Az elhagyott bolygó

Bakancslistához adom
Screamers
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi, 100 perc, 1995

Értékelés:

162 szavazatból
Szerinted?

2078 - a Szíriusz GB bolygó virágzó városai helyén csak sivatagos romok vannak. De néhány elszigetelt bunker mélyén még kitartanak a katonák. Olyan önvédelmi eszközt fejlesztenek ki, mely a föld alól támad, szuperintelligens és képes továbbfejleszteni önmagát. Ám hamarosan az önreprodukáló organikus fegyver már csak saját magáért harcol, s egyetlen célja az összes életforma elpusztítása. Amikor a túlélők támaszpontja előtt megjelenik egy segítséget kérő kisfiú, még senki sem sejti, kit fogadnak be.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Dörflinger 2020 jan. 07. - 01:12:41 5/10
Csak a szokásos menekülős lövöldözős film. Kb. mintha a 80-as évek közepén készült volna. Elég gagyi. 5/10
Dolphus Lundgrennus 2018 nov. 02. - 20:30:40 Előzmény Hegyirabló
Meg még minimum a geniális Philip K. Dick...ugyebár
conyika 2018 febr. 14. - 22:08:28
Nekem a hangulata miatt bejön.
8/10
cellasto 2017 ápr. 05. - 21:51:25 8/10
nyilván meglátszik rajta, hogy kevés pénz volt rá
ennek ellenére a hangulata nagyon jó és a sikoltók támadásai eléggé félelmetesek

ehhez egy verhoeven kaliberû rendezõ kellett volna, akkor simán a-kategóriás sci-fi lett volna :)

mondjuk nekem így is nagyon bejön..még a második része is
Hegyirabló 2017 ápr. 05. - 20:13:06
Kár ezért a filmért, akár még jó is lehetett volna.

Az egész olyan stúdiószagú. A kanadai színészek csapnivalóak, a jelmezek röhejesek, a kellékek gyerekjátéknak tûnnek, a díszletekkel akkor is jobban jártak volna, ha egy régi bunkerbe mennek forgatni, és nem építik meg ezt a sok röhejes kulisszát. A speciális effektekrõl inkább nem is szólok. Az egyetlen, ami ér valamit ebben a filmben, az Peter Weller.
8/10
cellasto 2017 ápr. 05. - 14:12:05 8/10
ma este az amc-n :)
aki nem látta és szereti a jo sci-fit, annak ajánlom :)

k.dick novella az alapja, szóval hajrá!! :)
Sailor 2016 máj. 16. - 14:52:54 Előzmény Kozutas
Spoiler -es válasz :-)

Én sokkal elõbb olvastam A Gyûrûk Urát mint film lett belõle (kb most kerek 20 éve).
A képlet egyszerû: elolvasod, elképzeled.
Szerintem azért lett sz@r a film, mert ezt a mesét fotorealisztikus valósághû kompútergra(fiká)val ábrázolja. Sokkal jobb a Végtelen történet megtestesítése, hiszen az mese, meseszerû megfilmesítéssel.

Kérdésedre: ennek a novellának, és a filmnek is az elgondolkodtatás a célja. Nem az hogy tucatjával vadásszák le az ellenséget, mint a Last man standing-ben vagy az alkonyattól pirkadatig-ban. Az ellenség is fejlõdik, több változat is van, és ezeknek nem csak a "teste" változik, hanem a szoftver is fejlõdik. Változik a mûködési-gyilkolási stratégiájuk, a türelem, a nem azonnali gyilkolás stratégiai haszonnal járhat. Bejutás a bázisra, kémkedés, az ellenség megismerése, és esetleg rádió birtoklása(téves vagy lehetetlenné tett kommunikáció más bolygókkal), stb. A történet olyan mint egy sakkjátszma, meg kell ismerni az ellenfelet, aki szintén ugyanezt teszi mert át akar verni(mint a filmben), és idõközben változtathat a stratégiáján, amire reagálni kell, akár az életben. A lényeg az lenne, amit a csávók elfelejtették, hogy az ellenség álcázza magát, és nem a külsõ alapján ismerhetõ fel, talán ezért engedik maguk közé a csajt.... AMI utánozza az ember viselkedését. A többféle változatnak többféle feladata és stratégiája van néha támogatják egymást, néha nem is tudnak egymásról. És aki figyel azt is átverik, Peter Weller is majdnem belehal ebbe a figyelmetlenségbe a végén, aztán a folytatás is megcsillan egy snitt erejéig.....
nyugiss 2016 máj. 16. - 14:05:23 Előzmény akos63
van róla egy film:

http://forum.port.hu/viewtopic.php?topic_id=34248

de sajnos beszerezhetetlen (legalábbis nekem )
Sailor 2016 máj. 16. - 13:44:39 Előzmény nick név
Szerintem tévedés a Pitch-black-hez hasonlítani.

***---------------Spoiler-----------------------------------------***
Spoiler
Riddick kb 15 perc után tudja (és talán a nézõ is sejtheti) hogy menekülni kell. Persze folyamatosan jönnek az akadályok, de végig világos hogy menekülni kell, csak a módját/útját kell megtalálni. (Ezért talán nevezhetõ road-action moovi-nek, és inkább a Fury Road-hoz hasonlítható tartalmában/megvalósításában.)

A screamers-nél sokáig nem tudja a nézõ (persze elsõ alkalommal) hogy mi is a probléma, és a film folyamán ugyanannak a problémának az egyre komolyabb rétegei egyre rafináltabb változatai tûnnek fel, és nem derül ki hogy gyõzelem, vereség, tûzszünet, menekülés lesz-e a vége. Expedíció=feltárás, az ellenfél megismerése a film egésze, és ez teszi izgalmassá. A túlélés miatti óvatosság illetve az ellen nem ismerete adhatja a lassúság/vontatottság érzését meg az hogy a fronton vagy az erõdökben az élet nem habostorta. Szerintem ezt a kiüresedett érzést jól tükrözi a film.
Spoiler-vége
6/10
nick név 2016 jan. 24. - 22:29:30 6/10
Érdekes, szerintem meg nem volt valami jó ez a film. Persze, amolyan jó kis B filmnek elmegy, már ha valaki azokat szereti.
Maga a koncepció egészen remek, nem hiába, hiszen Philip K. Dick-tõl származik, de a filmbéli adaptáció nem valami nagy szám.
Számomra a film hangulata sem volt megragadó, egyszerûen távol álltam tõle, hogy beszippantson. A Pitch Black sokkal jobban magával ragadott, pedig az sem egy rendkívüli alkotás véleményem szerint. Még túl csavaros filmnek sem mondanám a Screamers-t, habár szánt szándékkal többször is bevetették a tipikus ,,hú vazze" húzást, tehát igyekeztek, csak valahogy nálam ez nem mûködött. A történet elég vontatott volt, még amellett is, hogy maga a mozi nem kimondottan hosszú. Persze, nézhetõ és nem is kifejezetten rossz film, de én csak annak tudnám ajánlani, aki ténylegesen szereti is a B filmek világát. Menekülés, lövöldözés, vérpatakok, sci-fi ûrhajó, ijesztgetések, azok vannak benne. Ennyit tud, nem többet és nem kevesebbet, jelentsen ez mindenkinek azt, amit.
10/6
vargasándorgyõr1979 2014 ápr. 17. - 21:00:58
Kellemes csalódás.Jó film.
akos63 2014 márc. 16. - 10:18:23
Philip K. Dick élete is megérne egy filmet. Ahogyan a kábszerezéstõl paranoiássá válik, és nem tudja elválasztani a képzelgéseit a valóságtól: Stanislaw Lem, mint KGB-ügynök, akit azért juttatnak a közelébe a sci-fi találkozókon, hogy õt megölje... Könnyen lehet, arról is meg volt gyõzõdve, hogy nem is regényeket ír, hanem krónikát: a Valóságot, ahogyan az van, szemben azzal a színjátékkal, amit AZOK el akarnak hitetni valóságként. Lehetne a címe mondjuk, Egy csodálatos elme õrült ragyogása. Russell Crowe simán eljátszaná. (Bemutató: 2015 április 1. Forgalmazó: SchizoFilm).
8/10
offtopic
cellasto 2014 febr. 08. - 18:34:01 8/10 Előzmény Csonger
én nem láttam moziban sajnos :/
egyébként nem rossz film,ez sem meg a második sem :)
Csonger 2014 febr. 08. - 01:00:23
Sosem felejtem el, ennek a filmnek az ajánlóját a rádióban hallottam. A szokásos kis kedvcsináló szövegen kívül bevágtak egy mondatot a filmbõl. Azt kiáltotta valaki:
"Túl közel vannak!!"
Ez az egy mondat annyira izgalmasnak tûnt nekem, hogy rávettem bátyámat, menjünk el a moziba, és nézzük meg ezt a filmet.
Elmentünk, megnéztük, és nagyon nem bántuk meg. Utána még egész úton hazafelé a hatása alatt voltunk. Én kifejezetten féltem, hogy mikor jön elõ a földbõl egy sikoltó, és darabol fel ott az utcán.
Azóta többször is láttam, ma már kevésbé érzem nagy számnak, a CG-effektek meg kifejezetten gyengék lettek.
Viszont akárhányszor néztem meg, mindig nagyon odafigyeltem, de egyszer sem hallottam a "Túl közel vannak!!" mondatot. :)
9/10
leogyuri 2014 febr. 08. - 00:15:56 9/10
Jó kis film, én kellemesen csalódtam benne.
8/10
cellasto 2014 febr. 07. - 20:40:09 8/10
hát a port.hu-"tartalomírói"sokszor kitesznek magukért,ez tény :D

a film egész jó,a novellát már elolvasom valamikor,ha már beszereztem végre :))
Diotoromegazanyja 2014 febr. 07. - 19:35:48
Sztem jó film, de egy novella témája lett filmmé húzva. Viszont a tartalom leírása mekkora spoiler már! Lelövi az összes poént a filmbõl. A film lassan megy elõre, mert közben derül ki mindaz, amit itt két sorban leírnak. Így már tényleg csak egy vontatott lövöldözõs film.
6/10
jozsi86 2014 jan. 07. - 10:34:19 6/10
Elég vontatott a film. De azért érdemes megnézni. A vége elég jóra sikeredett.
Meklód fia 2013 szept. 16. - 18:23:51
a világ egyik legunalmasabb filmje. Az Alient hoznám fel ellenpéldának, hogy abban nem volt fölös rész, hogy mennyi ércet visznek a földre, pontosan miért, kinek? stb... De itt minden kis apró dolognak hosszú története van, ami rohadtul unalmassá teszi a filmet.
8/10
offtopic
cellasto 2013 ápr. 01. - 22:26:29 8/10 Előzmény inujásákágume21
jó kis B-kategóriás sci-fi,mindkét része nézhetõ
fõleg a hangulata tudott megfogni
valahogy jól eltalálták..talán a pitch-blackhez hasonlítanám.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu