Az emigráns - Minden másképp van

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-olasz játékfilm, 108 perc, 2006

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

A játékfilm Márai Sándor Napló 1984-89 című műve alapján dolgozza fel az író és felesége utolsó, San Diegóban töltött éveit. Nápolyban, ifjúságuk kedvelt színhelyén indul a történet és jut el a San Diego-i magára maradottság, elszigeteltség zárt világába. A diktatúrák elől menekülő író, nem csak fizikailag határolja el magát 1948-ban Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg "egyetlen orosz csizma tapossa a magyar földet". Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt,1989 februárjában vet véget életének, amikor már fiát is, feleségét is elveszítette.
Bemutató dátuma: 2007. április 19. Forgalmazó: Hungarotop

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nótárius 2019 febr. 21. - 23:46:59 10/10
Kérem, hogy akinek bármiért zavaró, nézze el nekem ehelyt az alábbi Márai idézeteket, melyek mintha e film mottói is lehetnének; s főképp éveim számának szaporodtával, számomra is mindinkább fontos jelentőséggel bírnak. E filmet látva, különösen ahogy az elkerülhetetlen végkifejlete felé halad, nekem ez a két, már régen rögzült Márai gondolatsor jár a fejemben; és nyújt valamiféle elfogadó békességet:
"Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam, és az értelem szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: s ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem."
"A végén minden olyan egyszerű lesz – minden, ami volt és ami lehetett volna. Pornál és hamunál is kevesebb lesz minden, ami egykor tény volt. Amitől úgy égett szívünk, hogy azt hittük, nem lehet elviselni, belehalunk, vagy megölünk valakit (...) - mindez kevesebb lesz, mint a por, melyet a temetők fölött kavar és sodor a szél."
7/10
Zsomika 2017 máj. 15. - 19:18:00 7/10
Másodszor ültem a film elé, de nem néztem egészen végig. Valószínûleg azért, mert a film annyira jó, hogy elevenembe talál az öregkor, az elmúlás, a meghasonlott lét bemutatása. Az a nyugtalanító légkör, amelyben a filmes fikció szerint élt. Vagy talán azért, mert túlságosan szeretem Márai írásait, és ezért nem szenvedhetem az agóniáját.
eberti 2012 jan. 19. - 16:14:51 Előzmény v. nóra
MICSODA VONZÓ FÉRFI VOLT EZ A BÁCS FERI!!
v. nóra 2011 aug. 09. - 16:22:38
Egyébként ha valaki kiváncsi rá az mtv videótárban megtalálja.
v. nóra 2011 aug. 09. - 16:19:13
Elkezdtem nézni a filmet,de nem tudtam befejezni.Szeretem az életrajzi filmeket,de Máraival kapcsolatban elfogult vagyok.Könyvei meghatározzák életemet.Úgy gondolom ez egy remek film ,remek színészekkel.Amit láttam belõle minden elismerésem a rendezõnek és a színésznek ,színésznõknek is.Remek alakítás! De semmi köze a valósághoz.A valós Máraihoz.A filmbeli márai kifejezetten unszimpatikus nyílván szándékosan lett ilyen tulajdonságokkal felruházva.Öreg szenilis vén emberként.Rám lehet mérni a vádat hogy nem néztem végig ,így van tényleg nem!Nem hiteles,nem az õ hangja! De végszóként dícséretes a kezdeményezés és hogy megvalósították ezt a filmet amely emléket állít életének és munkásságának is.Nyugodjon békében Tisztelt Márai Sándor.
offtopic
drProktor 2011 jún. 30. - 12:00:49
"csak a korrektség kedvéért igazítalak ki":
Én isOFFtopikot írtam. Az ám!

