Az ember, aki ott se volt

Bakancslistához adom
The Man Who Wasn't There
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai krimi, 112 perc, 2001

Értékelés:

124 szavazatból
Szerinted?

Santa Rosa, Észak-Kalifornia, 1949 nyara. Ed Crane - sógorával, Frankkel együtt - egy álmos kaliforniai kisváros borbélyüzletében dolgozik. Okkal gyanítja, hogy feleségének, Dorisnak viszonya van munkahelyi főnökével, Big Dave-vel. Mivel amúgy is elégedetlen az életével, ez jó ürügy arra, hogy egy kedvezőnek tűnő befektetés érdekében névtelenül megzsarolja a férfit. Az ki is fizeti a kért összeget, de iszonyúan felbőszül, amikor megtudja az igazságot. Akaratlan halálesetek és szándékos gyilkosságok követik egymást, s az út a tárgyalóteremig és a siralomházig vezet.
Bemutató dátuma: 2002. március 28.

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2002
  Legjobb operatőr: Roger Deakins
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Cannes-i fesztivál

  2001
  Arany Pálma jelölés: Joel Coen
 • Cézár-díj

  2002
  Legjobb idegennyelvű film jelölés: Joel Coen
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Joel Coen
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Billy Bob Thornton
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Ethan Coen
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb operatőr jelölés: Roger Deakins

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
The Cortez 2022 márc. 02. - 19:20:14 7/10
Fekete-fehér noir-dráma, amely megidézi a classic darabokat, valamint a műfaj fénykorát. A történet egyes elemeit tekintve, a film a Véresen egyszerűhöz áll a legközelebb a Coen-életművön belül. A sztori ügyesen épül fel és érdekes fordulatok bonyolítják. Alapvetően egy komolyabb hangvételű, tragikus alkotásról van szó, de itt is jelen vannak a humoros jelenetek, a képtelen helyzetek meg a szórakoztató, idétlen, groteszk karakterek. Utóbbiak közül a legkiemelkedőbb a megkergült nőszemély, aki nem simán coenesen furcsa, hanem egyenesen creepy. Billy Bob Thornton fasza az egyszerre kimért, visszafogott, illetve vicces kertvárosi pali szerepében. A rendezés szándékosan régi vágású, a fényképezés pedig művészien színvonalas, vagyis pontosan olyan, amilyet Deakinstől + egy Coen-mozitól elvárna az ember. A mű összes összetevője egy teljesen egyedi egyveleget alkot.
9/10
nick név 2021 aug. 17. - 15:09:00 9/10
Micsoda film... A 40-es, 50-es évek - nyugati - hangulata nagyon átjön, a környezet, a gesztusok, a klisék, a fekete-fehér, noir-os látványvilág pedig remekül adja vissza azt a depresszív hangulatot, ami sugárzik a főszereplőből és úgy általában a szereplőkből. Az egyszeri ember a hatalmas, de tökéletlen rendszer általi monotonitásba való kényszerítésének, a rutin szürke és kilátástalan fogságában és saját döntéseik fullasztó következményeiben való vergődésének története ez az alkotás. Mocskos dolgok sorozata hömpölyög egy kifejezetten rendezettnek látszó, képmutató világ felszíne alatt. Boldogtalanság, vergődés, az új utáni vágy, felismerés, az álmok kergetése - amelyek vagy gerjesztettek, vagy saját szülemények -, a cél nélküliségből, a börtönként funkcionáló keretekből való kitörés dédelgetése. És persze a rossz döntések mindezek fényében. Jobbra való emberek kilátástalan küzdelme a saját választásaikkal és általában a boldogtalan életükkel. A környezetükkel és önmagukkal. Tökéletlen emberek egy tökéletlen rendszerben. Tragédia, irónia, abszurditás, társadalomkritika, remek színészek minimalista játéka.
Frances McDormand nem a legbájosabb színésznők egyike, de pont ez világít rá a színészi nagyságára, nem azért nézed mert szép, hanem mert elképesztően jól játszik. Ezt sokszor bizonyította már és itt is ezt teszi.
Na ez itt egy látványos film, a Coen fivérek egyik legjobb, ha nem a legjobb darabja.
csabaga 2020 márc. 09. - 17:42:49
Igen, a rendező nem kapott a boltban.

Vagy csak a régi film noire-ok hangulatát akarta megidézni.
1/10
Bruce1496 2020 márc. 09. - 11:40:35 1/10
Ez végig fekete-fehér??? 2001-ben nem volt még színes film??? Na akkor egy nagy rakás s**r. :P
8/10
Joginder Singh 2016 aug. 19. - 12:22:13 8/10
Ez egy nagyon jó film, remek forgatókönyvvel és karakterekkel, valamint nagyszerû színészi alakításokkal. Az ember úgy érzi, hogy más nem is játszhatta volna úgy el a fõszerepet, mint BBT. Engem nem kifejezetten érdekel, hogy noir vagy nem noir, felõlem akár színes is lehetett volna, habár a történetben teljesen lényegtelenek a színek, úgyhogy tökéletes volt így. Ami viszont nagyon zavart, és érthetetlen számomra, hogy ezt miért kellett így megírni, az a közvetlenül az autóbaleset elõtti jelenet. Bármi másért leszaladhatott volna az autó az útról, ez semmit nem tett hozzá az egész történethez, vagyis abszolút fölösleges volt, sõt fölöttébb zavaró és értelmetlen. Kár érte...
StJust 2016 márc. 17. - 13:34:49
Most fölfedeztem magamnak Billy Bob Thornton-t. Elképesztõen jól sikerült film, jó sztorival, jó képekkel és Benedek Miklós hangjával (Többet kéne szinkronizálnia, egyébként grat. a Kossuth-díjhoz). Nézzétek meg!!
breeder 2015 ápr. 13. - 20:46:04 Előzmény Edmond Dantes
Mire hozzá akartam szólni a filmhez, annyira sok film-noir-t néztem meg, hogy végül totál elfelejtettem a történet tartalmát.
Csak belepörgetve tudtam felidézni a cselekményeket.
Meg aztán ott van a másik nagyon hasonló mû, "Az ember, aki túl sokat tudott". Na azzal a rendezéssel is könnyen össze lehet keverni a címe miatt. :o)
Edmond Dantes 2015 ápr. 12. - 12:09:25
Máris jó h beírtam (amihez persze elõbb ismét meg kellett néznem) - de tényleg! :)
A többivel természetesen egyetértek.
breeder 2015 ápr. 12. - 00:17:03
Jav.
De ha még egy ilyen történet filmre is van víve, és parodizálnak is benne, akkor az nagy valószínûséggel hatással lesz a nézõkre... :)

Már megint késõre jár(t)! :D LOL
breeder 2015 ápr. 11. - 23:49:34
Úgy egy fél éve hozzá akartam szólni eme mûhöz, de aztán mindig túl késõ volt és fáradt voltam hozzá, így sajnos nem sikerült.

Maga a történet elég csavaros! Hozzáteszem, hogy a csavar mellett ismét sikerült Coen-éknek beleépíteniük a védjegyüket, vagyis a kihagyhatatlan, polgárpukkasztó fekete humort, ami a legtöbb filmjükre jellemzõ! :o)

Nálam abszolút telitalálat volt ez Az ember, aki ott sem volt produkció!
Egyébként is csípem az ilyen nyakatekert filmeket! És ha belegondolunk a legnyakatekertebb, legelképesztõbb történeteket maga az élet írja! De ha ez még egy ilyen történet filmre is van víve, és parodizálnak is benne, akkor az nagy valószínûséggel hatással lesz a nézõkre... :)
Edmond Dantes 2015 ápr. 11. - 22:47:36
Nagyon lefuthatott, mert évek óta szunte nincs hsz, pedig pár hete vetítették. Lehet h magam is másodszor láttam? Biztosan mindenki mindent megírt már róla: film-noir 2. vh. elõtti-utáni évek stílusában, Chandler?/Gardner? stílusában, szándékolt elnyújtásokkal, még a cigarettafüst is álmosan nyújtózkodik (és gyakran)...és mindez paródiával, (ön?)iróniával fûszerezve. És ezek az ördögi testvérek csak úgy mellesleg, még a nevenincs tini Scarlettet is felfedezték, berakták egy látható epizódszerepbe: hadd tanuljon a kislány! Tanult.
Egy dologban kételyt ébresztettek bennem:

***spoiler***
Crane-t nem csupán olyasmiért végzik ki, amit nem követett el, de amit elkövetett és megúszott, az sem klasszikus gyilkosság volt, hanem önvédelem. És az más mûfaj. Vagy ez is egy Coen-csavar?
***spoiler vége***
10/10
greghouse 2011 dec. 10. - 17:35:34 10/10
...ja, és ha valaki nem tudná, hogy miért ez a film címe....Hitchcock/Jimmy Stewart, utána egy paródia ellenkezõ címmel Bill Murray, és mindezek megkoronázása ez a film mintegy visszatérve a Stewar, de inkább egy elképzelt Bogart világba, "Az ember, aki...." és tetszõlegesen folytatható.
10/10
greghouse 2011 dec. 10. - 17:29:56 10/10
Vadszilva, az elõbb kicsit hosszabban válaszoltam privátban. De ami ide is tartozik, elég tág fogalom lehet a film noir, noha te ezt jobban tudod. Valamilyen oknál fogva ez a mûfaj hozzánk a nagyon felpuhult szocializmus idejében jutott el, még a Casablancában is a rendszer ellenségét látták (lehet, hogy szerinted az még nem film noir, értelmezés kérdése), de akár Truffaut négyszáz csapása is csak filmklubokban volt látható sokáig (tudom, hátamon cipeltem a tekercseket Durst Gyuriéktól). Egészen biztos, hogy ez (vagy bármely) Billy Bob Thornton film soha nem került volna mozikba. Ma már nincs jelentõsége, de aki már élt és filmet nézett akkoriban, tudja, hogy milyen kincs volt hozzájutni egy ilyen filmhez. csak ennyi.
10/10
greghouse 2011 dec. 10. - 16:17:26 10/10
Korrigálás (tõled tanultam): Schlöndorff. De hozzáteszem: én "csak".
10/10
greghouse 2011 dec. 10. - 16:15:39 10/10
Drága vadszilva! Gratulálok.
U.I. én Schlöndorfból és Fassbinderbõl vizsgáztam. De hagyjuk, te nyertél.
offtopic
zottyo534 2011 dec. 10. - 12:09:56
A Sin City-re sokkal inkább lehet mondani, hogy film noir, mert ebbõl kimaradt egy rakás olyan stílusjegy ami abban hemzseg (pl.: a végzet asszonya), ez csak egy sima mûvészfilm.
10/10
greghouse 2011 dec. 10. - 10:16:43 10/10
....és a Sin City ugyan nagyon jó, de nem film noir. Ez egy kisérlet az animáció visszafordítására. A film noir, ha nem tudnád, nem azon múlik, hogy fekete-fehér egy film, hanem a témáján, a rendezésén, a játékán. Nem is tudom, hogy jött be neked a Sin City. Nagyon jó film, de semmi köze a film noir-hoz. Ez viszont film noir.
És még egy dolog: nagyon jó, alulértékelt szinésznõ játsza az egyik fõszerepet, Francis McDormand. Kanadai, mint sok jó színész, Sutherland család, Michael J. Fox, stb. Oscart már kapott, jogosan, a Fargo-ért, de még egyszer. Igaz, hogy zseniális két szinész viszi a filmet (Thornton és MacDormand, de Gandolfini is hozzá tehetõ), és ugyanazok a Coel testvérek jegyzik, mint a Fargot, de mégis más. Lehet, hogy vontatottabb, de annak idején pont a (ma) legjobbnak tartott filmet, a Casablancát pont ezzel vádolták.
És még egyszer.
NEM azért lesz "film noir" egy film mert feketet-fehér. Hagy ne bántsak most ismert alkotókat. A stílusa, a felfogása, a játék irányítása, a témája, stb. teszi azzá.
És ebben nagyon jó a film.
10/10
greghouse 2011 dec. 10. - 10:08:29 10/10
Kedves Vadszilva. Ha meg nem sértelek, a film noir-t nem Humphrey Bogart találta fel. Korábbi.
Niquist 2011 dec. 09. - 23:41:17
Mit vársz „Dinocska777”-tõl? Õk pl. a „Dr. Csontra” fókuszálnak, és azt várják, hogy mikor jön össze Booth és Brennan. :-P
Node már félórája megy a film, és a „maffiózó” Gandolfini sem látszik annyira „nõcsábásznak”, mint „digónak”. :)
10/10
offtopic
Ford Mustang 2011 dec. 09. - 22:49:47 10/10
Szívesen.
Összes hozzászólás