Az ártatlanság ára

Bakancslistához adom
Trade
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-német krimi, 115 perc, 2007

Értékelés:

105 szavazatból
Szerinted?

Mexikóban járunk. A 13 éves Adriana, édesanyja tiltása ellenére, titokban, elindul a bátyjától születésnapi ajándékba kapott biciklivel, de alig tesz meg egy rövid utat, máris elrabolják. A lány pillanatok alatt eltűnik. Az izgalmas, végtelenül felkavaró, szomorú történet szerint Jorge elindul megkeresni elrabolt kishúgát, útközben összetalálkozik egy texasi rendőrrel, Ray-jel, aki szintén keres valakit, majd együtt mennek tovább a rögös úton. Nemcsak betekintést kapunk a lánykereskedelem szörnyű, mocskos világába, hanem egy testvér küzdelmébe is, akit senki nem tud megállítani, mert a szíve hajtja előre...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
pihes 2018 okt. 09. - 15:59:51 8/10
Annyira nyers mint a valóság!

8/10
sexykex 2018 júl. 18. - 14:37:16
Nekem nem kell olyan Isten, akihez a világ összes trógere imádkozhat, aki mindenkinek segít. Az egyiknek ölni, a másiknak meghalni. Ez volt az első gondolatom.
A második: a két ostoba lengyel lány idegesítő, és nyavalygós irányba tolja el a filmet, ami ugyan nem rossz, de meg se közelíti a Helit.
10/10
Nótárius 2016 ápr. 27. - 19:57:13 10/10
Borzasztón valóságos, a tehetetlenségünknél fogva megrázó, megrendítõn felkavaró film.
Jó annak, aki mindig annyira "logikusan" cselekszik, hogy utóbb az összes fotel-kritikus rendben lévõnek találja, és önmaga õszinte visszatekintésében is hibátlan marad.
10/10
aser10 2016 márc. 11. - 13:09:44 10/10
NEM KRIMI, hanem DRÁMA, méghozzá kõkemény!

A fõszereplõ fiú nevét írja már ki a PORT.hu, CESAR RAMOS mexikói színész. Az egész filmet õ viszi el a hátán,
talán ennyit megérdemelne!
8/10
Újvállalkozó 2014 jún. 10. - 23:33:23 8/10
8/10

Mivel sok film van a wincseszteremen, ezért ennek is úgy álltam neki, hogy átpörgetve nézem végig...de aztán leragadtam. Jó volt.
10/10
aser10 2014 márc. 10. - 16:29:05 10/10
Elnézést, Honduras helyett Juarez-t akartam írni. :)
10/10
aser10 2014 márc. 10. - 13:00:15 10/10
Újra megnéztem a filmet és még jobban tetszett, hát ez abszolut egy tízes mozi, dicséret a német rendezõnek és a tehetséges mexikói színészeknek. Nincs benne semmi logikai hiba, teljesen érthetõ és elfogadható a lengyel lány telefonálós jelenete is. Ami viszont most másodjára jobban feltûnt, az a sok rejtett finomság, ellentételezések, ütköztetések, ami a két nagyon is különbözõ kultúrát, hagyományokat és mentalitást (Mexikó és USA) illeti. Lehetne sorolni a példákat, csak néhány: amikor a mexikói srác utazik a kocsiban Ray-el, és arról diskurálnak kinek hány mexikói ill. amcsi barátja van, a srác módja, hogy neki csak amcsi barátai vannak, mert Észak-Közép-Dél Amerika az AMERIKA. A szállodában mikor Ray bevallja a fiúnak, hogy mit keresett Hondurasban, és hogy van egy zabi lánya, ennek ellenére a felesége visszafogadta, akkor a srác megjegyzi, hogy Mexikóban ez nem így lett volna. A legaranyosabb a macskás jelenet volt, mikor a srác elborzadva kérdezi Ray-tõl, hogy tényleg egy macskával élnek együtt a feleségével. Az elrabolt kislány (húg) és társai, mikor átszöknek az Államokba és visszatoloncolás elõtt elzárják õket kerítéssel, akkor odamegy hozzá egy fiatal amcsi lány és odanyújt neki egy újságot, aminek a címlapján ez áll: a tiszta szex. Szóval, hihetetlen milyen érzékenyen, ötletesen és humorosan, ironikusan lett bemutatva a két kultúra, a két embertípus a road movie mögött. Igazából nem csodálom, hogy a filmnek Amerikában és Mexikóban nem lett különösebb visszhangja, díjakat sem nyert (csak Európában), mert mindkét oldallal keményen kritikus, de nagyon emberi és szerethetõ módon. Az is nagyon tetszett, hogy végül is a bigott mexikói vallásosság mentette meg a helyzetet (a húgicát), még a rosszfiúk is mélyen istenfélõk, bár fõhõsünk is csak egy piti bûnözõ, hisz két társával külföldi turistákat rabolnak ki (Ray mikor kérdezi az autóban a fiút, hol tanult meg ilyen jól angolul, akkor a válasz: mert a turista-bizniszben utazom !:). A film legvége is a két kultúra ütköztetése, a rosszak elnyerik méltó jutalmukat (törvényes keretek közt lebuknak, az áldozatok kiszabadulnak), de hõsünk visszatérve Mexikóba még törleszt. :)
10/10
aser10 2014 márc. 06. - 13:00:47 10/10
és a film plakátja
10/10
aser10 2014 márc. 05. - 16:49:27 10/10
Itt 2008-ban a Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon a Rendezõ Úrral együtt fotózkodnak :)
10/10
aser10 2014 márc. 05. - 16:43:40 10/10
A mexikói testvérpár :) A fõhõst játszó fiatal színésznõ 14 éves volt a film forgatásakor, a bátyját játszó Cesar Ramos pedig 24 (!), akit én max. 16-17 évesnek néztem. Tehát nem voltak annyira már gyerekek, mint ahogyan kinéztek. Valaki megjegyezte, hogy vajon a brutális jeleneteket hogyan élhették meg ilyen fiatalon, nem sérültek-e lelkileg ezek által.
andros 2014 márc. 04. - 11:11:34 Előzmény ceia
Ûdv,minden tiszteletem a véleményedé,számomra is 10/10-es a film,azonban az általad említett kettõ szempontnál valósnak gondolom,lehetséges történésnek,hogy az ember kétségbeesésében egybõl a szûleit hívja fel,pláne távolsági híváskor lengyelhonba,hiszen mégis csak a szûleiben bízik a legjobban az emberfia-lánya,ahogy azt is elképzelhetõnek tartom,hogy a kicsi mexikói lány szívén viseli a lengyel lány sorsát is,ezért visszarohan hozzá,
míg a másik furcsállott esetnél addig,amíg nem kérdezõsködött kline,addig a pénz megszámlálása után az elégedettség tûkrözõdött az arcokon,sztem valóban gyanús lehet az,ha a kliens ahelyett,hogy sietve távozna a lánnyal,elvégre titkos alkut köt,senki nem szeretné felfedni inkognitóját a helyzetben és még ezen felûl bájcsevegést folytatnia,hirtelen kérdezni kezd,ráadásúl több kérdést vet fel,egy ilyen helyzetben,sztem az óvatos emberrablók mi másra gondolhatnak,mintsem egy inkognitós nyomozóra?
tehát nézetem szt. a rendezés is kifogástalan,valóban zseniális alkotás ez,sajnos nagyon is közel áll napjaink mexikói-idilljéhez,a gyerekrablás-prostítució manapság is dívik az országban,mitöbb vezetõ szerepet tölt be a statisztikai felméréseknél,sajnos mind é-k és d-amcsis országoknál,valamint a balkán térségekben- óriási kockázatot vállal manapság is a felûgyelet nélkûl utazó hölgy
10/10
aser10 2014 márc. 04. - 10:23:13 10/10
Tényleg nagyon jó kis film, már a témáját tekintve is, a mexikói testvérpárt alakító kamasz színészek is elragadóak és hitelesek. Furcsa, hogy éppen a fõszereplõ fiú neve maradt le az itteni felsorolásból (Cesar Ramos - Jorge), aki akár egy új Diego Luna is lehetne. Az is érdekes, hogy ezt a témát egy fiatal és tehetséges német rendezõ vitte vászonra, érdemes megjegyezni a nevét: Marco Kreuzpaintner (http://www.imdb.com/name/nm0471086/?ref_=tt_ov_dr), de a többi filmje is figyelemre méltó. Ezzel a filmmel több díjat is nyert, igaz csak német filmfesztiválokon.
JuicyC 2014 márc. 02. - 12:19:20
Érdekes gondolatok kavaroktak a fejemben a film után. Az elrabolt kislányt alakitó színész valóban kislány, egy ilyen film forgatásán mégis csak èrteni kell egyes helyzeteket, hogy hitelesen eltudja játszani és valóban látszódjon rajta a kétségbeesés, félelem. Persze tudom hogy összevágják a jeleneteket stb. de mégis ha minket felnõtteket így felkavar a film egy kislánynak akinek el kell játszaniaezt a szerepet hogy hat a lelkivilágára?
10/10
mo7 2014 márc. 02. - 11:27:23 10/10
Kiváló film! A szereplõk hitelesek, a történet felkavaró.. éjszaka alvás elõtt kezdtük el, hát nem tudtuk félbehagyni, végignéztük.
Teljesen értetlenül nézem miért díj nélküli?? A filmes díjátadásoknál miért szerepelnek olyan bugyutácska filmek mint Chicago, Szerelmes Shakespeare, amikre már alig emlékszünk.. és nem ilyen kaliberû alkotások. Értelmetlen, bugyutácska filmek szereplõi kapnak díjakat..
Pedig ez a film megérdemelné a hírverést, hogy sokan megnézzék.
10/10
CC/KK 2014 márc. 02. - 03:38:50 10/10
Megrendítõ film, tele izgalmakkal, részemrõl 10/10. Zakatol bennem tovább a történet, és ezt várom egy filmtõl, bár sokkal jobban érezném magam, ha csak fikcióról lenne szó.

Örültem annak, hogy a mindig megbízható Kevin Kline alakította Rayt és annak külön, hogy Kõszegi Ákos hangolta. Gáti Katit értelemszerûen jobban szerettem a Sose halunk meg-ben, de érthetõ, miért láttak bele egy Irinát, nem is okozott csalódást. A Jorgét alakító Cesar Ramos nekem is hiányzik a szereplõk listájáról.
10/10
CC/KK 2014 márc. 02. - 03:17:21 10/10 Előzmény Dejoo
*** SPOILER ***

Én vagyok perverz, ha összeszorult szívvel azt feltételezem, hogy a kislány a fürdõben nyöszörögve nem a kezét vágta el? (Annak nyoma maradt volna és az emberrablók könnyedén rájöhettek volna a csalásra.) Megrendítõ pillanat volt, amikor felfogta, mi a megoldás és felelõsségteljesen, áldozatkészen tette, amit kellett. :(

Veronica nem azért vetett véget az életének, mert "a szállító bosszúból, hogy szökni próbáltak szexuális kapcsolatra akarta kényszeríteni". Az erõszakot el tudta viselni, amíg volt célja: kiszabadulni és magához venni a kisfiát. Amikor viszont a szüleitõl megtudta, hogy a gyerekét "zálogban" tartják a bûnözõk, elkeseredett. Talán arra gondolt, hogy ha már az õ sakkban tartásához nem lesz szükség a gyerekére, elengedik - vagy arra, hogy a kisfia ugyanarra a sorsra jut, mint õ és ezt nem tudta elviselni, egyszerûen feladta. Szerencsére nem tudhatjuk, ilyen lelkiállapotban mit miért tesz az ember.
ceia 2014 márc. 02. - 01:43:15
Tényleg egy nagyon jó (10/10) film, de hülyeség is tényleg volt benne legalább kettõ.
 
* * * SPOILER * * *
 
       ↙ ↓ ↘
 
1. Amikor sikerül hihetetlen szerencsével megszökniük az autóból, elég lett volna EGYÜTT elmenniük a rendõrségre és onnan telefonálni. Vagy bemehettek volna egy kávézóba.. Erre ott álldogálnak a fülkénél, és nézik, ahogy odaérnek az autóval..
2. Nem hiszem, hogy az ügyfeleikkel így bánnak az emberkereskedõk. Elvitte a pénzt, fizetett, ilyenkor átadják a lányt, és tünés. Ehelyett a szellemek megsúgják a nõnek, hogy a férfi rendõr, csupán azért mert megkérdezte, hogy honnan való a lány? Az még nem olyan gyanús. Lehet, hogy csak zavarában kérdezte. Aztán így bánnának vele egy gyanú miatt? Elveszítenék az ügyfeleiket. De az sem valószínû, hogy a saját lakásukon adnák át az "árut". Kivinnék kocsival valahová, és ott.
9/10
olahmiki1959 2014 márc. 02. - 01:33:22 9/10
Nem!
Hiába rágjátok a fülemet, hiába kértek, könyörögtök, hiába próbáltok meggyõzni, rábeszélni, csábítani, elõnyös ajánlatokat tenni!
Ne is álmodjatok róla!
Olyan isten nincs!

Nem megyek Mexikóba!
JuicyC 2014 márc. 02. - 01:32:48
SPOILER!!!

Én csak azt nem értem mi lett a csaj gyerekével?! A telefonban azt mondja az anyja màr elvitték. Kicsoda? A bûnbanda?
JuicyC 2014 márc. 02. - 01:26:53
SPOILER!!!

Én csak azt nem értem mi lett a csaj gyerekével?! A telefonban azt mondja az anyja màr elvitték. Kicsoda? A bûnbanda?
Összes hozzászólás