Ha it valaki hitszónokos ketõnk közül,
az nem én vagyok. Nincsenek érveid.
Már régóta figyellek.
offtopic
isti1 2011 jún. 30. - 11:02:51 Előzmény drProktor
OFF:Én legalább vettem a fáradságot és OFFtopicot írtam.. Amúgy nem szándékozom hitszónokokkal vitázni: olyan téveszmékben hiszel, amikben akarsz - csak a korrektség kedvéért igazítottalak ki: éltesd bátran gyurcsányt az igazságos nagyvezért. Téma részemrõl lezárva: kedves egészségedre váljanak ideáid, mielõbbi gyógyulást belõlük!;o)


NEM mellesleg a filmet illetõen szóról-szóra egyezik véleményünk -e tekintetben tehát pláne nem kívánok vitázni!
offtopic
drProktor 2011 jún. 29. - 11:39:28
Ne ezzel a kitétellel vitázz, barátom, hanem azzal, amire írtam,
ez ugyanis Márairól szóló topik.
Sajnos, egyébként amit írtam nem véletlenül írtam én uganis ott voltam, és
nem az általad citált csatornákat láttam, hanem(kapaszkodj!), a HírTV-t.

Azért kell a randalírozó futballhuligánokról bszélni, mert õk voltak
meghatárotzzók, még ha esetleg jóval kevesebben is lettek volna, mint
az összes elégedetlenek(nem voltak keveseben!).
Egyébkáént sem számbeli a kérdés: Ha egy kondér madártejbe beleteszel
egy teáskanálnyiszart, az már nem lesz ,madártej. Így a szted igazságos
fölháborodás Gyurcsányon, nem az volt,
hanem kergült martalócok garázdálkodása.
offtopic
issti1 2011 jún. 29. - 11:14:16 Előzmény drProktor
OFF: Azért én azzal a "2006-os futballhuligán forradalmár" kitétellel vigyáznék - sajnos 2006-ra sokkal jellemzõbb volt a gyurcsányszki rendõrhuligán ellenforadalmár jelzõ ...aki megélte az eseményeket, s nem csak a Népszabi/szava - csigaketttes tengelyen tájékozódott, az tudja. Persze nyilván volt futballhulligán is a képben, de egy százezres nézettségû válogatottmeccset sem célszerû az 50 db egymást köpködõ futballhuligánnal azonositani - az arányok kb. ilyenek..

Bocsánat a kitérõért..
offtopic
drProktor 2011 jún. 14. - 13:14:28
"gõgös dilettáns burzsuj" ??? - ::DDD)

És szerénységedben kit tisztelhetünk?
Tán egy szerény profi ávóst/munkásõrt/nyilas pártszolgálatost?
/esetleg sima 2006-os futbalhuligán forradaílnmárt ?
katica52 2011 jún. 13. - 23:51:53
Megrendítõ szép film
Bács Ferenc nagyszerû.
Gyöngyössy Kati pedig elbûvölõ! A fiatalos hangja megmaradt, játéka csodálatos.
Kár, hogy nem tudtam az elejétõl nézni.
10/10
sixtin 2011 jún. 13. - 22:51:33 10/10
Fontos film.
balta zoltán 2011 jún. 13. - 21:44:01
valóban! a kacsa magazin színvonalasabb
eandi59 2011 jún. 13. - 21:21:02
nem kell ezt nézni,szerencsédre rengeteg gagyi film van ezzel egyidõben,kapcsolj oda.
a könyveit sem ajánlanám Neked,lapozgasd a Hot magazint,és a többi szennylapot.
offtopic
balta zoltán 2011 jún. 13. - 19:20:20 Előzmény drProktor
márai egy gõgös dilettáns burzsuj, bács ferenc meg csak a tigris hangja a micimackóból. s szahar
drProktor 2011 jún. 13. - 12:15:16
Nagyon fölkavaró és egyben nagyon szép film.
Bács ezzel lett a legnagyobb magyar színészek közül az egyik.
Az teljesen igaz, hogy a címe akár lehetett volna ezis: Halál.
hannibalanteportas nick.-kel úgyszolván mindenben egyet tudnék érteni,
egy piciny megszorítással: Márai nem István, hanem Sándor! És ez
akkor is így van, ha, mint megfigyelhetni véltem, a személyneveket
tüntetõleg nem kezdi is nagybetûvel.
isti1 2011 jún. 13. - 11:16:43
Nagyon jó film: mindenkinek csak ajánlani tudom - mondjuk nem egy vidám darab: ha visszagondolok rá, elönt egyfajta fájdalmasan szép letargia..
Bács Ferenc elõtt pedig le a kalappal - gondolom minden színész egyszer egy ilyen szerepre vágyik..
Bellavita 2011 febr. 09. - 22:16:21
Hát igen, Márai. Egyik nagy kedvencem.Azért szeretem,mert borzasztó érzékeny lelkû emberrõl van szó, aki olyan életigazságokról, olyan érzésekrõl ír, amit sokan talán nem is értenek. Ugye ezzel az érzékenységgel egy csomó minden együtt jár, talán beleértve a sértõdöttséget is, ami miatt nem jön haza, hanem emigrációban él haláláig.
A film a fájdalomról szól.Soha nem értettem, hogy az írók, költõk élete miért nem lehet soha vidám. Hát ebben a filmben meglátjuk azt a sok nehézséget, amin keresztül ment, ami életét fájdalmassá tette. Bár Márai hazája elvesztésétõl szenvedett a legjobban, illetve attól, hogy a gyökértelen kultúrába nem tudott soha beilleszkedni azon erõs polgári értékekkel, melyeket vallott.
A feleségével való kapcsolatát rajzolja ki a legszebben a film. Azt a törõdést és ragaszkodást, azt a kitartást és szeretetet,amit õk egymás iránt éreztek, nagyon irigyelem. S olyanok voltak õk ketten,akik egymás nélkül nem tudtak élni. S mikor a felesége meghal, õ már csak árnyéka önmagának, bár ezt részben betegsége is okozza.
Bár nem értem az öngyilkosokat, de Márai öngyilkossága olyan érthetõ és logikus lépésnek tûnt a lerajzolt körülmények között, hogy szinte magától éretetõdõ.
Kicsit lehangoló, kicsit letargikus. De valahogy olyan mély és olyan szép is ezzel együtt.
8/10
stampo 2011 febr. 05. - 18:22:32 8/10
Ahhoz, hogy valaki ezt a filmet értékelni tudja, olyan háttértudás kell Márai életérõl, ami szerintem nem várható el egy "átlagos" nézõtõl. Más gondjaim is vannak (a fiatal Márai játéka tényleg katasztrófa, szerencsére keveset látunk belõle), de nincs kedvem tanulmányt írni. Minden negatívuma ellenére érzelemdús, magával ragadó és szuggesztív film, kár lenne kihagyni.
runcuncilla 2011 febr. 04. - 16:11:35
Ez a film olyan mélyen deprimált, hogy tegnap késõ éjjel, életemben elõször, 31 éves koromban megfordult bennem a saját halálom gondolata.. Iszonyú.. Szerintem nyugodtan adhatták volna címnek: A halál. Gyakorlatilag haldoklásról szólt az egész..
Aki nem szereti Márait, ettõl a filmtõl biztosan nem szereti meg, mondjuk nem hiszem, hogy reklám lett volna a célja.
Voltak benne szép részek is: megfogott az idõs emberek egymás iránt érzett mélységes szeretete, a csipkelõdésük és végül a törõdés, a ragaszkodás. Az apró, hétköznapi kis jelenetek; teázás, reggeli, egymás kezének keresése, szorítása, a haldokló ágyán tett bókolás.. Ez a vonal meggyõzött, de lehetett volna mondjuk Szabó István és Istvánné is, Máraihoz nem kerültünk közelebb ebben a filmben!
Nem hiszem, hogy megnézem még egyszer.
Összes hozzászólás