Az ember tragédiája

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar animációs film, 160 perc, 2011

Értékelés:

93 szavazatból
Szerinted?

Az ember tragédiája forgatókönyve 1983-ban született. A gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Az egyes színekből már kaphattunk ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a Duna Televízióban, ez azonban a teljes, közel 160 perces mű.
Bemutató dátuma: 2011. december 8. Forgalmazó: Mozinet

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
bsand 2021 okt. 27. - 19:24:15 4/10
Túl nagy falat volt az alkotóknak.
Simán lehetett volna 2 részbe bontani és szerintem most sem késő.
10/10
NJo 2021 szept. 02. - 21:23:48 10/10
nagyon jó
10/10
Kerényi Zsófia 2021 jan. 23. - 10:17:18 10/10
Nagyon mély és örökzöld igazságok....engem kicsit meg is rázott, sokáig motoszkált a gondolataimban és pont ezt az, ami miatt egy igazi remekmű!
10/10
DUNAWÖLD 2021 jan. 23. - 00:04:03 10/10
2.3% nem találta tökéletesnek. Ennyi a selejt aránya kis hazánkban?
SallaiT 2018 júl. 31. - 18:34:20
Szürreált nem lehet tévesen vagy rosszul előadni... Jancsó egyik filmje jut eszembe erről a helyzetről, amikor Kapa magyaráz: Ez film. Mozgókép, SZ-I-M-B-Ó-L-U-M. Ha nem érted, az a te problémád. Rengeteg filmünk van, de butaság azt mondani, hogy egy film szóljon normális emberekről, normális témáról. Ugyan ki nézné akkor. Ráadásul senki sem normális. Az pusztán egy elvont fogalom. A lentebb felsorolt művészek pedig olyasmit csinálnak, ami nagyon de nagyon ritka manapság. Eredetiek. Nagy kincs ez a DC-Marvel filmek és Disney dömpingben.
1/10
szirgabor 2015 máj. 08. - 20:36:46 1/10 Előzmény Pisti1990
Csatlakozom.
Az ember tragédiája az egyik kedvencem a magyar irodalomból.
Ez a "film" viszont nézhetetlen, csak annyit ér el, hogy az a fiatal, aki itt találkozik vele elõször, soha nem fogja elolvasni.
9/10
yoda2000 2015 jan. 22. - 16:41:49 9/10
Most láttam tv-be, kicsit félve ültem neki mert imádom az alapmûvet de nem csalódtam, tetszett. Egyedül Lucifer hangja zavart picit, nem volt túl karakteres és a színész játéka sem túl meggyõzõ.
Totem58 2014 nov. 20. - 19:03:55 Előzmény ceia
ceia: Hol van itt a szürreál? Azt hiszem, nem igazán tudod mit jelent az a mûvészeti stílus. Ezek maximum metaforikus rajzok, de én annak sem nevezném, mert minden egyenesen értelmezhetõ, pontosan, ahogy Madách megírta.
PiusPeto 2014 nov. 02. - 01:43:46 Előzmény Nescio
Nagy mûveltségre vall, ha latin szavakat írsz a szövegedbe, de az cui bono. A qui hímnemû alanyeset (ki), a cui részes (kinek). Legközelebb írd magyarul!
PiusPeto 2014 nov. 02. - 01:38:27 Előzmény deadscott
Attól, hogy meghaladja a kepességeidet az "ómagyar" (1862) megértése, még ne várd el, hogy átírják a szöveget, megmásítva azzal a gondolati mélységet, a mondatok ritmusát stb. Mintha azt mondanád, az operaénekesek énekeljenek lejjebb/feljebb, mert úgy érthetõbb a szöveg.
ceia 2014 okt. 05. - 09:29:16
Végülis nem meglepõ, ha a mozifilmjeink elvontak, miért lennének mások a nagyobb animációs filmjeink.. Csak éppen nem értem mi miért nem tudunk olyan normális filmeket csinálni, mint mások? Amiben normális emberekrõl szól a normális történetet és normális neveik vannak, normális hangnemben beszélnek? De az animációs filmek is teljesen elvontak, vagy agyamentek. Meg lehet nézni it is, milyen remek "mûvészeink" vannak. Egyik grafikája sem normális, csak a nagy szürreált tolják, de azt is tévesen, rosszul.
http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/20140115-magyar-animacios-rendezok-vacz-peter-bakos-barbara-szederkenyi-bella-bucsi-reka-herman-arpad.html
7/10
Julicska 2013 okt. 25. - 16:07:29 7/10
Nagyon tetszettek a szinkronhangok!!

