Az Argo-akció

Bakancslistához adom
Argo
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 120 perc, 2012

Értékelés:

502 szavazatból
Szerinted?

1978-ban az iráni forradalom elűzte a nyugatbarát uralkodót, és kikiáltották az iszlám köztársaságot. Egy évre rá a korábbi sah Amerikába utazott gyógykezelésre, a hírre november 4-én a tömeg megrohanta a teheráni amerikai nagykövetséget, túszul ejtette az ott dolgozó 52 diplomatát, kirobbantva a 444 napos túszdrámát. Az akció idején azonban hat embernek sikerült megszöknie és elrejtőznie. Mindenki tudta, csak idő kérdése, hogy rájuk akadjanak. A CIA "beszivárgási" szakértője, Tony Mendez előáll egy mentőakció tervével.
Bemutató dátuma: 2012. november 22. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Jack O'Donnell
Tony Mendez
John Chambers
Lester Siegel
Kathy Stafford
Ken Taylor
Hamilton Jordan
Cora Lijek

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb film
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb film: Grant Heslov
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb film - drámai kategória
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb adaptált forgatókönyv: Chris Terrio
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb vágás: William Goldenberg
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb film: Ben Affleck
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb rendező: Ben Affleck
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb rendező: Ben Affleck
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb vágás: William Goldenberg
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb hangvágás jelölés
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Chris Terrio
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb filmzene jelölés: Alexandre Desplat
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Alan Arkin
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Ben Affleck
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Chris Terrio
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb filmzene jelölés: Alexandre Desplat
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Alan Arkin
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb filmzene jelölés: Alexandre Desplat
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Alan Arkin

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Dörflinger febr. 03. 00:45:57 3/10
Ez a film egy időpazarlás. Inkább keress egy másikat, ennél csak jobb lehet. 3/10
7/10
Namegasztán jan. 26. 19:28:01 7/10
Amerika baromságának emlékműve a film. :)
Ott kotlanak az ügyön hosszú időn át, nem csinálnak semmit, aztán meg olyan megoldást találnak, ami csak szerencsével sikerülhetett. (Nem a filmben bemutatott dolog miatt:

azaz, hogy egy percen múlt a film szerint, hogy nem állították meg a repülőt. Ez nem volt igaz, a valóságban 1-2 napjuk még lett volna legalább, mire tényleg rájönnek az irániak.
Az miatt is késtek a kimenekítéssel majdnem egy hónapot, hogy egy komplett kitalált film előkészületeit csinálták meg, holott ezen semmi nem múlt. Elég lett volna megcsinálni a filmről a rajzokat, forgatókönyvet, meg amit még meg tudnak mutatni. Ha tényleg elkapják őket, akkor úgyis az első nap megbuktak volna, ha hoznak egy iráni filmest, aki kikérdezi őket, és rájön, hogy nem értenek hozzá. A hosszadalmas hollywoodi előkészületek helyett ki kellett volna menni két napra egy filmesnek (bármilyen nemzetiségűnek), és megtanítani nekik a filmezés alapjait, akkor hetekkel korábban lejátszhatták volna a menekülést, és nagyobb biztonságban lettek volna. Tudni lehetett, hogy a helyzet csak romlik, ahogy kialakul az iráni rendszer.
De szerintem külön-külön is nagyobb esélyük lett volna, egyéni fedősztorival. Az útlevelek úgyis hamisak voltak, ráadásul a kanadai kormány engedélye nélkül hamisították őket (külügyi botrány is lett belőle), ennyi erővel bármilyen fedősztori működhetett volna, bármilyen ország útlevelével.


A film sztorija (a valóságos sztori miatt) elég lapos volt. Egyszerűen nem történt semmi, a konkrét cselekményt le lehet írni teljes részletességgel egy fél A4-es lapon. Többet nem lehetett belehazudni, mint amit végül nem szégyelltek.
Ami viszont 10 pontos tényleg: a dokumentumfilmszerű kivitelezés, minden vonatkozásában. Ez adja el az egészet, ez valóban Oscart érdemelt. Persze, a színészi játék se rossz, de úgy igazából nem sokat kellett játszani, annyira nem történt semmi.
antibond 2019 aug. 03. - 12:30:54
Nem értem, hogy az, aki ilyen kiváló filmeket tud készíteni, hogyan lehet oly seggfej a magánéletében, mint ez a Ben, ill. fordítva. Nincsen egy pillanatnyi üresjárat, nem mer az ember még a reklám szünetben sem felállni a képernyő elől, nehogy lemaradjon valami fontosról, ha netán késve érkezne vissza.
Persze, hibát lehet benne találni, ha nagyon keressük, de sohasem a tökéletes a legjobb, semmiben.
tortura 2018 nov. 26. - 18:55:00 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Szintén zenész......
SPOILER lehet!
Nekem is ez a kedvenc részem. Alan Arkin szerintem is fantasztikus. Nagyon klappol a szinkron és a magyar szöveg is ("különben elmehetsz a kupac seggtörlő-papíroddal a picsába... Őszinte tisztelettel.")
tortura 2018 nov. 26. - 18:52:42 Előzmény puding22hh
Nem Amerika majmolós film. Amerikáról szól és egy nemzetközi konfliktusról.
9/10
puding22hh 2018 ápr. 05. - 17:52:48 9/10
nagyon jó film annak ellenére hohy nem sueretem az amerika majmolos filmeket jo sztori jó operatőri munka
9/10
Nótárius 2017 jún. 20. - 11:36:57 9/10
Én végigizgultam - díj (2017)
Nekem tetszett - díj (2017)
Rebbeka 2017 jún. 17. - 20:51:53
Nagyon jo film, en 10/10 adok.
Roberto DiCapribogyó 2017 márc. 23. - 16:25:33
Nagyon tetszett anno moziba ez a film, emlékszem nagyon meglepett, hogy Ben Affleck ilyet is tud:rendezni. Korábbi két rendezését ugyanis nem láttam addig... (azóta már igen és az egyik, a Tolvajok városa szintén nagyon megfogott.) Most megnéztem a tévében ~egy hete, kíváncsi voltam, hogy most is meg fog-e fogni. Hát az lett belõle, hogy miután megnéztem másnap a szüleimre ráerõltettem, hogy ezt látniuk kell és végül ott ragadtam velük, megnéztem harmadszor is :).

Az az érdekes, hogy semmi extra nincs a filmben, amit ne láttunk volna már, igazából nem is értem mi tetszik benne ennyire, de valahogy a hangulata nagyon megfog, egyfajta "thriller komédia" számomra. Fõleg Alan Arkin karakterének vannak remek szövegei:). Ugyanakkor a drámai-izgalmas részek meg körömrágósra vannak megcsinálva, ez a kettõsség kifejezetten bejön nekem. A színészek baromi jók, A.A-on túl még Bryan Cranstont emelném ki. 10/9,5


Spoiler

Azon nagyon nevettem, amikor B.C karaktere a film vége felé intézkedni próbál pánikszerû gyorsasággal, hogy a repülõjegyek mégis meglegyenek és az egyik kollégájának odaveti, hogy kerítse elõ azonnal x.y.-t, mire az visszakérdez, hogy jó, de hogyan?, erre B.C.: "Hát találd meg baszod, mi egy kémszervezet vagyunk!!!" :))
Edmond Dantes 2017 márc. 18. - 16:31:05
Csak nézés közben jöttem rá h Az Argo-akció nem a balsikerû teheráni követségi túszmentõ akcióról szól (talán arról is láttam már filmet), hanem annak egy mellékszáláról, de a mellékszálon keresztül is hiteles, dokumentarista filmet kap a nézõ. Aki már felnõtt volt (mint pl én), valszeg emlékszik az akkori iráni eseményekre és ebbõl a filmbõl is sok információt kap a napjainkig és gyakorlatilag az egész világra kiható ottani történésekrõl. Már ezért megérte megnézni.


***spoiler*** (de nem kapcsolódik szorosan a filmhez)
A fõhõs Tony Mendez (õt alakítja Ben Affleck) ma is él, de a filmben felvillanó elsõ felesége és három gyermekük közül a filmben szintén szereplõ kisfia, Ian 1986-ban ill. 2010-ben elhunyt. Elsõ házasságából származó (a filmben nem látható) másik fia ismert szobrász lett https://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Tobias_Mendez
Visszavonulása (1990) után Mendez másodszor is megnõsült és ebbõl a házasságából is született egy fia.
***spoiler vége***
sawyerx 2017 márc. 02. - 19:51:16
Ha úgy kéne értékelnem a filmet, hogy "amerika az isten, irán a szar", akkor menne az 1, de amúgy nálam itt kezdõdik a "film".
Affleck rendezésébõl ezt és a Bûnös várost láttam, és lehet, hogy jó rendezõ, de mindkét film egyszer nézõs, unalmas és hatásvadász. Nincs olyan jelenet, amire azt mondanám, hogy fúúú, mekkora, vagy amire hetek, hónapok múlva is annyira emlékszek, mert beleégett az agyamba a zene vagy a cselekmény miatt. Affleck szeretné a filmjeit a sok csenddel, hallgatással, üres bámulással drámaibbá tenni, de nem sikerül.

Politikai thriller, de ez nem jelenti azt, hogy nem kéne hangsúlyt fektetni a karakterekre. A túlzott sztoricentrikusság sem tetszett, ha arra játszanak, csináljanak belõle dokumentumfilmet, engem érdekelt volna közelebbrõl a 6 szökevény, de egy kaptafa volt kábé mind. Érdekelt volna, kik azok a CIA-s és filmes közremûködõk, akik az akciót végrehajtották, és nem az, hogy hogyan kuncsorognak 1 órán keresztül a forgatókönyvért. Affleck karakterérõl sem tudtunk meg sokat. Szeretem a lassú filmeket, de ennél az elsõ 10 perc után sehol nem vert egyet sem a film EKG-vonala, pedig a piacos és repteres résznél valami izgalmat vártam. Az eredeti esetrõl semmit nem tudok, úgy is néztem a filmet, és persze, ha így történt, akkor így kell bemutatni, de ez nem jelent egyet a monotonitással.

Ez a film nálam a "megnézem" vonala, a temérdek díjat nem tudom megérteni, egyszer azért meg lehet nézni.

6/10
8/10
Platonutan 2016 nov. 20. - 20:46:28 8/10
Izgalmas film! Tetszett, hogy a karakterek megválasztásában ügyeltek arra, hogy minél közelebb álljon a valósághoz. Persze azért nem fedi le a teljes igazságot, hiába igaz történetet dolgoz fel. Ajánlom azoknak, akik jobban belelátnának abba, hogy mi megy a \"háttérben\".
8/10
King67 2016 jan. 02. - 14:32:47 8/10
Fantasztikusan jó film! Öten néztük meg szilveszterkor és mindegyikünknek nagyon tetszett. Igaz történet,a film végig leköt, sõt egy idõ után egy pisszenést sem lehetett hallani, vágni lehetett a feszültséget, mintha mi is ott lettünk volna. Bónuszként kaptunk egy kis kóstolót a távol-keleti "hangulatból". Megértem azokat is, akiknek nem tetszett a film: nem folyt a vér patakokban, nem lõttek le senkit, nem robbant fel egy autó sem, nem használtak a szereplõk vulgáris kifejezéseket,sõt szex sem volt a filmben. Akiknek ezek jelentik a filmet,azok bizonyára csalódtak. Mi viszont egy nagy hatású filmalkotást láttunk.
8/10
9/10
King Diamond 2015 jún. 14. - 21:53:51 9/10
Még csak most akadt a kezembe ez a film. Átböngészgettem a hozzászólásokat, melyek egy részét simán törölni lehetne, mert nem a filmhez kapcsolódik. Az elsõ 15 perc alapján kicsit elkezdtem aggódni, hogy ez engem nem nagyon fog lekötni. Ám a film további majdnem két órás játékideje baromi jó volt. Ennek is, mint az ilyen jellegû filmek többségének van egy sajátos hangulata, ami ha nem kap/ragad el valakit, akkor nem fog neki tetszeni, viszont ha igen, akkor nagyon hamar elrepül ez az idõ. Velem is ez történt, az utolsó 30 perc annyira izgalmas és feszültséggel teli, hogy szinte nem is moccantam a fotelben, olyan izgatottan figyeltem a történéseket. A történet ugye megtörtént eset alapján készült, ami már magában is elég kemény, de nyilván itt-ott azért változtattak rajta a film kedvéért. A szereplõket viszont nagyon jól megválogatták, mindenki remek volt. Lassú folyású, de egy ilyesfajta filmnek nem is kell pörögnie.
Csak itt láttam, hogy mennyi díjat is kapott a film, közte 3 Oscart is. Nem tudom megítélni, hogy jogosak-e ezek, mert még nem láttam szerintem az akkori 'ellenfelei' közül sem sokat. Mindenesetre jó film volt, többszöri megnézésre is nyugodtan ajánlható.
9/10
7/10
Gladyator 2015 máj. 06. - 00:33:30 7/10
Nem rossz film, de nálam annyira nem talált be.
A halom díjat és jelölést pedig végképp túlzásnak tartom.
A film végefelé viszont határozottan izgalmas hogy most ki fog hátulról megtréfálni kit :)
1x mindeképp ajánlom annak aki nem vígjátékra vágyik és bírja a politikai beütést némi amcsi feelingel amúgy thrilleresen keverve.
6,5-7 pont
2/10
-NOMAD- 2015 ápr. 09. - 22:55:42 2/10
Nagyon unalmas és vontatott. 120perc (????) rengeteg, egy ilyen sztorihoz. Oké, megtörtént események alapján, de könyörgöm ... nem muszáj filmet csinálni belõle, fõleg nem így. Lassú cselekmény, béna színészi játékok és helyzetek. Néhol ugyan sikerült felfokozni a hangulatot, de elenyészõek ezek az esetek. Bugyuta hatást kelt a megvalósítás. Inkább csináltak volna egy jó dokumentumfilmet, mintsem egy ilyen öszvér megoldást ... Nem ajánlom. 2/10
8/10
deadscott 2014 máj. 04. - 22:27:22 8/10
Ez egy teljesen korrekt politikai akció-thriller. Kevés akció, sok thriller. Szerencsére minimális benne a "Zamerika a világ hõse" propaganda, a korhû hangulat viszont nagyon ott van.
8/10
tortura 2014 febr. 18. - 12:27:22 Előzmény istvansebok
Hát ez az.
9/10
istvansebok 2014 febr. 17. - 15:26:36 9/10
Történelmi film, kémkedéssel, izgalommal ez csak jó lehet, de nem akciófilm, és ez csak jót tett neki.
Itt gondolkodni kell és visszamenni a 80-as évekbe.
Szeretem az ilyen filmeket, mert nálunk ezt a történetet a gonosz amerikai imperalizmus legyõzéseként tanították még.
nuiii 2014 febr. 14. - 15:54:18
õ rendezte, ***moderalva***

izgalmas film, persze izgalmasabb, ha nem tudod elõre hogyan alakultak az események.
Összes hozzászólás