Az Észak császára

Bakancslistához adom
Emperor of the North Pole
amerikai filmdráma, 118 perc, 1973

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A nagy világválság idején hobók ezrei próbáltak szerencsét szerte Amerikában, s céljukhoz a legolcsóbban potyautasként juthattak el, trükkösen felkapaszkodva a vonatszerelvényekre. De van egy rettegett vonatkalauz, aki nem tűr meg potyautast a felségterületén: halállal lakol minden betolakodó. Amíg nem akad egy hobó, aki bejelenti: ha törik, ha szakad, ő bizony megpróbálja - végig megteszi a hosszú utat a tiltott szerelvényen...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
stupek2 2016 dec. 01. - 11:54:16 5/10
Nemigen értem az ilyen " leszállok a vonatról, visszaszállok" témát. Hogyan lehet ugyanarra a vonatra visszaszállni, ha már elment? Na mindegy!
Egy régebbi film, amely divatot csinált a jármûvön történõ cselekményre. (pld fék nélkül, nagy vonatrablás, gyilkosság az orient expresszen). Nemigen értem a "beosztást" sem a mozdonyon. Van két fûtõ, hátul egy fékezõ, és a fõszereplõ micsoda? Jegyellenõr? (vicc) Annyira nem szadista a film, mint az az elsõ percekben látszik (!) Csakhát értelmeznem kell, hogy ha elkapnak egy potyautast, akkor miért engedik el? A másikat miért üldözik? Rejtély.
Lincoln Hawk 2016 júl. 05. - 09:11:41
Évekkel ezelõtt láttam a tévében, de nem az elejétõl, azóta érdekel, milyen lehet a teljes film. Most végre sikerült megnéznem, és azt kell mondanom: bár nem egy mai darab - ez fõleg a tempóján és a dramaturgián érzõdik -, de nagyon is nézhetõ, érdekes hangulatú mozi a meg nem alkuvásról, egy zárt világ (szubkultúra) íratlan törvényeinek, és a szabadságvágynak az összefüggéseirõl. Ami a kidolgozás esetlegességeit illeti: a magam részérõl A1-es és a Fékezõ közti konfliktust éreztem hangsúlyosabbnak, holott az A1-es és a Cigaretta között feszülõ ellentét is legalább ennyire lényeges volt, ha nem lényegesebb - a filmben ennek kibontása valahogy nem sikerült igazán átütõ erejûre.

Két apró érdekesség. Az egyik: bár a stáblistán nem szerepel a neve, egyértelmûen Jack London-i ihletésû darabról van szó. A filmben bemutatott módszerek (legyen szó a csavargók utazási szokásairól, vagy a vonatkísérõk "elhárítási" manõvereirõl) az író 1907-ben megjelent, Országúton c. önéletrajzi beszámolójából való: az ifjú London - gyakorló hobóként - maga is beutazta Amerikát vonatstoppal - persze, nem 1933-ban, hanem egy nemzedékkel korábban, az 1890-es évek végén.

A másik: ez az 1973-as film a '67-es "A piszkos tizenkettõ" stábjának újabb találkozása. Nem csak a rendezõ (Robert Aldrich), a fõszereplõk (Lee Marvin, Ernest Borgnine) és a zeneszerzõ (Frank De Vol) személye köti össze a két mozit, de ugyanaz a vágó és a producer is! Hiába: bevált csapaton ne változtass. :)
szantos 2010 máj. 23. - 18:51:26 Előzmény paripeti
nekem meg van a film.ha kell írjátok meg hová küldjem.szantos82@freemail.hu üdv
paripeti 2009 nov. 11. - 20:06:44 Előzmény peterapo
tudtommal még nem adták ki lemezen, de ez nem biztos...
talán egyszer adták le valamelyik magyar adón... DE KI VETTE FEL ??? egyszer láttam németül is, de nem tudtam felvenni...

NAGYON KERESEM, BÁRMILYEN FORMÁBAN VAGY NYELVEN! ÍRJ !!!

06//20-439-32-40
10/10
peterapo 2009 máj. 29. - 19:00:23 10/10
Kazettán õrízgettem, aztán egyszer csak elment a hang... Valaki ígérte, hogy elküldi lemezen. Azóta várom... tipofil@freemail.hu
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu