Az élet fája

Bakancslistához adom
The Tree of Life
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 139 perc, 2011

Értékelés:

296 szavazatból
Szerinted?

Öccsének korai halálának évfordulóján Jack O'Brien, a modern világ rohanásába belefásult építész visszagondol sorsfordító gyermekkorára, azokra a texasi kisvárosban töltött évekre, mikor elveszítette ártatlanságát, angyali édesanyjához és szigorú édesapjához fűződő kapcsolata pedig örökre megváltozott. Az emlékek felidézése közben talán nem csupán a saját, de az egész emberiség helyét is megtalálja az univerzumban.
Bemutató dátuma: 2011. december 16. Forgalmazó: SPI és Corner Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Gulyás Katalin febr. 01. 21:31:01
Emlékszem,csodálatos ez a film! Láttam,mikor újonnan megjelent. Jessica Chastain elbűvölő volt az Anya szerepében. Kár,hogy a való életében nem vállalta be a gyermekáldást.
10/10
IDS 2019 jan. 11. - 10:45:24 10/10
Az egyetemes filmművészet egyik ékköve. Ne tévesszen meg senkit az, hogy elkerülte ezt a filmet a hangos siker. Ez nem gyorskaja, hanem egy 10 fogásos menü. Stílusában emlékeztet két másik filmre is. Az egyik Huszárik Zoltántól a Szindbád, a másik Tarkovszkijtól a Tükör. Aki kikapcsolódásra vágyik, annak nem ajánlom, mert ez a film inkább bekapcsolja az embert. Remélem nem hangzik túl elvontnak, de ez tulajdonképpen nem is egy film, hanem egy költemény vizuális megjelenítése ami emlékfoszlányokból, kis mozaikokból és kollázsokból áll össze.

10/10
Happy-Marley 2018 dec. 27. - 15:54:45 10/10 Előzmény Safra
Kedves Safra!
Annyira lehúztad, hogy meg kell néznem azonnal.
Meg azt is tudni szeretném, hogy az álértelmiségi kasztba tartozom-e. :)
9/10
TitusLivius 2018 szept. 28. - 20:16:23 9/10 Előzmény Gaddemon
Hát.... az analfabétáknak a vizsolyi biblia is csak gyújtós papír....
1/10
Gaddemon 2018 szept. 22. - 23:00:09 1/10
Unalmas, vontatott baromság, tele elnyújtott művészieskedő felvételekkel.
eIemes 2016 jún. 30. - 22:36:21
persze :) vagyis hogy ilyen messze van, azt nem tudtam, csak azt, hogy soká tart.

de: az élet célja a küzdés maga. ahogy öregszem, egyre inkább egyetértek Madáchcsal.

vagy hogy a tökbe kell ezt írni az új szabályzat szerint.
eIemes 2016 jún. 21. - 07:15:00
Türelmetlenség?
F.Kristóf 2016 jún. 19. - 22:24:14 Előzmény TitusLivius
Törölni kéne a trágár szót. nem vagyok rá kíváncsi. Zavar.
9/10
TitusLivius 2016 márc. 30. - 16:59:22 9/10
"Senki nem hallja, vagy nem is akarja hallani. Senki nem érti, senki nem érzi....pabadam, pabadabadam...." - Ez egy kib4szott remekmû, akár egy Chagall festmény, akit ez nem köt le, az keresse más szinten az örömforrásait. Elgondolkodtató, mûvészien fényképezett, magas szinten rendezett alkotás, kiváló színészi játékkal. Ilyen filmekért járunk moziba!
eIemes 2015 dec. 27. - 14:14:40 Előzmény Safra
érdekes, én SEMMI értelmiségi szálat nem láttam a filmben.
eIemes 2015 dec. 27. - 14:07:50 Előzmény mokaficok
Tudod, az Élet a legjobb iskola. Csak magas a tandíj.
Earl Kivántsi 2015 dec. 27. - 13:46:42 Előzmény Safra
Most töltöm a filmet, még nem láttam, de szinte biztos, hogy igazad lesz.
sioux 2015 dec. 20. - 18:21:11 Előzmény Safra
És mi van, ha egy (két há' stb) nem "álértelmiséginek" is tetszik? Persze, ha mindenkit álértelmiséginek nevezel, akinek ez tetszett, akkor nem mondtál semmit (csak létrehoztál - definiáltál - egy saját, más által nem használatos és nem használható fogalmat).
1/10
mokaficok 2015 nov. 06. - 07:22:46 1/10
Megnéztem újra. Gondoltam jár egy második esély, mert van az úgy, hogy nekünk kell megérni, felnõni...

Jobban fájt, mint elsõre.
Safra 2015 okt. 21. - 23:04:25
Szokásos, álértelmiségeknek való film, talán egy-két kivétellel.
Fõleg akkor tökéletes, ha valaki szerepet akar túljátszani, esetleg "értelmiségi" szerepben tündökölni, de csak óvatosan, mert ha rákérdeznek, hogy mit miért, akkor nehogy csak habogás legyen a vége és kiderüljön, hogy kóklerek vagyunk és csak blöfföltünk.
A látvány meg az egész kimerül abban, hogy a hangot kikapcsolták a film 90%-ban(tehát cipõkopogást meg köhögést nem igazán lehet hallani) és csak valami komolyzene megy általában vagy az se, ja meg felvettek valami töröttkezû operatõrt, aki sose azt veszi ennek köszönhetõen, amit kellene.
Ehhez hozzájön még egy szintén amatõr teremtés jelenet, ahol hol ezt, hol azt mutatnak(sejtek, medúzák), nekem Fatboy Slim Right here c száma jutott eszembe.
Jah és persze nyakon van öntve "hatalmas" Coelhot megszégyenítõ megmondásokkal, mint például a "vagy szépen élünk vagy odaverünk másoknak" meg egyéb okosságokkal, amit ugye ha nem mondtak volna el, akkor hülyén haltam volna meg.
Szal fentiek alapján gondolom nem kell nagyon ecsetelnem, hogy nem voltam hasraesve a filmtõl.
Ellenben szinte tudtam, hogy ha feljövök ide csak a szokásos, jól begyakorolt ctrlv+c hozzászólásokat fogom olvasni, hogy "mindenki hülye, aki nem érti", "mert ha csak fele olyan okosak lennétek, mint mi, akik itt sztárolják akkor" meg stb önsztároló hozzászólások.
Még jó, hogy sokan itt értelmiséginek vallják magukat, de képtelenek felfogni, hogy van, akinek nem tetszik és kész.
A legjobb pedig, hogy 10 épkézláb, önálló gondolatuk nincsen, csak a szokásos mellébeszéd.
Valaki linkeelt egy kritikát vagy mi akart az lenni.
Kezdésnek megy, hogy mekkora király a rendezõ, a film, majd hogy BP mekkora király, van teremtéselmélet, majd megint leírja, hogy minden idõk legjobb filmje és kész.
Ez igen, ez oszt igen.
Kíváncsian várom, hogy mi az, amin annyit tudtak gondolkodni, illetve melyik jelenet váltotta ki azt a hatalmas katarzist?
Illetve mi volt az a szöveg, amitõl szintén ki kell bukni a székbõl meg napokig nem tudtak egy jót szarni?
Van egy olyan érzésem, hogy nagyon nem fog menni a válaszadás:)

UI: Ugye az önsztárolás egyik alapvetõ formája az, hogy ostorozzuk az ország népét, hogy mert a színvonal, mert a bla bla bla, hát már ránéztem, hogy mit bír az IMDB és hát bizony ott is ennyivel szerepel.
eIemes 2015 aug. 18. - 08:47:35 Előzmény Kumpirka
Találó megfogalmazás - valóban vannak filmek, amelyek inkább mûalkotások, hirtelen a Cinema paradiso jutott esszembe, de akár Visszatérõ József többi filmje is.
eIemes 2015 aug. 18. - 08:45:18 Előzmény korostom
Van aki pihenni vagy szórakozni szeretne, amikor leül megnézni egy filmet. szerintem ez is teljesen rendben van. és az is, hogy NEKI nem tetszik az a film, amelyiken pihenés helyett gondolkodni kell. kb mint a nyaralás: van aki albániai hátizsákos gyalogtúrára vágyik, van aki punnyadásra a tengerparti homokon.

Egy kedves ismerõsöm a szüleivel való egyre súlyosabb konfliktusok közepette próbálja megõrizni az egyéniségét (amelyet persze a konfliktusok torzítanak, sajnos, bár pont nem arra, amerre a szülei szeretnék). Na neki semmi szüksége egy agyalós filmre, inkább a bosszúfantáziáit akarja kidolgozni.
10/10
nick név 2015 aug. 17. - 23:42:18 10/10
Teljesen egyetértek az elõttem szólóval. Több ilyen rendezõ kellene. Mûvészeket a filmmûvészetbe.
Hogy nem tipikus hollywoodi film Az élet fája? Hogy nem készült werkfilm sem ehhez az alkotáshoz, sem például Az õrület határánhoz? Nem tudom, hogyan fogok aludni az este... Mélyen, békésen és derûsen.
10/10
Kumpirka 2015 febr. 03. - 20:01:34 10/10 Előzmény korostom
Igen, szóval olvastam róla egy kritikát valahol, ahol azt írta a szerzõ, hogy ez nem is film, hanem mûalkotás. Gyakorlatilag az én gondolataimat fogalmazta meg. Terrence Malick nem is filmes igazából, hanem mûvész. Nem csoda, hogy kivonja magát a mai filmipar világából. Interjút nem ad, werkfilm nem készül a forgatásain, fesztiválokra nem jár el. Több ilyen alkotó kellene, mint Terrence Malick, és több ilyen alkotás. Nagyon féltem ettõl a filmtõl, pontosan a megosztó megnyilatkozások miatt, három évet vártam, mire rászántam magamat, hogy megnézzem, de azóta hatása alatt vagyok.
10/10
korostom 2015 jan. 30. - 00:27:57 10/10
Igazából az a kérdés merül fel bennem, mikor olvasom az értelmesebbnél értelmesebb hozzászólásokat, (mint pl. 'ez egy fos", "arra jó, hogy elaludjak rajta", 'nincs semmi értelme") hogy ezek az emberek, akik valószínûleg az érzelmekkel és gondolatokkal teli mûvészfilmek helyett az akciófilmeket, vagy vígjátékokat szeretik, egyáltalán minek néznek meg egy ilyen nagyszabású, talán mondhatni kísérletezõs mûvészfilmet? Aztán ha nem értik meg, tetejében kemény negyedórás filmnézés után adnak rá 1 pontot... Hiába van megannyi jó kritika a filmrõl, hiába van Arany pálma, ami azt jelenti, a maga kategóriájában ez egy zseniális film.
Ha ízlésetek ellen való a film, akkor inkább ne nézzétek meg...
Összes hozzászólás