Film

Atlasz 4D

/Atlas 4D/
angol ismeretterjesztő filmsorozat, 2010

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A lélegzetelállító felvételekkel és modern számítógépes grafikákkal ezúttal az "Atlasz 4D" gyönyörködtet bennünket. Most az időben utazva kémlelhetjük a tájat, megfigyelve, hogy az hogyan fejlődött a múltban és milyen változásokon eshet át a jövőben. Háromrészes sorozatunk dinamikus térségeket mutat be: az afrikai Nagy Hasadékvölgyet, a Földközi-tenger térségét és Hawaii-t. Mindegyik epizód megannyi érdekességet tartalmaz az adott helyszín történetéről, és arról, hogy a táj változásai miként hatottak az ott élő emberekre. A feltárt összefüggések közt szerepel például, hogy miként segítette elő az iszlám terjedése a reneszánsz születését, és hogyan biztosított áttörő jelentőségű technikai eszközöket a polinéziai őslakosoknak egy régi jégkorszak, illetve hogy a Nagy Hasadékvölgy keletkezése miként vezetett fontos evolúciós lépésekhez az emberi fejlődésben.

Évadok:

Stáblista:


Vélemény:

2011 aug. 16. - 14:33:27
2011 aug. 16. - 14:33:27
A Földközi-tenger az Atlanti-óceánhoz a Gibraltári-szorossal kapcsolódó melléktenger, amelyet három kontinens vesz körbe: északról Európa, keletrõl Ázsia, délrõl pedig Afrika. Területe 2966000 km². Átlagos mélysége 1500 m, legmélyebb pontja 5267 méter, a jón-tengeri Calypso-árokban. Partvonalának hossza kb. 46000 kilométer. Kelet-nyugati irányú kiterjedése az ázsiai partoktól Gibraltárig csaknem 4000 kilométer.
A Földközi-tenger térsége vagy Mediterráneum (mediterrán, azaz „földközi-tengeri” régió a partvidéki területekkel és a szigetekkel) a nyugati civilizáció bölcsõje. Az ókorban fontos közlekedési térségnek számított, az egyiptomiak, görögök, rómaiak és a közel-keleti népek is sokat utaztak és kereskedtek e tenger partjain.