Az agy titkai

Bakancslistához adom
The Brain with David Eagleman
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol dokumentumfilm, 60 perc, 2015

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A hatrészes sorozat az agyunk működésének titkait tárja fel, és egyben egy látványos utazásra csábít, amely segít megérteni, hogy hogyan érzünk és gondolkodunk. Tudományos igazságokat, innovatív vizuális technológiát, és lenyűgöző személyes beszámolókat vegyítve tárja fel az ember fejlődéstörténetét. Hihetetlen kísérleteket láthatunk, és találkozhatunk olyan rendkívüli nőkkel és férfiakkal, akiknek emberfeletti képességei és szokatlan tapasztalatai minden eddiginél többet árulnak el belső világunkról.

Évadok:

Hozzászólások

Szerinted?
Robzombi 2019 ápr. 10. - 15:49:56 Előzmény Kit Fisto
Ez a MÁTRIX :D
Kit Fisto 2019 ápr. 10. - 05:01:13
A ma látott részben azt próbálták elhitetni a nézőkkel, szabad akarat nem létezik, mi mind a tudatalattink irányítása alatt állunk, és hogy minden ember agya kapcsolatban áll egymással, egy nagy közös rendszert alkotva. Ekkora baromságot csak a liberálisok állíthatnak, akik készítették ezt a műsort.
Kit Fisto 2019 febr. 11. - 02:40:07
A felhozott példáik nem mindig helyesek. Vegyük pl. ezt, az érzelmi és értelmi döntést bemutató példát:

Egy sínen elszabadult vasúti jármű robog négy, a sínen dolgozó munkás felé. A biztos halál vár rájuk. De van egy váltókar, amit ha meghúzok, átirányítom a járművet egy másik sínre, ahol csak egy munkás dolgozik, és csak ő hal meg. Túl messze vagyok, semmi mást nem tehetek. Meghúzom a váltót? Én nem.

De az alanyok mind meghúzták volna!



Ugyanez a helyzet, de most nincs váltókar. Viszont van a közelben egy magas rámpa a sín közelében, amin áll egy testes ember. Ha lelököm őt a sínre, a testtömege lefékezi a járművet, és megmenekül a négy munkás. Lelököm? Nem.

Az alanyok is mind így döntöttek.


A műsor készítői szerint az első esetben értelmi, a másodikban érzelmi döntést hoztak az alanyok.



Azzal indokolták, hogy másodszor puszta kézzel kellett volna lelökni a munkást, és kioltani az életét, míg először a váltókar meghúzása nem járt közvetlen fizikai kontaktussal az emberélet kioltásában. Szerintem nincs igazuk. Mindkét esetben lehet értelmi és érzelmi döntést is hozni. Annál inkább, mivel csak pár másodperc állt a rendelkezésükre a döntésben. Én inkább értelmi döntést hoztam, mert mindkét esetben bűnt követnék el, és elítélnének érte. Nincs jogom kioltani senki életét, még akkor sem, ha azzal másik négyet menthetek meg. Ha nem lehetséges a munkások értesítése, akkor sajnos el kell fogadni, ez a sorsuk. Balesetek vannak.
10/10
osa111 2018 nov. 15. - 18:53:17 10/10
Van 5. rész? Az 5. részt mikor vetítik?
3/10
ati01 2018 júl. 22. - 19:53:37 3/10
Közhelyes. Sokkal komolyabbat össze lehetett volna hozni.