Mozart Requiemjét én is sokallottam kicsit, pedig nagyon szeretem. Viszont nagyon megörültem, amikor felcsendült Liszt Halálcsárdása is, mert az is a kedvenceim közé tartozik. Számomra a zenei vágások néhol elég durvák voltak, nem tudom, más is így gondolja-e.
Fõnix_császárnõ 2013 febr. 21. - 17:15:11
Nem gond, erre már akkor rájöttem.
Egy szóval; No komment...
makailaci25 2013 febr. 21. - 17:12:57
Bocs, rosszul sikeredett az URL beillesztése. A http elõtt a "lesz" nincs benne.
makailaci25 2013 febr. 21. - 09:07:54
Pisti1990 2013 febr. 21. - 02:08:38
Nekem Madáchtól Az ember tragédiája volt az egyik kedvenc gimnáziumi olvasmányom, és annak zsenialitásához semmi sem férhet. De amikor ezt a mûvet értékeljük, akkor ne Madách mûvét értékeljük, hanem magát a rajzfilmet. És ezt szerintem siralmas lett. Maga a szövegrész az csak a mû simán felolvasva. Szerintem egy tisztességes adaptáció azért ennél többet is tesz, és igenis ha kell, átírja az eredeti szöveget. Ez nem szentségtörés, hanem az adaptáció velejárója. Kicsit életszerûvé teszik. De nem is ez volt a baj.
Hanem, hogy a rajzfilm kinézete egy borzalom. Nincs mese, ki kell mondani, iszonyatosan ocsmány animálás ez. Azért 2011-ben ennél már több kell. És nekem senki ne jöjjön a film korával, mert már a Mézga család is szebben nézett ki, pedig annak is kezdetleges volt a rajzolása. De azt még élveztem is. De itt? Sok helyen még csak nem is lehet animálásól beszélni. Egy hírportálon fogalmazták meg jól, hogy egymásra rakott képkockák, amik a mozgások leglényegesebb elemeit emelik ki, így az egész olyan, mintha képregényt néznék. És tényleg. A legtöbb helyen ilyen, és ez iszonyatosan zavaró. Azért a mozgásnak illik folyamatosnak lennie. A Disney a 30-as években már meg tudta csinálni ezt az akkori technológiával.
De mondom, ma már ez kevés. Kapcsoljuk akármelyik mesecsatornára a tévét, és a gyerekeknek szóló rajzfilmek ezerszer normálisabban néznek ki. És most a sorozatokra gondolok, mint a MacsEb, Spongyabob vagy ezek, de akármilyen igénytelenül hülye rajzfilm is lehet, az is szebben néz ki (pl. Jimmy Test, vagy valami hasonló a címe). Értem én, hogy nem kell animáció, ami manapság nagy divat, de ha rajzfilm, akkor már nézzen ki valahogy. A Disney akármelyik egész estés rajzfilmjét lehetne példának hozni (Hercules, Oroszlánkirály, Szilaj), mindegyik rajzolt. És szerintem 2011-ben már nem olyan nagy elvárás, hogy az eget is rajzolja már meg normálisan.
Összességében nekem óriási csalódás ez a film, egyszerûen nézhetetlen, és szó szerint fáj a fejem a borzalmas animációtól (vagy épp annak hiányától).
offtopic
Voldi 2013 febr. 08. - 22:54:06 Előzmény xxrolika
Te tanulj már meg írni, mielõtt egy topikba írsz!
És Madách nevét láttad már egyáltalán papíron? De kritizálni már megy...
estikornelia 2013 jan. 21. - 16:49:53 Előzmény Sámson!
Kedves Tibor!

