Az erőd

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott 118 perc, 1979

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Egy képzeletbeli államban működő magántársaság szokatlan programot hirdet: vállalkozó kedvű turisták negyvennyolc órán át tartó csatában, valódi fegyverekkel harcolhatnak az elemekből összerakott erődöt védő zsoldosok ellen. Az ostrom sikerrel zárul: az izgalomsóvár, dúsgazdag turisták beveszik az erődöt. Ekkor váratlanul megjelenik az államügyész, és kiszabadítja a társaság hírhedt igazgatónőjét, mert a különleges kommandós szervezőkészségére még az államnak is szüksége van.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2014 jún. 15. - 22:42:45 Előzmény Lyanos
Beethoven - Török induló...
Lyanos 2014 jún. 15. - 14:41:05
Tudja valaki, mi annak a számnak a címe, amit harci indulónak használtak?
vino-et-veritas 2012 aug. 06. - 22:35:50 Előzmény feketevipera
"Az erõdben is megfigyelhetõ némi politikai felhang, ui. a film egy nyugati országban játszódik."

Ez nem "politikai felhang", hanem az akkori "valóság". Ez a történet eleve nem játszódhatott volna így egyetlen akkori szocialista országban sem! Bár Hernádi valószínûleg megírhatta volna azt is, de nem tette.

Kicsit hasonló jellegû (emberi viszonyok alakulása egy összezárt közösségben, stb.) Zsoldos Péter "Bunkere"...

A Szinetár-féle Erõd mindenképpen jobban sikeredett, mint a Horváth Ádám tévéfilmes Bunker-adaptációja.
tricia 2012 aug. 05. - 22:22:16
adamnagysweetmovie 2012 máj. 24. - 13:40:56 Előzmény feketevipera
"felhívja a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel járhat az, ha fegyver kerül az emberek kezébe, illetve ha egy ország vezetõi gusztustalan módon bármire hajlandóak a hatalmuk fenntartásáért. "
tricia 2010 okt. 01. - 12:40:53
Igen, azt hiszem, az ötlet hatalmas, hogy bebizonyítsuk, mindenkibõl ki lehet hozni az állatot.
Én elõször olvastam a regényt (Hernádi Gyula írta, azt hiszem) és csak utána néztem meg a filmet. A könyv számomra hátborzongatóbb volt.
feketevipera 2010 okt. 01. - 11:02:46
Az erõd c. film egy hátborzongató, gyomorforgató világban játszódik, ahol pénzért elvileg bármit meg lehet tenni. Ártatlan játéknak indul az egész, unatkozó gazdagok szórakozásaként. Az idõ elõrehaladtával azonban mindenkirõl lehull a lepel: felüti a fejét a viszály, a hatalmaskodás, a szadizmus, ártatlan emberek pusztulnak el, mert itt a halál sem drága. Az események látszólag önmaguktól zajlanak, de a film végére kiderül, hogy ez korántsem így van. A történet egyre bonyolultabbá válik, hiszen amikor már azt hisszük, hogy tudjuk, kik irányítanak, láthatóvá válik, hogy mögöttük is áll valaki. A háttérben pedig "az állam" rejtõzik, az arctalan hatalom, amelynek ereje fenntartásához szüksége van a zsoldosokra, amely nem undorodik a pénzért gyilkosságra vetemedõ emberektõl sem. A történet a végére parabolává válik: egyrészt az Örömóda megszólaltatásával humanista hangot üt meg; másrészt antimilitarista példázat is, felhívja a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel járhat az, ha fegyver kerül az emberek kezébe, illetve ha egy ország vezetõi gusztustalan módon bármire hajlandóak a hatalmuk fenntartásáért. A legelkeserítõbb az, hogy a filmben szinte egyetlen pozitív szereplõt sem találunk, a befejezés azt sugallja, hogy nincs remény. Egyébként érdekes, hogy Az erõdben is megfigyelhetõ némi politikai felhang, ui. a film egy nyugati országban játszódik.
Érdekesség, hogy habár itt 118 percesnek hirdetik a filmet, az IMDb-n 122 percesnek írják, míg én egy 1 óra 54 perces változatot láttam.