Az egyenjogú nem

Bakancslistához adom
On the Basis of Sex
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 125 perc, 2018

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Ruth Bader Ginsburg igaz története, aki egész életében az egyenlő női jogokért küzdött. Fiatal, férjezett nőként, már egy gyerekkel szerzi meg a Harvardon osztályelsőként a jogi diplomát, majd, nő lévén, nem kap gyakorló jogászi állást, ezért tanítani kezd. Férje, aki sikeres adójogi ügyvéd, felhívja a figyelmét egy olyan érdekes jogi esetre, amelyből kiindulva végre megkezdheti a nemi egyenlőségért vívott küzdelmét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt.

Stáblista:

Szereplők

Ruth Bader Ginsburg
Martin Ginsburg
Erwin Griswold
Dorothy Kenyon
Jane Ginsburg
Jim Bozarth
Brown professzor
Charles Moritz

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Dörflinger 2021 dec. 14. - 20:33:54 3/10
Már a film első 10 percében éreztem, hogy ez a film, nem nekem készült. És bejött. Számomra teljesen érdektelen volt ez az alkotás. Sem a történet, sem a szereplők nem érintettek meg. 3/10
tortura 2021 dec. 13. - 16:11:54 Előzmény Nótárius
Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy talán azért nem a gender szóval fordították, mert az nálunk egy ideje szitokszó lett. Ahogy sok minden egyéb, egyáltalán nem negatív tartalmú szó is.
tortura 2021 dec. 13. - 16:10:35 Előzmény Edmond Dantes
Tűpontos összefoglalás, nincs is mit hozzátenni.
Dolphus Lundgrennus 2021 febr. 23. - 15:46:14 Előzmény Magnolia1
Szerintem meg nem...tehát Edének adok igazat - nem kicsit, nagyon. Pedig én is éltem kint, ráadásul a Magnolia State-ben:)
fourdogs 2021 febr. 23. - 09:49:52
Köszi, felvettem, megnéztem, és nem bántam meg. Ma ismétlik a Sony MoziCsatornán. Meg holnap és holnapután.
Edmond Dantes 2021 jan. 25. - 16:45:22 Előzmény fourdogs
A cím lefordíthatatlan és a magyar cím sem fejezi ki a lényeget. Ginsburg egy konkrét peres ügyben egy férfi (!) ügyfele esetén keresztül bizonyítja be, hogy nemtől függetlenül mindenkit azaz a nőket (is) egyenlő jogok illetnek meg. Jelesül azt a ma már -legalábbis ott- evidenciát, hogy ha egy bármely családi állapotú nő vagy egy nős-özvegy férfi jogosult közeli hozzátartozója folyamatos otthoni ápolása-ellátása után ápolási díj folyósítására, akkor ugyanez megillet egy nőtlen férfit is. Így válik egy nőtlen férfi precedens-pere a nők egyenjogúsításának "ugródeszkájává". És így lett Ginsburg nemzeti ikon, az USA-ban az Alkotmánybíróság szerepét is betöltő 9 tagú Legfelsőbb Bíróság megbecsült tagja, akiről még a tőle értékrendben fényévekre lévő Trump elnök is azt nyilatkozta múlt szeptemberben: "She was an amazing woman". A film jó.
6/10
sexykex 2021 jan. 25. - 14:23:36 6/10 Előzmény Magnolia1
Köszönöm a kimerítő választ. Én a filmjeik alapján hasonló következtetésekre jutottam. Nem véletlenül lobognak a zászlók minden egyes házon. Nem véletlen, hogy saját legyőzhetetlenségük mítoszát, még az ismert terrorcselekmények sem tudták igazán megtépázni. Talán még a Trump elnök okozta sokkhatást is kiheverik egyszer. Van, amit nagyon jól csinálnak, de én nem szívesen élnék közöttük.
Magnolia1 2021 jan. 24. - 08:51:47 Előzmény Edmond Dantes
Bocsánat, de ahogy látom, konkrétan mindent, amit leírtam teljesen félreértett, félremagyarázott, úgyhogy én ezt itt annyiban is hagynám. Nem látom értelmét a mondandóm megmagyarázásának, amit Ön jó eséllyel magyarázkodásnak venne.
napraforgó 2021 jan. 23. - 19:38:34
Jó film volt. Valamikor az 1970-es években még mindig a nemi diszkrimináció ellen kellett küzdeni. Szép fricska, hogy véletlenül egy férfi diszkriminálása adott okot és lehetőséget arra, hogy felülvizsgálják az adótörvényt és remélhetőleg még azt a 180 valahányat, amely különbséget tesz a férfiak és nők között.
Vajon most, 50 évvel később mi a helyzet?
Mert a jogszabályokat könnyebb megváltoztatni, mint a begyepesedett nézeteket.
Edmond Dantes 2021 jan. 23. - 11:05:16 Előzmény fourdogs
Az eredeti cím magyar fordítása erősen félrevezető lenne :-) Ma du. megnézheted, én felveszem.
offtopic
Edmond Dantes 2021 jan. 23. - 11:01:20 Előzmény Magnolia1
Az ön által -érzésem szerint kritikus éllel- felsorolt dolgok éppenséggel az amerikai nép sikereinek lehetséges magyarázatát adják, nem pedig "agymosottságukat" bizonyítja. 911 nem "őrület" volt, hanem terrorcselekmény, tragédia. Himnusz és zászló minden nép számára szent és sérthetetlen ... és/de nem sajátít(hat)ja ki magának egy adott ország egyik fele a másik felének a sérelmére, mint itt-ott... Lehet, hogy az emberi jogok vicc az oroszlán -és talán az ön- számára (ez jön le nekem a kérdéses mondatából), de nem "vicc"az amerikaiak nagy tömegei számára. Pont ennek köszönhető, ahová 50 év alatt fejődtek. Mindez reményt adhat arra is, hogy a hosszabb ideje lappangó, majd bő négy évvel ezelőtt kitört k ó r t, ami erősen -ha nem is, mint sokan állítják "végletesen" vagy "végzetesen"- megosztotta őket, tehát hogy ezt a kórt helyes "gyógykezeléssel" idővel sikeresen legyűrjék.
Magnolia1 2021 jan. 23. - 09:29:12 Előzmény sexykex
Éltem kint néhány évet, és nagyon sok mindent megszerettem bennük, a gondolkodásukban, abban ahogy a dolgokhoz, és egymáshoz állnak. De! Az amerikai egy agymosott nép. Lehet, hogy ez kicsit durván hangzik, mégis így gondolom. A 911-es őrületnél láttam, miként állnak egy emberként a vezetőjük mögé, tök mindegy, hogy republikánus vagy demokraták voltak-e. A haza mindenek előtt. Ez egészen kicsi kortól beléjük van nevelve. Számukra a himnuszuk és a zászlajuk szent és sérthetetlen. Bármikor felpattannak, hogy elénekeljék a himnuszt és a zászló is mindig kéznél van, hogy lobogtathassák közben. Gyakorlatilag az anyatejjel szívják magukba a hazájuk mindenek feletti imádatát, és ez az, ami egységesíti őket és erőt ad nekik. Az emberi jogokról nekik beszélni kb. olyan, mintha egy oroszlán beszélne a vegetarianizmusról, szóval ezt a részét hagyjuk, mert egy vicc az egész. Elég abba belegondolni, miként lett ez a hatalmas ország az övék, vagy abba, hogy 50 évvel ezelőtt még egy színes bőrű nem ihatott ugyanabból a csapból, mint egy fehér. Mindezt azok után, hogy az őseiket ők hurcolták el erőszakkal az otthonaikból, és tették őket rabszolgákká. Szóval érdekes egy nép, ország.
fourdogs 2021 jan. 23. - 09:24:47 Előzmény Nótárius
Épp ez (gender) jutott az eszembe, amikor ránéztem az angolszász címére. Azt nem tudom, van-e utalás a filmben (pejoratív értelemben) a női nemre, mert még nem láttam. Mindazonáltal az eredeti címmel talán eladhatóbb, a csoda tudja.
8/10
Leslie67 2020 okt. 25. - 19:20:02 8/10
Tegnap néztük, nekünk összességében tetszett!
6/10
pihes 2020 okt. 25. - 15:39:56 6/10
Tetszett az a filmben, hogy nem kifejezetten csak egy oldala volt az ügynek. Megtörtént.
Kerek hatos!

6/10
5/10
Gaddemon 2020 szept. 29. - 16:23:54 5/10
Csalódás volt a film. Bár a nők másodrangú szerepét hűen ábrázolta, magáról RBG-ről nem sokat tudtunk meg, végeredményben az egész film egy esetre koncentrál, amit rövidebben is el lehetett volna mondani. Átfogóbb képet is mutathatott volna a film, mert ennél ez az asszony sokkal többet ért el és tett mindkét nemért.
Mad Max73 2020 aug. 16. - 13:58:46 Előzmény sexykex
:)))) Egység? :D :D :D Az idea az ami felépítette Amerkiát...lehetne ide még eszme és társadalom történetet citálni de hosszú lenne..:)
6/10
sexykex 2020 máj. 01. - 08:43:00 6/10
Elég gyakran bírálom Amerikát és az amerikaiakat. Nagyon sok kérdésben ostobának és elmaradottnak tűnnek az európaiakhoz képest. Más dolgokban viszont jóval előttünk járnak. Nem tudnám megmagyarázni és megérteni sem tudom, hogyan lehet egy számtalan nemzetiségű nép ennyire egységes. Mi a valódi oka a gazdagságuknak? Miért van az, hogy ha szabad világról, és szabadságjogokról beszélünk, akkor Amerika az elsők között jut eszünkbe. Még a nők egyenjogúsága terén is megelőznek bennünket. Nem volt ez persze mindig így. A jogokat meg kellett szerezni, ki kellett harcolni. A film egy ilyen harcos és okos nőről szól, aki persze zsidó.
(Képtelen vagyok megállni, el kell mondanom, hogy véleményem szerint Amerika rengeteget köszönhet az üldöztetések elől hozzájuk menekült zsidóknak. A hidrogénbombától a filmiparon át a bankszektorig a gazdaság és az élet sok-sok területén hajtottak végre vérfrissítést. Nekem a középsuliban volt szerencsém néhány zsidó sráchoz. Elképesztően fegyelmezett, művelt és okos fickók voltak. Volt közöttük, aki már elsőben többet tudott, mint én negyedikben. Ha a matektanárnak rossz napja volt és elakadt a levezetésben a kölyök simán kisegítette.)
9/10
Nótárius 2020 ápr. 28. - 19:07:20 9/10
Lám, jól sejtettem hogy érdemes lesz megnéznem! Tanulságosan jók ezek az igényesen felépített, jogvitás, tárgyalásos filmek, melyek kisebb-nagyobb döccenőikkel is reményt adnak az elemi méltányosság és az erkölcsileg helyes elvek jogi normaként való érvényesíthetőségére; s ekként a jogrend, valamint a társadalmi együttműködés fejlődésére. Főként akkor ha, mint ezen film esetében is, mikor a megjelenített eseménysor, gyökeres változást hozó végeredménye ma már az USA jogrendjének és jogtörténetének része.

Korhű hangulatú és tárgyi környezetű, végig inspiratív szellemi élményt nyújtó, mindemellett érzelmileg is nagyon megragadó, a valóság talaján maradva is romantikusan átszínezett kitűnő film; a hőssé magasztosuló, rendkívül összetett karakterébe finom érzékenységgel átlényegülő Felicity Jones (Ruth) remeklésével!
A film tárgyát is képező, egykor szinte kilátástalannak tűnő polgárjogi küzdelem ábrázolása a ma embere számára talán túlrajzoltan idealizáltnak, túllelkesültnek tűnhet; de szerintem épp evvel közelít rá a leghitelesebben az abban résztvevők valóságos helyzetére és érzéseire, a szabadságot egyre inkább kiterjesztő folyamatban való rendkívüli szerepükre.

Érdekes, hogy a film készítői, gondolom a hatásosság üzleti érdekében, még a saját jogtörténeti tényen alapuló filmüknek is pontatlan címet adtak. Ugyanis az egykori precedensper fontos racionalizálási pontja volt, amikor az annak ügyvédi előkészítő iratában sokszor szereplő "sex" szót, a kétértelműségét feloldó "gender" szóváltozattal helyettesítették a teljes dokumentumban. Tehát az "On the Basis of the Sex" (A biológiai nem alapján) címben is a Gender szó lenne az egyértelmű.
furfang 2020 márc. 08. - 08:08:40 Előzmény Nótárius
Én is nagyot csalódtam, hogy a kiadott műsortól eltérően egy fantasztikus mesét adtak, ami abszolút nem érdekelt.
Összes hozzászólás