De igen, a hozzászólást teljesen komolyan gondoltam.
A rajzfilm jelzõt valóban nem jól írtam, animációs film.

A kifogásom azonban elsõsorban a 12 éves korhatárnak szólt.
Sajnos a filmválasztás elõtt nem voltam elég körültekintõ, ha látom, hogy ez Jankovics Marcell filmje, biztosan gyanakodni kezdek, de annyira megörültem, hogy Madách mûvét animációs formában 12 éves körüli gyerek elé lehet tárni, hogy nem is olvastam el rendesen a leírást.
A kellemetlen meglepetések sorozata a nézõtéren fogadott, de ez tényleg az én hibám (azért egy kicsit a filmet besoroló szakembereké is).

Madách mûve zseniális, Jankovics Marcell filmje nem tartozik a kedvenceim közé, bár biztosan sok munka van mögötte, ami elismerést érdemel.

A véleményemet továbbra is fenntartom, 16 év alatt nem sok értelme van megnézni.

Esti Kornélia
8/10
xxrolika 2012 dec. 29. - 21:04:11 8/10
Ugyan nem olvastam Madács Imre mûvét ,lehet be kéne pótolnom mindenesetre a rajzfilm tetszett. Nem olyan jó ugyan mint a Fehérlófia vagy a János Vitéz de kellemes szórakozást nyújt.

Mondjuk az böki a csõrömet vele kapcsolatban hogy túl hosszú. Bõven elég lett volna 2 órásra megcsinálni mert bizony voltak benne kihagyható jelenetek. A Szinkron nagyon jó lett,fõképp Lucifer hangja tetszett.

Egy megnézést mindenképp megér márcsak az élmény miatt is plusz a jól sikerült befejezés miatt is.
Nescio 2012 dec. 26. - 23:32:02
Nagyon szép film, szép képsorok, jó magyar hang. Egy a kár: a filmzene. Mozartról bebizonyosodott, hogy nem lehet alapzajként vagy mellékzörejként önkényesen összevagdosni belõle egy hol keserédes-dallamos, hol bombasztikus filmzenét, ahogy épp a képek kívánják. Nem, ha valaki a Requiemet akarja filmzenének, az vegye alapul a zenét, és igazítsa hozzá a jelenetet, mint az Amadeus vágásakor csinálták (Bár az külön tészta, hiszen a zene írójáról szól). Másrészt az ilyen felhasználás a lelkébe tipor annak, aki kívülrõl fújja Mozart mûvét.
Egyébként Jankovics Marcelltõl nem is vártam mást: zseniális, mint mindig. A Tragédiával egy eddig elõttem ismeretlen arcát mutatta meg. Sõt, ismeretlen arcait, hiszen mindegyik színhez egy-egy külön kor külön emberének külön gondolkodása szükségeltetik.
Az erotikus ábrázolások... Hát igen. Az örök kérdés: kell-e? Qui bono? Ezzel nyilván lezárták a filmet egy korosztály elõtt, de hát maga a téma zárta el magát attól a korosztálytól. Tizenkét éves gyerekeket elvinni az Ember tragédiája földolgozására? Akár tizenhat éveseket? Minek? Érteni úgysem fogja.
A filmet csak a dráma olvasása után javaslom: ha már kialakultak az emberben azok a képek, amelyeket Madách akart. Mert a szöveg elmondva annak a supermennek is nehezen esik le, akinek 160 percen keresztül töretlen a filozófiai érdeklõdése, tökéletes a szövegértése és még a gyönyörû, szimbólumokkal telített képekre is oda tud figyelni.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu