Az a szép fényes nap

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 114 perc, 1981

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

994. ősze, szép fényes nap. Vajknak, Géza fejedelem fiának keresztelése előestéjén összegyűltek Európa keresztény királyságainak követei a magyar fejedelmi udvarban, hogy tanúi legyenek a magyar nép csatlakozásának a többi európai keresztény országhoz. Az addig nyugati portyázásairól hírhedt magyar törzsnek új útra indulásáig hosszú, nehéz véres utat kellett megtennie Géza fejedelemnek, aki egyetlen döntésével megteremtette azokat a feltételeket, amelyek összetartják, megkötik népét, s bekapcsolják abba az európai közösségbe, melynek keretében nemzetté fejlődhetik. Eközben szembekerül a hagyományokkal, a régi életmódot védőkkel és az új istent teljes szívvel és hittel vállaló Vajkkal, aki holnaptól István király lesz, s akit az utókor Szent István néven tart majd számon.

Stáblista:

Szereplők

Géza fejedelem
Vajk, a fia
Gyula, a fejedelem apósa
Gyula barátja
Tata, Vajk nevelője
Nürnbergi Hermann
Adalbert püspök
Az őrség parancsnoka

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2014 jan. 21. - 21:52:46 Előzmény Alfonz1
Jó a linked, Alfonzó:(
solymosi 2012 aug. 26. - 08:44:57
Hiányzik az oldalról IMDB link:
http://www.imdb.com/title/tt0166495/
Finneas33 2012 aug. 20. - 15:55:42
imádom ezt a darabot, mindig megnézem...
akkorákat röhögök, mikor Géza szarkasztikusan poénkodik az egyházon, meg a kereszténységen...
és iszonyúan szomorú vagyok, mikor az elveszett õsi kultúra(!!!) szóba kerül.

Jól látta Géza, a német ugrásra készen várta az alkalmat, hogy támadhasson... István korában meg is tette....
igaz ráfaragott. Késõbb is támadtak I. Endre idején.... Leginkább IV. Lászlónak volt esélye leszámolni velük,
de kihagyta.... :( óriási hiba volt!

Más:

Hát, hogy orbánt Gézával egy lapon emlegetni???? Óriási tiszteletlenség az õsökkel szemben!
orbán nyalja az egyház seggét, tömi õket pénzzel!!!!
ugyanakkor Európa ellenes (ez stimmel, csak épp már nem aktuális).

szijjártó István?????
Sokkal inkább el tudom képzelni egy szemforgató, idegen udvaroncnak! ("ahol a pénzem, ott a hazám" jeligével!)
adamnagysweetmovie 2012 aug. 19. - 17:33:56 Előzmény napraforgó
Egyetértek, Koppány és Géza szerepe könnyen kiosztható, Vajk-István hiánycikk.
10/10
far vik 2012 jan. 23. - 20:12:51 10/10
apropos, volt egy-két furcsa szó, vagyis modern kifejezés, kvázi szakszó, amit nagyon furcsa volt X. századi emberek szájából... :)
napraforgó 2012 jan. 23. - 07:55:49
Isten ments, miket beszélsz!

Géza itt nem nagyon hitt a keresztény világban, de meg akarta tanulni a modern módit. Azt mondja: adj nekem csak két generációt, amíg átvesszük a technikát, megtanulunk mindent, aztán hajrá újra rájuk.

Mire Vajk (István): nekem szükségem van az összes többi generációra is. Nincs mentalis rezervatio - titkos fenntartás. Õ valóban hisz abban, amit csinál, így akarja Magyarországot beemelni Európába.

Te olyannak látod Szíjjártót, aki hisz bármiben is?
Még Orbán inkább, de õ meg Koppány figuráját vette fel.
Nem baj, ha fejjel megyünk is a falnak, az õsi, a "nemzeti", a magyar, na az az igazi, ahhoz ragaszkodunk körömszakadtáig.
Ezeregynehány évvel ezelõtt így pusztultak az avarok, kabarok, besenyõk és ki tudja még hány nép.
Tudod mi történik azzal, aki széllel szemben próbál meg pisilni...? ... Hugyos lesz.
balta zoltán 2012 jan. 22. - 23:15:36
géza: orbán viktor, vajk: szíjjártó?
bumpee 2012 jan. 22. - 22:40:26 Előzmény far vik
Méltán jutalmazták emiatt a szerepe miatt nívódíjjal. Tényleg nagyszerû színész. Sajnos csak "volt".
10/10
far vik 2012 jan. 22. - 21:57:48 10/10
Zseniális darab, fantasztikus elõadás. Tényleg gyakran meg lehet nézni és elgondolkodni a bõséges és aktuális mondanivalón. Polgár Gézát Bönge szerepében nagyon szeretem, keveset beszélnek ma már errõl a csodálatos színészrõl a többi nagyok mellett.
taurus3 2009 aug. 23. - 14:49:40 Előzmény jutusmics
Sziasztok! Én bp.-i vagyok, a XIX. ker-bõl, sajnos lemaradtam a filmrõl, ha valaki felvenné, vagy DVD-n kölcsönadná, 1 napra, kifizetném a költségeket.
Mélie 2009 aug. 22. - 17:44:42 Előzmény napraforgó
Igen,hát kétségtelen,h a mondanivalója idõtlen,a nagypolitika azóta sem változott lényegesen.(még a gyilkosság-motívum sem...lásd az egyes véleményeket Rózsa-Flores halálának valódi okával kapcsolatban...)
És annak ellenére,h Gézát,és egyáltalán az Istvánnál idõsebb generációt,akik valójában csak eszközként tekintenek az új rendre,de maguk egyáltalán nem hisznek benne,eleinte elég "vadembereknek" láttatja,akik "gondolkodás nélkül"(valójában nagyon is átgondoltan) ölnek,ha kell,a történet kibontakozásával kiderül,h nagyon is reálpolitikusok(képesek távlatokban gondolkodni),és semmivel nem maradnak le a kortárs "kollégáiktól",sõt hosszútávú koncepció tekintetében a mai magyar politikus generáció 80-90%-át bõven maguk mögé utasítják...csak abban nem különböznek,h "a cél szentesíti az eszközt"...
Egyébként az is eszembe jutott,h Szt.Istvánnak talán éppen azért sikerült véghezvinni az államalapítást,azt,amit Géza elkezdett,de nem tudott befejezni,és Géza életében azért nem fejezõdhetett be a folyamat,mert apjával ellentétben õ hitt benne,meggyõzõdése volt,és nem csak vm "kisebbik,kötelezõ rossz"-nak tekintette.Valószínû,h igaz az,h ha vk nem hisz abban,amit csinál,akkor nem lehet sikeres...
ebodo86 2009 aug. 21. - 21:10:50
Szia!

Én is most láttam elõször, sajnos az elsõ fél óráról lemaradtam és szeretném megnézni megint. Esetleg lemásolhatnám én is a dvd-t ha nem probléma? címem: ebodo86@gmail.com

Várom válaszod!

Eszter
napraforgó 2009 aug. 21. - 16:51:47
Nekem pont az tetszett, hogy annyira modern volt. A politikai intrikák, a párbeszédek, stb. 1981-ben vették fel, de akár ma is lehetett volna, semmit nem fakult.
Pl. zseniális jelenet volt, ahogy Géza visszahívja a politikai porondra a félreállított Gyulát. Beöltözteti a bizánci díszruhájába és rábírja, hogy részt vegyen a hivatalos rendezvényeken, sejtelmesen mosolyogva. A követekkel az idõjárásról és a magyar népmûvészetrõl cseveghet csak, semmi érdemirõl... Megmutatja, hogy a hatalom - de még csak a hatalom ígérete is - mennyire képes megváltoztatni az embert, pl. pont Gyula öli meg az egyetlen hûséges emberét, Böngét, amit ugye 1 órával korábban sem õ maga, sem más nem tartott lehetségesnek.
Mélie 2009 aug. 21. - 16:26:54
Én most láttam elõször,a 27évem ellenére,és fantasztikus volt!!Nem értem miért nem adja a sok csatorna közül legalább egy minden évben egyszer...
Egyetértek,h a fõszereplõk játéka briliáns(a szövegmondásuk is csodálatos,tiszta)!Ebbõl a darabból is kiviláglik Szabó Magda zsenialitása,ahogy ütközteti a két álláspontot(maradjon-e a régi,v legyen új rend)!És az emberi vívódások ábrázolása...(Géza,és Gyula),akiknek tényleg meg kell küzdeniük magukkal,és ez életük legnagyobb,legkegyetlenebb dilemmája,ami halálukig elkíséri õket,de a távlati célok(a nép megmaradása) érdekében belátják,h nincsen más út,és ennek a célnak az érdekében gyilkolni is képesek(hideg fejjel,és nem "hirtelen felindulásból")...!(Érdekes,ahogy Istvánt/Vajkot ellentétként állítja:"civilizált" külsejû,latinos mûveltségû ifjú,akinek a darab folyamán mindvégig tiszta marad(hat) a keze,aki lehet idealista...pedig tudjuk,h a darabban bemutatott eseményeket követõen neki is azt kellett folytatnia,amit az apja félbehagyott,és ugyanolyan,ha nem keményebb eszközökkel(bár azt nem tudhatjuk,gyilkolt-e késõbb saját kezûleg)...Elõször az ember egyébként hajlamos megrökönyödni ezeken a dolgokon,pedig több korabeli forrás szerint is sokkal kevésbé volt kegyetlen pl Szt István,mint a kortárs uralkodók Európában...érdemes ebbõl kiindulni...Meg kell próbálni az adott korba beleképzelni magunkat,az akkori emberek mentalitásába,értékrendjébe...sztem Szabó Magdának ez tökéletesen sikerült,a darabon átjövõ korrajz tökéletes,azt hiszem valóban így történhettek ezek az események,ahogy õ elképzeli!

Szóval olyanoknak ajánlom ezt a tévéjátékot(valójában színdarabot),akik szívesen foglalkoznak gondolatban az államalapítás korával,és akik szeretik a filozofikus témákat!(kicsit talán tömény is,végig figyelni kell!!:))
Én azóta is a hatása alatt vagyok!(legutóbb a Pilátus helytartója c.(remélem jól írom) darab tett rám ilyen benyomást,amiben a fiatal Gálffy László alakított hatalmasat,és szintén a tv-ben láttam...)
Érdemes volt fõmûsoridõben lejátszani!!
jutusmics 2009 aug. 21. - 15:43:37 Előzmény Creusa
Creusa! felvettem dvd-re a filmet. én bp.-i vagyok.
@ben vegyük fel a kapcsolatot - személyes üzenetben megírtam a címem.
dr.kotasz 2009 aug. 20. - 20:15:22
Ezt jó régen láttam és akkor tetszett. Tvfilm, nem egy látványos akciófilm, de a párbeszédek, a színészek játéka "ütött". Remélem ismét tetszeni fog.
Ferrer 2009 aug. 20. - 16:16:55
Benne van Berényi Claudia is leánykorában? :))
napraforgó 2009 aug. 20. - 11:34:45
Valamikor láttam, alig várom, hogy ismét megnézhessem. Megéri!
Összes hozzászólás