Az a kritikus hat fok

Bakancslistához adom
Six Degrees could change the world
amerikai ismeretterjesztő film, 90 perc, 2008

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

A film korunk talán legaggasztóbb, az egész Föld jövőjét érintő problémájának, a globális felmelegedésnek az okait, következményeit és orvoslási lehetőségeit elemzi - népszerű formában, mégis a legszigorúbb tudományos igényességgel. A természet, benne a részét képező emberrel, minden egyes foknyi átlaghőmérséklet-emelkedésre érzékenyen reagál - de milyen geológiai, meteorológiai, biológiai, technikai és társadalmi vonatkozásai vannak mindennek? A meglepő összefüggésekre is rámutató gondolatébresztő műsor látványos grafikai megoldások segítségével az előttünk álló dráma legvalószínűbb eseményeit tárja elénk, fokról fokra haladva.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
bumbi91 2012 febr. 11. - 16:53:53
ömmm esetleg a filmhez, valami hozzászólás?
niamano 2010 jan. 01. - 19:59:20
- Ja! Jó, hogy mondod! Igyál csapvizet! Pont olyan jó, ha nem jobb, mint a világhírû focistás, és egyéb vizek. Én nincs flakon, szállítás, valamint olcsóbb is. (akkor tértünk rá, amikor rájöttem, hogy hetente FEJENKÉNT 7-10 palackot generálunk. Azóta csapvíz van.) Megyek és iszom is :-)
niamano 2010 jan. 01. - 19:55:52 Előzmény Z
-szelektív hulladékgyûjtés
-energiatakarékos izzók, gépek beszerzése (mikor lesz már végre a LED technológia tökéletesebb?)
-energiazabáló asztali sz.gép lecserélése notebookra: (1/10 energia és a páromnak munkaeszköz...)+minden világító pöttyöscske, és egyéb "stand by" jelzõ dolgokat igyekszünk kerülni vagy kiszerelni -úgyis utálom.
-üresen nem hagyunk elem/telefon/stb töltõt a konnektorban.
-energiatakarékos gépek -már ami az... és a hûtõ kis hõmérsékleten van
-vízforralóban melegítem elõ a vizet, mielõtt felteszem fõni (vagy teának) (és fazékban is fedõ alatt kell melegíteni!)
-szerencsére jól szigetelt és jól tájolt a lakás, így fûtés minimálisan (max. 30 nap az évbõl)
-ruhák "újrahasznosítása": ami már nem kell, megy a Vöröskereszt konténereibe, és ami nem kényes (cipõ, fehérnemû), azok használt ruhaboltból. (Furán hangzik, de kegyetlen jó dolgok vannak, elképesztõ árakon! Nézzetek be egyszer egy igazi angol, nem bálás ruhaboltba. Márkás, jó anyagú cuccok vannak, nem kínai nyúlósak.)
-autó és tömegközlekedés "óvatos" használata, bicaj használata
-víz "spórolás": kevesebb fürdés, inkább tus.. (sajna nem tudunk esõvizet gyûjteni, mert emeletesben lakunk)
-kevesebb hús, több zöldség az étrendben...


Ilyenek.
Bocsi, ha hosszú lett, de szívügyem...
Hajrá!
lilo07 2009 dec. 30. - 19:13:57 Előzmény planeta
ezt most olyan jó volt olvasni.
kicsit félek ugyan az ilyen világvége-elméletek beteljesülésétõl, de eléggé igaz, hogy mi tehetünk a saját pusztulásunkról, nem a Föld.
10/10
planeta 2009 jan. 09. - 20:11:18 10/10
Azt hiszem, kicsit nagyképû dolog a Föld tönkretételérõl beszélni. Ez a bolygó pár milliárd évig remekül elvolt félig-teljesen folyékony kõzetekbõl álló tûzgolyóként, és még legalább pár millió évig remekül el is lesz... legfeljebb emberiség nélkül. Csak nekünk, embereknek - meg a hozzánk hasonló, oxigént lélegzõ, vagy foto- vagy kemoszintetizáló lényeknek van feltétlenül szüksége a mostani állapotokra. Nem a Földnek van feltétlenül szüksége ránk, hanem éppen fordítva. Fura, hogy annyi katasztrófafilm szól a meteorbecsapódásokról, vulkánkitörésrõl, földrengésrõl, - csupa olyasmi, amire semmilyen befolyásunk nincs - és amelyek a forgatókönyvek szerint majd szépen elpusztítják az emberiséget... pedig a legvalószínûbb katasztrófa, hogy mi pusztítjuk ki saját magunkat. A jó öreg Föld meg majd megkönnyebülten felsóhajt, hogy megszabadult tõlünk...
Kryswyl 2008 szept. 13. - 10:27:12
Sajnos mindenki azon vitázik, vajon megéri e a szelektív hulladék gyûjtés, meg ilyesmi. A lényeg. Mi emberek elindítottunk egy folyamatot és mivel önzõek és kapzsik vagyunk ezért nem tudunk leállni. A föld élete nem a mi kezünkben van és nem az számít, hogy hol dolgozzák föl a sz.ros palackjainkat hanem, hogy az emberiség az élet nagyrészét kipusztíthatja a földrõl, ha nem tesz valamit a folyamat lassítása érdekében. Megállítani ugyanis nem lehet. Ez nem tv mûsor amit kikapcsolok ha nem tetszik. Ez a kõkemény valóság. Mostmég üzeneteket írunk egymásnak, aztán a tv segítségével hazai fronton is megtapasztaljuk milyen a természet ereje. Az a gond, hogy az embernek tragédiát kell átélnie ahhoz, hogy elgondolkodjon és cselekedjen.
10/10
Z 2008 máj. 14. - 23:29:25 10/10
Tavol alljon tolem a pesszimizmus!

