Az én mosodám

Bakancslistához adom
My Beautiful Laundrette
angol filmdráma, 97 perc, 1985

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Stephen Frears sikerfilmjének hitelességét a forgatókönyvíró Hanif Kureisi részletes megfigyelései biztosítják, aki maga is Pakisztánból vándorolt ki, és Angliában teremtett új egzisztenciát. Omar, a fiatal pakisztáni nagybátyjától - aki kétes üzletekkel teremtette meg saját társadalmi felemelkedésének lehetőségét - átvesz egy leromlott állapotú mosodát. A munkát egyik iskolatársával, Johnnyval, egy angol munkanélkülivel indítja el. Johnnyt gyanakodva figyelik a bőrfejűekhez hasonlító egykori cimborái. Az ellenséges környezet ellenére a két barát kitart, üzleti sikert érnek el, és végül megszeretik egymást. Fears halk, ironikus humorral mutatja be az 1980-as évek angliai peremcsoportjainak mindennapjait, ahol az életet az előítélet, a fajüldözés és a munkanélküliség jellemzi.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    1987
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Hanif Kureishi

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2019 nov. 11. - 21:25:22
Rendkívül eredeti, felkavaró dráma ami ma is érvényes és ütős. A forgatókönyv komoly elismerést kapott.
Elég szövevényes a háttér történet egy népes pakisztáni rokonsággal, sok mindenre csak finom utalások vannak de épp ettől lesz érdekes. Az ellentétek, feszültségek, frusztráltság az elejétől érezhető benne és a mosoda megnyitójáig izgalmas és humorral is átszőtt. Ezután már egyértelműen a keserűség és csalódás lesz uralkodó és egy elég sötét tablóképpé áll össze. Ahogy a cselekmény leáll minden szereplő további sorsáról csak sejtelmes utalásokat kapunk. Ilyen Tania - Rita Wolf is, akinek az alakítását ki kell emelnem a többi kimagasló színészi teljestmény mellett.

Az igazi értéket az első óra nyújtotta nekem, a záró félórában nekem túl sok volt az utalgatás, és a motivációk kimondatlansága, halvány sejtetése bennem némi hiányérzetet hagyott.
Minthogy az erőszak ki van hangsúlyozva a végén, felmerült bennem egy másik ütős dráma, és különösen annak szókimondó sokkoló befejezése: Spike Lee 1989-es filmje "Do The Right Thing".
Roy Mustang 2008 nov. 24. - 00:29:53
"opportunista"
Roy Mustang 2008 nov. 24. - 00:27:24
Daniel Day-Lewis elsõ igazi szerepe,már itt látszik hogy mekkora tehetség.
A punk "oppotunistát",homokos Johnyt alakítja.
A film abban az idõben merésznek számított,olyan témával foglalkozik mint a homoszexualitás vagy diszkrimináció,persze nem olyan mint a késõbbi filmek,Romper Stomper vagy Amerikai História X.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu