Az életbe táncoltatott leány

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 82 perc, 1964

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A táncjáték a halálba táncoltatott leány legendáját dolgozza fel. A három rész a népi tánc, a klasszikus balett és a modern tánc eszközeivel a népmesék, a XVIII. századi rokokó és a hatvanas évekbeli nagyváros környezetében mondja el a mesét, melyben a fekete ember varázslata elveszi szerelmétől a lányt. De a modern világban, az utolsó rész báli forgatagában a lány már nem marad egyedül, a többi fiatal segítségével megszabadul a piros cipellő varázslatától, és sikerül szerelmesével maradni.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 2021 jan. 01. - 10:42:42
A rendező az ismertető szerint Banovics Tamás. A stáblistán már Banovich néven szerepel. Egyébként az utóbbi a helyes.
10/10
ligetiz51 2020 szept. 25. - 22:25:16 10/10
Brilliáns varázslat....ilyen manapság nincs.
Lyanos 2016 márc. 14. - 14:11:47
*** SPOILER ***
Érdekes lehetett, hogyan fogadták ezt a filmet annakidején a nézõk, a kritikusok meg a Hatalom.
Mert mi is a piros csizma/cipõ? Az eredeti mese szerint akinek a lábán ez van, az úgy táncol, ahogy a feketeruhás ember fütyül. A film szerint pedig a piros lábbeli az ember ember általi kizsákmányolásának az eszköze, amit a egyszercsak a feneketlen tóba dobunk, ezzel mintegy jelképesen szakítva a paraszti világ és a rokokó környezet által jelképezett múlttal egyaránt?
Ha kizsákmányolás-szimbólum, akkor miért van a modern nagyvárosi színben a végefelé minden nõnemû táncos lábán piros cipõ? Vagy a tóba dobás egyetlen leány által, de mindenki nevében történik?
*** SPOILER ***