Aura

Bakancslistához adom
El Aura
16 éven aluliak számára nem ajánlott argentin-francia-spanyol thriller, 134 perc, 2005

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

Espinoza félénk állatkitömő, akinek titkos vágya, hogy végrehajtson egy tökéletes rablást. Első vadászata alkalmával a patagóniai erdők csendjében álmai valóra válnak: véletlenül megöl egy bűnözőt, és ezzel ölébe pottyan egy kaszinó kifosztásának tökéletesen kidolgozott terve. Az újfajta szabályok és az erőszak bonyolult világában tapasztalatok hiányában Espinoza komoly veszélybe kerül. Ráadásul nehezíti helyzetét betegsége, az epilepszia. Minden egyes roham előtt megszállja őt az "aura": a zűrzavar és a megvilágosodás paradox pillanata, amikor a múlt és a jövő összemosódik. A rohamok váratlanul törnek rá, amikor a legkevésbé számít rá, amikor a leginkább szüksége lenne a józan eszére.
Bemutató dátuma: 2006. szeptember 28. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
sceid 2014 szept. 30. - 04:56:02
Zseniális rendezés és képek. Valahogy a Fargo ugrott be utána, ha jól emlékszem rá, hasonló hangulata volt, és a két történet között is szerintem akad néhány párhuzam.

Ja és az elején eléggé meglepõdtem a magyar szavakon a múzeumban =) (eredeti hanggal néztem persze)
6/10
NADALFAN 2013 dec. 02. - 23:09:03 6/10 Előzmény stomachh
ezzel egyetértek, egyedi melankólikus hangulatú, aztán átmegy egy spagetti westernbe, nem is nagyon értelmezhetõ a cselekmények folyamata , a rendezõnek talán ez is volt a célja. kedvelem az ehhez hasonló egyedi alkotásokat de ez mégsem jött át teljesen. 6/10 -nálam is.
9/10
sanderb 2011 dec. 13. - 12:13:07 9/10
Amit Ricardo Darín nyújtott alakítást ebben a filmben, annak minden percét élveztem. A másik, ami megragadott: a forgatókönyv egyedisége. Egy film, amilyen nem köszön vissza minden dvd-tokból, az tuti! Hajrá európai filmek, hajrá spanyolok! 10/9
6/10
stomachh 2011 nov. 12. - 14:34:43 6/10
Melankolikus hangulatú krimi. A film elsõ fele számomra vontatott volt, már úgy voltam vele, hogy befejezem. Szerencsére nem tettem, a film második fele nagyon jó volt, kézzelfogható "nyers" hétköznapi karakterek, és végre megindult a cselekmény is.
Hasraesve nem vagyok a filmtõl, ráadásul ez a 134 perc nagyon hosszú. 6-7 pont között van a film, a vontatottsága miatt legyen inkább 6/10.
8/10
Easy Rider 2009 febr. 18. - 22:45:22 8/10 Előzmény yippikaya
épp ma néztem meg az Aurát. majdnem egy éve ott volt a film a gépemen, csak most került rá sor valahogy. mindig is vonzottak az egzotikus országokból származó filmek, így eleve pozitívan álltam hozzá. alapból jókat mondtak róla, s nem is kellett csalódnom. Darin szuggesztív játéka lebilincselõ. (a rendkívüli memóriával megáldott, gyorsan rögtönzõ, - külsõleg viszont egy tutyimutyi figurának tetszõ - állatpreparátorral van dolgunk...) a többi szereplõ is jól teljesít. a zene passzol a címhez, az epileptikus rohamokhoz, a környezethez. bármennyire is rideg a vidék, de valahogy kedvem támadt ellátogatni oda. (fura, hogy Argentínáról az emberek jó részének a dzsungel vagy maximum a füves pampák ugranak be. itt meg a film jó része fenyvesekkel tagolt "õserdõben" játszódik.)
ráadásul a szinkron is jól sikerült, már amennyit beszélnek a filmben.
8/10-et adok neki. remek darab. és többször is megnézhetõ (ez sajna napjainkban egyre kevesebb filmmel kapcsolatban mondható el...)
9/10
yippikaya 2009 febr. 18. - 15:08:31 9/10
Csatlakozom az elõttem szólókhoz,szerintem is egy zseniális film. Hihetetlen hangulata van,gyönyörû a zenéje és remek képeket vonultat fel. Az epilepsziás rohamokat félelmetesen szépen mutatták be.De a legnagyobb erénye szerintem a színészi játék,olyan hihetõek lettek ezek a hétköznapi karakterek,hogy csak na. Pazar film.
offtopic
kevinspéci 2008 szept. 20. - 12:32:24 Előzmény Manchester Utd.
Nem hiszem, hogy csalódnál benne. Csodálatos film. És érthetõ.
Manchester Utd. 2008 szept. 19. - 10:44:55
Szombaton megyek vidékre szüreti mulatságra, de este hazajövök, ha idõben hazaérek, megnézem ezt a filmet, kíváncsivá tettetek, mert Lynch filmjei csalódást okoztak, viszot ha ez hangulatilag is olyan és még érthetõ is, akkor jó lehet.
8/10
efes 2008 máj. 10. - 14:41:47 8/10
Furcsa, lebegõs, melankolikus hangulatú film a tragikusan korán elhunyt nagyreményû argentin filmrendezõtõl, Bielinskytõl. Mûfajilag thriller, vagy krimi lenne, de leginkább mégis David Lynch újabb filmjeihez rokonítanám ezt a filmet. Az Aura azonban mentes a Lynch-féle szürreális blöfföktõl, l'art pour l'art ködsejtelemtõl, viszont Bielinsky legalább annyi transzcendenciával tölti meg a jól ismert mûfajt, mint Lynch papi. És van még valami, ami jóval magasabbra helyezi nálam ezt a filmet, mondjuk a Mullholland Drive-nál, az a kompakt, szigorú logikával felépített cselekmény/forgatókönyv. Mégis, mivel Lynch összehasonlíthatatlanabbul nagyobb publicitást harcolt ki magának, hozzá kell viszonyítanom. De az Aura (és Bielinsky) Lynchnél egy magasabb minõséget képvisel.
boogeymanjoe 2007 jan. 12. - 00:07:48 Előzmény ryood
Mindenféleképpen nézd meg A kilenc királynõt, rendezésileg és témailag is nagyon jó!
Én meg már alig várom, hogy megnézhessem az Aurát!
10/10
ryood 2006 dec. 31. - 23:28:46 10/10
hát ez számomra az év egyik meglepetésfilmje volt! egyszerûen tökéletes az egész, de a legjobb az ricardo darin! az év egyik legjobb mozija! alig várom, hogy megnézhessem a kilenc királynõt! kár, hogy ilyen fiatalon eltavozott bielinsky...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu