Az édes élet

Bakancslistához adom
La dolce vita
15 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia filmdráma, 174 perc, 1960

Értékelés:

89 szavazatból
Szerinted?

Marcello írói álmokat dédelgetett, végül újságíró lett. Egy bulvárlapnál dolgozik, és a felső tízezer fényűző társasági életének ismert figurája és krónikása. Élvezi a hamis csillogását, tudja mit takar ez, mégis eladja lelkét az ördögnek.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
FilmExpert 2020 nov. 04. - 11:42:01 10/10
Kötelező darab.
A haldokló civilizációs létforma tablója.
Milyen érdekes, hogy annak idején Mo.-on úgy adták el a filmet, hogy a döglődő nyugat tablója.
Szegények akkor még nem tudták, hogy ránk, magyarokra is ugyanez vár majd, csak kis fáziskéséssel.

Megjegyzés: a szinkron katasztrófális.

10/10.
gyereamozibabe 2020 máj. 21. - 04:31:49
Azt írtam, hogy "itthon" elképzelhetetlen a mai napig. A filmről azóta eszembe jutott még egy "apróság". Mennyire igazságos az az Európa, ahol a Berlin-Róma tengely egyik felét (a fasiszta olaszokat) a háború után annyira kitömték pénzzel, hogy 1960-ban a jólétre ráunt olasz elit már nem tud mit kezdeni az élettel. Eközben a győztesek oldalán harcoló Lengyelországot odavetették a ruszkiknak, és a moziból csodálhatták korábbi ellenfelük fényűző életét.
filoszemitabéluska 2020 jan. 27. - 07:22:03 Előzmény Kozma Zoltán László
Nem Mick Jagger, hanem Jimmy Page gitárja volt és a Yardbirds játszott.
ondok 2020 jan. 26. - 23:34:59
Jó kis tutajos nő volt Anita Ekberg
Kozma Zoltán László 2019 jan. 04. - 23:13:37
Íme eljöve a boldog fogyasztói társadalom. Élnek benne a szereplők, ritka, sivár életet élnek és ezt maguk is tudják. Ezért is akarják "feldobni" valamivel, akármivel. Sokuk képtelen igazi érzelmekre, csak szerezni akarnak. Ha megvan, már nem számít. A másik kult film a Nagyítás jelenete: öldöklő küzdelem Mick Jagger széttört gitárdarabjáért. Hősünk megszerzi, de csak ott volt fontos, a koncerten, azon túl már nem, az utcán eldobja. Marcello még ennyi erőfeszítést sem tud vagy akar kifejteni. Üres, céltalan élete van, miközben elhiteti magával, hogy ez így jó. Őszinte érzelmekre sem képes igazán. Biztosan sokan láttak már ilyen "édes életet" élő embert, akit lehet irigyelni. Az igazságot pedig sokszor jobb nem megtudni, maradjanak tehát az illúziók, meg a remény, hogy én is elérhetem ezt. Fellini szerintem az ilyen élet mérhetetlen ürességét mutatja be. Nem új gondolat, belemondja a néző képébe: ezt ne csináld! Nehéz megállni...
Oh jajj 2018 febr. 03. - 11:29:06
Jó lenne megnézni, de ez a szinkron tragikus. És nem tudom, hogy a Cinemaxosok szúrtak el valamit, netán a digitalizálásnál kúrták el ennyire, mert azt nem akarom elhinni, hogy Latinovits Zoltán életében ennyire elbasztak volna technikailag egy szinkront. Totálisan el van csúszva a hang a színészek szájmozgásától.
jamez 2017 nov. 24. - 12:04:53
Biztos nem értem a 60-as évekbeli olasz fényûzõen élõ de lelkileg silány emberek életét. Számomra ezt meg lehetett volna 90 percben is csinálni.
Gondolom még a mozi hõskorában mikor már az is szórakozás volt, hogy ha ' És mûsor gyanánt akkoriban az is megfelelelt,
Ha Marcal János segédtiszt egy nótát énekelt" idézzek az LGT dalból.

Iskolai irodalom óra jut még az eszembe mikor ki kellett derítenem hogy mire gondolt a költõ?? a semmire csak irt. És mire gondolt a festõ? a csaja melleire. :)
marxengelszleninsz 2016 máj. 04. - 14:43:44
A film rendkívül hosszú, ami még nem lenne baj, de túl sok az elmélázás egy-egy résznél, ami miatt borzasztóan vontatottá válik. Ami a témát illeti, nekem óhatatlanul Balzac "Elveszett illúziók" címû mûve jut eszembe, és azt kell mondjam, Balzac e mûve magasan veri az Édes életet, bár nyilván egy filmet egy regénnyel összehasonlítani nem teljesen fair, ennek ellenére a mondanivalót, a jellem- és társadalom-ábrázolást tekintve ez a film meg sem közelíti Balzac regényének mélységeit és átütõ erejét.
A film legnagyobb hibája azonban, hogy nem lehet azonosulni egyetlen figurával sem, emiatt a történet és ezáltal az egész film személytelenné és érdektelenné válik, a legtöbb jelenet semmilyen mélyebb érzelmi reakciót nem vált ki.
Egy szó mint száz, ezt a filmet egy kínszenvedés volt végignézni; nem is tudtam egyszerre végigülni az egészet - csak 2 részletben sikerült a végére érni, és nem érzem úgy a 3 óra elteltével, hogy bármi pluszt kaptam volna ettõl a filmtõl; ezt hívják elfecsérelt idõnek.
orgyen 2016 máj. 02. - 01:03:59
"Azért volt a filmnek nagy sikere, mert az akkori plebs olyan marha mûvelt volt és kapásból vette a Fellini formanyelvének eszközeivel kódolt, kultúrtörténeti elemeket is tartalmazó üzenetet??
Vagy azért volt olyan frenetikus sikere, mert az embereknek elegük volt a halálosan unalmas és sokszor csöpögõs szovjet filmek dömpingjébõl és ki voltak éhezve egy nyugati országból származó filmre??
Ne felejtsük el azt sem, hogy pl. amikor havonta egyszer szombat v. vasárnap este ment az "Angyal" a TV-ben, az utcák rendszerint elnéptelenedtek..."

-bizony mûveltebb volt mint manapság,
-a mozik döntõen nyugati filmeket játszottak (a közhiedelemmel szemben elég kevés szovjet film jött be) és elsõsorban olasz és francia filmeket hoztak be, mert a közizlés is erre volt vev,
-az "Angyal" a 60-as évek elején ment a TV-ben, amikor a TV még újdonság volt és a szomszégba jártak TV-t nézni. Egyébként a sorozatok mindíg is népszerûek voltak (Robin-Hood, Tell Vilmos, Tenkes kapitánya, Angyal, Derrick, Colombo, Kojak, Bors, Kloss kapitány, stb.)
orgyen 2016 máj. 02. - 00:47:30 Előzmény gyereamozibabe
"Azt meg elképzelni nem tudom, hogy 60-as 70-es évek Magyarországán ezzel a filmmel bárki is azonosulni tudott. (ha ugyan leadták a mozik)"

A 60-as években nagy sikerrel ment (akkor még feliratosan) Magyarországon. A mozik mûsorán prolongálni kellett és aki adott magára valamit az megnézte.
Texas Bill 2016 febr. 14. - 15:15:56 Előzmény stenimore
Lehet, hogy csodálatosnak tartják, nekem nem tetszett, untam. Nem azért, mert nem volt benne akció, hiszen sok korabeli filmet szeretek, olyat amiben nincs akció, akár olaszt is, hanem azért mert unalmasnak és érdektelennek éreztem. Ettõl függetlenül bárki rajonghat érte, hiszen nem kizárt, hogy sok olyan film van, ami nekem tetszik, másoknak pedig nem...
9/10
stenimore 2016 febr. 14. - 00:22:54 9/10 Előzmény breeder
Végre egy intelligens komment ,ritkaság mostanában.
9/10
stenimore 2016 febr. 14. - 00:14:19 9/10 Előzmény Texas Bill
Ne a mai kor attributumai szerint ítéld meg ,hanem az akkori hangulatvilág és életmód alapján,amit ez a film zseniálisan ad vissza.Fellini filmjei nem akció filmek ,ennek ellenére valami félelmetes eredeti hangulatot sugároznak egyrészt, másrészt elgondolkodtatnak ,a nézõt állásfoglalásra kényszerítik.Tele vannak zseniális karakterábrázolással.Az olasz akkori újhullám mérföldkõ a film történetében.Fellini és társai(P.P.Passolini,De Sica,Antonioni,stb ) Maradandó értéket hagytak maguk után
9/10
stenimore 2015 aug. 26. - 21:35:46 9/10 Előzmény Varsányi Katalin
Ezt nem tudtam ,sajnálom ,de az utolsó fényképein nagyon le volt robbanva.
Varsányi Katalin 2015 aug. 09. - 00:42:51
Anita Ekberg 2015.január 11-én, 84 éves korában meghalt. Vajon mire gondolt, hogy most olyan "roncsi"?
9/10
stenimore 2015 aug. 08. - 23:48:37 9/10
De jó nõ volt ez az Anita Ekberg,most meg egy roncsika.
9/10
Sadenal 2015 febr. 02. - 15:30:00 9/10
Zseniális, gyönyörû film volt az egyik legjobb befejezéssel amit valaha láttam. A korabeli mûvész-életérzés is átjött elég rendesen. :O


9/10
olahmiki1959 2015 jan. 15. - 19:03:16
A zárójelben lévõ rövid szöveget én is eltévesztettem a nagy igyekezetben, tehát az így hangzik helyesen:
(egy t-vel, "kellet"-nek).
Bocs.
olahmiki1959 2015 jan. 15. - 13:30:09
"Nem tudom mi az,amit meg kellet volna látni benne"
"Nem tudom mit kellet volna meglátnom ebben a filmben"

Kedves "bicibucimaci"!

Elnézést kérek, de miután kétszer is hibásan írtad le a KELLETT szót, (egy l-lel, "kellet"-nek), úgy éreztem, meg kell szólalnom.
Sõt, hogy stílusos legyek, meg KELLETT szólalnom.:DDD

A nickneved egyébként aranyos, tetszik...:)
bicibucimaci 2015 jan. 14. - 19:45:59
Nem tudom mit kellet volna meglátnom ebben a filmben, mitõl olyan eget rengetõ, mitõl olyan híres?
Nekem ez nem sikerült.
Ha valaki meg kell, hogy magyarázza nekem, akkor az már régen rossz.
Pedig tényleg figyeltem, de lepattant rólam.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu