Atomcsapda

Bakancslistához adom
K-19: The Widowmaker
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-német-amerikai-kanadai thriller, 138 perc, 2002

Értékelés:

185 szavazatból
Szerinted?

A film nem a háborúról szól, hanem arról, hogy micsoda bátorság kell ahhoz, hogy ne legyen háború. A megtörtént eset ihlette film Vostrikov kapitány (Harrison Ford) hősiességét követi nyomon, akit a hidegháború csúcsán a nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáró, a K-19 parancsnokává neveznek ki, az eredeti parancsnok Mihail Polenin kapitány (Liam Neeson) helyére. Vostrikov azt a feladatot kapja, hogy villámgyorsan indítsa el első útjára a rosszul előkészített, nem megfelelően felszerelt tengeralattjárót - s nem számít, hogy milyen áron.
Bemutató dátuma: 2002. november 14. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
fourdogs 2019 dec. 07. - 21:39:43
Valami azt súgja, hogy már jártam ezen a hajón. No, nem mostanában és nem is a forgatás idején, hanem valamikor a ’93-as – ’94-es év környékén Helsinkiben, ahol is kiállításként működött szerény belépti díj fejében.

Aligha árulok el nagy titkot, ha azt írom, belülről egyáltalán nem úgy nézett ki, mint filmbéli reinkarnációja. Aki járt már nyomasztó helyen, az elképzelheti (vagy nem), milyen lehet egy szovjet ’60-as évekből származó tengeralattjáró, még ha a világ legnagyobb dízel üzemű ta.-ról beszélünk is.
A belső festés valamilyen sötét, talán zöldesszürke színű volt, mindenesetre egynemű, talán a műszerek rézháza ütött el ettől; a csövek és vezetékek látszólagos rendezetlensége a 3-as metró alagútjait idézte felújítás előtt. Kabinja csak a kapitánynak, az elsőtisztnek, a navigátornak – ez elképesztő módon nő volt ezen a hajón – és még a mérnöknek lehetett, bár ez utóbbiban nem vagyok biztos. A kapitány kabinja egyébként látható volt a filmben, eredeti berendezése egy ágy (kb. 170-180×60-65 cm), vele szemben egy lehajtható asztal székkel, az ágy végében, némileg afölött pedig falra szerelt rakodó szekrénykék. Az egész fülke kb. 2×1.5 m lehetett. Igaz, sok személyes holmira egy ilyen úton nem volt szükség. A legnagyobb különálló helyiség a tiszti étkezde, egy ovális asztal 6 székkel. A legénység fekvőhelye a különböző műszaki rekeszekben volt, ezek közül is a legkevésbé lakájos az akkumulátor rekesz, ott a priccsek közvetlenül az akkumulátoros fémládák tetejére voltak építve. Ja, és nem jutott mindenkinek fekhely, hiszen az ügyeletes váltásnak nem volt szüksége rá.

Ha az emberbűz nem lett volna elég, jött hozzá egy kis kénsavillat.

A bűzt nem véletlenül említem, hiszen a tisztálkodási lehetőségek csak szerény mértékben álltak rendelkezésre a pórnép számára: hetente egy zuhanyzás (50 mp!!! – ezt bizonyára riadószerűen begyakorolták), és ezután tiszta ruhacsere következett, a piszkos ment a fedélzeti kazánba. Kivétel a konyhai dolgozók számára volt, nekik naponta kellett tisztálkodniuk.

