Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség

Bakancslistához adom
Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa
lengyel-francia filmdráma, 99 perc, 2000

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A film Zanussi, évekkel korábbi, legjobb alkotásait idézi emlékezetünkbe. A rendező visszatér egykori témáihoz és filmnyelvéhez, ismét a legfontosabb kérdésekre keres választ: az élet, a halál értelme foglalkoztatja.
Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség - mulatságos és érdeklődést keltő cím. Látszólag gúnyos, valójában azonban mélyen tragikus. Ezt a spray-vel falra festett mondatot a rendező Varsóban, lakóhelyén vette észre. "Mindig csodálkozom azokon, akiket arra késztet a frusztráció, hogy spray-vel írjanak a falra, és kíváncsi vagyok, mit szeretnének közölni. Mindig elolvasom az üzeneteiket. Ha jobban belegondolunk, nehéz megkérdőjelezni a mondat igazságát. Hiszen minden élet halállal végződik, és minden élet nemi úton terjed - legalábbis egyelőre. Ez azonban komoly film, korántsem komédia" - mondja a rendező. Az élet... egyszerű film, de a 20 perces kosztümös nyitány megtöri a konvenciót. A középkorban merülnek fel azok a kérdések, amelyekre a történet mai része próbálja megtalálni a választ.
Krzysztof Zanussi Varsóban, Krakkóban, Párizsban forgatta filmjét. Az emberek végül is mindenütt ugyanabban a betegségben szenvednek.
Tomasz, a hatvanéves professzor arra gyanakszik, hogy valamilyen halálos betegsége van. Sajnos a tesztek igazolják az öndiagnózist. Az íróniával megáldott, sorsát elfogadó professzor a halál közelségében az élet és a halál értelméről gondolkodik. Noha a professzor ateista, a válasz avagy egy jel a kórházi szobában megadatik neki...

Díjak:
- Moszkvai Filmfesztivál 2000. - Grand Prix - Szent György díj
- XXV. Gdyniai Lengyel Játékfilm Fesztivál 2000. - Grand Prix - Legjobb film, Legjobb férfi alakítás díja Zbigniew Zapasiewicznak, valamint Újságírók díja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
4427 2013 jún. 12. - 21:49:33
Érdekes, ez a téma nem érdekel senkit? (A film most DVD-n elérhetõ.)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu