Az Európa-rejtély

Bakancslistához adom
Europa Report
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi, 90 perc, 2013

Értékelés:

143 szavazatból
Szerinted?

2061-ben egy magántőkéből finanszírozott űrhajó indul a Jupiter egyik holdjára, az Európára, hogy lehetséges élet nyomait kutassa. Az űrhajó egy napkitörés során elveszíti kommunikációs kapcsolatát a Földdel azonban a legénység úgy dönt folytatja küldétését. A holdhoz közeledve egy hőáramlat eltéríti az egységet az eredetileg kijelölt leszállási helyétől, ezért a csapat a vastagabb jég miatt egyből fúrásba kezd. A fúrás során több kisebb rengés rázza meg a holdat és a legénység egyik tagja egy-egy pillanatra felvillanó fényes jelenségre lesz figyelmes. A jeget sikeresen áttörve szondát küldenek az alattuk elterülő óceánba, azonban a szonda megrongálódik. A legénység úgy dönt, hogy az erős sugárzás ellenére az eredeti leszállóhely vékonyabb jegén újrakezdik a fúrást. A próbálkozás kudarcai ellenére a tengerbiológus Corrigennek (Sharlto Copley - Elysium - Zárt világ) sikerül azonosítani egy mikroorganizmust. az óceán alatt készült videofelvételeken pedig egy ismeretlen lényt pillanatnak meg. A küldetést ezzel befejezettnek tekintik, a kommunikációs kapcsolatot helyreállítják és az egység felszállásra készül, azonban a jeget egyre erősödő rengések rázzák. A kapitány úgy dönt, hogy a küldetés során készült felvételeket mielőbb továbbítja a földi irányítóközpontnak.

Stáblista:

Szereplők

Dr. Daniel Luxembourg
Dr. Samantha Unger
Rosa Dasque
Andrei Blok
William Xu
Dr. Katya Petrovna

Hozzászólások

Szerinted?
bricskamaxi 2022 jún. 19. - 00:32:25
Milyen ez a film? Ide írom a leges-legelső kommentet 2013-ból, na olyan. ,, modano 2013 okt. 08.
Hú, nagyon tetszett,nagyszerű film.

Szerintem minden meg volt benne ami egy jó scifihez kell. Én azt gondoltam hogy ez az űrhajós téma már nagyon lerágott csont de valahogy ez más, remek lett. Kicsit dokumentarista, realisztikus,elgondolkodtató és végül mégis elrugaszkodik. A feszültség folyamatosan rád telepszik miközben nézed, már-már félelmetes.Hiányérzete nem lesz a nézőnek és külön örülök a befejezésnek, mert folytatásra ad lehetőséget az alkotóknak.Nem is nagyon tudok mondani hasonló filmet a műfajban és persze nem a témát illetően, hanem ahogy elkészítették.

Általában nem kedvelem a folytatásokat de hasonló stílusban és színvonalon ez nagyon is indokolt lenne.A műfaj kedvelőinek kötelező a megtekintés! ''--idézet vége :-)
3/10
Lámai Dala 2022 márc. 17. - 14:32:41 3/10
Teszkós büdzsé, gyenge alakítások. Kubrick papa Holdraszállás-a 1000-szer jobb 69-ből.
2/10
Tiberio 2022 márc. 11. - 01:10:40 2/10

Ritka 1 x@r.Vannak bizonyos technikai-szakmai kritériumok egy filmmel kapcsolatban. Ezeket itt nem sikerült teljesíteni, talán majd egy más alkalommal. Olcsó, megkerülő "megoldások" tömkelege, igénytelen megvalósítás.
9/10
Wilson_01 2020 dec. 30. - 23:31:01 9/10
***VAN BENNE SPOILER***

Ez egy európai film, noha a rendező ecuadori. Európai (román, svéd, lengyel, plusz egy dél-afrikai :-) ) színészekkel, európai stílusban. Üdítő élmény a buta ámbár jóval látványosabb amerikai tucat sci-fik világában. Aki egy kicsit is érdeklődik a _valódi_ űrkutatás iránt, jóval könnyebben lendül túl a film lassúságán, fura eseménytelenségén. A filmnek hangulata, atmoszférája van.

A képrángatást úgy hívják, hogy "found footage", ez egy műfaj, lehet szeretni vagy utálni, de kétségtelen, hogy dokumentarista jelleget ad a filmnek, ami itt nem volt baj, sőt.

A film eredeti címe: "Europa Report", vagyis tudósítás az Europáról - nincs értelme a rossz magyar címadás miatt a rejtélyt keresni a filmben. A szereplők reakciói szerintem hihetőek - halálesetek, kíváncsiság, önfeláldozás - ha figyelembe vesszük, hogy az élet felfedezése egy másik égitesten valóban az emberiség történelmének legnagyobb eseménye lenne, valamint azt, hogy ezek az emberek tudósok - sokkal hitelesebben azok szvsz, mint a Clooney-Bullock páros a hollywoodi szuperprodukcióban.

Az Európa hold felszíne erősen tagolt, melyet a felszín alól kitörő, kitüremkedő víz okoz. Elképzelhető ezért, hogy a jég egyes helyeken vékonyabb, ezért átjöhet a fény a jég alól, és a jég adott esetben be is szakadhat.

A film végén feltűnő lényt én is sokkal misztikusabbra vettem volna. Nem tudjuk meg, mi történik az űrhajósokkal a lény feltűnésekor, egyáltalán nem biztos, hogy "megeszi" őket, nem biztos tehát, hogy "szörny", egyet tudunk: fényt bocsát ki és valamiféle interferenciát okoz, valamint vonzza a fény. De kétségtelen, hogy jobb lett volna, ha nem "mátrix polipként" ábrázolják, hanem csak sejtelmes fénylényként.

Magam is furcsállom, hogy 2061-ben a hold-pálya elhagyása után bejelentik, hogy ennél messzebbre ember még nem ment - szerintem is jóval előbb küldünk embert a Marsra mint az Europára, ráadásul az is valószínűleg privát cég lesz (SpaceX), legfeljebb a NASA-val együttműködve.

Hatalmas hiba a filmben, hogy az űrhajósok mind lemennek a hold felszínére és senki sem marad a keringő egységen - a holdra is úgy szálltunk le, hogy maradt valaki a keringőegységen. Másik hatalmas baki, hogy az Európa hold gravitációja 1/12 része a földinek (a holdunké 1/6), vagyis nagyon szökellve lehet csak közlekedni mind a felszínén, mind a leszállóegységben - ehhez képest mindenki normális földi módon mozog.

A film szerintem jó. Van hangulata, a színészek nem rosszak, Marinca és Nyqvist kifejezetten jók, valós tudományos tényeken alapul (a hibáktól eltekintve), és nem ostoba happy endinggel végződik, senki sem menti meg az univerzumot és a főhősnő sem tér vissza "hihetetlen kalandosan" a földi naplementébe.
gombavizsla 2020 júl. 10. - 04:42:28 Előzmény Rebbeka
Hasonlóképp láttam én is 7 fényes pontot elrepülni az esti égbolton 1992 őszén Budapesten, a budai oldalon, a Gellért-hegy irányába. Csak néhány száz méter magasságban repültek hangtalanul, nagy sebességgel (repülőgépnél sokkal-sokkal gyorsabban), egymással párhuzamosan kisebb-nagyobb távolságra, aztán összeálltak egy szűk pontba (csoportba), majd ismét szétváltak ugyanabba a korábbi alakzatba. Élőben soha nem láttam ilyen tökéletesen összehangolt alakzat-formálást, majd szétbontást, az egész kb. 7-10 mp alatt zajlott le. (Nem, nem volt részeg, nem drogoztam soha, és nem voltak soha hallucinációim. Akkor 22 éves voltam, ma 50, és mégis tökéletesen emlékszem az egészre.)
2/10
Tiberio 2020 jún. 14. - 21:34:35 2/10
Ez valami tréfa?
Rebbeka 2019 máj. 02. - 21:19:30
Amiket írtatok, elment tőle a kedvem! Inkább megyek a youtubra és nézem az Az UFO k mégis léteznek D03 sorozatot. Az legalább hiteles, mert az egyik részben láttam egy kilövést amit élőben a saját szememmel is láttam amikor az történt. Remélem arról is lesz valami amikor LA éjszakai égboltján 7 darab fényes objektum repült el a kert fölött teljesen hangtalanul. Imádom az éjszakai égboltot kémlelni, annyi minden történik rajta. Mindent meg lehet különböztetni, a műholdakat, az utasszállítót, a katonai gépeket és az idegen járműveket.
Horvathzsu.hu 2019 márc. 16. - 11:40:50 Előzmény drtibi
Jó, de legalább írtak valamit,amúgy nem szokásuk,általában hagyják hogy a kommentelők világosítsák föl egymást.
Horvathzsu.hu 2019 márc. 16. - 11:34:42
Még jó hogy ritkán látok ennyire sxar scifit ,mert elmenne a kedvem a műfajtól.
Képrángatás ,félhomály,hosszú másodpercekig feketeség,vontatott párbeszédek...nem bírtam végig nézni.
Kit Fisto 2018 szept. 25. - 11:58:35
Ennél a Pirx kalandjai is jobb.

***SPOILER *** SPOILER *** SPOILER *** SPOILER ***
Itt vékonyabb a jég, de úgy tűnik, elbír . . . ja, nem.
Másképpen: Itt vékony a jég, de azér' rámegyek. Jujj, hát nem beszakad??? Nabaz+! Főnyomócső mindenki, hát akkor ennyi volt.. különben jön itt valami alien.. aaahhhh! glugg .. glugg .. ·◦°oO
EKG _/\/V\___/V\/\____/\/\____/V\_____/\/Vv————————
Koncsita 2018 szept. 21. - 22:45:35 Előzmény Fecni007fefe
Nem ez volt a lényeg, hanem az Idegen Élet, amivel találkoztak.
Hungariancorazon 2018 júl. 24. - 23:01:41 Előzmény drtibi
HAHAHAHAHA. :)
4/10
Károly Kiss 2018 máj. 14. - 00:34:45 4/10
Nekem sem tetszett, de egyszer meg lehet nézni. 4/10
Poldari 2018 márc. 04. - 20:24:51
Ne pazaroljatok idõt erre a sz@rra! Lassú, vontatott és nem szól semmirõl.
1/10
Fecni007fefe 2018 jan. 20. - 22:48:25 1/10
Édes jó Istenem, de nagy sz*r ez... halálra untam magam, a szereplõk érzelmi reakciói leginkább dühítõek. SPOILER Plusz iszonyú nagy pancser csapat - az egyik kisodródik a világûrbe, a másik nem hallgat senkire és csak azért is rámegy a vékony jégre, hogy aztán csodálkozhasson, hogy beszakadt... csupa idiótát válogattak be, aha valószínû. Meg az, hogy ha egy szondájuk elszáll, akkor nincs másik, tartalék, mert hát minek is lenne. ÁÁÁ
2/10
Oh jajj 2018 jan. 20. - 15:54:47 2/10
Ritka nagy foshalom. Negyven percen át vártam, hogy történjen végre valami, de sehol semmi...
drtibi 2018 jan. 18. - 21:13:25
Kedves Port! Ennyire részletes tartalom leírás talán mégse... Várom a forgatókönyvet!
6/10
Ferenc Geisz 2017 aug. 28. - 23:26:14 6/10
egy-két dolog el lett cseszve rendesen logikailag, ami a színvonal rovására ment nálam. Pedig reményteli volt.
fbal 2017 júl. 28. - 21:50:01
Látom bevetted a fogalmazásgátlót.
8/10
JoeM 2017 ápr. 29. - 22:47:00 8/10
Nekem tetszett, de nekem a 2001 Ûrodüsszeia is tetszik.
Összes hozzászólás