A rossz hír az, hogy ma már nincs ott a „vas” (műholdról nem látszik), ám akit érdekel a víz alatti hadviselés, Párizsban a Villette Parkban a Cité des Sciences et de l'Industrie előtt megnézhető az Argonaute, egy fele akkora ladik, az viszont belülről is kellemes.
9/10
Midnight67 2019 nov. 01. - 21:51:43 9/10
Igyekszem sorra venni a tengeralattjárós filmeket, jó részüket már sikerült megnéznem. Azt kell mondjam, hogy ez nekem még a Das Boot-nál és a Vadászat a Vörös Októberre c. filmnél is jobban tetszett, annak ellenére, hogy egyes jelenetek szinte egyformák voltak. No de, ezen nincs mit csodálkozni, egy olyan korlátozott környezetben, mint egy tengeralattjáró, túl sok újszerű, látványos elemet nehéz produkálni. Ez annyiban speciális volt, hogy nukleáris hordozóról van szó, ettől még fajsúlyosabb a történet, de nem is ez volt a lényeg.. A végén komolyan mondom, könnyes lett a szemem, pedig nem vagyok egy érzelgős típus.
Roberto DiCapribogyó 2019 okt. 31. - 11:31:45
Csatlakozom az előttem szólókhoz, feszült, izgalmas, remek film, melynek a savát-borsát az adja, hogy ez igazából megtörtént (a lényeget tekintve). A hegesztős jelenetek igazán megrázóak, a film megnézése után is hatnak. A rendezőnő remekül visszaadta, milyen lehetett egy ilyen helyzetet a valóságban átélni; őrjítő lehetett, hogy nincs hová menekülni... egyedül a kapitány karakterével volt problémám, egy kicsit a jellemfejlődése elnagyolt volt számomra, ezt árnyalhatták volna jobban; ill. habár nagyon szeretem, de szerintem Harrison Ford alakitása kicsit kevés volt a szerephez. Ezzel szemben pl. Liam Neeson alakítása nagyon tetszett.
koosmiklos 2018 júl. 12. - 23:28:08
ha nem írják oda, hogy megtörtént esetet dolgoztak fel, akkor sima amcsi propagandafilmenk gondolnánk, hogy a felelőtlen oroszokat ismét jól lehúzták. Pedig nem. Legkevésbé sem. Tényleg semmi sem számított a hidegháborúban, legkevésbé az emberek.

spoiler
számomra talán az volt a leginkább kétségbeejtő, amikor vizes ruhákkal tömködték körbe a nem záródó reaktorajtót ...

az pedig külön nagy szám, hogy ezeket a nagyon kemény katonai, háborús filmeket egy nő rendezi. A többi filmje is legalább ennyire jó.
7/10
stupek2 2018 jan. 30. - 16:02:46 7/10
Nem tudom eldönteni, hogy Vostrikov kapitány jó, vagy rossz ember. A személyzetet szívatja, a hajót az elsõ útján tönkreteszi, a matrózok életét veszélyezteti. Nem sok akció van a filmben, amit Harrison Fordra szabtak, így bárki eljátszhatta volna.
9/10
palikg 2016 ápr. 06. - 08:48:29 9/10
Jó film.
antibond 2015 júl. 29. - 16:19:04
Ez a Film annyira jó, hogy nem is bírom megnézni minden alkalommal, amikor egyébként tudnám.
Túl hiteles, ezért túlságosan léleknyomasztó.
Aki látta, annak nem kell indokolnom, miért.
Aki nem nézte volna meg eddig, kerítsen rá sort, mert kiemelkedõ alkotás, hasonló is alig akad.
pppppppppppppp 2015 jan. 29. - 11:00:54 Előzmény Multitoxikomán
Hol van másképp?
10/10
marie1 2014 szept. 18. - 23:54:05 10/10
Ja, és azt még kifelejtettem, hogy tegnap olyan vad késõn vetítették a film+-on a filmet, és annyi reklám volt közben, hogy bár érezhetõ volt, hogy remek film, képtelenség volt fennmaradni. Így ma egy másik módon néztük meg egészben, szépen ráhangolódva. Megéte.
10/10
marie1 2014 szept. 18. - 23:52:19 10/10
Igen, igen remek film volt ! 10 pont! Még akkor is, ha a végén kicsit szokásosan amcsisan elszaladt a ló...Patetikusra sikeredett. Liam Neeson és Harrison Ford nagy kedvenceim, és most is lenyûgöztek, mint mindig. Jellemzõen, magyar oldalakon nem sokat találhatunk errõl az eseményrõl a világhálón.

SPOILER lehet..

Amikor elhangzott az a mondat, hogy a szovjet vezetés azt üzente a tengeralattjáró legénységének, tisztjeinek és vezetésének, hogy "egyenek sok friss gyümölcsöt", arra gondoltam, hogy talán ebben minden benne volt, amiért ezt a filmet nem csak 28 évig tilthatták volna be, hanem örökre. Akkora szégyen ez a mindenkori orosz vezetésnek...
10/10
vizipok56 2014 júl. 13. - 15:49:31 10/10
A film pedig semmi másról nem szól, mint egy emberrõl, aki vállalja emberségét...
10/10
vizipok56 2014 júl. 13. - 15:45:08 10/10 Előzmény wrossi
Mert az "ámerikaji" másképp gondolkodik?? Nekik is tilos bármilyen más dogma elfogadása, mint a hivatalos verzió (lásd holokamu, szeptember 11) - meg merem kockáztatni: az oroszok nyitottabbak a más vélemények elfogadására, mint az amcsik...
10/10
solicitor 2014 júl. 12. - 11:54:10 10/10
Nagyon jó film, és egyben nyomasztó is. Semmi akció, semmi horror, mégis belegondolva, hogy full sugár alatt hegesztettek a srácok- nagyon durva. Amúgy is baromi nehéz ilyen kis átmérõjû, mellesleg függõleges csövet (ami tutira saválló) lehegeszteni melegben, sugárzásban. Ott szúrták el amúgy, hogy váltották egymást és nem volt folytonos a hegesztés, így a keletkezett rejtett hõfeeszültség miatt ismét szétment a varrat. És így egy újabb ember halála kellett a javításhoz. Én a kapitány helyében 1 húzásra csináltattam volna meg (akár 20 perc is), de akkor "csak" azok haltak volna meg és tutira jó lesz a varrat
wrossi 2014 júl. 11. - 23:47:00
Hihetetlen hogyan tudott ennyi évtizedig a józan ész fölé kerekedni ez a hidegháborús õrület.Az szovjet vezérkar gondolkodásmódjára nincsenek szavak,egy olyan ember számára aki nem ebben a világban nõtt fel ez felfoghatatlan.Ócskavasat gyártanak,de állítják róla,hogy az superman rég elveszett ûrhajója és az amerikaiaknak csak erre fáj a foguk.
Amikor végül tényleg rájuk találtak akkor sem a legénység megmentése volt a fontos.Egy kutya is csak ahhoz a gazdához hûséges aki azt megérdemli,hát az ember miért lenne más?Manapság a vallás által vesznek rá embereket õrült tettekre,a szovjeteknek ez talán csak nem jutott eszükbe,de a lényeg az,hogy a józan ész elõbbre való minden másnál.Talán csak az emberség konkurálhat vele.
Kapitány kapitányom.
Rókatündér 2014 júl. 11. - 22:20:56
Meglepõdtem, hogy Bigelow már 63 éves! :o 1981 óta dolgozik. De hogy "miért érdekelnek katonai témák" egy ilyen helyes nõt?.. :) Amúgy én a férfi családtagjaimon tudom lemérni, mitõl hiteles egy ilyen film. (mivel õk értenek hozzá szakmájuk alapján) Nem láttam sok filmjét, de "le a kalappal!"
wrossi 2014 júl. 11. - 22:01:45
És helyett ént akartam írni csak elvétettem.
wrossi 2014 júl. 11. - 21:59:07
A kommunista idõkben a szovjet embereknek az eszüket nem volt szabad használni,akik megtették azok ezért nagy árat fizettek.Az igazán okosak egészen más gondoltak mint amit mondtak,csak így élhették túl az eszük használatát.
Rettentõ kíváncsi lennék,hogy jelenleg mit tanítanak az orosz gyerekeknek történelem órán.Nem hinném,hogy a teljes igazságot,az nem vallana az oroszokra.
Õszintén mondom és beleõrültem volna ha a hetvenes-nyolcvanas éveket felnõtt fejjel kellett volna megélnem.Milyen lehetett egy olyan világban élni ahol mindenki tudta,hogy a kettõ meg kettõ az négy,de a hivatalos verzió mégis az volt,hogy az bizony csak három?
Most már a kapitalista világra is azt mondják,hogy megy a népbutítás mert a buta embereket könnyebb befolyásolni,de manapság legalább nem tilos okosnak és tájékozottnak lenni.Talán nem segítik ezt kellõképpen elõ viszont nem is lehetetlenítik el.
antibond 2014 júl. 11. - 09:32:57
Hogy a film mennyire hû az eredeti történethez, azt csak az igazán bennfentesek tudják. Nem tudom, számít-e valójában. Ez még ebben a valóban különleges mûfajban is kiemelkedõ alkotás, amihez a rendezõ legalább oly nagy mértékben hozzájárult, mint a kitûnõ színészek. Örülök, hogy újra láthatom.
8/10
Multitoxikomán 2014 jan. 05. - 09:23:09 8/10
A vége felé már kicsit kezd túltengeni az amcsi pátosz, de ezt leszámítva remek film. Az nem propaganda, hogy az szovjeteknél az emberélet és a józan ész csak sokadrangú dolgok voltak.
stenmore 2013 dec. 06. - 00:50:14
Azért azt jól észrevették a filmesek hogy az oroszok mindenre isznak egy jót.-
Összes hozzászólás