Aranysárkány

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 85 perc, 1966

Értékelés:

65 szavazatból
Szerinted?

Novák Antal Sárszegen él lányával, Hildával. Novák tanát úr az itteni gimnáziumban tanít matematikát és fizikát. Sok gondot okoznak érettségi előtt álló diákjai, különösen a legrosszabb tanuló, Liszner Vili. Az is nagyon bántja, hogy Hildával sem bír, a lány hazudik neki, és egy alkalommal megpillantja osztálya legjobb diákját, Tibort, amint éppen kiugrik a lánya ablakán. A fiú lelkére beszél, és Tibor megígéri, hogy nem találkozik többé Hildával. Az érettségin a tanár kénytelen megbuktatni Lisznert. Az érettségi bankettről hazafelé menet Novákot két sötét alak támadja meg, és rettenetesen összeverik. Egyikükben felismeri Lisznert. Hazaérve Hilda levele várja: megszökött Tiborral. Novákot teljesen összetörik ezek a csapások, és amikor a bosszút lihegő Liszner barátja, az Ostor című zuglap szerkesztője kiteregeti magánélete részleteit újságjában, Novák öngyilkosságot követ el.

Stáblista:

Szereplők

Novák Hilda
Flóra néni
Barabás doktor
Fóris, tanár
Mari néni, szolgáló
Patikussegéd

Hozzászólások

Szerinted?
Quad Damage 2018 szept. 07. - 20:41:18
Akkor elmondom nektek szép szavakkal is: TEGYÉTEK MÁR MEG H NEM SPOILEREZITEK EL AZ ***EGÉSZ*** SZTORIT A LEÍRÁSBAN! Az ajánló nem kivonatot jelent, hanem a kiindulópont megadását, ami alapján valaki eldöntheti, hogy érdekli-e az alkotás v. sem.
Quad Damage 2018 szept. 01. - 12:48:55
A hozzászólás moderálva lett.
trudy 2016 jan. 01. - 22:58:24
Még régebben olvastam a regényt, ami akkoriban nagyon tetszett, azt hiszem fõleg a hangulata és az emberi, átérezhetõ történet miatt. Nem könnyû egy másfél órás filmben visszaadni ugyanazt az érzést, általában nem is szokott sikerülni. Ezt ha figyelembe veszem, akkor egyáltalán nem lehet haragudni erre a filmre. A színészi munka - mint a régi filmekben általában - kitûnõ, a képi világ kellemes, a történet megható akkor is, ha nem olvastuk a könyvet. A regény és a film két külön mûfaj, sokszor nehéz áthidalni a különbséget, az viszont tény, hogy ez a történet könyvben jobb, így talán akkor teljes az élmény, ha könyvben már korábban olvastuk.
Tibag05 2011 jún. 22. - 13:55:02 Előzmény morzsa16
ilyen vasfegyelem kéne a sulikban ma is!!!
ombucmanus kizárva!
10/10
morzsa16 2011 febr. 19. - 10:44:28 10/10
Hihetetlen, hogy ekkor még ilyen vasfegyelem volt. Én már nem tudnék elképzelni egy ilyen világot... Nagyon szép a film. Remélem még sokan fogják utánam megnézni. Mert ezt látni kell.
zemester123 2011 febr. 01. - 22:42:23
Illés Endre átírta – jelenõsen, sajnos, és kibelezte a Kosztolányi regényt.
Novák valami jóember-fele itt, aki merõ kedvesség, mélységes humánum, komolyság és jóakarat – az eredeti, regénybeli alak komplexitása, eleven figurája helyett. Pedig õ van a középpontban - lett volna idõ és hely arra, hogy gondosan formálják meg, teljességében. Mensárosnak való szerep, jó benne, nagyon jó, túl jó. Mert õ találta ki, ahogy magát szereti láttatni, ahogyan magát mindig is játszotta, s ez lehetett az ok is, amiért így átalakult, leegyszerûsödött a figura. A többi szereplõ is majdnem mind csak karikatúra, papírmasé. Latinovits a közönséges, durva tanár szerepében maga a túlzás minden mozdulatában, (ezt hogy merné egy rendezõ nála, a "színészkirálynál" õszintén megmondani: baromi rossz, amit csinálsz!) Ugyanilyen unalmas egysíkúság jellemzi pl. a Sinkovics alakította zugfirkászt, s a többi tanárt is, és diákokat is. Mintha csupa jutalomjáték lett volna a híres színészeknek - a sárszegi színházban. Csináld azt, amit a legjobban szeretsz, rád hagyom, mondja a rendezõ,- hiszen mi másért választottalak volna a szerepre, ha nem azért, mert a közönség ismer, s elvárja tõled, amit megszokott tõled. Most is azt kapja: egy latinovits-, egy sinkovics-, egy mensáros-, egy kern andrás- stb stb. paródiát. Kernandris emblematikusan példázza, amit mondok: õ aztán duplán a helyén van, mert a szerepe maga is paródiának van átírva a filmben.
Hilda Kosztolányinál is efféle jelentéktelen kis liba. Azzal a különbséggel, hogy a legfontosabbat alig venni észre: az apa kétségbeesését, amiért ilyen félresikerült gyermeke van, akivel szemben teljesen tehetetlen.
Unalmas, ezer éve unalmas már a filmkészítõk mindennapi, végtelen lustasága arra, hogy kiválasszák a megfelelõ, igazán rátermett színészt a szerepre, és megalázkodása, rettegése a közönségtõl, amelyet másrészt mélységesen lenéz, amikor azt hiszi, csak az unalomig szerepeltetett néhány tucat tucat-sztár miatt néz meg egy filmet, nem pedig tartalma miatt. Persze, mert ahhoz meg kéne írni és rendezni a filmet, gondolkodni kellene, és nem a színészekre hagyni a java munkát.
A marginális jelentõségû dolgok: ruhák, hajviseletek, a helyszínek nagyon sok figyelmet kaptak: legalaposabban Novák lakásának szobáit ismerhetjük meg. Az ember felkiált néha: tényleg ilyen volt az osztályterem régen, az osztott fekete tábla a vonalas és a kockás résszel, a patika berendezése stb.
Limpek 2010 dec. 11. - 07:28:13
Miért van az, hogy a régi magyar filmek ismertetõje minden egyes alkalommal spoiler???
smartdrv 2010 okt. 23. - 14:57:31
a rendezõvel kicsit elszaladt a ló, amikor belerakta a pacsirtás búcsújelenetet

nem lenne azzal baj, ha mondjuk Latinovits nem játszana ebben is, csak épp egy más szerepet. ez így ütközik
ilali 2010 aug. 24. - 10:43:07
Másképp permutál a Port.hu és az IMDb.
„A permutálás tehát nem egyéb, mint elemek sorrendjének változtatása, elemek cserélgetése.” Egmont Colerus
„Minthogy Vili a „gazdagság zavarában” semmit se tudott választani a dús tananyagból, Novák a variatióról, permutatióról, combinatióról, errõl a bájos elmejátékról csevegett.” Kosztolányi Dezsõ
(Remélem, nem versz, veretsz meg az okoskodásomért. :)
totbali 2010 aug. 23. - 22:43:42
T.Mindenki!

A szereplõk között TÓTH BENEDEKet is illene megemlíteni!!! Az Imdb oldalán a második helyen áll a listán! A Port.hu-n levõ névsort ki állította össze, miért hagyta ki belõle Tibort alakító Színészt???
smartdrv 2010 aug. 23. - 21:10:49
bár a Béres Ilona lett volna öngyilkos
umma 2009 nov. 17. - 09:16:50 Előzmény Gabriella54
Kosztolányi nem kíméli Fórist sem. Nem egészen épelméjû, hibbant paranoiás. Amikor elolvastam a regényt, elhûltem azon, hogy mennyire visszataszítónak van ábrázolva. Sajnáltam, úgy gondoltam, hogy lehetett egy regényszereplõvel így kicseszni. Nem elég hogy zakkant és magányos, ráadásul megvakul, lenyugdíjazzák és kosárfonásból tengõdik. Nekem komolyan jólesik, pluszt a figurához, hogy a szereplõ mintája egy olyan gondolkodó, aki Kosztolányira is nagy hatással volt.
10/10
offtopic
Gabriella54 2009 nov. 16. - 19:39:32 10/10
Nem egészen értem az iróniádat, de lelked rajta...
umma 2009 nov. 16. - 19:20:40
Na én befejeztem. Csak bámulok, hogy itt mekkora zsenik fórumoznak.
10/10
Gabriella54 2009 nov. 16. - 18:15:38 10/10
Köszönöm szépen, ismerem a regényt, sõt, bármilyen meglepõ, azt is tudom, ki volt Nietsche. Azt viszont ne felejtsd el, hogy 1889-ben (finoman fogalmazva) elméje elborult és majdnem 12 esztendei õrület után 1900-ban halt meg. Úgyhogy ennek ismeretében eléggé sántít a párhuzam...
umma 2009 nov. 16. - 17:34:21
"Fóris tanár úr alakját bármely görög vagy latin filozófusról is mintázhatta volna." - bocsáss meg, kedves Gabriella, de nem. Nietzsche nagyon fiatal és nagyon kiváló klasszika-filológus professzor volt a baseli egyetemen. Majdnem megvakult, azért kérte nyugdíjaztatását, pont, mint Fóris. Bár talán nem ismered a regényt. Ez a rész kimaradt a filmbõl.
10/10
Gabriella54 2009 nov. 16. - 17:02:24 10/10
Mivel Kosztolányit sajnos már nem tudjuk megkérdezni, ez már csak teória marad, bár Fóris tanár úr alakját bármely görög vagy latin filozófusról is mintázhatta volna.

A film kiváló, egy általunk már teljesen ismeretlen korszakot mutat be tele érzelemmel, együttérzéssel. Szerintem mindenképpen ott a helye Mensáros László legnagyszerûbb alakításai között.
umma 2009 nov. 16. - 15:54:49
Milyen különös és meglepõ, hogy Fóris alakjában Kosztolányi Friedrich Nietzschét ábrázolta. Szerintem. Fóris ugyanúgy klasszika-filológus, ugyanúgy megromlik a szeme, ugyanúgy a nyugdíjaztatását kéri és ugyanolyan ingerlékeny, az erõszakot dicsõítõ, mint Nietzsche. Kosztolányira nagy hatással volt N. esztétikája. Azt nem tudom, hogy idõközben átértékelte-e önmagára nézve ezt a hatást; valószínû. Mindenesetre egy is posztmodern cinkos mosolyt megér a felismerés.
szevia 2008 dec. 17. - 09:17:01
(bocsánat; elfelejtettem törölni az elõzményt)
szevia 2008 dec. 17. - 09:15:55 Előzmény albert_1988
Nekem nem tetszett; csak a színészek miatt néztem végig.. újra látni, meg fiatalként látni õket.. nem is a filmmel volt bajom, hanem a történettel.. a mai élet már annyira más.. hogy nem lehet elérzékenyülni egy ilyen mesén... nem igen "tartanak" így ma egy fiatal lányt.. pl; és hát a tanár úr sem egy megható angyal a szememben sajnos.. nem jó ha egy apa a nagylányára támaszkodik, ahelyett hogy asszonyt hozna a házhoz, és egy igazi jó tanár nem így éli meg a diákokkal való jó/rossz történéseit.. az öngyilkosság meg végképp inkább patológia a szememben itt, mint valami megható dráma..
Szép film. Én is egyetértek abban, hogy elsõsorban a magányról szól.
Spoiler
Novák váltig hitte, hogy meg fog bocsátani az, aki megverte, de nem így történt. Az aranysárkány szimbólum talán az elvágyódást, a kiszakadást jelképezi egy szép valami, mégis egyedül van, fel száll a csillagok közé, ahová a tanár úr is vágyott, és ahol meglelné a boldogságot. A lányát nem akarta elereszteni, mert akkor tényleg egyedül maradt volna. Megbukott,mint tanár-nyilatkozta. Csak a tudomány foglalkoztatja. A másik támadó talán Imre volt a lány miatt, bár ez eléggé merész húzás lett volna.
10/10
Összes hozzászólás
Parno Graszt nagykoncert
2020. február 14., 20:00, MÜPA Parno Graszt nagykoncert

Vendég: Ferenczi György

Jegyvásárlás