Az árnyéklovas

Bakancslistához adom
Kagemusha
japán filmdráma, 153 perc, 1980

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Ez a Kurosawa alkotás a jól ismert hasonmás-effektusra épül: a XVI. századi Japánban a hadurak háborúi közepette egyikük életét veszti, végakarata szerint azonban halálát 3 évig titokban kell tartani és ezen idő alatt hasonmása (egy egyszerű tolvaj) kell átvegye a szerepét. A csere jól sikerül, de a 3 év egyszer akkor is letelik.
Az ugyanazon színész által alakított kettős szerep egymásra vonatkoztatása önmagában elvont értelmezésekre csábít, a tolvaj jellemfejlődését is érdemes megfigyelni, de a film kivitelezése is pazar: igazi, hamisítatlan kosztümös Kurosawa filmet láthatunk, melynek tökéletesen komponál és színeiben is kidolgozott jelenetein érződik, hogy azokat előre megfestette a rendező. Persze a befejezéshez ezúttal is amerikai pénzre volt szükség, ám ez Kurosawa kezeinél jobb helyre nem is kerülhetett volna.

Stáblista:

Szereplők

Shingen Takeda/Kagemusha
Nobukado Takeda
Katsuyori Takeda
Takemaru
Masakage Yamagata
Nobufusa Baba

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1980
    Arany Pálma

Hozzászólások

Szerinted?
user11 2013 márc. 09. - 22:41:23
A Káosz képei itt is visszaköszönnek, a hatalmas csatajelenetek(talán kevesebb mûvérrel), a szinte holdbeli táj, a zörejekbõl építkezõ nagyon hatásos zene, hatalmas tömegek összehangolt mozgatása. És a további jellegzetességek, a furcsa ruhák és zászlók, feliratok, számunkra különös házak, a színészek hanghordozása és hirtelen mozdulatai. Igazi Kurosawa film. És még humora is van a mesternek(néha). De hiányzott nekem a Káosz mélysége, a szereplõk sorsa kevésbé fogott meg. A sok haldokló ló felejthetetlen.
verdeleth 2008 márc. 10. - 00:42:04
Kurosawa érett korszakának egyik legjobb filje, bár mindegyik csakis a legnagyobb jelzõvel illethetõ Gönyörû képek, szinek kavalkádja, mélyen emberi történet, nagy csatajelenetek, és egy olyan befejezõ képsor ami nem mondható el szavakkal. De az egész film is olyan, hogy látni kell. Mintha egy Shakespeare dráma elevenedett meg volna Aki szereti a Káoszt vagy más Kurosawa filmet, kétlem, hogy csalódna Grandiózus alkotás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu