Áramlat

Bakancslistához adom
Undertow
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 108 perc, 2004

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

A Billy Elliot címszerepéből ismert Jamie Bell egy vidéki bajkeverő kölyköt alakít, akinek öccsére, Timre (Devon Alan) kell vigyáznia, miután konfliktus támad megözvegyült apjuk (Dermot Mulroney) és az utálatos nagybácsi, Deel (Josh Lucas) között. Bell hórihorgas figurája tökéletesen megtestesíti az amerikai kamaszkarakter lényegét, aki megakadt a gyermek-kötelezettségek és a felnőtt-felelősségek között. A film első felében Chris zavart fiatalember egy családi háborúskodás perifériáján, amely végül csúf, erőszakos összecsapásba torkollik. A film második felében férfivá válik, aki azon van, hogy elmeneküljön szadisztikus nagybátyja és a kilátástalan jövő elől.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
luci87 2022 febr. 21. - 18:40:10 9/10
Nekem tetszett, de vártam, hogy kiderul jön ki a gyilkos, és megtalaljak a holttestét is. A vége fura volt, hogy kerültek hirtelen elő a nagyszülők?
k11zoltan 2013 okt. 22. - 22:10:18
Közepes.
Kuttyánszki 2013 okt. 20. - 12:20:39 Előzmény pneklara
Nos, éppen ez az , amit nem szeretek! Ha a rendezõ rámbízza!..:)
hlaci59 2013 okt. 19. - 10:20:00
Akármit is jelent a vége, nyomasztó, nincs katarzis.
Edmond Dantes 2013 okt. 15. - 15:16:55
Kicsit nagyon alacsonykának tûnik a jelenlegi port-pontszám, már csak a stáblista alapján is. Kíváncsi lettem.
pneklara 2013 jún. 28. - 23:00:49 Előzmény Kuttyánszki
Szia!SPOILER!!!
Megnéztem ismét az elejét, és a végét.
Az elején a nagyapa arról beszél, hogy nem gondolta volna, hogy az unokái élete, amely oly szépen indult, ilyen tragédiába torkollik. "Ahogy nekem mesélTÉK" - mondja.
Kik mesélTÉK? Csakis az unokáI - más élõ tanúja nem volt az életüknek. Tehát szerintem a nagy felépült, erre utal az is, hogy a nagyapa bizakodó, a nagyanya fõztje meggyógyítja majd.
De a kicsi nem szeretettel, hanem irigykedve nézi õket. Negatív indulattal pukkantja a lufit. Hogy ki, mit érez bele a film végébe, azt a nézõre bízza a rendezõ... Érdekesek valóban a képi megoldások, ezek sem segítenek a megfejtésben.
Ki-ki, érzelme szerint képzeli el a befejezést.
Dr. Zaius 2013 jún. 26. - 22:31:13
Nekem is az az érzésem, hogy a film vége nem happy end, de azt hiszem ez így van jól.
Egy egyértelmûen boldog befejezéssel hazavágták volna az egész filmet.
Az ilyen gyerekek, emberek sorsa a való életben is ritkán fordul jóra.
A film valóban nagyon jó, bár elég nyomasztó hangulatú. Az érzelmeket is úgy ábrázolja,
hogy közben nem megy át ömlengésbe, pátoszba stb.
Külön tetszett a vágás ( helyenként a jelenet vége kimerevedett, majd áttetszõvé vállt,
és így jelent meg a következõ snitt. De lehet hogy csak a Dunatv vetítõgépével volt valami probléma :P ,
mindegy... hatásos volt.)
Kuttyánszki 2013 jún. 26. - 18:03:11
Elõzõ hozzászólásomhoz még: elõzõleg már a mezsgyén járt, akkor is a vízben, fekete-fehér kép,.de akkor visszafordult, a következõ kép a nagyszülõknél, a betegágyon ébredezik. És ekkor történik az, hogy lehanyatlik, megint a vízben . fekete -ferhér kép, ám most eltûnik, mintegy belevész az örökkévalóságba...
Szóval, szerintem meghalt és ez egyáltalán nem tetszik, ez a végkifejlet. :/
Kuttyánszki 2013 jún. 26. - 17:55:11
Régebben már láttam, most is megnéztem. A végét én egészen másképp értelmeztem. Az, hogy kiderült, az apja ez a bûnözõ, eddig nagybácsinak hitt férfi, szerintem semmit sem változtatott a kicsi fiúhoz való érzéseihez, hiszen õk eddig is csak ketten voltak egymásnak. Viszont a lufi pukkanást úgy értelmeztem, hogy a nagy fiú meghalt. Akkor hanyatlott le feje, és a fekete -fehér vetített képben pedig eltûnt...Az arany érmék most is öltek... :( Szerintetek? Meghalt? :(
pneklara 2013 jún. 26. - 09:20:52
Nagyon kemény film! Az embernek görcsbe rándul a gyomra, elszorul a torka, hogyan élhetnek jobb sorsra érdemes gyerekek ilyen sivár, szeretet nélküli, ingerszegény környezetben?
SPOILER! SPOILER!
Tény, hogy a két felnõtt utálta egymást - volt is okuk rá - és elõbb-utóbb bekövetkezhetett a tragédia.
Csoda, hogy a nagyobbik gyermek ilyen környezetben is olyan szeretettel, figyelemmel fordult öccse felé.
De a film vége sejteti, hogy ennek a kapcsolatnak is megpecsételõdik a sorsa. A nagy megtudta, hogy nem is édestestvérek, a kicsi pedig irigy lesz a nagyra. Szerintem erre utal, mikor a nagyapa-unoka bensõséges, boldog beszélgetésébe a kicsi a lufipukkantással belezavar.
Tehát ismételhetik majd õseik viszonyát?
Nagy film.
Coleman 2009 júl. 28. - 11:31:53
Éles váltás Green pályáján az elsõ két lírai húrokat pengetõ filmje után (bár a George Washington sem volt teljesen mentes az erõszaktól). A vidék megmaradt, a stílus nagyjából ugyanaz, de itt van némi magamutogatás, a nézõ képébe akarja tolni, hogy õ zseniális rendezõ, öncélú ez így, akkor is, ha sokszor tényleg zseniális rendezõ. Ezúttal színtiszta zsánerfilmet forgatott, persze azért még mindig a sajátos stílusában, jól építi fel a feszültséget, mikor kirobban, akkor az tényleg robban, utána azonban a film nem igazán tudja merre menjen, egyrészrõl izgalmas a kiszámíthatatlanság, de egy idõ után kiismerhetõvé válik és többször él közhelyes megoldásokkal, mind rendezõként, mind forgatókönyvíróként. A vége pedig kifejezetten nem tetszett. Alapvetõen azért ez egy jó film, Glass zenéje nagyon megfogott, itt mintha tényleg egy kicsit megújult volna.
Kíváncsi vagyok, hogy ez a tehetséges, eredeti alkotó merre megy tovább, a nagy sikerû füves vígjátéka viszonylag vicces és szórakoztató volt, de szinte bárki készíthette volna. Remélem visszatér majd a gyökereihez és nem áll be végleg a sorba.