Tudjatok azt gondolom, hogy minden csak hozzaallas kerdese. A szavaitok alapjan ugy erzem (persze lehet, hogy tevedek), hogy frusztralodtok a vilagban uralkodo helyzet miatt.
Valoban, nem jol alakulnak a dolgok az orszagban. Valoban van ra esely, hogy 10 ev mulva mar nem csak nevtelen allatfajok tunnek el vegleg a fold szinerol, hanem ismert oceani teknosbeka fajok, illetve 15 even belul a jegesmedvek mar csak az allatkertben lesznek megtalalhatok. Ez a film es sok masik felhivja a figyelmet arra, hogy milyen jovo varhat rank. Senki nem tehet errol, csakis mi, emberek.
Valoban, el lehet intezni ezt az ugyet annyival, hogy miert nem erdemes, sot miert felesleges szelektiven gyujteni es sporolni az energiaval. En is azt gondolom, hogy ez az orszag jelentosen nem fog reszt venni a globalis felmelegedes megfekezeseben. Sem politikailag, sem gazdasagilag, sem az emberek felfogasat es hozzaallasat illetoen nem all abban a helyzetben, hogy a rendelkezesre allo ido alatt jelentos valtozast tudna elerni.
Mar csak azert sem, mert a tokesek megvettek a magyar politikat, a magyar ember pedig meglehetosen passziv ezen a teren. A tokesek helyzete es ereje azonban sosem lesz akkora, mint egy orszag ereje. Ez mar sokszor bebizonyosodott a tortenelem folyaman. Erre talaltak ki ellenszerul a megosztast, a demagogiat, a felelemkeltest, a manipulaciot, a valotlan informaciok terjeszteset. Amig az orszag szetesett, szethuzo, magaba roskadt, onsajnalo, addig sikerrel viszik keresztul az akaratukat.
Tehat a valtozas rajtatok all! A valtozas abban all, hogy fontos-e nektek a cselekves, mert csak a tett az, amivel peldat lehet mutatni. Peldat mutatni csaladi korben, rokonok szamara, a munkahelyen, az utcan. Nem hivalkodoan es nem eroszakosan, hanem gyengeden es elnezoen.
En eddig ahol jartam, ott megvalositottam a szelektiv hulladekgyujtest es elmondhatom, hogy az emberek elgondolkodtak, beszaltak es idovel atvettek tolem ezt a szokast.
Ha gondoljatok, akkor probaljatok ki. Alakitsatok cselekvo modon a jovotoket. Ha pedig elegedetlenek vagytok, akkor irjatok levelet a kapcsolodo miniszteriumoknak, vegyetek reszt a zold megmozdulasokon, buzditsatok es segitsetek a kornyezetetek gondolkodasanak atalakulasat, mert valtozast csak akkor lehet elerni, ha elegendoen sok ember all emogott az ugy mogott.
Tegyetek belatasotok szerint. A pesszimizmus es az onsajnalat nem eredmenyez jo eleterzest.

En csendben teszem a dolgom es jol erzem magam, mert ami jelen korulmenyek kozott tolem telik, azt megteszem!
molnarcs 2008 márc. 28. - 23:44:03
A napokban egy könyvesboltban az Egri csillagok eddig általam nem látott boritóján akadt meg a szemem... a szokásos helyen "printed in China" felírat volt... no comment
Ez az ország, ez a nép annyira szerencsétlen...miért mi dolgoznánk fel a PET palackot ha másnak haszna belõle...?
10/10
Z 2008 márc. 24. - 20:03:15 10/10
Tapasztalatom szerint a kiabrandulos depresszios szakasz ennek az onismereti fejlodesnek a resze. Idovel majd elkopik es atveszi a helyet egy masfajta megertes.
A vegasag es a kornyezettudatossag jo! Ha a vilagon mindenki takarekoskodna, akkor vilagszerte sok eromuvet ki lehetne kapcsolni.

Oncogito szavai is ertelmet nyernek egy masfajta megertes altal, de a spiritualis fejlodes eme szintjere el kell jutni es nem lehet atugrani az emberrevalas folyamatat, kulonben csak felreertest okoz a nem megfelelo idoben es helyen alkalmazott nem megfelelo ertelmezes.
efes 2008 márc. 06. - 18:21:21 Előzmény oncogito
éppenhogy cáfollak. de mindegy, ha te kiábrándulósat játszol, hát játszd azt. de azért hagyd békén a környezeted vele, lécci.
oncogito 2008 márc. 06. - 15:49:05
Engem igazolsz.
Az ember nem mentheti meg és nem pusztíthatja el a világot.
Még önmagát sem mentheti meg önerõbõl.
Csak a szándék az, amivel önmagát alakíthatja, de a világon ez semmit nem segít és nem ront.
efes 2008 márc. 06. - 15:42:22
az a helyzet, hogy az emberiség történetében minden igazán nagy dolog úgy kezdõdött, hogy egy ember valahol azt gondolta, hogy õ másképpen fogja csinálni, mint a többiek. ehez add hozzá azt a másik alapigazságot, hogy aki egy emberéletet megment, egy egész világot ment meg - rögtön látod, hogy nem hiábavaló, hogy vegázol, illetve lekapcsolod a villanyt, ha kimész a szobából. és nem elhanyagolható az sem, ha minden kötél szakad, te legalább nem tehetsz róla. nem úgy, mint mások....
oncogito 2008 márc. 06. - 14:43:59 Előzmény Z
Illuzió, hogy az egyén bármit tehet.
Én pl. azért lettem vegetáriánus, mert tiltakozom az embertelen haszonállattartás ellen. Az egész állattatás embertelen, a leölés módjával együtt.
Nem eszem húst.
És?
Hány állaton segítek ezzel?
Nem hagyok égve villanyt, fokozatosan cserélem az engergiatakarékos háztartási eszközöket.
És?
Megállt valami rossz folyamat?
Csak a saját lelkiismeretem az, ami változik.
Ez azonban édeskevés.
10/10
Z 2008 márc. 02. - 19:50:27 10/10
Ajanlom a figyelmetekbe a "A Föld éltetõ erõi" c. filmet, amit az m1 vetit.

A mostani viharocskak csak aprocska izelitok abbol az energiabol, amit kiengedunk a palckbol. 15 evunk maradt, hogy lecsokkentsuk az uveghazgazok legkorbe juttatasat.

Tevedsz, ha azt gondolod, hogy a valtozast a szomszedodnak es a milliomosoknak kell megkezdeni. Ez tipikus magyar hozzaallas es nem fog mukodni! A felelosseg kozos!
Ha nem lesz valtozas, akkor neked is es a milliomosoknak is kritikussa valik az elete.
Szeth.i. 2008 febr. 29. - 16:28:27
Voltak már nagy kipusztulások, de most az emberiség ér föl egy hatalmas ütközõ kisbolygóval. Csakhogy egy "sziklatömb" nem dönthet arról, hogy pusztítson vagy áttérjen egy másik irányba. Amíg ezt fel bírjuk mérni ésszel,
még, ha esetleg lelkiismerettel nem is, nincs jogunk magasról ××arni az Egészre.
Filipovits 2008 febr. 28. - 20:48:58 Előzmény makrab
Egyetértek, nemrégiben volt egy mûsor, amely azt taglalta, hogy egyetlen cheeseburger mennyi energiát, kõolajat stb. igényel. Az ipari tehénfejéstõl, a szállításon át a becsomagolásig. A végeredmény meglepõ volt, ha jól emlékszem az jött ki, hogy egy átlagos napon tíz autó okoz ennyi kárt.

Ezt a mûsor mindenképp megnézem, már a reklám felkeltette az érdeklõdésemet, bár õszintén sejtelmem nem volt az alapján, hogy mi lesz a témája.
makrab 2008 febr. 24. - 00:44:37
A változtatást azoknak kellene megkezdeni, akik naponta millió dollárokat vágnak zsebre a környezetszennyezõ technológiák alkalmazásából. Ha majd õk azt mondják, hogy nem kell több luxusvilla, luxusautó, és hogy a nyereségük 80 százalékát a környezetszennyezés csökkentésére fordítják akkor reménykedhetünk, hogy unokáink
egészségesebb életet élhetnek. Az a társadalom, amelyik törvényeiben a természeti törvényeket figyelmen kívûl hagyja, pusztulásra ítéli magát!
10/10
Z 2008 febr. 23. - 20:19:06 10/10
A valtozast mindenkinek otthon kell kezdenie!
En meg csak harom dolgot tudtam megvalositani:
- szelektiv hulladekgyujtes
- energia vampirok kiiktatasa
- felesleges lampaegetesek megszuntetese

Energiatakarekos berendezesek uzembe allitasa folyamatban
Nalatok mi a helyzet?