Az első ember

Bakancslistához adom
First Man
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 138 perc, 2018

Értékelés:

228 szavazatból
Szerinted?

A 6 Oscar-díjas sikerfilmjük, a Kalifornia álom után Ryan Gosling és a rendező Damien Chazelle újra összefogtak: filmre viszik a lebilincselő történetet, amelynek középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a Holdra. A zsigeri, szubjektív krónika Neil Armstrong 1961 és 1969 közti időszakára koncentrál, és James R. Hansen könyve alapján készült. A film feltárja, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és a nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése.
A forgatókönyvet a Spotlight: Egy nyomozás részletei Oscar-díjas forgatókönyvírója, Josh Singer jegyzi.
Bemutató dátuma: 2018. október 18. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Neil Armstrong
Janet Armstrong
Deke Slayton
Edward Higgins White
Pete Conrad
Buzz Aldrin
Elliott See
Mike Collins
Joseph A. Walker
Gus Grissom
Bob Gilruth

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
szinhazimado júl. 03. 16:03:31 3/10
Semmit nem ér ez a film. Meg visszaemlékezésnek is pocsék.
9/10
nefefe 2021 nov. 16. - 19:28:24 9/10 Előzmény caravelle
Szerintem ha ennek nem volt, akkor a többi űrbéli tevékenységnek sincs értelme. '69-ben egyértelműen politikai motiváció hajtotta a két ellentétes országot az "űrhajszára", még akkor is ha nagy pénzeket emésztett fel. Ma is lenne rá igény - szerintem. Ahogy a Marsot kerülgetik, meg a többi űrtevékenységet folytatják, az is biztos rettenetes összegeket emészt fel. Mégis megteszik, és - legalábbis mi, a mai egyszerű emberek - ennek sem látjuk a végét és a hasznát. A távoli (vagy nem annyira távoli) jövőben talán lesz értelme. Mi azt már nem fogjuk megtudni... Ma még csak üzlet - gazdag embereknek...
offtopic
caravelle 2021 nov. 16. - 19:09:57 Előzmény nefefe
Talán azért nem ismételték meg, mert mai áron kb. 160 milliárd dollárba került, és sok tudományos értelme szerintem nem volt. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Apollo_program#Costs
DrumWednesday 2021 okt. 02. - 14:14:14
Nekem kimondottan tetszett ez a megközelítés! Szerintem ez egy jó film!
laszlo-1 2021 okt. 02. - 12:31:23
"egyem a kis szívedet"

Nem te vagy "Az első ember", aki téved. Bizonyítékokat kreálni pedig nem lehetetlen.
9/10
offtopic
Nótárius 2021 aug. 10. - 22:01:42 9/10 Előzmény tesz-vesz
"nem hallom a hangomat, ha írok. én nem szoktam beszélni is hozzá, ha gépelek"  +
"ugyanannyi jogom van itt írni, mint neked."  (?)

Én pedig mégis SZÓlhattam, illetve mégsem SZÓLhatok (hang?) hozzá?  ;)
Egyébként a szól a beszél egyik szinonimája. 

Mondja (írja?) ezt az, aki ehelyt és egyebütt is, többeknek (!) kéretlenül osztja az észt; miközben nincs tisztában (?) magyar szavak használati körével, és nem tiszteli nyelvünk nagybetűs, írásjeles minimumait sem?!? * ;)

Ehh, de mindezek tanulságait nem feledve, hagyjuk hát, hogy a béke hozzon megnyugvást a megszólítván dúlt léleknek! ;)
Pax!
4/10
offtopic
tesz-vesz 2021 aug. 10. - 19:55:31 4/10 Előzmény Nótárius
hagyjál békén ! :) ne szólj hozzám :)
9/10
offtopic
Nótárius 2021 aug. 03. - 13:33:59 9/10 Előzmény tesz-vesz
Ezek szerint a kisbetűsék már nem is hozzáSZÓLNAK egy témához, vagy filmhez, hanem kizárólag hozzáírnak?!? ;)
És akkor ugyanezért, például egy emberi jogi szervezet nem is hallathatja a hangját írásos dokumentumokban, közleményekben, hanem csak személyesen szólva, avagy mikrofonon keresztül közzétéve?!?* ;)
4/10
tesz-vesz 2021 aug. 02. - 22:28:08 4/10 Előzmény Hematit1
nem hallom a hangomat, ha írok. én nem szoktam beszélni is hozzá, ha gépelek. te igen? neked jár a szád, miközben a sztavakat írod? ugyanannyi jogom van itt írni, mint neked.
teljesen hiteltelen hogy a 60-as években a feleség bemegy a NASA fejeseihez, és kisgyerekeknek titulálja őket ordítva... édes istenem, értem én hogy kellett a "drámai" magánéleti bonyoldalom a felszínes csitriknek, de ne így legyen már ez.
9/10
nefefe 2021 júl. 29. - 17:49:37 9/10
Úgy éreztem, ez egy hiánypótló film. Ilyen részletességgel nem foglalkozott senki az első emberi holdraszállással illetve az azt megelőző előzményekkel. Az akkori kezdetleges technika mellet csoda, hogy ezt meg tudták tenni (persze a mai napig vannak olyanok, akik ezt vitatják). Talán azért sikerült, mert megtalálták a megfelelő embert a feladatra, és talán csak azért sikerült, mert talán Armstrong a valóságban is ilyen higgadt, nyugodt, a problémák leküzdését szem előtt tartó ember volt. És ezeket a szempontokat mindenek elé helyezte, még akkor is, ha ez kihatott a családi életére is. A leszállás után szinte két idegen ember ült egymással szemben. A főhős karakterét Gosling kiválóan hozza. Azt, hogy a mai napig miért nem ismételték meg holdutazást - pedig most fényévekkel fejlettebb a technika, és sok ország foglalkozik űrtechnológiával - , nem tudni. Talán most senkinek nem fűződik érdeke hozzá, nincs motiváció, mint 1969-ben. Természetesen a film nem hibátlan, de melyik az? Akkor is jó.
8/10
albertjanos 2021 júl. 24. - 23:27:28 8/10
Szerintem a film és cím alapján a lényeg: Első az ember. Nem első ember - akkor The First Man lenne. Ez nem angol nyelvtan, hanem a film tartalma és az élet lényege.
10/10
Hematit1 2021 júl. 24. - 23:21:08 10/10 Előzmény tesz-vesz
Sajnos te nagyon élvezed a hangodat! Nézz már tükörbe és dugulj el!

A filmről: Nekem tetszett. Nem tudományos okoskodással kell filmet nézni! Ezt a filmet szívvel nézi az ember ! 9 pontra is érdemes.
10/10
Jill Valentine 2021 júl. 24. - 21:13:50 10/10
Az évfordulón olvastam az életéről. Akkor is rendkívüli embernek tartottam, legalább mint Kolumbuszt, tartja az utókor.
A filmet nézvén, pedig egy rendkívüli színész által, lesz kézzelfogható, hogy ezek a mindenki által lenézett amcsik, valami nagy dolgot csináltak..
Nem unalmas.
Inkább megrendítő, ahogyan az is, hogy élete utolsó éveiben volt igazán boldog.
4/10
tesz-vesz 2020 dec. 20. - 21:51:35 4/10 Előzmény stupek2
ja, ahelyett hogy egy kis tud. előadást hallgatnánk, ahelyett egy hisztiző hülyegyereket kell nézni, csodás... engem is idegesített a gyerek, de szinte minden magánéleti jelenet is. kicsit debil ötlet a rendezőtől.
4/10
offtopic
tesz-vesz 2020 dec. 20. - 21:47:31 4/10 Előzmény laszlo-1
egyem a kis szívedet, röntgen szemeid vannak? biztos káromkodtál , személyeskedtél, azért moderáltak.
hülyeségért nagyon nem szoktak
4/10
tesz-vesz 2020 dec. 20. - 21:33:26 4/10
és persze semmi se dobott a kraterbe, nemhogy a lánya karkötőjét, ócska egy klisé, már a whiplash is szemétrevaló film.
4/10
tesz-vesz 2020 dec. 20. - 20:57:50 4/10
nagyon irritáló volt a felesége, nem véletlen hogy Armstrong el vált tőle 95 -ben. még szerencse hogy a Netflixen lehet előre is tekerni, teljesen kihagyható a magánéleti szál, durvábban meg lehetett volna vágni. teljesen hiteltelen hogy a 60-as években a feleség bemegy a NASA fejeseihez, és kisgyerekeknek titulálja őket ordítva... édes istenem, értem én hogy kellett a "drámai" magánéleti bonyoldalom a felszínes csitriknek, de ne így legyen már ez.
9/10
offtopic
Nótárius 2020 okt. 26. - 20:42:42 9/10 Előzmény FDanny
Természetesen egyáltalán nem előítéletes, egyrészt mert az alkatilag is merőben távol áll tőlem; másrészt mivel "nem láttam ezeket", mindegyiket az adott film Port-os ismertetőjéből olvastam ki. Sőt, a Plasztik szerelemnél, az egyik szakterületi végzettségem elfogadott szóhasználata szerint megfogalmazva írtam körül.
Sajnos, amíg nem érti meg, hogy mi a fontos jelentésbeli különbség a "fajsúlytalan" és a "fajsúlytalanabb" között, addig tényleg nem tudunk érdemben szót váltani a továbbiakról. Ebben próbáltam példával is illusztráltan segíteni; tehát nem "kiértékeltem" (?), és főleg nem a "fajsúlyos" szót! Erre aztán semmit nem reagált. Mivel a példázatos egyszerűségű összevetésemet ekként teljesen figyelmen kívül hagyta, érthető az abbéli téves vélekedése is, hogy valamilyen a témánk szempontjából lényeges (!) dologra az említett filmekből kellene rájönnöm. (?) Ez már csak azért is különös elsuhanása mellettem, mert az általam eredetileg leírtakat nem megkérdőjelező filmes ajánlóit, egyébként már a korábbi hozzászólásomban teljesen nyitottan, köszönettel fogadtam. 🤔
FDanny 2020 okt. 26. - 18:20:26 Előzmény Nótárius
"Természetesen egy drogos történelemtanár, vagy egy szobafestő (?), avagy egy műnővel vigasztalódó, mentálisan akadályozott személyiség megformálása is lehet rendkívül fajsúlyos"
ez így elég előítéletesen hangzott...., főleg úgy hogy nem láttad ezeket. És! bizony lehet fajsúlyos! Kár is ennyire kiértékelni ezt a fajsúlyos szót addig. Egyszerűen nézd meg és kész. Utána rájössz. Vagy nem. Hidd el én szeretem a nem hétköznapi filmeket, főleg ilyen színészekben csalódok kellemesen ilyenkor mint R. G. aki egyébként nem tartozik a kedvenceim közé.
9/10
offtopic
Nótárius 2020 okt. 26. - 12:00:23 9/10 Előzmény FDanny
Pontosítással kezdve: a "fajsúlytalan" az mást jelent, mint a (szinte mindig) "fajsúlytalanabb". Például már két tetszőleges, nagyon fajsúlyos szerep közül is az egyik (vagy a másik) joggal mondható fajsúlyosabbnak; kivált a szubjektív ítélet alapján. Természetesen egy drogos történelemtanár, vagy egy szobafestő (?), avagy egy műnővel vigasztalódó, mentálisan akadályozott személyiség megformálása is lehet rendkívül fajsúlyos, de egymáshoz képest már ezek közül is, kinek-kinek melyik-másik szintén fajsúlyosabb. Viszont más megközelítésben, a filmbeli karakterek társadalmi, történelmi jelentőségének szempontjából, az említetteknél mindenképpen sokkal fajsúlyosabb a "történelem egyik legveszélyesebb küldetésének" parancsnokaként az elsőként Holdra-lépő ember. Egyébként az említett három filmet valóban nem láttam, de ez mit sem változtat a fenti általános érvényű és konkrét megállapításomon. Mindazonáltal, megköszönve a figyelemfelhívást, attól függetlenül is, ideje-sorával feltétlen sort kerítek rá, hogy megnézzem Ryan Gosling lehetőleg minden "filmjét" (is). ;)
Összes hozzászólás