Aranymetszés

Bakancslistához adom
kulturális magazin

Értékelés:

56 szavazatból
Szerinted?

Színház, képzőművészet, tánc, divat, zene. Csak a legjavából válogatunk! A klasszikustól az avantgárdig, a hagyományostól a modernig, mi ügyelünk az arányokra. Aranymetszés, harmóniában a művészetekkel, egy kreatív világban.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ktesibios 2014 márc. 03. - 23:30:31 9/10
Felemelõ volt a mai megemlékezés Borbély Szilárdról, köszönet érte, a mûsor készítõinek és az abban megszólalóknak is!
10/10
momo65 2013 jún. 15. - 11:01:27 10/10
Kitûnõ mûsor! Köszönöm!
szakalimate 2013 máj. 18. - 21:54:53
Még szerencse, hogy lement a híradó elõtt ez az "aranyvesszõ"...:D
sobamogera 2012 jan. 30. - 21:57:55
Nehéz ennél sokoldalúbb és érdekesebb kulturális mûsort találni. :)
https://www.facebook.com/aranymetszesm1
mushi 2012 jan. 23. - 23:26:01
Most láttam/nézem elõször, és meg kell mondanom, nagyon jól eltalált mûsor Jók az interjúk, az alanyok, filmtõl a zenéig minden. Tetszik nagyon.
4/10
sonka 2011 dec. 19. - 23:58:50 4/10
Nehéz ennél egysíkúbb és unalmasabb "kulturális" mûsor készíteni. :(
adamnagysweetmovie 2011 dec. 11. - 21:37:49 Előzmény cz
"- Az európai film jövõje: három kategóriában is versenyben voltunk a Berlini Filmakadémia díjaiért."
Európai Filmakadémiáról van szó, és Tarr Torinói lovát jelölték 3 díjra. De egyet sem kapott, mert szerintem túl radikális egy vörösszõnyeges testületnek. Ahogy sajnos a mostani "polgári kormányzat" is semmibe nézi Tarr hõseit.
cz 2011 nov. 19. - 10:57:47
...tud valaki segíteni, mi volt a 2011.11. 19-i adásban az animációs film címe? választ elõre is köszi üdv CZ
füsti 2011 nov. 14. - 22:43:13 Előzmény Johann
Az elõzõ üzenet Johann 20. sorszámú hozzászólásához kapcsolódik.
füsti 2011 nov. 14. - 22:40:41
"Nagy felüdülés "
Hát az Aranymetszésrõl sok mindent el lehet mondani, de, hogy felüdülés lenne?
Fõ jellemzõje, hogy amikor a mûsorvezetõ megjelenik, a nézõ nyomban álomba szenderül.
A mûsorvezetõ hölgy legbensõbb lényege az unalmasság, szürkeség, egyszínûség.
A Kultúrház érdekes volt (szerinted nyilván: harsány és felületes), noha minden nem érdekelt benne, a vezetõi legalább olyan kulturáltak voltak, mint a mostani mûsorvezetõ, csak mást akartak, mást képviseltek.
Az Aranymetszésben sok érték van, sok minden érdekel, de, könyörgöm, valamivel jobb, érdekesebb, tv-re termettebb mûsorvezetõ kellene.
A most kirúgott Teszári Nóra pl. SOKKAL jobban csinálná, még ugyanebben a szerkezetben is.
marie1 2011 nov. 12. - 10:27:40
Épp most néztem a mûsorban Lajkó Félixet. Olyan furcsa volt. Mondjuk, nem ismerem õt igazán, de annyira furcsa, hogy nincs szemkontaktus a kommunikációjában. Ez vagy mûvészi allûr, vagy autizmus. (??)Nagyon komoly. Rettentõen idegesítõ volt, hogy a riporternõ kérdései közben sem nézett rá, és a válaszoknál sem, továbbá végig a hegedûjét babrálta. Pont úgy, mint egy szégyellõs 4-5 éves forma kisfiú...
8/10
Johann 2011 okt. 09. - 23:35:38 8/10 Előzmény sioux
Egyáltalán nem értek veled egyet. Lényegében semmiben. Szerintem a Kultúrház teljesen nézhetetlen volt. És igénytelen is. Nagy felüdülés ahhoz képest az Aranymetszés! (Amivel nem azt mondom, hogy tökéletes volna.)
De persze a Kultúrház megítélése szubjektív. Szerintem leginkább egy szûk kisebbség (mondjuk úgy, hogy egyfajta liberális szubkultúra) igényeit elégítette ki. Ezzel szemben az Aranymetszés szerintem egyértelmûen középen van. Néha még így is fájó számomra, hogy bizonyos esetekben mennyire a liberális oldal felé hajlik! (Tudnék mondani konkrét példákat...)
Összefoglalva tehát: ha te ekkora Kultúrház-rajongó voltál, akkor nyilván számodra csak csalódás lehet az Aranymetszés. (Hiszen a Kultúrház "helyett" van.) Szükségszerûen a rosszat látod benne. Az viszont tényszerûen nem állja meg a helyét, hogy csak "régi" dolgokat mutatna be. (Arról nem is beszélve, hogy van a köztévének egy KorTárs címû mûsora is, én nem nézem, de gondolom, annak a feladata konkrétan a kortárs próbálkozások bemutatása.)

Egyébként éppen a minap is elcsíptem egy Aranymetszést. Egyáltalán nem volt unalmas! Sok újat tanultam meg belõle, számos érdekes kiállításra hívta fel a figyelmem, meg színházi elõadásra (Veszprémben megy most a Koldusopera szenzációs szereposztással, nagy kedvem támadt odáig utazni ezért az elõadásért!), a Szalóki Ágival készített beszélgetés pedig egyenesen szívhez szóló volt. Nem pont valami ilyesmi a feladata egy valamire való, igényes kultúrmûsornak? Szerintem pont ez.
1/10
sioux 2011 jan. 30. - 19:15:49 1/10 Előzmény Johann
Értékmentés címén egy avitt, unalmas mûsor, sehol sincs a Kultúrház vagy a zseniális 72 óra frissességétõl. Egy kultúrmûsorba kell a tradíció is, de a kísérletezõ, új próbálkozásoknak is hangot kell adni. A régi és a modern egyensúlya kell, itt csak a régit találod meg (vagy ami visszafelé utal).
Birbaum 2011 jan. 29. - 18:14:27 Előzmény dilaram
Elnézést, nem tudom hova írjam.: Elveszik az ember kedvét, attól, hogy bekapcsolja a TV-t. Szerettem volna megnézni és élvezni a mûkorcsolyát. Hogyan lehet egy „mekegõ”, minden második harmadik szó elõtt õ-õ-zõ tudósítóval közvetíteni a Mûkorcsolya Európa Bajnokságról? De hogyan lehet egyáltalán ilyen riportert kinevezni. Ketten beszéltek az egyik, az ö-õ-zõ biztos valakinek a valakije, különben hogyan kerülhetett ki? De egyébként jellemzõ a hangos médiára napjainkban ez. Ez talán a médiatörvény eredmény? Régen kulturált, mûvelt embereket engedtek a nézõk elé. Most, olyanok is vannak, akik még az írott szöveget sem tudják elolvasni. Az „utolsó” parasztasszony is szebben beszél, ha megszólítják. Példa rá a Bálint-gazda mûsora. Sajnos Bálint gazda az utóbbi idõben beteg volt, legalábbis azt mondták. Egy nõ helyettesítette. Neki minden második szava e-e, ö-õ volt. Ki is kapcsoltam gyorsan a rádiót. Persze nem kell csodálkozni. Fél Magyarország potenciális analfabéta, de könyörgöm, nem lehetne a másik félbõl a TV-ben és a Rádióban dolgoztatni?
Ghanima 2011 jan. 16. - 21:46:52
Most megint ki a figyelmetlen ökör? A kir.tévé vagy a porthu? Hogy lehet ezt leírni:
"Egy egész írónemzedék példaképe: a _kilencven_ évvel ezelõtt elhunyt Mészöly Miklós"

Bárki volt, szégyellje magát nagyon. Grrrrrrr!!!
8/10
Johann 2010 okt. 19. - 15:10:27 8/10
Az Aranymetszés (itt) egy kulturális mûsor címe. Éppen arra utal, amit leírtál. (Köszönjük a definíciót.)
Tehát nem film, mint ahogy te írod. Ha már precízkedünk...
Én nem gondolom, hogy egy kulturális mûsornak feladata lenne, hogy tudományos pontossággal meghatározza azt a fogalmat, amit nevéül választott(ak), s aminek egyébként is önmagán túlmutató jelentéstartalmai vannak - egyébként nem is lenne alkalmas egy kulturális mûsor névadójának. Szerintem.

Egyébként egyesek tudni vélik, hogy az aranymetszés szabályai a régebbi korokban olyan nagy jelentõségû alkotások arányait is meghatározták, mint az egyiptomi piramisok, vagy éppen a magyar Szent Korona.
Itt, a mûsor címében vélhetõleg elsõsorban a harmóniára, a mívességre, a szépségre, a mûvészetre s talán a hagyományra utal. Én találó címnek találom.
avo118 2010 okt. 19. - 14:29:52
Nagyon köszönöm a választ!
8/10
Johann 2010 okt. 19. - 13:06:21 8/10
Suffy Gárdos Péter filmrendezõt hallotta mesélni szülei történetérõl, amit most regény formájában is megírt, s amibõl várhatóan rövidesen film is készül majd.
Valóban megható volt, valamint elgondolkodtató is: a svédországi orvosi diagnózist, miszerint néhány hónapja volt hátra Gárdos Péter édesapjának, felülírta az élniakarás, a szerelem.
A mûsor többi része is érdekes volt, amikor például a Muzsikás együttes tagjai arról meséltek, hogy az egészen kis gyermekek - akár csecsemõk is - már a zenére mozgatják a kezüket, amikor még a szemükkel sem tudják követni, már akkor is, sõt, mindez már az anyaméhben elkezdõdik... S ezek után tudhattuk meg Sebestyén Mártától, hogy az õ édesanyja Kodály utolsó tanítványai között volt, így tehát õ nem csak hogy ebbe a zenei közegbe született bele, hanem már az anyaméhtõl fogva a népdal, a népzene vette körül. Így tehát nem csoda, ha minden érzését, élményét dalban is el tudja mondani, ez egyfajta zenei anyanyelv az õ esetében, ami többek között olyan praktikus elõnyökkel is jár, hogy sokkal kevesebb stressz van az életében, hiszen a jót is, a rosszat is ki tudja énekelni magából. Milyen jó lenne, ha ez a kincs, a zene, az éneklés mindannyiunké lenne. Ez Kodály központi gondolata, nem a szolmizáció a lényeg, hiába folyton azt emlegetjük - húzta alá Sebestyén Márta - a Kodály módszer igazi lényege az éneklõ emberek közössége.
Köszönet a mûsor készítõinek, hogy - tulajdonképpen - ezt (is) segítették.
dilaram 2010 okt. 19. - 07:33:42
Az aranymetszés egy távolság kettéválasztása, "metszése" két részre úgy, hogy az egész távolság úgy aránylik a hosszabbik metszethez, mint a hosszabbik a rövidebbhez.
Errõl egy szó sem volt a filmben.
avo118 2010 okt. 19. - 04:42:26 Előzmény Suffy
Hol találtad meg? én is emiatt vagyok itt. Csak belekaptam a mûsorba és sajnos nincs még az a gyakorlat, hogy haloványan az utolsó másodpercek alatt írva is megjelenhessen a riportalany, a téma cím, ez esetben a könyvcím futhasson.
De legalább a mûsorismertetésben megtalálhatnánk.
Ha te itt kiírtad volna , amit találtál, akkor a többi keresõnek is könnyebb dolga volna.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu