szintén leginkább az ábrázolás optikai hűségét kéri számon az alkotáson. Mint látni fogják az én munkáimban nincs ilyen törekvés. Engem alkotás közben a mű spirituális megközelítése sokkal jobban érdekel, mint az illúziókeltés. Olyan ez a festészet mint a zene, vagy a balett pusztán ritmus harmónia és szerkezet. Azt szeretném, ha nem akarnák megérteni és megmagyarázni ezeket a képeket, mint ahogy nem kérdezzük, hogy mit jelent egy szép felhő az esti égen; vagy, hogy mit akart közölni a teremtő egy kaviccsal amelyet a vízparton leltünk fel. Ezért azt kívánom merüljenek el ebben a szín-játékban üres fejjel és nyitott lélekkel. Találják meg a kavicsok között azt az egyet, amely mindörökkön fogva az Önöké marad!"

Pilinszky János: Egy szenvedély margójára

A tengerpartot járó kisgyerek
mindig talál a kavicsok közt egyre,
mely mindöröktől fogva az övé,
és soha senki másé nem is lenne.

Az elveszíthetetlent markolássza!
Egész szíve a tenyerében lüktet,
oly egyetlen egy kezében a kő,
és vele ő is olyan egyedül lett.

Nem szabadul már soha többé tőle.
A víznek fordul, s messze elhajítja.
Hangot sem ad a néma szakítás,
egy egész tenger zúgja mégis vissza.
10/10
sadrok 2019 jan. 22. - 22:38:08 10/10
Ez egy szerethető kis film... másodjára is tetszik.... :-) Leginkább a két főszereplő játéka miatt
8/10
Zsuzsi68 2018 szept. 15. - 23:22:20 8/10
Jó ez. Újra megnézném a képeket és újra boncolgatnám azokat a mondatokat.
8/10
Edmond Dantes 2018 szept. 01. - 11:08:26 8/10
Aki fanyalogni akar vagy szeret, olvassa (el) a fenti kritikákat, jól fog szórakozni. Aki viszont egy kellemes, fanyar, világot-megváltani-nem-akaró és/de némi tanulságokkal is szolgáló filmen akar szórakozni, nézze meg inkább az Owen-Binoche csatát és -mint én- max. utána olvassa el a szakértő nyavalygásokat. Kicsit tényleg hosszú, a címe pedig szerencsétlen -hiszen az egész filmen végigvonul a "képek versus szavak" játék- de nem címeket nézünk, hanem filmeket. Anger Zsolt szinkronja elsőrangú.
10/10
sadrok 2018 aug. 20. - 15:33:44 10/10 Előzmény h.tibi91
Szerintem is egy kedves, magával ragadó, szerethető kis film, ami nyilván betudható a szuper karaktereknek, a két főszereplő kiváló játékának, a szinkronnak... de nem akarnám szétszedni, boncolgatni a filmet, ahogy itt páran megtették... szerintem teljesen feleslegesen.
Egészében kell nézni,és egyszerűen csak... élvezni! :-) Nem egy szokványos történet, úgyhogy a forgatókönyvírónak is gratula! :-)
8/10
fclariss 2018 jan. 12. - 05:42:29 8/10
A magyar cím nagyon gagyi, semmi köze a tartalomhoz, az eredeti cím sokkal mûvészibb és tartalomhoz illõ. Sajátos felnõtt szerelmi történet, amiben a harc a szavak és képek között csak ürügy, bár mindkét szerelmes fél alakja eltúlzott, kissé, ennek ellenére a film nem olyan rossz, mint ahogy a kritika és a többi hozzászóló \"lehúzta\": élvezhetõ volt, bár, lehet, hogy csak a brilliáns szereposztás miatt. Kis szünet után megnézném újra, szívesen.
1/10
benvenuto1 2016 júl. 15. - 13:44:20 1/10
A film magasra tette a mércét, nem kevesebbet vállalt fel, mint azt, hogy valamiképpen indokolja, a szavak vagy a képek érnek-e többet a mûvészetben, sok ismerõs érv hangzik el. Az intellektuális vonal mellé azonban nem párosul méltó cselekmény. Túlságosan közhelyes a két tanár kvázi szerelmi története. Halál unalom lenne, ha még betegek sem lennének. No meg hogy ez még vicces is legyen, az végképp nem jött össze.
babolat 2016 jan. 02. - 21:44:07
Inkább dráma, mint vígjáték, romantikusnak sem nevezném egyértelmûen... számomra inkább "kötelezõ rosszként" szerepelt a szerelmi szál, nélküle lehetett volna tartalmasabb, de hát eladni is el kell valamivel a filmet. :(

Bárki, aki volt már válsághelyzetben, vagy a gödör mélyén, teljesen át tudja érezni a film mondanivalóját, és a szerencsétlenségbõl is fel-felvillanó iróniát, humort.
Az alaphelyzet nem csak a szó és kép, hanem egyben a férfi és a nõ örök csatája is, és a két színész nagyszerûen képviseli a két oldalt. Talán C. Owen kicsit elviszi a showt.

Kinek, hol van a mélypont? Ki, hol tér észhez? Ki, hányszor csúszik meg? Harag, félelem, kétségbeesés, önutálat... és a fõ kérdés, miben is találunk kapaszkodót? Motivációt?
Végig izgultam, hogy ne egymásban keressék, szerencsére a sztori adott a férfi mellé egy karakán, erõs, tiszta nõt, aki képes újra lábra állni.
:)

Sajnálatos, hogy az utolsó 10 percben a film ismét "festménybe dõl."
Kár érte, mert kevésbé hihetõ, hogy õk, ketten ebben a cukormázban maradnának.
8/10
bogotizsolt 2015 dec. 07. - 21:23:10 8/10
Egyetértek azzal, hogy az utolsó 10 perc elkaramellizálta a nagyon jót. Így csak jó. Bárki bármikor megnézheti. Nem fog fájni . Tetszeni fog !
8/10
h.tibi91 2015 aug. 16. - 16:33:35 8/10
Kedves szerethetõ kis film helyes történettel. Azt gondolom kifejezetten jó a téma megfogalmazása a filmnek, amely nem csak szórakoztat, és néha nevettet, de kulturális eszközökkel teszi mindezt. Juliette Binoche alkotása egészen elképesztõ, már-már nyomasztó karakterének betegsége. A rendezés és az összes többi alakítás is nagyon rendben van szerintem.
Egy igazán magával ragadó film!
Mindenkinek ajánlom!
8/10
9/10
elvisz59 2015 jún. 29. - 17:32:40 9/10
Teljesen rendben van a film. Clive Owen és Juliette Binoche is kiváló. 10/9
6/10
Biktop 2015 jún. 25. - 20:16:40 6/10
Pedig milyen jól indult... vártam valami nagyszabásút a végére, de sajnos... kár érte. Ráadásul egy olyan alkoholistát, aki hülyére issza magát, azt nem lehet megkedvelni. Ehhez kevés a mozifilm ideje.
6/10
pihes 2015 máj. 27. - 15:15:56 6/10
Nem is inkább a szélsõségekrõl van itt szó, inkább az egyensúly, mint az élet.

Hangulatos kis film 1*.
10/10
lolow 2015 jan. 17. - 12:55:26 10/10
Nagyon jó film!Tartalmas,jó alakítások,sok értékes mondanivalóval.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu