Avalon

Bakancslistához adom
amerikai filmdráma, 123 perc, 1990

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Sam Krichinsky Lengyelországból vándorolt be az Egyesült Államokba, és Baltimore városában telepedett le. Éppen a Függetlenség napján lépett az ígéret földjére, abban a reményben, hogy megnyílt előtte a paradicsom kapuja. Hamarosan kiderült, hogy a dolog mégsem olyan egyszerű, ahogy azt elképzelte, az újvilágban is nehéz boldogulni. Az egyik fiát rablótámadás éri, életveszélyesen megsebesül. Gyermekei azonban bíznak a jobb jövőben, és üzletet nyitnak, amelyben televíziókat árulnak. Ám akkoriban ez még nem nagy üzlet.

Stáblista:

Szereplők

Sam Krichinsky
Jules Kaye
Michael Kaye
Izzy Kirk
Eva Krichinsky
Hymie Krichinsky
Gabriel Krichinsky
Dottie Kirk
Faye Krichinsky
Teddy Kirk

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1991
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  1991
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Barry Levinson
 • Golden Globe-díj

  1991
  Legjobb filmzene jelölés: Randy Newman
 • Oscar-díj

  1991
  Legjobb operatőr jelölés: Allen Daviau
 • Oscar-díj

  1991
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Barry Levinson
 • Oscar-díj

  1991
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Gloria Gresham
 • Oscar-díj

  1991
  Legjobb filmzene jelölés: Randy Newman

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Tulipan19 márc. 23. 22:13:34
Én sajnálom? Közben egy évtizedig hibernálva voltam, de már felolvasztottak!
David Quency márc. 23. 21:31:44
Honnan tudnám megszerezni?
8/10
Xxy92 2016 ápr. 10. - 01:00:19 8/10
Tetszett ez a film, melyben egy emigránsból iparmágnássá avanzsált família mindennapjait követhetjük nyomon: Az angolt még akcentussal beszélõ, egymás közt a lengyelt használó, néha kifejezetten irritálóan okoskodó elsõ generációét, Az angolt már anyanyelvként, minimális akcentussal beszélõ, s jelenlegi cégtulajdonos második generációt, és Az õ gyermekeiket, kik néha alig értik a nagyszülõk egy-egy szavát. A film a 60-as évek szellemét kiválóan rekonstruálja. Maga a történet sem rossz, hisz megláthatjuk, hogy néha a legnagyobb álmok is szertefoszlanak, és néha az õszinteség elnyeri méltó jutalmát. Bár, ami számomra különösen élvezetessé tette ezt a filmet az a fentiekben már kifejtett akcentushoz való hûség! Pl. a fõszereplõ nagymama, ki echte angol - olyan valódian törte az angolt, hogy le a kalappal elõtte.
Köszönöm a Sundance Channelnek, hogy (feliratosan) vetítette.

10/8
Corpse Bride 2013 júl. 26. - 22:45:07
Szenzációs film egy kiváló rendezõ személyes élményei nyomán. Amerikai bevándorlókról szól, akik megõrzik családi-etnikai örökségüket, ameddig lehet. A fõhõs Sam Kelet-Európából Amerikába való érkezésének éve (1914, azt hiszem) nagyon sokszor elhangzik. Ez a mérföldkõ számára és szeretteinek.
Nagyon sok emlékezetes jelenete van a filmnek. A színészi játékok, elsõsorban Sam és a feleségéé, felejthetetlenek a számomra. A kisebb-nagyobb kudarcok ellenére a család azért halad az útján az új hazájukban. Közben a nézõ is átélheti, ahogyan a család szép lassan felbomlik a legtöbb modern életközösséghez hasonlóan. A távolságok növekedése egyre nehezebbé teszi a rokonok összetartását, a rokonság korábbi egységének fenntartását. A film vége finoman utal az elmúlásra, ami elkerülhetetlen. Remek forgatókönyv, varázslatos személyes hangú film alkotás.

Barry Levinson egyik legjobb filmje.
Tulipan19 2007 júl. 10. - 19:56:54
Végre egy jónak tûnõ film és már megint késõ éjjel kezdõdik. Ez olyan bosszantó. Ki vagyok éhezve JÓ filmekre, amiknek van témája, tartalma, nem csak valami lötyögés vagy vérgõzös õrültség...
(Ne mondja senki, hogy vegyem videóra, mert a video zörgése mellett nem tudok aludni.)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu