Aranykapu

Bakancslistához adom
Nuovomondo
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-olasz kalandfilm, 113 perc, 2006

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Az 1900-as évek elején olaszok ezrei emigráltak az Egyesült Államokba a jobb élet reményében. Salvatore egyike azoknak, akik mindenüket egy lapra tették fel: az özvegy farmer eladja a házát, földjét, állatait, hogy gyermekeivel és idős édesanyjával az új világba vándoroljon, ahol mindegyiküknek több jut majd a jóból. Salvatore (akinek neve megmentőt jelent) nem hős, nem vágyik dicsőségre vagy óriási szerencsére, csak egy célja van: munkája legyen és fedél a családja feje felett. Útközben megismerkedik Lucy-vel, (avagy Luce-vel = fény) - ahogy Salvatore hívja -, a feltehetően angol származású hölggyel, aki épp visszatérőben van az Egyesült Államokba. Valamiféle ismeretlen okból Lucy szeretne férjhez menni, mielőtt New Yorkba érnének. Salvatore elfogadja az ajánlatot, és hajlandó feleségül venni. Miután az emigránsok megérkeznek Ellis Island-re, karanténba kerülnek, és vizsgálatok alá vetik őket, hogy megállapítsák, alkalmasak-e az amerikai állampolgárságra.
Bemutató dátuma: 2007. június 7. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Salvatore Mancuso
Fortunata Mancuso
Angelo Mancuso
Pietro Mancuso

Alkotók

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
art.audience 2015 ápr. 17. - 01:46:01 9/10
Nuovomondo ~ Újvilág, Golden Door

Ezüst Oroszlán a Velencei Filmfesztiválon
- ezt mégsem nevezném a "nõi cimbalomkör nívódíjának"
Ezeket a díjakat kapta Velencében:

Legjobb film (CinemAvvenire-, és Pasinetti díjak)
FEDIC, SIGNIS, Silver Lion, és UNICEF díjak


Egy jelölés gyakran már önmagában rangot jelent,
de ebben az esetben a fenti díjakat oda is ítélték
ennek a mûalkotásnak. Ezek mégis magasabb minõséget
képviselnek, mint akár egy elcsépelt Oscar-díj, nem?


@adamnagysweetmovie:
írj és rendezz egy olyan filmet, ami elviszi a pálmát!

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuovomondo
9/10
art.audience 2015 ápr. 17. - 01:26:15 9/10
Ez a mû egy amolyan szocio-dráma egy kis "mágikus realizmussal", vagy hasonlóval:
milyen lehetett a századfordulón útra kelni és bevándorolni Európából az Újvilágba?

A film szicíliai / dél-olasz bevándorlók viszontagságos útját követi az elhatározástól a megérkezésig Ellis Island-re és New York-ba, a tengerentúlra.

A film a folyamatról és a jelenségrõl egyrészt reális és korhû[nek látszó] képet ad, másrészt képi metaforákkal (álmok, ábrándok) és a fókuszba helyezett emberi gesztusok bemutatásával igyekszik átfogóbb és elvontabb, árnyaltabb összképet nyújtani, egyúttal humorral oldani ezeket a nehéz témákat, egyben szórakoztatni a nézõt.

Nekem igazán tetszett ez a mozi a maga "minimalizmusával"... Aki vontatottnak érezte: attól tartok, a hajóutat is unta volna... De Tarr Bélát sem ajánlanám neki :) Most komolyan: ez nem egy akcióthriller, és több hét eseménye volt összesûrítve két órányi filmidõbe. Szerintem az ilyesmi azt a célt szolgálja, hogy a nézõnek legyen alkalma filmnézés közben gondolkodni valamint személyesen is "átélni" azt amit lát, beleélni magát ezekbe az élethelyzetekbe.

A képfolyam elsõ fele semmi egyébrõl nem szól mint az elindulásról, utána jön a "gyorsulás" - nyitás a személyestõl a közösségi, generációs, korszakot jellemzõ jelenségig...


A filmet három részletben néztem meg, mivel közben egyéb teendõm is volt, és ez (számomra) jó módszernek bizonyult.


Egy korábbi ismertetõ "murci" nevû hozzászólótól
(az általa korábban megadott cím már nem él)
http://wayback.archive.org/web/20090608062334/http://murci.freeblog.hu/archives/2007/06/20/Mit_olvasztotegely_nepek_kopuloje/

Erre reflektálva: nos az alkotásban megformált szereplõk, bár egyszerû emberek nem az együgyûségük vagy mûveletlenségük miatt hisznek el minden mesét hanem - mint arra a filmben is van több utalás - délibábot, ábrándokat kergetnek mivel számukra ez a fogódzó, a kapaszkodó: egy jobb élet reménye, ahogy naivan és idealizáltan elképzelik, keresvén a kiutat nyomorúságos helyzetükbõl... A képzeletük és a gondolkodásuk is addigi életmódjukban gyökerezik, ám ettõl függetlenül - legalábbis a film tanulsága szerint - egyaránt akad köztük nyitott és földhözragadt is... Mindenesetre ez is egy kézenfekvõ értelmezési lehetõség.


Cím: a filmcímek magyar fordításai szinte mindig problematikusak, gyakran bulvár szalagcím jellegûek és rá sem lehet ismerni az eredetire, ha a mûvet egy másik nyelven láttad volna elõször - azonban szerencsére ezért is van feltüntetve az (egyik) eredeti cím is :)


Biztosan vannak pörgõsebb és jóval szórakoztatóbb filmek, de ha van hangulatod és türelmed, szeretsz eltûnõdni akkor számodra is bátran ajánlom ezt a mozit, szép film!
adamnagysweetmovie 2012 márc. 26. - 23:19:07
Sokminden apró díjat nyert Velencében, de a Legjobb filmét nem.
A nõi cimbalomkör nívódíja azért nem az Arany Oroszlán, kár lenne tagadni...
feeco 2010 máj. 23. - 22:48:49 Előzmény Folgore
..azért a gyémántot sem véletlenül csiszolják.. :P
Folgore 2010 máj. 19. - 10:57:13
Értékes, mint egy nyers gyémánt. Kár lenne csiszolgatni....
feeco 2010 máj. 06. - 23:18:06 Előzmény feketevipera
..pont így jártam én is. ez persze nem azt jelenti, hogy a film rossz.. ;)
10/10
szilvia555 2009 dec. 28. - 19:40:34 10/10 Előzmény balaban
Megérte fentmaradni!
balaban 2009 dec. 27. - 11:09:05 Előzmény gtothistvan
Éjfél utáni kezdéssel 130 perces film. Gyanús, hogy nem rossz, mert az értékes filmek minden csatornán csak éjfél után kezdõdnek. Nyilván a másnap munkába induló filmrajongók számára.
feketevipera 2009 jún. 15. - 18:39:28
Nem igazán volt hangulatom a filmhez, még a feléig sem jutottam el. Számomra végtelenül vontatott volt, kicsit vékony szálon csordogált a történet. Majd egyszer talán végignézem, ha lesz türelmem.
gtothistvan 2009 jún. 12. - 20:19:53
Szerintem bátran nyissunk be az Aranykapun, mert E.Crialese /rend./ konyít a bevándorláshoz /Idegenek voltunk./, továbbá Charlotte Gainsbourg már "Cesar" üdvöske.
kocamama 2009 márc. 16. - 14:05:36 Előzmény lajoscs
Nudli az egész film.
lajoscs 2009 márc. 14. - 21:30:22
ha feliratos lenne akkor valszeg feltüntetnék...
Elyn 2009 márc. 14. - 20:25:50
Meg tudná mondani valaki, hogy az egész film feliratos-e, vagy csak az itt, a Port-on nézhetõ bemutatón nincs szinkron?
rockertoro 2007 júl. 07. - 19:20:27
én 2 napja láttam és megnézném azért mégegyszer. gyönyörû film. azért nálam van 7/10. a zene meg sztem nagyon illet. a 'Thomas Crown ügy'ben volt még az a zene. nagyon jó volt. olyan hangulatot adott... elképesztõ. nem lehet leírni... amúgy végig nagyon jó a zene szerintem - én nagyon élveztem a balkán ritmusokat. és meglepõ volt látni Pohárnok Gergely nevét a 'Fényképezte' címszó alatt, az elsõ sorban. (vagy legalábbis valami Fotogra... vmi volt...) :) azt hiszem õt nem kell bumtatni... :)
Karolka 2007 jún. 09. - 01:54:46
Érdekes címválasztás! (v nem jól fordították :D) a végén a zene nem tetszett,sztem nem illet a stílus oda. érdekes film,mert lekötött még így hajnalba is! nálam 5/10!! (egyszer nézhetõ)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu