Árpád népe

Bakancslistához adom
magyar operafilm, 150 perc, 2006

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Szörényi Levente zeneszerző és Pozsgai Zsolt librettóíró operája (Fonyódi Tibor drámája nyomán) a magyar történelem egyik legvitatottabb, legérdekesebb és mégis legkevésbé ismert időszakát idézi fel.

István halála után járunk, amikor is Orseolo Péter trónra kerülésekor egyre többen követelik vissza "Árpád népének" képviselőit. Vászoly két fia közül sokan a Kijevbe száműzött Andrásban látják a leendő magyar királyt. András éppen Jaroszlav fejedelem lányával, Anasztáziával lép frigyre, mikor a szertartáson hírt kap az Orseolo Péter ellen növekvő indulatokról. Kijevi csapatok támogatásával indul hazájába a Péter elleni ütközetbe, azonban a várt császári és pápai felmentő seregek elmaradása miatt csúfos vereséget szenved. Ekkor azonban mégis segítséget kap: testvére, Levente és Vata vezetésével megérkeznek a "fekete magyarok", az ősi törzsfők leszármazottai, akik hitük szabad gyakorlását kérik Andrástól a segítség fejében. András ezt meg is ígéri, de a császári és pápai támogatás érdekében mégis szószegésre kényszerül, elárulva ezzel Leventét és a győztes csatát segítő tömegeket. Elszabadulnak az indulatok, megindul a bujdosó magyarok üldözése. A lelkiismeret furdalástól gyötört András a Pilisben bolyong, hogy rátaláljon Leventére, s igazolni tudja tettét és önmagát testvére előtt. Nem tudja, hogy így akaratán kívül a királyi testőrséget is elvezeti testvére búvóhelyére. Rasdi táltosnő, Levente felesége azonban csodát tesz: a bujdosók áttáncolnak, áttűnnek a Fény Birodalmába. Egyedül Levente marad, aki magához akarja venni az Ősi Kardot az arra méltatlanná vált Andrástól.

Karmester: Makláry László. Az előadást Nagy Viktor rendezte.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Őse táltos/Árpád szelleme
Levente
Anasztázia
Rasdi táltosnő
Vata vezér

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
offtopic
Sarolt 2008 szept. 30. - 09:58:16 3/10
Igazad van... :) Úgy értettem, nem áll szándékomban válaszolni a kérdésekre, illetõleg vitába szállni az illetõvel.
3/10
offtopic
Sarolt 2008 szept. 29. - 11:09:30 3/10
Nem reagálok: 1. nem ismersz, nem ismered a magyarságomat sem; 2. abszolút nem a mûrõl írsz, hanem rólam, ami a fórumozástól teljesen idegen viselkedés; 3. véleményt fogalmaztam meg az Árpád népérõl, amihez jogom van, ráadásul te nem tudtál érdemlegesen cáfolni semmit, csak gyûlölködve bepötyögtél pár sort.
3/10
Sarolt 2008 márc. 10. - 18:47:31 3/10
Sajnos megbukott számomra is ez a darab... :( Pedig a téma jó lenne elvileg. Csakhát... Az Istvánt nehéz überelni, vagy annak akár csak a közelébe is kerülni (ha etalonnak tekintjük).
Láttam anno a PF Stadionban a bemutatóját. Sajnos számomra a fülsértõ kategóriába tartozott az elõadás... :( Csak azért adtam 3-ast az értékelésnél, mert a díszlettervezés nagyon jó, és néhány, táncosokkal felturbózott jelenet is nagyon-nagyon hatásos volt. (Pl. a rituális tánc a tûz körül. Huh, beleborzongok most is.) :)
teammy 2007 ápr. 13. - 21:21:39
Én is csak belenéztem, végig nem láttam, de azért annyira nem borzalmas... mondjuk úgy, hogy ELMEGY...
orbus 2006 okt. 19. - 19:36:58
Belenéztem. Jajj.
Tömény, fasisztoid giccs GeneralMidi-re hangszerelve.
Szörényi újabban Wagner-nek hiszi magát. Szánalmas.