Attila, a hunok királya

Bakancslistához adom
Sign of the Pagan
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai történelmi kalandfilm, 88 perc, 1954

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Amikor a Római Birodalmat kettéosztották, igencsak meggyengültek a seregeik. Ekkor érkeztek meg földjükre a hunok, és rettegett vezérük, Attila, hogy kihasználják a birodalom megrendülését, és megtámadják Rómát. A nyugati fél követet küld keletre, egy századost, Marcianus-t, akit azonban útközben elfognak a hunok, ám a katonának sikerül megszöknie. Ám amikor Konstantinápolyba ér, kiderül, hogy a korrupt és összeesküvő Theodosius még nagyobb veszélyt jelent a birodalomra.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Ocsisonka 2022 okt. 13. - 18:52:28 5/10
Eleinte még tetszett a film, de közben arra lettem figyelmes, hogy a film - Hollywood mintájára - a történelmi tényekkel nem törődve bonyolítja a cselekményeket, ezért nagyot csalódtam benne. Hogy miért mondom? A főhős rómaiból soha nem lett kelet-római császár, az egy másik, görög Marcianus volt. Attilának nem volt lány gyermeke, testvérét pedig már régen megölte, nem lehetett ott Róma falai előtt. Az Anthony Quinn által játszott filmhez hasonlóan itt is túlzott jelentőséget kap a keresztény kereszt. Nem a kereszt miatt fordult vissza Attila Róma falai alól, hanem mert az igazi Marcianus kelet-római császár a Balkánon hátba támadta, két tűz közé került volna, ráadásul nem is úgy halt meg Attila, mint a filmben. Ennyire nem kellett volna megváltoztatnia a filmnek a történelmet, ez nagy hibája volt, ez már túl nagy rendezői szabadság volt. Ami jó volt, a főszerepet alakító Jack Palance. Igazi, barbár kinézete, és stílusa volt, amilyennek kellett is lennie. Sajnos összességében nem lett jobb film, mint Anthony Quinn Attila, az Isten ostora című filmje.